Tomio Okamura pro PL odhaluje, co se dělo v krajské buňce Volného, která byla zrušena

21.02.2019 17:03

ROZHOVOR „Klub Moravskoslezského kraje porušoval stanovy a krátil demokratická práva členů,“ vysvětluje zrušení krajské buňky hnutí SPD jeho předseda Tomio Okamura. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz se také vyjádřil ke smlouvě o spolupráci mezi Německem a Francií, kterou označil za mocenský pakt k řízení evropských států. Dohoda prý jasně ukazuje nefunkčnost Evropské unie, ze které se již stává třírychlostní Evropa.

Tomio Okamura pro PL odhaluje, co se dělo v krajské buňce Volného, která byla zrušena
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

SPD zrušilo buňku Moravskoslezského kraje, kterou vedl Lubomír Volný. Proč?

Předsednictvo hnutí SPD zjistilo, že v regionálním klubu Moravskoslezského kraje docházelo k porušování stanov včetně krácení demokratických práv členů, proto došlo k odebrání licence a zrušení regionálního klubu SPD Moravskoslezského kraje. Avšak zároveň platí, že členství všech čekatelů a členů zůstává zachováno a v souladu se stanovami budou mít příležitost pracovat v novém regionálním klubu.

Ozývají se hlasy, že odstranění Volného souvisí s jeho oznámením kandidatury na předsedu hnutí SPD. Tedy, že byla buňka zrušena, protože chtěl kandidovat proti vám na post předsedy. Co vy na to?

Předsednictvo SPD musí postupovat v souladu se zákonem i stanovami hnutí. A to je kritérium pro rozhodování předsednictva. V případě, že by jakákoliv politická strana v České republice nedodržovala stanovy schválené Ministerstvem vnitra, jež jsou zároveň u každé strany schválené Ministerstvem vnitra.

Takže taková obvinění popíráte?

Anketa

Co provést s bojovníky Islámského státu, kteří se chtějí vrátit do Evropy?

16%
81%
hlasovalo: 15836 lidí
Volba předsedy je až za dva a půl roku. Každý člen SPD může kandidovat na předsedu a já jsem vyzval na poslední volební konferenci, která byla v červnu, aby se kdokoliv do kandidatury přihlásil a seděl tam i Luboš Volný. Samozřejmě může kandidovat jakýkoliv člen. Mandát předsedy je tříletý, takže k dalšímu dojde až za dva a půl roku a nejde tedy o aktuální věc v SPD. To ani nemůže mít žádnou souvislost, když jsem sám vyzval k tomu, aby se mi lidé postavili a kandidovali.

Server Sputnik uvedl, že se konečně na něčem shodnete s Georgem Sorosem. Ten prohlásil, že pokud se neprobudí tichá proevropská většina, pak Evropskou unii potká stejný osud jako Sovětský svaz. Vy jste to komentoval na sociální sítí s tím, že by se probudit měla, ale jiným způsobem…

Lidé to pochopili a vy určitě také, že to byla ironie a šlo pouze o souhlas s první částí – tedy, že by se Evropa měla probudit. Zároveň jsem dodal, že by se samozřejmě měla probudit ve zcela opačném smyslu, než navrhuje George Soros. Naopak by se měla probudit k tomu, aby se zachovala svoboda a suverenita evropských národů, abychom měli sílu zachovat si své tradice a své hodnoty.

Takže nějaký sluníčkářský server schválně do titulku uvedl: Okamura se konečně v něčem shodl se Sorosem. Ovšem ten můj příspěvek na sociální síti byl od začátku srozumitelný pro každého a měl úspěch, protože lidé pochopili ironii. Souhlasíme s výzvou k probuzení, ale ve zcela opačném významu než Soros.

Jak do té suverenity zasahuje dohoda mezi Německem a Francií, kterou uzavřely bez předchozího oznámení státům Evropské unie?

Samozřejmě Francie, Německo a jejich dohoda jasně ukazuje na několik věcí. Je to dohoda ohledně obranné politiky, zahraniční; a jasně ukazuje, že Francie s Německem nevěří funkčnosti stávajícího modelu Evropské unie. Oni chtějí Evropskou unii a evropské národy řídit. A ukazuje se, že stávající Evropská unie je nefunkční pro řízení Evropy, tak v podstatě podepisují nový mocenský pakt, novou bilaterální dohodu, kde se právě domluvily tyto dvě velké země, aby mohly lépe řídit Evropu.

Ukazuje to také na další věc, že samy sobě země přiznaly, a nám všem, že Evropa není už dvourychlostní, o které představitelé mluvili, ale už je dokonce třírychlostní. Zcela jasně sami ukázali, že stávající forma Evropské unie je absolutně nefunkční, že to nefunguje. Ukázali na to, že mnoho tak rozdílných evropských národů není možné řídit z jednoho centra. Z Bruselu prostě není možné diktovat jednostranně různá nařízení a směrnice, jež všichni musí povinně splnit. Prostě to skřípe a nefunguje to. Dohoda ukázala tyto dvě základní věci – mocenské ambice, které potvrzují, že Německo a Francie chtějí řídit Evropu a evropské národy. A druhá, že samy přiznaly, že současná Evropská unie prostě nefunguje.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Dost často také zaznívá, že pokud Česká republika nezařadí větší rychlost v integraci, zůstane v pomalejším pruhu Evropy…

Je to přesně naopak. Zcela jasně se ukázalo, že současná Evropská unie je nereformovatelná a musí skončit. Skřípe to po všech stránkách a tato Evropská unie a způsob evropské spolupráce se dříve či později rozpadne. Proto my jako SPD nabízíme spolu s naší evropskou frakcí, s níž jdeme společně do voleb do Evropského parlamentu, změnu na jinou formu evropské spolupráce – nikoliv reformu Evropské unie, ta je nereformovatelná, a to spolupráci suverénních a svobodných evropských národů.

To tady bylo před Lisabonskou smlouvu, takže to není Okamurův výmysl nebo nějaký nereálný sen, desítky let to bez problémů fungovalo. A chceme zachovat čtyři základní svobody – volný pohyb osob, zboží, kapitálu a služeb. To by měl být základ, který si přeje většina z nás, ale ve všech ostatních oblastech je potřeba, aby si země samy určovaly podmínky. Pokud se nechce k takovým podmínkám přidat, je to jeho pravomoc, například vlastní ochrana hranic a podobně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…