Tomio Okamura spustil kanonádu: Hamáček odstoupit. Novináři Kundra a Kroupa nedůvěryhodní. A ČT? Smlouvy odtajnit, platy redaktorů zveřejnit

09.05.2021 13:38 | Rozhovor

Kauza Vrbětice, nákup předraženého zdravotnického materiálu, zneužívání ministerstva vnitra k politickému boji. To vše vyčítá předsedovi ČSSD Janu Hamáčkovi šéf hnutí SPD Tomio Okamura, který volá i po jeho rezignaci. Co se týče investigativních novinářů Ondřeje Kundry z Respektu a Jana Kroupy ze Seznam Zprávy, považuje je za nedůvěryhodné a neobjektivní. Strany tzv. demobloku zase tepe kvůli obstrukcím při volbě nových členů do Rady ČT. A co Česká televize samotná? SPD předložila revoluční návrh zákona.

Tomio Okamura spustil kanonádu: Hamáček odstoupit. Novináři Kundra a Kroupa nedůvěryhodní. A ČT? Smlouvy odtajnit, platy redaktorů zveřejnit
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Předseda SPD Tomio Okamura

Část opozice žádá v souvislosti s kauzou Vrbětice demisi ministra vnitra Jana Hamáčka. Měl by Hamáček odstoupit i podle vás?
 
Předseda ČSSD Hamáček měl už odstoupit dávno kvůli loňským předraženým nákupům zdravotnického materiálu, které odhalila kontrola Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) a také za zneužívání své pravomoci ke svévolnému a protiústavnímu porušování svobod a práv občanů, které bylo příčinou mnoha tisíc zbytečných úmrtí. 
 
Působí na vás důvěryhodně ministrova verze dění posledních týdnů v souvislosti s jeho cestou do Moskvy?
 

Anketa

Komu víc věříte?

hlasovalo: 14811 lidí
Pan ministr stejně jako jeho partaj nikdy důvěryhodný nebyl - a to říkám z dlouhodobé osobní zkušenosti. Ministr Hamáček dlouhodobě zneužívá ministerstvo vnitra k politickému boji proti politickým a názorovým oponentům. Šikana nepohodlných názorů a omezování osobních svobod občanů - to jsou metody pana Hamáčka. Je šílené, že jsme se něčeho takového dožili po 30 letech od sametové revoluce.
 
Co jste říkal na to, co se v souvislosti s touto kauzou začalo odehrávat v Poslanecké sněmovně? Silná slova o vlastizradě ze strany společenství SPOLU, údajně velmi dramatické „uzavřené“ jednání Sněmovny za účasti zpravodajců… Co na to říci?
 
Neustálé hádky mezi ostatními politickými stranami nás nezajímají. V napadání ostatních a v hádkách ve Sněmovně vynikají lidovci, Piráti a TOP09. My v SPD chceme pracovat pro občany, abychom jim zlepšili životy, takže se hádek neúčastníme. Neřečníme, pracujeme. Důležité jsou činy, ne prázdná slova. Lidé potřebují více peněz, bezpečí a spravedlnosti - a na to se SPD plně koncentruje.
 
Proti Hamáčkovi stojí investigativní novinář Janek Kroupa ze serveru Seznam Zprávy. Jak důvěryhodně na vás působí jeho objevy, že ministr Hamáček chtěl „vyměnit ututlání Vrbětic za milion Sputniků“?
 

Anketa

Komu víc věříte?

hlasovalo: 14811 lidí
Jak o tomto konkrétním novináři, tak i o Janu Hamáčkovi si na základě vlastní zkušenosti nemyslím nic seriózního, takže uvidíme, jak to celé dopadne.
 
Čeští investigativní novináři mají na této kauze celkem hody. Nejprve Ondřej Kundra z Respektu, který vlastně celý vrbětický příběh rozpoutal, nyní tedy Janek Kroupa. Jaká je vaše osobní zkušenost s těmito českými „investigativci“?
 
Podle mého názoru jsou oba zcela nedůvěryhodní. Upřímně, divím se, že je vůbec někdo může ještě zaměstnávat. Respekt skoro nikdo nečte a co slyším kolem sebe, tak i Seznam Zprávy ztratily důvěru mnoha lidí. A důvodem je právě neprofesionalita či neobjektivita konkrétních novinářů. Lidé to vidí a cítí. 
 
Kvůli těmto uzavřeným jednáním byly například odloženy volby do Rady České televize, a mnozí (třeba Markéta Pekarová Adamová) nad tím projevovali neskrývanou radost. Máte pocit, že je mezi některými poslanci snaha obstrukcemi tuto volbu zmařit?
 
Ano, je to tak. V souvislosti s volbou členů Rady ČT se ukazuje, že strany demobloku (Piráti, ODS, STAN, KDU-ČSL, TOP09) fakticky pošlapávají demokracii. Tento týden v úterý se měli konečně ve Sněmovně volit čtyři noví členové Rady ČT za ty, kterým ke konci května končí mandát. Poslanci z tzv. demobloku však tyto volby zpochybňují, obstruují, a dokonce požadují jejich odklad. Tím pošlapávají demokracii, neboť když se jim to hodí a mají převahu, „své" členy rady zvolí, ale když voliči rozhodli o konstelaci, která jim nevyhovuje, demokratickou volbu odmítají a obstruují. Poslanci demobloku se bojí, že v Radě ČT usednou další lidé, kteří budou prosazovat pluralitu názorů a vyváženost vysílání zejména v oblasti zpravodajství a aktuální publicistiky.
 
Hnutí SPD také považuje za nutné zprůhlednit hospodaření České televize, která slovy generálního ředitele Petra Dvořáka požaduje zvýšení koncesionářských poplatků, ale na druhou stranu začerňuje smlouvy a odmítá zveřejnit platy svých vedoucích pracovníků a redaktorů. To se musí změnit! Hnutí SPD již podalo zákon na zrušení koncesionářských poplatků a převedení ČT a ČRo na státní příspěvkovou organizaci pod kontrolou Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ).
 

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…