Totalita, běžte mezi lidi. Generál rázně rozetnul řeči Jakuba Jandy o Zemanovi a podlézání Moskvě

24.08.2016 6:51

ROZHOVOR Bývalý ministr obrany a bývalý velvyslanec České republiky v Rusku Miroslav Kostelka míní, že nikdo v této zemi nechce na Východ. „Osobně si myslím, že Rusko víc než nepřítelem je naším protivníkem. Skutečným nepřítelem je Islámský stát, radikální islamismus a vůbec obecně terorismus,“ prohlásil v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz generál Kostelka ke kampani občanského sdružení Evropské hodnoty Nechceme zpátky na Východ.

Totalita, běžte mezi lidi. Generál rázně rozetnul řeči Jakuba Jandy o Zemanovi a podlézání Moskvě
Foto: army.cz
Popisek: Generál Miroslav Kostelka v době jmenování ministrem obrany

Občanské sdružení Evropské hodnoty rozjelo kampaň Nechceme zpátky na Východ, protože nechtějí, aby nás trojští koně Ruska vyvedli z aliance západních demokracií. Považují za hrozbu, že ruský prezident Vladimir Putin má v Česku spolehlivé spojence, tím nejvýznamnějším je podle nich prezident Miloš Zeman, nazvali ho dokonce trojským koněm Kremlu. Hrozí nám skutečně návrat do náruče Ruska?

Osobně si myslím, že v této zemi nikdo nechce na Východ. Tedy ve smyslu podřízenosti Ruské federaci nebo komukoli na Východě. Myslím, že lidé v této zemi chápou, že patříme k západoevropské civilizaci a chápe to určitě i prezident Zeman. Je fakt, že propaganda je vyhrocená, na jedné straně taková extrémně rusofobní, na druhé straně existuje samozřejmě propaganda v Rusku, která je extrémně protizápadní. Ale nevidím tady prvky nějaké fobie. Podle mne Evropské hodnoty vidí jediného nepřítele, a to je Ruská federace. Je zajímavé, že se například neřídí průzkumy, které proběhly ve Spojených státech, v nichž Američané vidí hrozbu Ruska na sedmém nebo osmém místě. Daleko větší hrozbu přikládají ekonomickým otázkám, na čtvrtém nebo pátém místě je Čína, Rusko je až dál za ní.

Anketa

Máte rádi Angelu Merkelovou?

4%
96%
hlasovalo: 18104 lidí

Američané nemají přímou zkušenost s Ruskem, jako mají bývalé východoevropské země, které byly a jsou ve sféře zájmu Ruska, teď jsme si připomněli tragické výročí okupace Československa, Spojené státy americké nejsou ani v bezprostřední blízkosti Ruska. Není tedy logické, že vnímáme Rusko jako větší nebezpečí než Američané?

Určitě. V tomhle jsou rozděleny i státy Evropské unie, protože některé země, zejména na jihu Evropy, Rusko jako nebezpečí tak nevidí, nevidí ho tak ani lidé v Německu. Největší obavy z Ruska mají pobaltské státy a Polsko vzhledem k historické zkušenosti, ale musím říci, že v Polsku trochu podobně reagují i na Německo, takže historická zkušenost se skutečně promítá do názorů lidí. Osobně si myslím, že Rusko víc než nepřítelem je naším protivníkem. Skutečným nepřítelem je Islámský stát, radikální islamismus a vůbec obecně terorismus.

Na nebezpečí radikálního islamismu upozorňuje i prezident Miloš Zeman, ale největší pozornost a kritiku vzbuzuje jeho obhajoba politiky Ruska. Nemyslíte si, že je na tom něco pravdy, že svými výroky této kritice prezident sám nahrává, protože například zpochybňoval účast ruských vojáků v konfliktu na východní Ukrajině, vyjadřoval nesouhlas s protiruskými sankcemi a účastní se konference na Rhodosu, kterou pořádá Putinův blízký spolupracovník, oligarcha Vladimir Jakunin, který figuruje na americkém sankčním seznamu kvůli podílu na anexi Krymu?

Pan prezident je pragmatik. Vidí situaci, jaká je. Sám říká, že anexe Krymu je samozřejmě protiprávní, ale co s tím můžeme dělat? Bude válka s Ruskem? Kdo ji začne, kdo si to dovolí? Pan prezident také říká, že ekonomické sankce jsou oboustranné. Podle zpráv z minulého týdne vidíte, že různé české podniky mají problémy, protože se některé zakázky s Ruskem nedaří plnit. Vidím, že protiruské sankce mají dopad na ruskou ekonomiku, i když na ni má větší dopad pokles cen ropy, ale mají dopad i na evropskou a českou ekonomiku. Proto i němečtí podnikatelé chtějí zmírnit sankce. Vidím, že prezident je pragmatik a říká, co je skutečností. Myslím, že nebrání Rusko jako takové, ale brání tomu, aby nevznikl nějaký větší konflikt.

Takže si myslíte, že označení prezidenta Miloše Zemana jako trojského koně Kremlu neodpovídá skutečnosti?

Myslím, že určitě ne. Nazval bych ho skutečně pragmatikem. A bylo by docela dobře, kdyby Evropské hodnoty zavedly taky trochu pragmatismu do svých hodnocení. Ne vše, co je v Rusku, je špatně, ne vše – samozřejmě – je tam dobře.

