Topolánek? Tomu uvěří jen pár blbců. Směju se, pravily osobnosti. Ale též padlo, jak se expremiér zachoval k mocným našeho světa

06.11.2017 20:16

„Nezapomeňte na to, že Topolánek byl za komunistů důstojníkem Československé lidové armády a teď zavětřil, protože chce geniální trafiku! Tomu člověku může věřit jenom pár blbců, řadoví lidé ne!“ čílí se politický aktivista a předseda Spolku Šalamoun John Bok nad tím, že si Mirek Topolánek sehnal podpisy senátorů a chce se stát prezidentem. „Má první reakce na oznámenou kandidaturu Topolánka? No smál jsem se...,“ přidal se k cupování expremiéra i režisér Jiří Adamec. Naopak vysokoškolský pedagog a publicista Radim Valenčík osobu Topolánka vidí v jiném světle. „Je to první seriózní protikandidát. Má zkušenost z přímého kontaktu se současnou globální mocí – a nepodlehl jí!“ tvrdí rezolutně.

Topolánek? Tomu uvěří jen pár blbců. Směju se, pravily osobnosti. Ale též padlo, jak se expremiér zachoval k mocným našeho světa
Foto: Hans Štembera
Popisek: Expremiér Mirek Topolánek

Anketa

Podpořili byste svým hlasem Mirka Topolánka v boji o Hrad?

14%
86%
hlasovalo: 14576 lidí

Sotvaže expremiér a někdejší předseda ODS Mirek Topolánek ohlásil, že se chce ucházet o prezidentský post a že tak chce činit hlavně kvůli spojenectví nynějšího prezidenta Miloše Zemana a předsedy ANO Andreje Babiše, strhla se lavina názorů na to, zda je zrovna on tím, kdo by mohl ohrozit Zemanovu opětovnou kandidaturu.

Stranou názorů nezůstal ani šéf hnutí ANO a zřejmě i budoucí premiér ČR Andrej Babiš. Ten někdejšího předsedu vlády dokonce označil za nejzkorumpovanějšího premiéra v historii Česka. „Vyžaduje to dávku arogance a sebestřednosti,“ řekl v této souvislosti Babiš médiím k Topolánkově úmyslu.

Jak to ale vidí osobnosti veřejného života? Myslí si i ony, že je Topolánek nejzkorumpovanějším premiérem v historii Česka a že je jeho kandidatura špatným vtipem?

„Topolánek není zrovna člověkem, jehož bych považoval za dobrou figuru pro funkci prezidenta. Už jednou se v politice ohřál, ale možná že si tam navykl na jakýsi nepsaný úzus, že se prezidentem stává člověk, který už byl ministerským předsedou, takže by bylo dobře, kdybychom v této tradici pokračovali. Premiéry totiž byli jak Klaus, tak i Zeman, jenže zatímco takový Klaus byl v této pozici přijatelným, Topolánek pro mne představuje člověka, který zničil svou vlastní stranu. Navíc pro tuto zemi nic neudělal a teď hrabe peníze v nějakých správních radách energetických gigantů...,“ naznačil ParlamentnímListům.cz nechuť pro jméno Topolánek politický aktivista a šéf spolku Šalamoun John Bok.

Mohl by se obklopit stejnými lidmi jako Zeman!

Do kandidatury podle něj Topolánek navíc „vletěl“ za pět minut dvanáct, a to ještě neférově. Proč? „Zatímco jiní museli pro svou kandidaturu sbírat velmi dlouhou dobu podpisy mezi lidmi, on si řekl o podpisy senátorům! A to mi připadá jako podvod, protože si to dokázal u těch senátorů ‚nějak zařídit‘. Řadí se prostě mezi ty, kdo již někdy měli co do činění s politikou a politiky, a jsou tak zvýhodněni oproti těm, kdo si podpisy mezi lidmi museli poctivě nasbírat, jako jsou pan Drahoš a Horáček a další. Už tato jejich snaha vůči lidem u nich vykazuje jakýsi vyšší zájem,“ zamyslel se dále Bok.

