Tomio Okamura o výsledcích své práce, Bártovi, konfliktu s poslankyní i českém oslovi

25.02.2014 10:21

ROZHOVOR Poslancům hnutí Úsvit zatím ve sněmovně téměř žádné zákony neprošly, předseda Tomio Okamura ale kontruje, že alespoň tvoří tlak na koaliční strany, aby přijímaly normy podle vzoru Úsvitu. Ten z toho prý sice nebude těžit politické body, ale svůj slib voličům splní. Tomio Okamura pro ParlamentníListy.cz také důrazně zopakoval, že Česká republika patří českým občanům, a proto se stát musí nejdříve postarat o ně, pak mohou přijít na řadu cizinci.

Tomio Okamura o výsledcích své práce, Bártovi, konfliktu s poslankyní i českém oslovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Anketa

Který politik je váš nejoblíbenější?

21%
5%
3%
10%
39%
2%
11%
hlasovalo: 8024 lidí

Sněmovna zatím zamítla většinu vašich návrhů zákonů, třeba těch týkajících se DPH. Co budete dělat, pokud to tak půjde většinu volebního období a nebudete tak mít co voličům na závěr předložit?

Ale já a my máme co voličům předložit - tedy to, že od vstupu do sněmovny jsme do paragrafovaného znění sepsali a předložili většinu našich hlavních volebních slibů. Předložili jsme do sněmovny to, co jsme voličům slíbili - každý soudný člověk asi vidí, že máme jen 14 poslanců z 200 a že nezáleží tedy jen na nás, aby zákony prošly. Na druhou stranu by bylo moc fajn, kdyby si lidé a média všimli, že jsme v Úsvitu extrémně úspěšní, pokud jde o naplňování našich cílů. Ano, naše vlastní návrhy neprocházejí - ale o to více se od nás inspirovaly druhé strany - a bez přehánění - pod tlakem naší kampaně zařadily do svých programů najednou i naše cíle. Jinými slovy - referendum už není sprosté slovo - dostalo se dokonce do koaliční smlouvy, byť v okleštěné formě, a v jeho rámci pak spoustu věcí změní už sami občané.

Koalice ve vlastním zájmu, abychom jí nepřebírali voliče, musela chtěj nechtěj přijmout mnoho našich programových tezí. A ten tlak tu bude neustále – víme, že nám neschválí zákon o exekutorech – již jsme první fázi novely navrhli - ale díky tomu, že jsme nastavili nějakou laťku - např. teritorialitu - už pod ni nebudou moci jít.

Stejně tak to bylo v případě zamítnutí naší novely zákona o hmotné nouzi, která by okamžitě ukončila sestěhovávání sociálně nepřizpůsobivých do ubytoven – koalice sice náš zákon zamítla, ale díky našemu předložení a následnému tlaku musela veřejně slíbit, že do dvou měsíců předloží vlastní návrh. Slíznou sice smetanu u řešení tohoto palčivého problému, ale pro nás je hlavní, že jsme prosadili jeho vyřešení. A snad si toho lidé všimnou.

Žádná opoziční strana nemá šance schvalovat si svoje zákony, jelikož je v menšině, a koalice opozici válcují - ale tato koalice bude, věřím, k občanům méně arogantní a bude muset alespoň naše návrhy okopírovat a předložit jako vlastní. My nejsme klasičtí politici - jde nám o to dosáhnout změn - ne o to, abychom my urvali politické body. Takže pokud naše práce a návrhy donutí ke změnám vládu, tak jsme svůj úkol splnili.

Neuvažujete, že byste se přece jen zařadil do některého z výborů sněmovny, za což jste byl kritizován?

Pokud bych šel do výboru, tak ne pro mediální křik - za posledních dvacet let byly ve výborech stovky anonymních poslanců, po kterých nezbylo nic - v tom lepším případě. Sedět ve výboru neznamená, že jste přínosem. Já spolu se svým nejužším týmem připravujeme konkrétní návrhy zákonů, lobbujeme za ně u jiných poslanců, konzultujeme s odborníky i s laickou obcí. Navrhli jsme za uplynulé tři měsíce od voleb za Úsvit nejvíce zákonů ze všech stran, konkrétně devět. Přestože nemáme k dispozici stovky úředníků a právníků jako vládní strany.

