Totální Slávek Jandák: Sluníčkářům a pomatencům dnes vůbec nedochází, o co jde. Zemana budou nenávidět, i kdyby vymyslel lék na rakovinu

29.01.2016 18:21

ROZHOVOR O útocích na ženy v Německu i o prezidentu Miloši Zemanovi promluvil pro ParlamentníListy.cz Vítězslav Jandák. „I kdyby Miloš Zeman přišel s prokazatelným lékem na rakovinu, jeho opozice ho odsoudí jako šarlatána a lháře,“ řekl poslanec. Ohledně útoků na ženy uvedl, že jde o vykřičník všem takzvaným sluníčkářům a pomatencům z neomarxistického spektra, kterým vlastně vůbec nedochází, co se dnes děje.

Totální Slávek Jandák: Sluníčkářům a pomatencům dnes vůbec nedochází, o co jde. Zemana budou nenávidět, i kdyby vymyslel lék na rakovinu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vítězslav Jandák

Anketa

Vadí vám slova Miloše Zemana o Sobotkovi a kalašnikovu?

3%
94%
hlasovalo: 33371 lidí

Silvestrovské útoky v Německu na ženy vyvolaly obrovskou nevraživost. Co vy si o tom myslíte?

To, co se stalo, je z mnoha úhlů velmi alarmující pro to, co se ještě stát může. Nenamlouvejme si, že šlo o ojedinělý exces. Mám vícero přátel v Německu a jejich zkušenosti s imigranty jsou mnohdy velmi drsné. Občas je dobré číst nikoliv český, ale zahraniční tisk, kde se o těchto útocích píše den co den. Nejde tedy jen o případ Německa, ale také o řadu případů ze Švédska, Norska, ale i Francie.

Mezi útočníky byli i migranti a žadatelé o azyl. Co byste jim vzkázal?

Vlastně bych jim nic vzkazovat ani nechtěl, s takovými lidmi bych, dovolte mi, ani nechtěl sdílet společný kontinent, a to ne proto odkud jsou, ale proto, jak se zde chovají. Jde o vykřičník všem takzvaným sluníčkářům a pomatencům z neomarxistického spektra, kterým vlastně vůbec nedochází, k čemu dnes dochází.

A co byste vzkázal těm, kteří je vítali a stále je chtějí přijmout, třeba i u nás?

Hovořit s těmito lidmi, a opět ať se to zdá k nevíře, mám mezi nimi řadu přátel, je jako říkat bláznovi, že je blázen, jednoduše vás neslyší, respektive nechtějí slyšet. Jedině zkušenost a tvrdý náraz s realitou jim můžou otevřít oči. Co mě u některých z nich překvapuje, je až bezbřehý fanatismus. Mé názory tedy v mnoha ohledech korespondují s názory Petra Robejška, případně Alexandra Tomského, ale třeba i Richarda Sulíka.

Uprchlíci už mají zákaz na některé diskotéky, do bazénu v Rakousku, Německu... Myslíte si, že to takhle vůbec může fungovat?

Je to trochu řešení situace s křížkem po funuse. Německo a Rakousko se bohužel stále vnitřně vyrovnávají se svou nacistickou minulostí, proto jsou jejich reakce ve vztahu k imigrantům v zásadě velmi nevyrovnané, mnohdy až lidskoprávně hysterické. Snaha dokázat světu, že je to právě Německo, kdo má nejvíce otevřenou náruč, má jednou pro vždy skoncovat s hnědou minulostí této země. V Německu to samozřejmě oficiálně nikdo nepřizná, hovoří se o solidaritě, lidských právech a tak podobně. Zní to hezky, nemyslíte? Bohužel z úst mnoha německých a rakouských politiků jde pouze o licoměrné fráze, kterým chybí obsah a hlavně upřímnost.

Pomohou podle vás kurzy pro migranty, kde se mají učit, jak se v Evropě chovat k ženám?

To je naprostý nesmysl, jde o střet dvou kultur dvou civilizací, kde jakýkoliv kurz je spíše směšným příspěvkem do celé této migrační tragédie.

Veronika Žilková řekla, že by se měla vyučovat v českých školách multikulturní výchova. Měla by?

Nějak si neumím představit, co je to výuka multikulturní výchovy a co by mělo být obsahem. Vy ano? Je to asi, jako bych chtěl v roce 1946 vyučovat nacionální socialismus v Berlíně. Zkrátka to není možné, jelikož jde o mrtvou ideologii, kterou drží při životě pár fanatiků na přístrojích. Trochu si vypůjčím slova Angely Merkelové, multikulturalismus je mrtev. Tak to cítím já. A troufám si říct, že nejen já, ale podstatná většina lidí.

Navíc Veronika Žilková ohledně útoků řekla, že u těch mužů jde o pud přírody. Souhlasíte s ní a dá se ten incident tímto vysvětlením snad omluvit?

Po určité stránce má pravdu, že skutečně šlo o pud přírody, ale nežijeme ve středověku. To, co se stalo, je naprosto neomluvitelné a německé orgány by měly zasáhnout proti pachatelům s veškerou možnou tvrdostí. Bohužel mám pocit, že je tu snaha to spíše přejít a odstínit, než situaci vyšetřit a dojít k nějakému nepopulárnímu závěru.

