Totální výbuch státu. Babiše odvolat a vyšetřovat, odhalil prý Vlastimil Tlustý zcela novou neslýchanost

29.11.2016 7:14

ROZHOVOR Návrh vicepremiéra Andreje Babiše na výjimky ze zákona o elektronické evidenci tržeb pár dní před jeho spuštěním – to je podle exministra financí Vlastimila Tlustého na demisi nebo odvolání. „Nemůže žádným rozhodnutím ministra financí, metodickým pokynem a podobnými kroky mařit naplnění zákona, byť ho sám vymyslel a byť je špatný. Já se divím premiérovi, že neodnese odvolání ministra financí prezidentovi,“ prohlásil. Bývalý vlivný politik ODS v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz také uvítal vznik nové pravicové strany Realisté.

Totální výbuch státu. Babiše odvolat a vyšetřovat, odhalil prý Vlastimil Tlustý zcela novou neslýchanost
Foto: Archiv PLTV
Popisek: Vlastimil Tlustý v pořadu Horké téma

Co říkáte tomu, že ministr financí přišel pár dní před spuštěním elektronické evidence tržeb, která se připravuje tři roky, s výjimkami, které podle něj výjimkami nejsou, jen žádostmi o výjimky?

Že to je první veliké selhání ministra financí, protože je vidět, že je ze svého podnikatelského života zvyklý na postupy, které jsou buď na hraně zákona, nebo dokonce za ní. Protože to, co vymyslel s výjimkami, že Finanční úřady dostanou od někoho pokyn, aby povinnost od někoho vyžadovaly a od někoho nevyžadovaly, je protizákonné. Vůbec bych se nedivil, kdyby teď někdo podal trestní oznámení na ministra financí, protože on takto postupovat nemůže. Prostě si vymyslel zákon, pravděpodobně špatný, ale to není důvod, že ho může obejít. Nemůže žádným rozhodnutím ministra financí, metodickým pokynem a podobnými kroky mařit naplnění zákona, byť ho sám vymyslel a byť je špatný. To prostě nejde. A to, co on teď dělá, je podle mne veliké znejistění právního prostředí. To je návod pro veřejnost. Co si z toho můžete odnést? Že když něco ministerstvo financí chystá, nemáte to brát vážně? Nebo že máte přemýšlet, jestli to máte obejít? Nebo jestli máte jít na Finanční úřad, jestli vám dají pokoj, nebo nedají, jestli to po vás budou vyžadovat, nebo ne? To nemá nic společného s právním státem, to je opravdu velký problém. Když na něj někdo podá trestní oznámení, budou ho vyšetřovat jako člověka, který maří zákon a nabádá k jeho porušování. A to, že ho sám vymyslel a že je to zákon špatný, na tom nic nemění.

Takže si myslíte, že bez novely zákona nemůže Finanční úřad nejmenším živnostníkům s ročními příjmy do 250 tisíc korun poskytnout možnost požádat o paušální daň a vyjmout je ze systému EET?

Nápady, které teď přicházejí, jsou pravděpodobně správné. Mimochodem zpochybňují myšlenku EET. Ale když už je to uzákoněno a má se to za týden spustit a lidé si museli potřebné zařízení koupit, to znamená museli investovat desetitisíce korun, aby tomu zákonu učinili zadost, nebo někteří jiní zrušili svá zařízení, některé venkovské hospody skončily, už neobjednávají pivo, tak teď přijde ministr financí s tím, že se nám to nějak nepovedlo a upravíme jeden, dva, tři, čtyři nápady. Ale takhle prostě nemůže postupovat, to vůbec nepřichází v úvahu. Nechci to přehánět, ale je to na demisi. To byla základní myšlenka, s kterou Andrej Babiš přišel, a teď sám tu základní myšlenku vlastně zlikvidoval.

Nedivíte se tedy asi premiérovi Bohuslavu Sobotkovi, že se rozčílil a označil to za „strašnou metodu práce“ a neprofesionalitu? Teď se premiér s vicepremiérem domlouvají písemnou formou. A Andrej Babiš dokonce chce obejít vládu, změny hodlá předložit formou poslaneckého návrhu. Neměl by premiér na takovou rebelii reagovat razantněji?