Pracuju minimálně 16 hodin denně a bez jakéhokoliv příplatku jako mají poslanci ve výborech a podvýborech. Já mám vždy na co ukázat, co za mnou prokazatelně zůstává a nemusím se schovávat za nějaký výbor a brát tam za nic příplatky z veřejných peněz. Jsem jeden z mála poslanců, který nemá žádný příplatek, žádnou funkci, z veřejných peněz si neproplácím ani své telefony, přestože na to mám nárok.

V nedávném prohlášení jste naznačil, že na pracovním trhu by měli mít přednost Češi. Cizinci ale často pracují za mnohem menší mzdy, nebo dokonce nelegálně. Pokud by však měly firmy přednostně zaměstnávat Čechy, vzrostly by jim náklady a mohly by krachovat nebo by museli čeští občané pracovat za nižší mzdy. Podpořil byste tedy kupříkladu obdobu zákona o veřejné službě, kdy by byl nezaměstnaný nucen určité místo přijmout?

Náš návrh zní jinak a už jsem ho prezentoval před několika měsíci - a jak už jsem předeslal výše, částečně už ho koalice od nás převzala - a to je snížení nákladů na zaměstnávání našich občanů tím, že zaměstnavateli snížím nebo odpustím sociální odvody. Pokud je někdo na podpoře, tak odvody stejně platí stát. Jde o to snížit náklady na pracovní sílu bez toho, aby se snížila vyplácená mzda. Dalším naším návrhem je cesta snižování životních nákladů občanů. Tedy nikoli kolotoč zvyšování dávek, ale hledejme cesty, jak občanům zlevnit a zlepšit život. A lze to - někdy plošně, někdy jen některé skupině občanů, ale cest je mnoho.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Objevila se i kritika, že upřednostňování Čechů v obsazování pracovních pozic může být začátkem nástupu fašismu a bujení xenofobie. Co na to říkáte?

To mi uniká, jak? My Češi, Moravané a Slezané tady máme po staletí svou zemi a v té po generace platíme daně, budujeme ji, zvelebujeme a hlavně je to náš stát - to myslím teď doslova - ten stát není politiků, je občanů a ti ho mají proto, aby jim zajistil nějaké jistoty, bezpečí, ochranu před nejistotou, v nemoci, v nouzi. Tento stát si tu k tomu nezaložili cizinci - oni ho mají každý jinde.

Česká republika je země jejích občanů a jim musí v případě potřeby pomáhat. Jsem pro, abychom pomáhali potřebným i ze zahraničí, ale první na řadě musí být vždy naši občané. To není fašistické, ale normální a odpovídá to logice funkce státu. Navíc, naše republika prostě není tak bohatá, aby se postarala o imigranty z celého světa – vždyť kvůli rozkradení naší země za uplynulých dvacet let nemáme peníze na sociální podporu či pracovní místa ani pro naše občany.

Jak je to aktuálně mezi vámi a Vítem Bártou? Po jeho zatčení před časem jste vaši spolupráci bagatelizoval. Bude za vás ještě Vít Bárta někdy kandidovat? Setkáváte se spolu?

Víta Bártu jsem od voleb ani jednou neviděl, ani jsem s ním nemluvil. Není členem Úsvitu. A s kandidaturou členů jiných politických stran za Úsvit nepočítáme.

Poslankyně Olga Havlová si stěžovala, že ji Úsvit znemožnil, aby se setkala se svými příznivci. Proč k tomu došlo? Nehrozí v budoucnu rozkol vašeho poslaneckého klubu?

S Olgou jsme si vše vysvětlili, měla tehdy chybné informace, nešlo o setkání s jejími příznivci, ale o setkání s budoucími členy Úsvitu v rámci založení regionální severomoravské organizace Úsvitu, dalším tématem setkání byla volební kampaň do EU, Senátu, komunálu, prostě nad organizací interních věcí Úsvitu. Olga, která je moje kamarádka a mám ji rád, dostala nabídku stát se členkou Úsvitu a tyto věci dokonce organizovat. To odmítla a tím se ale samozřejmě sama vyčlenila.