„O Topolánkovi se sice říká, že je to chlap s gulema, ovšem já si to nemyslím. Navíc je poznamenaný tím, že jeho nejbližší poradce Dalík jde právě do vězení. Už to samo o sobě značí, že by se mohl obklopit lidmi, jaké má nyní kolem sebe Miloš Zeman, tedy takovými těmi ‚mluvčáčky‘, Mynáři a Nejedlými,“ uvedl dále John Bok ironicky.

Topolánek by podle něj ničím pro uklidnění společnosti nepřispěl. „Byl by to prezident lobbistů, který je nyní hluboce ponořen do podnikatelské sféry a je odtržený od reality už od doby, kdy byl ministerským předsedou. Každý, kdo sbíral podpisy pro prezidentskou kandidaturu, je pro mne přijatelnějším kandidátem než všichni ti Kulhánkové anebo Fischerové, kteří si zašli do parlamentu za kamarády. Na tom ale přesně vidíte, že ač je to přímá volba prezidenta, tak jak politické strany do ní zasahují tím, že zvýhodňují své kámoše! Přitom i ve Spojených státech musí každý kandidát lidi přesvědčovat, jezdit za nimi a shánět si peníze,“ uvedl dále aktivista.

I přesto však prý nesouhlasí se slovy Andreje Babiše, podle něhož je Topolánek „nejzkorumpovanějším premiérem v historii Česka“.

„Byli jiní, více zkorumpovaní, ale Topolánek je pro mne každopádně neakceptovatelným už tím, jak vedl vládu a kým byl obklopený. Tedy lidmi, kteří si chtěli v politice jen nahrabat. Navíc poškodil ODS způsobem jako málokdo jiný!“ doplnil John Bok s tím, že nynější předseda ODS Petr Fiala je slušný člověk, chovající se korektně a nesklouzává do banalit a do urážlivých projevů vůči svým oponentům, jako tomu bývalo v případě Topolánka – premiéra.

„Nezapomeňte na to, že Topolánek byl za komunistů důstojníkem Československé lidové armády a teď zavětřil, protože chce geniální trafiku! Tomu člověku může věřit jenom pár blbců, řadoví lidé ale ne!“ doplnil nakonec rázně John Bok.

Režisér Jiří Adamec se ParlamentnímListům.cz svěřil s tím, že jeho první reakcí na oznámenou Topolánkovu kandidaturu byl smích. „Ano, smál jsem se,“ přiznal.

„Kdysi se v této zemi vyprávěl vtip, že místní rozhlas na malé slovenské vesnici vyzývá spoluobčany, aby kdo ještě nebyl v Praze ministrem, ať se dostaví na náměstí, že autobus do Prahy odjíždí za dvě hodiny… Takhle mi celá taškařice kolem kandidátů na českého prezidenta připadá. Heslo zní: Kdokoliv – hlavně ne Zeman! Ne co a jak v té funkci budu dělat, co nabídnu občanům, ale hlavně zamezit znovuzvolení prezidenta Miloše Zemana. Je to obdobné jako s bojkotem vlády v čele s Andrejem Babišem. Program jednotlivých stran přece vůbec není důležitý, důležité je, aby se předsedou vlády nestal Andrej Babiš. Oboje mi to připadne hloupé a k občanům – voličům krajně pohrdlivé,“ sdělil k témuž dále známý režisér.

Asi jim někdo prozradil, jak je bydlení na Hradě příjemné

Od všech prezidentských kandidátů cítí především neuvěřitelnou sebestřednost. „Asi jim někdo prozradil, že bydlení na Pražském hradě je příjemné…,“ míní. Podle jeho soudu se Topolánek od Zemana liší velmi výrazně v jedné podstatné věci:

„Mě vždy spíš zajímalo, co má ten který člověk v hlavě, jaké myšlenky prezentuje a jak je vzdělán... Jak mě převyšuje. Zejména v tom posledním spatřuji mezi panem prezidentem Milošem Zemanem a panem Topolánkem dost propastný rozdíl!“

Namitky ve smyslu, že Mirek Topolánek přece jen ostatní prezidentské kandidáty převyšuje minimálně v tom, jak působí akčně, jak se dokáže rychle zorientovat v tématu a diskuse s ním před televizními kamerami nikdy nejsou nudné jako s mnoha dalšími politiky, smetl ze stolu.