Evropské hodnoty slibují, že budou „tvrdě konfrontovat Putinovy spojence mezi českými politiky, ukáží, jak a pro koho pracují manipulativní konspirační weby a vytvoří veřejný tlak, který povede k jejich izolaci“. Připomíná mi to nechvalně známý mccarthismus v Americe, což označuje praxi vytváření obvinění ze zrady, zvláště ze sympatizování s komunismem, vytváření černých listin, šíření strachu mezi obyvateli, kdy už pouhé podezření znamenalo ztrátu zaměstnání a konec profesní kariéry. Jak to vnímáte?

Zavání to totalitou a velmi silně. Je zajímavé, že se tam neobjevují analýzy článků George Friedmana, který je pragmatikem a také píše o Rusku, o vztazích Ruska a Západu, Ruska a Ameriky. Neobjevují se tam články různých amerických a západoevropských novinářů, nehodnotí se tam věci, které jsou běžně v západním tisku. Je to podle mne ze strany občanského sdružení Evropské hodnoty skutečně jednostranně zaměřená propaganda, která bohužel prvky pragmatismu postrádá.

Lidé z Evropských hodnot dokonce kritizují politiky za to, že poskytují rozhovor třeba Parlamentním listům. Je prý potřeba, aby demokratičtí politici přestali spolupracovat s dezinformačními projekty.

Máte smůlu, Parlamentní listy jsou na černém seznamu jak v Rusku, tak v Čechách.

Ano, Parlamentní listy figurují na seznamu Evropských hodnot jako jeden z proruských webů. Jsme sice asi na pátém místě, ale nejnebezpečnější, protože nejvlivnější. Jenže podle ruského provládního think-tanku RISI je server ParlamentníListy.cz největším šiřitelem protiruských promluv. Není to zajímavé?

Evropské hodnoty se budou asi muset domluvit s Ruskem, kam vlastně patříte. Výhodou demokracie je svoboda slova. Nevidím důvod, proč by Parlamentní listy, které nikoho nerozeštvávají, píší, co lidé říkají, nemohly psát, jak píší. Evropské hodnoty také píší, jak chtějí, mnohdy urážejí prezidenta, a nikdo proti tomu neprotestuje.

Evropské hodnoty vyzývají lidi, aby je finančně podpořili, a slibují jim za to dárek. Kdo dá například tři stovky, dostane tři samolepky. Kdo dá dva tisíce, dostane k nim ještě tři placky, tašku a hrneček. A tomu, kdo dá ještě o tisícovku víc, přidají tričko. Není to lákavé?

Kdo je chce podpořit, ať je podpoří. Já si od nich žádný hrneček nekoupím.

Může být takové nálepkování nepřátel státu vůbec účinné? Může taková propaganda skutečně ovlivnit veřejnost?

Někdy jsou jejich výpady natolik ostré, že to nemůže být účinné. Měli by chodit mezi normální lidi. Ti to tak, jak to vidí Evropské hodnoty, prostě nechápou. Proto si nemyslím, že by Evropské hodnoty jejich názor změnily.

Není absurdní, že občanské sdružení, které chce hájit evropské hodnoty, mezi které patří i svoboda slova a svoboda projevu, dokonce si to dalo i do svého názvu, upírá tuto svobodu ostatním?

V podstatě zastrašují lidi, to je jejich podstata, zejména pana Jandy i jejich seznamů a článků. Ale svoboda slova je pro všechny, ať si tedy píší, co chtějí. Ale podle mne evropské hodnoty příliš nevyznávají.

Nemůže takové útočné jednání odradit i lidi, kteří mají podobné názory? Takové, kteří také vytýkají prezidentovi, že má například jako nejbližšího poradce dlouholetého šéfa české pobočky společnosti Lukoil Martina Nejedlého a že hájí ruské zájmy? Ale jsou to skuteční demokraté, a tak jim vadí vytváření černých listin, nařizování, komu lidé mohou a nemohou poskytovat rozhovory nebo dávat reklamu...

Lidem, kteří se snaží vidět věci, jaké jsou, mnohé činy Miloše Zemana vadí. Ale to neznamená, že prezident je nějakým nastrčeným agentem Moskvy. Rusko není žádný beránek. Je to země, která má vlastní zájmy, a jako velmoc se o své zájmy, stejně jako Spojené státy americké, stará. Znovu připomínám svoji oblíbenou větu, že stát nemá trvalé přátele a nepřátele, stát má jenom své zájmy. A ty prosazuje. Rusko po době, kdy bylo v hrozném úpadku, kdy došlo k hroznému ponížení Rusů, které dodnes pociťují, stojí za Putinem. Jeho popularita neklesá právě proto, že v něm vidí někoho, kdo po tom období marasmu Rusko trochu pozvedl. Myslím, že pan velvyslanec Kolář si to musí pamatovat ze svého pobytu v Moskvě. Rusové jsou prostě citliví na omezování své suverenity, proto souhlasí se zbrojením, s vytvářením silné armády. My prostě nechápeme, jak ti lidé tam myslí. A děláme chybu v tom, že místo toho, abychom je pochopili, je stále chceme urážet a nějakým způsobem zesměšňovat. Nejsou to žádní andělé, ale ani ďáblové.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česko jako přívěšek, F-35 jako výplané. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

4:44 Česko jako přívěšek, F-35 jako výplané. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

„Nelze pochybovat o tom, že když se ve Washingtonu rozhodnou rozmístit v Česku či Polsku jaderné nál…