Tomio Okamura nám sdělil vážné podezření, pokud jde o Andreje Babiše

06.06.2017 11:02

ROZHOVOR „Jen blázen nebo ten, komu něco slíbili, může prosazovat přijetí eura pro Českou republiku,“ tvrdí předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura. Nechápe, jak může někdo prohlásit euro za stabilizační prvek. Nad vyjádřeními lídra sociální demokracie Bohuslava Sobotky nebo šéfa Senátu Milana Štěcha prý zůstává rozum stát. Prohlásil o nich, že to jsou ekonomičtí diletanti. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz dále řekl, že kdyby Andrej Babiš neovládal média, mělo by jeho hnutí zhruba patnáctiprocentní podporu. Od doby, co koupil Mladou frontu a Lidové noviny, nedostal v nich Okamura žádný prostor.

Tomio Okamura nám sdělil vážné podezření, pokud jde o Andreje Babiše
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Andrej Babiš již není ve vládě, jeho hnutí ANO však příliš podpory neztrácí, zatímco ČSSD ano. Jak je to možné? Jak to, že voliči ČSSD neslyší na rétoriku „obrany demokracie“?

Tato otázka má dvě polohy. Co se týká ČSSD, Sobotka je absolutně nedůvěryhodný; a myslím, že i velice neschopný politik. Občané, nebo většina, to v podstatě definitivně prohlédli, takže sociální demokracie se Sobotkou v čele skutečně nemá šanci se ve volbách jakýmkoliv způsobem stát vedoucí silou. Nemá šanci získat ztracenou důvěru občanů. Druhá část vaší otázky je složitější. Totiž hnutí ANO dělá politiku velice umně v tom smyslu, že jde o součást způsobu vládnutí těch všech dosavadních stran. To znamená, že jejich mediální postavení je totálně postaveno nejen na vlastnictví médií, ale i do médií, která nevlastní, jsou zadávány reklamy na firmy Andreje Babiše. Proto média jdou hnutí ANO více či méně na ruku podle situace, a tím pádem v podstatě voliči, kteří by chtěli alternativu k Sobotkovi a ke Kalouskovi, což jsou samozřejmě odrazující osoby pro značnou část občanů České republiky, v podstatě vidí jedinou volnou alternativu – přes skandály, kauzy, kvůli kterým by ještě minulé volební období musel dávno rezignovat, vidí alternativu v Babišovi.
Naše hnutí Svoboda a přímá demokracie je totálně cenzurované a samozřejmě záměrně. Na této cenzuře se samozřejmě podílí i hnutí ANO a Andrej Babiš. Když se podíváte na jeho média, tak moje názory jsou pod totální cenzurou, hnutí SPD jako by pro ně neexistovalo. Nestane se, aby se zeptali na nějaký politický názor, nějaký návrh řešení na aktuální politický problém. To, že média Andreje Babiše jsou zmanipulovaná, je úplně jasné a nemá cenu říkat, že ne. Mám srovnání na vlastní osobě. Mladá Fronta a Lidové noviny před a po příchodu Andreje Babiše se změnily. Dříve jsme v nich měli prostor, ale protože Andrej Babiš ví, že jedinou další alternativou vůči dosavadním stranám, což je Sobotka a Kalousek, kterou by voliči zvažovali, je právě Okamura. Velice dobře to ví a je až neuvěřitelné, jak se situuje do role někoho ublíženého, kdo média neřídí a takové kroky nemá pod kontrolou. Je to přesně naopak. Andrej Babiš ví dobře, co dělá. Za této konstelace, kdy Okamura není vidět a program SPD není vidět, mají pod kontrolou inzercí i média ostatní.

Proti Babišovi brojí i „pražská kavárna“. Respekt píše, že „je nutné mu strhnout proevropskou masku“. Pavel Šafr neustále tvrdí, že Babiš ohrožuje demokracii, jiní autoři píší o jeho podnikání, Čapím hnízdu a tak dále. Preference ANO ale příliš neklesají. Mýlí se ti, kteří se řadí k obráncům odkazu Václava Havla? Protože příznivci tvrdí: Nevadí, že byl Babiš estébák, kradete všichni, tak co?

Tím, co jsem říkal, že vůči těmto stranám není alternativa, tak například starší lidé, kteří nejsou na internetu, vidí jako jedinou možnost vůči stranám hnutí ANO, které jim připadá jako menší zlo. Jiné vysvětlení skutečně nemám. To, že spousta občanů už nevěří médiím, se paradoxně vrátí v tom, že se voliči ještě více zatvrdí. Typicky ta média, která podle mého názoru už důvěru nemají, protože lžou, jsou placena tuneláři, opakovaně pomlouvají, nemají argumenty. To jsou média, která lžou, jako když tiskne, když jim chybějí argumenty, sníží se k osobním urážkám, což je absolutně otřesné. Navíc Respekt, Šafr a další, kteří se bili za nějakou demokracii a ideály, už se nechávají platit tunelářem Bakalou. 
Andrej Babiš vytvořil dojem, že v Čechách není alternativa. Kdyby Okamura byl v médiích, tak bezesporu máme, odhaduji, minimálně patnáctiprocentní podporu‚ proto se i Babiš brání tomu, aby byly Okamurovy názory jakkoliv prezentovány. Jde o přístup k demokracii, se kterým já nesouhlasím. Jeho média nejednají demokraticky. Měl by umožnit demokratickou soutěž názorů, nebo jasně říci: Vlastním média, abych je ovlivňoval. Kdyby to přiznal, není problém. Jeho problém je, že vše zapírá, ale všichni to víme.