„Nejsem si jistý, zda toto jsou kvality, které musí nutně mít český prezident. Na druhou stranu nuda, kterou prezentuje pan Jiří Drahoš, je až zarážející a mě nelákající. Prezident Zeman mě rozhodně nikdy nenudil, a když došel na místo, odkud začal mluvit, nechyběla mu ani síla nebo akčnost. Škoda jen, že ho občas televizní kamery zastihly v okamžicích, před nimiž se v zákulisí trošku ‚posilnil‘… To potom vypadá nemocný, slabý a zcela necharismatický, což je voda na mlýn jeho oponentů. Ale prezidentská potence Mirka Topolánka je podle mě ještě nižší než možnosti ODS v právě skončených parlamentních volbách! A čím víc jeho kandidaturu pánové Fiala nebo Kalousek vyzdvihují, tím se jeho šance víc a víc blíží k nule…,“ dodal Jiří Adamec.

Je to první seriózní protikandidát...

Ne však u všech budí Topolánkovo jméno nevoli.

„Je to první seriózní protikandidát, a to z jednoho jediného důvodu. Jak někdo vtipně poznamenal na Facebooku: ‚Konečně se objevil někdo jiný než Zeman, kdo není vítač. A tak půjdu k prezidentským volbám. Předtím jsem neměl koho volit.‘ Je na tom hodně pravdy, neboť Topolánek má zkušenost z přímého kontaktu se současnou globální mocí – a nepodlehl jí,“ myslí si vysokoškolský pedagog a publicista Radim Valenčík.

A ParlamentnímListům.cz vysvětlil, že „slouhům a poskokům“ současné globální moci Topolánek vadí hlavně proto, protože jim připomíná Zemana.

„Nikoli ovšem, jak se sami sebe snaží přesvědčit, ‚hrubostí, vulgaritou a nedostatkem respektu k názorovým odpůrcům‘, ale tím, že on tímto slouhou ani poskokem současné globální moci není. A oni to dobře vycítili. K tomu bych upozornil na nedělních 168 hodin na ČT 1. Něco tak odporného jsem už dlouho neviděl. Z autorů pořadu přímo tekla žluč, kdy hovořili o zdravotních problémech Zemana, aby ho aspoň takto difamovali, když už to jinak nejde a nefunguje. Ukázkový hyenismus – a za naše peníze! To je současná ‚veřejnoprávnost‘? Ptám se, proč Zemana tak nenávidí? To přece není a nemůže být jen o politice,“ pronesl dále Valenčík.

Teď budou „všichni mainstreamoví“ proti Topolánkovi!

„Podle mě byl Topolánek vtažen do hry na základě jednoduché úvahy: Čím více kandidátů, tím menší šance, že Zeman projde už v prvním kole. Proto se s pomocí různých senátorů začali nejrůznější kandidáti rojit jako houby po dešti. Najednou se však objevil kandidát ‚nevítač‘, který může – v případě, že do voleb zasáhne příroda – dokonce i zvítězit. Víte, mě tak na Topolánkovi ani nevzrušuje to, co na něj vědí. Než se člověk rozkouká ve vrcholové politice, stačí, když jen trošku začne za normální považovat to, co normální není, když trošku ztratí z dohledu své nejbližší spolupracovníky, a už je vpleten do kola těch, kteří na sebe vzájemně něco vědí a drží na základě toho pospolu. V případě Topolánka se proto obávám spíše toho, co se o něm neví. Co třeba nevím ani já a nemusí vědět ani on. Ale jak už jsem řekl, on už zkušenost se současnou globální mocí má a ustál kontakt s ní. Podle mě by této moci nepodlehl. Aspoň ne v té míře, na jakou jsou připravováni ostatní hlavní protikandidáti.“

Valenčík je dokonce přesvědčen o tom, že se brzy plně rozhoří boj „všichni mainstreamoví proti Topolánkovi“. „Manipulátoři tím ovšem mohou vyvolat babišovský efekt!“ varoval nakonec.