Já se divím premiérovi, že neodnese odvolání ministra financí prezidentovi. To je na demisi nebo na odvolání ministra financí.

Anketa

V hádce o Českého slavíka stojím za...

hlasovalo: 14604 lidí

Co takové jednání ministra financí znamená pro podnikatelské prostředí? Jedna věc je, že už je dnes neúnosně regulované a omezované, ale nejsou změny na poslední chvíli i znejistěním podnikatelského prostředí? Pamatujete si, že by se někdy v minulosti, za jakéhokoli ministra financí, stalo něco podobného?

Ne, za těch pětadvacet let si nepamatuji žádného ministra, který by přišel s nějakou regulací a zákazy a těsně před nabytím účinnosti zákona řekl, že bude dobré to upravit, a vyjmenoval výjimky. A ještě ke všemu prohlásil, že jemu podřízené úřady budou uvedené výjimky tolerovat, aniž by byly uvedeny v zákoně. To jsem opravdu ještě nezažil, to nikdo před ním neudělal.

Řekl jste, že se Andrej Babiš ve státním úřadě chová jako ve vlastní firmě, jak je zvyklý z podnikatelského prostředí. Nesvědčí to nejen o jeho aroganci, ale i o naprosté neprofesionalitě?

Svědčí to o tom, že to, co teď dělá, dělával ve světě podnikání. A to se samozřejmě stěží dá tolerovat v podnikání, ale nedá se to tolerovat ve státní správě.

Šéf České obchodní inspekce navíc přišel s tím, že doklad z EET nebude stačit spotřebiteli pro případnou reklamaci ani kontrolorům, protože na něm chybí potřebné údaje, takže podnikatelé budou muset vydávat dvě účtenky, aby splnili podmínky zákona o EET i o ochraně spotřebitele. Není to další důkaz, že tvůrci zákona nepřihlíželi k dalším věcem, takže to může přinést mnoho problémů?

Je to diletantství. Fakt nevím, co s tím budou dělat, ale myslím, že teď mají na krku spousty žalob, protože všichni poškození budou moci chtít náhradu škody.

Nepoškozují tyto zmatky nejen ministra financí, ale celou vládu, protože elektronická evidence tržeb byla vlajkovou lodí celého Sobotkova kabinetu?

Stoprocentně. To je výbuch, to je selhání státní správy. To je pochybení takového rozsahu, který jsme ještě nezažili.

Myslíte, že to ovlivní i voliče hnutí ANO Andreje Babiše?

Některé ano, protože, jak je patrné, ne všechno, co Babiš slibuje, dokáže zrealizovat nebo to zrealizuje špatně, což určitě pro některé voliče bude argument pochybovat o jeho kompetentnosti. Ale lidé, kteří mají radost z toho, že zkrachuje venkovská hospoda, ho budou volit samozřejmě dál.

Jednou z příčin, proč může miliardář Andrej Babiš experimentovat ve státní správě, je také ztráta důvěry v pravicové strany. Komentátor Bohumil Pečinka před časem říkal, že na zemi leží spousta pravicových hlasů, jen je zvednout. V minulých dnech ohlásil vznik nové pravicové strany Realisté politolog Petr Robejšek. Mohou být právě Realisté tou stranou, která ty pravicové hlasy zvedne?

To, že v České republice je mnoho konzervativních sirotků, je fakt. O tom není nejmenších pochyb. Agentury by nám mohly říci, jestli je jich patnáct, dvacet nebo dokonce třicet procent. Je jich hodně. A je prokázané, že nemají koho volit. A nebudeme analyzovat dosavadní pravicové strany, které se tak nazývají, ale svými kroky prokazatelně pravicové, natož pak konzervativní nejsou. Myslím, že nikdo dnes už nepochybuje o tom, že ANO není pravicové a už vůbec ne konzervativní. Už je to dlouho, co jsem vám říkal, že kroky ANO jsou tak levicové, že bych je dokonce umístil někde mezi sociálními demokraty a komunisty. To už je prokázané. A to, že ODS v rámci své pravicovosti zvyšovala daně a TOP 09 nikdy pravicová nebyla, jen se tak pokoušela označit, je také prokázané. Takže na politické scéně není subjekt, který by byl konzervativní a kvůli němuž by se voliči dokázali přemoci a přijít k volbám a kdy by neměli obavu, že jejich hlasy propadnou a nepovedou k volebnímu úspěchu.

