Tomia nebudu nikdy pomlouvat, řekl nám poslanec Úsvitu

26.02.2015 13:18

ROZHOVOR Jiří Štětina slouží své druhé volební období. Nejprve hájil barvy Věcí veřejných, nyní je členem klubu Úsvit. Jak sledoval vývoj posledních událostí, při kterých se postavil na stranu kolegy Marka Černocha? Zeptali jsme se.

Tomia nebudu nikdy pomlouvat, řekl nám poslanec Úsvitu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Štětina

Pane poslanče, jste předsedou revizní komise pro kontrolu účetnictví hnutí Úsvit, máte již nějaké výsledky? Přišel jste na nějaké závažné pochybnosti?
Žádné výsledky nemám, žádný dokument jsem neviděl. Jsem tedy naprosto nezaujatý a budu se snažit být absolutně poctivý.

Údajně jste formuloval stanovisko, pro které se na sněmu Úsvitu hlasovalo. Je to pravda? Můžete nám říct, jak přesně znělo?
Předal jsem ho k zápisu, jehož jsem byl ověřovatelem. Text je níže přiložený.

Co si myslíte o Tomio Okamurovi? Má právo nazývat Vás pučistou?
Tomia nebudu nikdy pomlouvat, ale svůj nesouhlas jsem již na klubu mnohokrát vyjádřil. Žádný puč to nebyl, je to pouze názor předsedy Úsvitu. Vím, jak a kdo organizoval puče v jiné straně. Tady se jednalo o přímou demokracii, kdy deset poslanců vyjádřilo nesouhlas svým hlasováním.

Jak celý sněm probíhal?
Podle mého názoru demokraticky, kdy dvě skupiny se snažily prosadit svůj názor a stanoviska. Je to zbytečně překrucováno tiskovými vyjádřeními.

Celostátního sněmu se účastnili všichni členové hnutí Úsvit, tedy všech devět, což opravdu není vysoký počet v porovnání s jinými parlamentními stranami. Kdy podle Vás dojde ke zvýšení počtu členů Úsvitu?
Ano – I. Konference se zúčastnilo všech 9 (!!!) členů. Noví členové se budou přijímat, až bude schválena novelizace stanov. Současné to neumožňují. Kritizuji to již více než půl roku, bez úspěchu.

Jak teď vypadají jednání ohledně propojení Úsvitu s OK stranou Jiřího Janečka a víte už, jak se bude nová strana jmenovat?
Na otázku neumím odpovědět. Pana Janečka neznám, na jednáních jsem nebyl a vše je otázka času: dnů, týdnů.

Návrh usnesení:
 
Konference Hnutí bere na vědomí usnesení předsednictva a poslaneckého klubu Úsvit přímé demokracie týkající se integrace a vyslovuje s nimi souhlas.
 
Konference ukládá předsedovi Hnutí, panu Tomio Okamurovi, aby respektoval usnesení předsednictva a poslaneckého klubu.
 
Konference hnutí Úsvit ukládá předsednictvu kooptovat Tomia Okamuru,  poslance Hnutí a místopředsedy hnutí, v případě jejich zájmu, do nové integrační platformy prosazující přímou demokracii a ochranu národních zájmů.
 

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

4:44 Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

„To mne vede k domněnce, že ten Andrej Babiš, podepsaný vlastnoručně pod dopisem plédujícím za podpo…