V tuto chvíli je totiž členkou jiné strany a dokonce její místopředsedkyně, což plně respektujeme, ale žádná cizí strana, ani ta její, nezve přece nás, členy Úsvitu na své strategické nebo koordinační porady s kampaněmi a jinými interními věcmi.  S poslaneckým klubem to nijak nesouvisí, ten je kompaktní – to vidíte i na naší práci ve sněmovně. Tady v tomto konkrétním případě šlo o zakládání regionálních struktur Úsvitu a Olga má u nás stále dveře otevřené - včetně rozepjatých náručí. Je na ní, co si vybere.

Chystáte nějakou výraznější mediální ofenzivu vaší kandidátky do europarlamentu a především Kláry Samkové?

No, i kdyby, asi bych nic předem neprozrazoval. Některé naše programové body ale rád zmíním – chceme zachovat suverenitu ČR a posílit její postavení v EU, odmítáme oslabení pravomocí ČR a jejich přenesení do Bruselu, odmítáme rychlé přijetí eura, budeme bojovat proti diktátu EU ohledně zákazu výroby tradičních českých potravin, budeme bojovat proti přílivu nepřizpůsobivých imigrantů a náboženských fanatiků, budeme bojovat proti stávajícímu systému dotací, který je semeništěm korupce, budeme bojovat proti evropské byrokracii, která nás všechny stojí nehorázné peníze a tak dále. 

Doktorka Samková v minulosti vystupovala jako eurofederalistka. Do jakého názorového proudu ohledně EU by se dala vaše kandidátka zařadit? Eurofederalisté, euroskeptici, eurorealisté?

Eurorealisté - spolupráce evropských zemí je a může být velmi užitečná - jde jen o to, aby měla tu nejlepší formu. A to i pro menší země jako jsme my.

Dosavadní zástupci ČR moc pro naši zemi v EU neudělali - ani tam, kde to šlo. Každá země si vylobbovala spousty výjimek důležitých pro své občany - od sýrů z nepasterovaného mléka až po pětiprocentní DPH na léky. Jinými slovy - je vidět, že když se chce, jde to - jen u nás pak eurohujeři nakonec ukazují na unii a říkají - to oni - kvůli nim nemáte tuzemák, pomazánkové máslo ani cukrovary a nějak zapomínají, že v prvé řadě svou práci zpackali trestuhodně oni. Takže ano, jsme kritičtí, ale nejsme populisté - umíme a chceme rozlišit, kdy je na vině byrokrat z Bruselu a kdy zaspal český osel.

Jaký máte názor na bankovní unii? Jste pro přijetí eura, pro harmonizaci daní?

Nejsem finančník ani bankéř – ale bankovní unie mě nechává chladným - pokud je nějaký sektor natolik problematický, že jeho problémy ohrožují celé státy, pak spíš stojí za úvahu, zda finanční megakorporace není lépe rozkouskovat. Nebo zda jim nadále dovolit, aby ze zemí, kde generují zisky, vyváděly peníze.

Euro je pro nás, co máme mezinárodní byznys (živím se dovozem japonských turistů do ČR), jistě výhodné - ale už méně pro občany a na to je nutné brát hlavní zřetel. Náklady na vstup do eurozóny jsou veliké a my si je ještě dlouho nebudeme moci dovolit.

A co to je harmonizace daní? Pokud bychom si řekli, že celá unie je bude snižovat zároveň se zefektivněním fungování států, aby se nevyhazovalo za zbytečnosti, nebo že třeba jednou zruší DPH a zavede jen koncovou daň z obratu - pak bych tleskal. Ale jestliže to znamená pravý opak - tedy tlak na co nejvyšší daně - kvóty na jejich minimální hranice, pak je to šílenství a jsem zásadně proti.

Jaké máte zatím dojmy z vaší práce v Poslanecké sněmovně?

Každý den jiné. Sněmovna je plná intrik, podrazů, lží a politikaření, a to nejen ze strany politiků, ale ruku v ruce s těmito politiky spolupracují jejich spříznění novináři, kteří bez skrupulí lžou, překrucují a dehonestují politické soupeře – takto se chovají i novináři  z veřejnoprávní ČT, což je neuvěřitelné. Je velice těžké v takovém prostředí cokoliv probojovat. Jediným řešením je změna k přímé demokracii – aby u nás nevládla politicko-ekonomická mafie jako dosud, ale konečné slovo měl občan.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…