Takže je evidentní, že se čeká na někoho, kdo dokáže alespoň část těchto konzervativních sirotků přilákat k volbám a získat jejich podporu. Vy se ptáte na to, jestli to bude pan Robejšek. Já na to umím jen říci, že doufám, že by to mohl být pan Robejšek, protože on nepochybně reprezentuje opravdový pravicový konzervatismus. Sleduji jeho vyjadřování posledních deset let a on je spolehlivý, konzervativní, pravicový expert, takže tu naději, že se mu to může podařit, má. Je ten autentický, který to může být. Jestli se to stane, nebo ne, ovlivní řada věcí. Když jsem viděl v úvodní sestavě strany ekonoma Pavla Kohouta, kterého jsem sám používal jako svého poradce, on je přesně stejný konzervativní ekonom, dospěl jsem k závěru, že to vypadá nadějně. A já této formaci přeji úspěch.

Neobáváte se, že by to mohl být stejný podnikatelský projekt jako v případě Věcí veřejných nebo hnutí ANO, protože za zrodem Robejškovy strany stojí podnikatel Dospiva a firma Penta? Nejde jen o boj o ekonomickou a politickou moc mezi Agrofertem a Pentou?

Bylo by lepší, kdyby těch sponzorů strany Realisté bylo víc. Ale to, že podnikatelé a bohatí lidé podporují různé politické kandidáty, je realita, to jste si mohla všimnout v amerických prezidentských volbách. Ale nebývá to tak, že by nějaký politický subjekt byl dceřinou společností jednoho podnikatele, jako je to v případě ANO. A doufám, že Realisté pochopí, že musí získat víc podobných podporovatelů, a pak je to v pořádku. Vidím jako jediný problém, kdyby to byla dceřiná společnost jednoho podnikatele.

Budou Realisté konkurencí i pro ANO neboli ANOfert, jak někteří označují Babišovo hnutí, které v minulých sněmovních volbách podpořilo mnoho podnikatelů zklamaných politikou a jednáním představitelů ODS?

Za poslední dva roky hnutí ANO zcela opustili pravicoví voliči, kteří mohli před třemi roky vidět v ANO naději, ale dnes ji tam vidět nemohou. Možná jsou ještě lidé, kteří si toho nevšimli, ale ANO jasně zamířilo proti ČSSD na její voliče. Takže pro ANO před třemi roky by to konkurence byla, pro dnešní ANO to žádná konkurence není, protože dnes se Andrej Babiš uchází o voliče sociální demokracie a komunistů.

Není trochu zvláštní, že pan Robejšek zakládá politickou stranu, ale současně nevyloučil, že bude kandidovat i na prezidenta? Není to moc projektů najednou?

Ale to se vzájemně nevylučuje. Samozřejmě je otázka, do jaké míry je šťastné vést dvě kampaně, vynakládat dvoje prostředky, ale je tam mnoho společného. Umím si představit, když takový subjekt bude kandidovat nejen do parlamentních, ale v budoucnosti i do jiných typů voleb, jako jsou prezidentské, že to sice samozřejmě jejich síly trochu rozštěpí, ale na druhou stranu každý politický subjekt musí něco podobného dělat. Nevidím v tom žádnou závadu. Když se na to cítí dost silný, nechť to zkusí.

Většinou míváte ve svých prognózách pravdu, jak byste šance Petra Robejška v přímé volbě prezidenta tipoval?

Myslím, že potencionálních voličů prezidentského kandidáta Robejška je víc než potencionálních voličů prezidentského kandidáta Horáčka. Nedokážu hodnotit, do jaké míry to budou vážní soupeři pro Miloše Zemana, času ještě zbývá hodně, leccos se může změnit, dnes to může vypadat, že Miloš Zeman je jasný favorit, ale za rok a tři měsíce to může být jinak. Myslím, že pan Robejšek i pan Horáček jsou kandidáti, které je třeba brát vážně, a odvážil bych se předpovídat, že jeden z nich by se mohl dostat do druhého kola prezidentské volby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…