Jak vnímáte reakce Čechů a jejich podporu Jiřímu Kajínkovi. Co to signalizuje? Nedůvěru v soudní systém, nedůvěru ve spravedlnost, nedůvěru v polistopadové zřízení jako takové?

Samozřejmě a poukazuji na to už dlouho. V Čechách nefunguje spravedlnost pro každého občana, jen pro určité a vyvolené. Češi ztratili důvěru v justici a soudní systém, na což poukazuji už léta a navrhuji konkrétní řešení. Aby soudci, politici a státní zástupci měli hmotnou zodpovědnost. My jako jediná strana navrhujeme, aby soudci měli časově omezený mandát a museli ho obhajovat po vzoru vyspělých zemí na světě. Dám příklad, třeba Spojené státy, kde soudci mají časově omezený mandát a musejí ho obhajovat. Podle toho to u nás vypadá. Na rozsudky se čeká deset let a existují různá rozhodnutí při stejných důkazech. Platí to i o exekucích. Exekuce by měly být zestátněny.
Ano, na jedné straně vidíme vyústění nedůvěry Čechů v současný soudní systém, politický systém. Co se týká případu Kajínka, jen to ukazuje na fakt, a už jsem o tom psal před lety, že prostě v Čechách je celá řada odsouzených lidí podle všeho nespravedlivě. Vzpomeňme na přepadení pošťačky, kde samosoudce odsoudil dvacetiletého mladíka na pět let do vězení, on si je musel odsedět, a v rámci jiného činu odhalili policisté skutečného pachatele. Samosoudce nemá odpovědnost, přestože panovaly veliké pochyby v hlavních zprávách; zničili tak život mladému klukovi bez odvolání a potrestání soudce. Při tolika pochybeních nemůžeme odsoudit člověka.
Navrhujeme osamoceně a marně, aby byl v České republice po vzoru západních zemí nezávislý orgán na soudní moci, který by nejvážnější kauzy přezkoumával. Tak to funguje v posledních letech ve Spojených státech a vzpomeňte si, jak se velice často za poslední léta dozvídáme, že osvobodili vraha, který byl odsouzen k trestu smrti za vraždu, a to jen díky tomu, že před lety začali znovu prověřovat v první řadě odsouzené na smrt. Na základě dosavadních šetření se ukázalo, že pět procent odsouzených na smrt je nevinných. V Americe, kde jsou technologicky vyspělejší. Jaké číslo je asi v české justici, kde soudci nemají přímou odpovědnost?

Češi stále zůstávají skeptičtí vůči Evropské unii a nechtějí euro. Premiér Sobotka nicméně trvá na tom, že musíme být v jádru Evropské unie a musíme přijmout euro. Co k tomu říci?

On řekl ještě horší věci. Dokonce řekl s dalšími vládními představiteli, že euro bude stabilizačním prvkem. Sobotka i předseda Senátu Štěch, nad tím opravdu zůstává rozum stát. Jsou to úplní ekonomičtí diletanti – a takoví představitelé země nás vedou. Jak mohou říci, že euro bude stabilizačním prvkem? To znamená, že se úplně zbláznili. Mezi ty, kteří chtějí euro přijmout, patří i představitelé KDU-ČSL v čele s Bělobrádkem i Andrej Babiš. Vzpomínám, jak tu hovořil, že máme přijmout euro, a teď najednou před volbami vidíme, že jsou proti. Najednou tvrdí, že k tomu není vhodná doba. Naše hnutí ani já nechceme euro a garantuju, že k tomu nebude vhodná doba ani v budoucnu. Chápu, že velkopodnikatelé, jako je Andrej Babiš, si myslí, že je to výhodné, ale aby neztratili hlasy voličů, jsou proti. I já jsem exportérem, protože se tím živím. Euro by bylo výhodnější, ale nejsem sobecký. Jsem proti přijetí eura a jeho přijetí není dobré pro české občany. Jsem zásadně proti.
Nechápu, jak někdo může říci, že euro je stabilizační prvek. Nejen Řecko, Itálie, Španělsko, Portugalsko a další země eurozóny mají obrovské ekonomické problémy, které byly mediálně potlačeny migrační vlnou, nicméně ty problémy eskalují i nadále. Problém je, že v každé zemi eurozóny platí jiná pravidla a eurozóna nedodržuje ani vlastní pravidla, která si nastavila. To znamená, že to ani není kočkopes, to je asi třicet zvířat dohromady. Jde o nefunkční mechanismus. A jen blázen nebo ten, komu něco slíbili, může prosazovat přijetí eura pro Českou republiku. Je třeba definitivně říci ne euru. Proto prosazujeme referendum. Problém však je, že na základě Lisabonské smlouvy o tom nerozhodujeme, ale zavázali jsme se euro přijmout podle pokynů Bruselu. Proto říkáme, a mnoho občanů to pochopilo, že SPD navrhuje referendum o vystoupení z Evropské unie i o euru. Andrej Babiš zákon o referendu zásadně odmítal, teď před volbami mluví o referendu. 