Máme necelé dva roky do prezidentských voleb. Koho byste si představoval na místě prezidenta a proč? Koho naopak v žádném případě?

Tak patřím mezi dlouhodobé příznivce současného prezidenta a nemám v žádném úmyslu své stanovisko nijak měnit. Po tom, co se dnes děje, bych řekl dvojnásobně.

Když jsme u prezidenta, obrovskou diskusi vyvolala jeho další hláška – že Sobotky se lze zbavit demokraticky volbami, nebo nedemokraticky kalašnikovem. Co si o tom myslíte?

Viděl jsem ten záznam a vlastně kdokoliv si ho může dohledat na YouTube. Prezident nikde nevybízel k zastřelení premiéra Sobotky ani kohokoliv jiného, pouze po položené otázce uvedl, jaké je demokratické řešení a jaké je nedemokratické řešení, a hovořil i v asociaci s vlastní osobou. To, s jakou hysterií se na to vrhly média a část politického spektra, pro mě není nijak překvapující. I kdyby Miloš Zeman přišel s prokazatelným lékem na rakovinu, tak ho jeho opozice odsoudí jako šarlatána a lháře. Snaha dostat prezidenta z úřadu ještě před dokončením prezidentského mandátu je naprosto evidentní. A jisté kruhy jsou pro to schopné obětovat mnohé.

A co říkáte na odezvu Sobotky, který tvrdí, že prezident tím děsí jeho rodinu?

Možná by měl mít pan premiér více smyslu pro humor. Každého děsí něco jiného. Mě děsí až absurdní pozice některých politiků brát se za všech okolností vážně. Občasné odlehčení sterilního stavu české politiky není od věci.

A váš názor na to, že se tímto prezidentovým „bonmotem“ málem zabývala i Poslanecká sněmovna? Že to někteří poslanci navrhovali…

Pro nezasvěcené z toho vyplývá, že sněmovna nemá nic jiného na práci. A to si myslím, že je absolutní omyl. Jsou věci podstatné a nepodstatné...

6. února se v Praze a v dalších městech v Evropě má konat demonstrace proti islamizaci Evropy. Hrozí nám podle vás skutečně islamizace a myslíte si, že podobné demonstrace vůbec něco zmohou?

Pakliže se Evropa bude držet současného, říkejme tomu „chamberlainského“ řešení krize, pak nám islamizace hrozí, řekněme, do patnácti až dvaceti let. Jakékoliv aktivní postoje původních obyvatel Evropy, tedy i občanů ČR, jsou zcela pochopitelné už z pohledu toho, že tyto demonstrace nepořádají neonacistická sdružení, ale rodiče od rodin a obyčejní lidé, kteří mají jenom strach z toho, co může přijít. Je třeba zmínit, že obyvatelé střední a východní Evropy jsou k jakýmkoliv projevům extremismu velmi ostražití, jelikož v nás dřímá historická zkušenost jak s hnědou, tak pozdější rudou diktaturou. Západní svět si toto martyrium nikdy nevyzkoušel. Dnes sklízí „plody“.

Bavorsko žádá ochranu hranic a hrozí i odvoláním Merkelové. Co by podle vás měla Merkelová udělat?

Angela Merkelová je podle mého názoru dnes docela slušná dáma, která je z mého pohledu někým a něčím vydírána, není možné, aby měl politik zájem na kolapsu své země, potažmo celého kontinentu, a slepě zavíral oči před tím, co se dnes v Evropě děje. Bavorsko pokládám za příbuzenskou zemi k ČR, provázejí nás společné dějiny i kulturní spřízněnost a kam zatím pořád velmi rád jezdím, postoj bavorské zemské vlády tedy považuji za oprávněný a realistický, otázkou zůstává, zdali v tomto postoji není Bavorsko prozatím samo a jestli by se neměly ozvat ještě další svobodné státy SRN.

Také Evropské státy chtějí prodloužit pohraniční kontroly. Navíc se rovněž mluví o vyloučení Řecka ze Schengenu. Má Schengen v tuto chvíli ještě vůbec smysl? A co by vyloučení podle vás znamenalo pro Řecko?

Jedním slovem vysvobození. Lépe to pojmenovat neumím.

Myslíte si, že může dojít k tomu, že by Německo hranice zcela uzavřelo? A jaké následky by to pak mělo pro nás?

Dnes je na stole několik scénářů. Předpokládám, že k tomuto kroku může dojít už v létě, kdy migrační krize opět nabere na obrátkách. Pořád však věřím, že zvítězí zdravý rozum a Evropa se začne opevňovat vnějším způsobem, nikoliv směrem dovnitř.

Co podle vás můžeme dále čekat ohledně uprchlické krize? Dá se vlna, která se očekává už na jaře, zastavit a vlastně vůbec nějak zvládnout?

Uprchlická krize bude narůstat, to je zcela evidentní. Nyní je třeba se více zajímat o stav a situaci v Sýrii, která je epicentrem a startérem problému migrační krize. Věřím v dohodu USA a Ruské federace a EU na společném postoji vůči islamistickým radikálům. Čím dříve se situace stabilizuje na Blízkém východě, tím dříve se začne otupovat migrační vlna.

reklama

autor: David Hora

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

4:44 Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

„To mne vede k domněnce, že ten Andrej Babiš, podepsaný vlastnoručně pod dopisem plédujícím za podpo…