Pořád je přijatelnější nežli Zeman

„Je dobré, že se rozčiluje k Topolánkovi zrovna ten, kdo má sám máslo na hlavě,“ sdělil ParlamentnímListům.cz herec Pavel Nový.

„Jestliže Andrej Babiš někoho označí jako nejzkorumpovanějšího premiéra v historii Česka, tak je to opravdu veselé. Jenže já se obávám, že Zemana neohrozí nikdo, jen on sám dokáže sám sebe ohrozit,“ sdělil dále herec. „Zeman má navíc dost peněz z Ruska, z Lukoilu. Jeho ctižádostí není ani tak být dále prezidentem, jako vyhrát! Aby mohl ukázat, že vyhrál, a pak třeba ze zdravotních důvodů odstoupí. Ale hlavně se klepe na to, aby mohl inaugurovat ‚soudruha‘ Babiše, jelikož si jsou asi navzájem něco dlužni,“ poznamenal Pavel Nový.

Herec se ale nediví těm lidem, kteří tvrdí, že Topolánek představuje přesně to samé co současný prezident. Tedy hrubost, vulgaritu a nedostatek respektu k názorovým odpůrcům. „Vždyť je to bývalý lampasák, tak z toho to vychází! Vždyť byl důstojníkem Československé lidové armády, takže patří do podobné party, jako jsou soudruzi Babiš a Zeman!“ upozornil.

I přes to vše by ale prý Topolánek dokázal dobře reprezentovat Českou republiku. „To bezesporu! Koneckonců dokázal dobře reprezentovat ČR i jako premiér, a to ještě navíc v době předsednictví ČR v EU. Mne docela nadchl tím, jak v době přebírání onoho předsednictví francouzského prezidenta Sarkozyho dokázal znejistit a převýšit, a to nejen svou postavou. Pořád je ale Topolánek přijatelnější nežli Zeman. Tedy alespoň co se důstojnosti týče,“ dodal rázně herec.

Falešný a prázdný Topol? I tací mohou zabodovat!

„Případná kandidatura Mirka Topolánka mě nijak nezneklidňuje. Jde o osobu vystiženou bývalým předsedou ODS Václavem Klausem: ‚Falešný a prázdný Topol‘. I takové osoby ale mohou zabodovat u voličů, zejména pokud budou mít kampaň schopnou vytvořit fikci, že kandidát je skvělý, a protikandidáti budou pečlivě hanobeni. Pan Topolánek ovšem mnohokrát využil příležitosti se znemožnit například svými výroky upomínajícími na fašistickou rétoriku a podobně,“ uvedl bývalý ministr zdravotnictví Ivan David.

Nesouhlasí ovšem se slovy Andreje Babiše:

„Lidé usilující aktivně o vysoké funkce nebývají plaší a skromní. Jaké místo náleží Mirku Topolánkovi mezi zkorumpovanými premiéry, to netuším. Andrej Babiš má jistě větší přehled! Problémem Mirka Topolánka je, že řada osob, které nemají rádi Miloše Zemana, nemohou volit ani Mirka Topolánka. Tedy nespojuje opozici proti současnému prezidentovi.“

Pokud někdo tvrdí, že má Topolánek větší charisma nežli kupříkladu prezidentský kandidát Jiří Drahoš, se nedá sice tak úplně přehlédnout, jenže Topolánek má zase jiné výrazné minusy...

„Profesor Drahoš dosáhl kariéry akademického funkcionáře právě proto, že moc nepřečníval a skoro všem se nějak zavděčil. To ale není v dnešní době pro funkci prezidenta požadovaná kvalifikace. Pro mě je však i Mirek Topolánek docela dobře zapomenutelný. Vnímám ho jako škodlivého a jeho ‚modrou šanci‘ jako ‚modrou hrozbu‘. Jeho údajné ‚charisma‘ ovšem na mne nepůsobí. Zdá se mi spíše poněkud jednodušší, připouštím, že mnohým voličům to vůbec nemusí vadit. Možná že mnozí ucítí ‚v jednoduchosti krásu a sílu‘. Na jeho úspěch bych si však nevsadil, ale přiznávám se, že i volební potenciál Karla Schwarzenberga a jeho číra jsem velmi podcenil,“ dodal exministr.

 

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…