Od začátku migrační krize jako takové uplynuly dva roky. Kdo z českých a evropských politiků obstál? A kdo ne?

Obstáli politici naší frakce Evropa národů a svobody v čele s Marine Le Penovou s představiteli Nizozemska, Rakouska, Itálie, Svobody a přímé demokracie a dalšími. Naše názory jsou konzistentní a na naše slova dochází. Problém je v tom, že náš boj je velice obtížný a západní Evropu čekají velmi těžké chvíle. Pokud se občané v říjnu nevyjádří v České republice, čekají dlouhé čtyři roky i Českou republiku. Dochází na naše slova. Uspěli politici z naší evropské frakce. 
Neuspěli další zástupci Evropské unie. Vzpomeňme na dobu před dvěma lety a pojďme to zhodnotit. Ještě před dvěma lety jsem byl jediný v České republice, který varoval před migrací i islámem, ale označovali mne za populistu a extremistu. To samé platí o Sobotkovi, Bělobrádkovi. Kvůli těmto názorům, boji proti migraci a proti islámu mě tak nazývali ostatní politici. Teď vidíme jejich skutečné tváře a myslím si, že je to absolutní zklamání. Oni navíc potřebují Evropskou unii. Babiš je velkopodnikatel a názorům, že když je v politice, protože už nepotřebuje peníze a nepotřebuje krást, se musím smát. Inkasuje přes dotace několik miliard ročně, takže bytostně potřebuje Evropskou unii. Nechápu, že tomu lidé nerozumějí.

Viděl jste vítězné francouzské video vybrané neziskovou organizací, která je sponzorována Evropskou unií, o migraci v Evropě? Kouzelná víla Evropské unie doprovodí migranty nejdříve na východ Evropy, kde na ně křičí a haní je, a tak je raději převeze na západ Evropy, kde je vítají s otevřenou náručí?

Ano. Co na to říci? Koresponduje to s vysíláním České televize, která také mění obsah Sněhurky. Na Déčku pro malé děti Planeta YÓ... v podstatě nabádají děti, že je potřeba přijímat migranty z islámských zemí. To znamená, že Evropa se úplně zbláznila. Už otec národa Karel IV. věděl, že muslimové jsou prostě absolutním nebezpečím, a proto zabránil jakémukoliv usazení muslimů na území Koruny české. Evropští politici zřejmě ze zištných důvodů dělali chyby, které prověřili už naši předci.
Já pocházím po mamince ze Zlínského kraje. V průsmyku u Starého Hrozenkova proběhla historická bitva, kdy turečtí nájezdníci zavraždili stovky statečných Moraváků, kteří se bránili tureckému nájezdu. Když jsem o tom mluvil v pořadu, kam jsem byl pozván, Muhamed Abbas prohlásil, že šlo o mírumilovné šíření islámu a my jsme to špatně pochopili. Oni se úplně zbláznili a každý, kdo hlasuje pro přijímání migrantů. Všichni jsou pro přijímání, a buď si to neuvědomují, nebo mají zištné záměry. Andrej Babiš nemůže bez dotací fungovat, takže se nemůže vyjádřit proti Evropské unii, protože by ohrozil svůj byznys. Sobotka také nemůže bez Evropské unie fungovat. Kdo by ho živil po volbách? Je to katastrofa, západní Evropu už zachránit nepůjde a zbývá, abychom zachránili východní. Já vidím budoucnost ve Visegrádské čtyřce, kde jsme páté kolo u vozu kvůli současné vládě. Nejsme schopni spolupracovat, přitom ostatní země – Maďarsko, Slovensko i Polsko – pochopily nebezpečí, zatímco my lezeme Bruselu do zadku.
Doufám, že občané udělají výměnu, abychom uchránili bezpečnost. Když to nepůjde, je namístě referendum o vystoupení z Evropské unie. Občané se nemusejí bát, protože obchod zajistí Dohoda o Evropském hospodářském prostoru, která zachovává čtyři základní svobody – volný pohyb osob, zboží, kapitálu a služeb. Při vystoupení není čeho se obávat, obavy jsou důsledkem politického diktátu v Bruselu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…