Toto se Bakalovi nebude líbit. Ani horníkům z OKD. Promluvil znalec poměrů v regionu

20.08.2016 20:35

ROZHOVOR „Světlé zítřky se nekonají, skončí to u komunistů.“ „Bakala se vypaří, vítr v poli a kde nic není, ani čert nebere.“ I takto hodnotí situaci na Ostravsku publicista a znalec místních poměrů Petr Sedláček, který je navíc přesvědčen o tom, že kromě slíbených 700 milionů bude chtít OKD další a další peníze.

Toto se Bakalovi nebude líbit. Ani horníkům z OKD. Promluvil znalec poměrů v regionu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odboráři a horníci z důlní společnosti OKD Ostrava demonstrovali před úřadem vlády za prosazení zákona o dřívějších hornických důchodech

Vy v moravskoslezském regionu žijete, máte přehled o dění. Poslední dobou není slyšet o ničem jiném, než jemně řečeno o průšvihu s OKD. Pojďme se ptát, kdo za to může? Vy jste na Facebooku zmínil: „Komunisti ze všeho viní zlej kapitalismus, i když je to celé o ČSSD a levici. Základy tohoto průseru položila ODS a spol.“ Můžete být konkrétnější?

Začátek té katastrofy spadá do roku 1989 a 1990, kdy se nechaly přežít firmy, které měly zbankrotovat. Existovaly různé tzv. investiční skupiny, stát sanoval stovky milionů, možná miliardy dluhů a uměle se provozy udržovaly. Situace OKD je jasná. Pokud dojde k pohybu cen uhlí, což došlo, když je uhlí levné a dobývání finančně náročné, vždycky musí dojít k nějaké hospodářské kolizi nebo ekonomickému problému.

Situace OKD není jen o uhlí a těžbě, ale také jsou zde byty. Pak se z toho stal zajímavý byznys, protože šlo o několik tisíc bytů a cena představovala asi 40.000 za jeden. To byl úplně nejkrásnější kšeft. Pak byl premiérem Zeman, situace dospěla k Sobotkovi, který vše podepsal. Dnes se ti lidé k bytům nedostanou. Přesto je problém sporný, proč by měla mít skupina lidí byt za 40 tisíc korun. Normálního člověka se týká tržní cena. Bakala je nemravný člověk, o tom není sporu, ale stejně nemravný by byl převod bytů na lidi, kteří tam bydlí.

Samozřejmě Bakala a spol. jsou nemravní lidé, kteří vykývali s touto republikou. Jenže problém není jen aktuální půjčka 700 milionů, což jsou vyhozené peníze. Málokdo si uvědomuje důlní škody. Na kopci byl hřbitov a teď je najednou v dolíku a propadá se. Tohle potrvá dalších několik desítek let a několik desítek let se škody budou muset sanovat. Jsou místa, kam musí na povrch důlní plyny, aby se nedostávaly do baráků a do sklepů. Snad v Orlové si nějaká paní zapálila svíčku a vyletěla do luftu i s barákem. To není legrace. Uvedu další příklad. Trať mezi Těšínem a Karvinou, což je jedna z hlavních spojnic z Prahy na Slovensko do Žiliny, se propadá asi metr a půl až dva metry za rok.

V OKD je zaměstnáno asi devět tisíc lidí, myslím, že dobrá polovina je ale agenturních zaměstnanců. Situace není tak dramatická, jak se na první pohled zdá. Daleko dramatičtější je problém s byty a důlní škody. Bakala se vypaří, vítr v poli a kde nic není, ani čert nebere. Vím, že ve smlouvě měli i povinnost sanovat důlní škody. Stát sanuje zcela nesmyslným způsobem 700 milionů korun krachující firmě. Nejsou schopní platit své závazky. Stejně, i když teď dostanou peníze, budou platit provozní náklady a pak zase budou chtít další peníze. To rovnou mohou šachty znárodnit a všichni můžeme těžit uhlí, které je k ničemu. 

Aktuálně bylo rozhodnuto o reorganizaci OKD, kterou schválili věřitelé. Podle vás to není správný krok?

Není, protože to bude nekonečný konec. Druhá stránka je, že věřitelé měli mít rozum a s tou firmou nespolupracovat. Hráli na to, že vše zaplatí stát, argumentovali nezaměstnanými a sociální krizí a věří, že se s tím nějak svezou. Soudný člověk už by nemohl několik let dělat pro OKD.

Ovšem, pokud pracujete jako horník, tak se asi jiná práce těžko hledá a rekvalifikace nebude nic snadného...

Samozřejmě máte pravdu, ale jsou profese jako elektrikáři, svářeči, zámečníci, kovoobráběči. Klasických horníků, kteří fakt rubou, je sice hodně, ale není jich drtivá většina. Zabezpečení šachty je velmi složitá záležitost. Navíc, když šli tito lidé dělat na šachtu, copak měli pistoli u hlavy? Ne. Je to zaměstnání jako každé jiné. Rozhodli se na základě dobrovolnosti. Původně jsem byl zemědělský technik, také jsem mohl jít za daleko větší peníze dělat na šachtu, dostal bych byt, nějakou půjčku a žil bych si jako king. Neudělal jsem to a ze zcela jasných důvodů. Bylo to neperspektivní, tehdy ze zdravotních důvodů. Nenechám se zabít. Za to nestojí žádný peníz. Ti lidé tam napochodovali, protože chtěli peníze, vědí, že je to nebezpečná práce, že mohou přijít o život a vždycky přijdou o zdraví. Ať už to jsou vazoneurózy nebo úraz. Mimochodem plicní onemocnění silikózu nezpůsobuje uhelný prach, ale křemík. Jednotlivé sloje jsou ve skále, a když je horníci navrtávají, částečky křemíku dýchají. Ti lidé přesně tato rizika znali a věděli i to, že každá šachta má své dno.

Bohužel v Polsku jsou polostátní šachty, a proto je cena nízká. Z lidského hlediska je mi těch lidí líto, ale nenahnali je tam násilím. Ale proč je zvýhodňovat před ostatními lidmi? Když zruší fabriku na severu Čech, a tito lidé nemají vůbec žádnou šanci, nikdo se o ně nezajímá. Proč zase přemýšlet způsobem: „Já jsem havíř, kdo je víc?“ Mám pocit, že se tento sociální problém značně nafukuje.

Samozřejmě problém spočívá i v tom, že když se likvidovaly šachty v 90. letech, vznikla spousta malých a středních firem a trh práce lidi vsákl. Jenže dnes, když tady máme socialismus, zavádí se EET jako buzerace těch malých a středních v systému… Dnes se ničí malé a střední firmy, které by tyhle nešťastníky pohltily. A to se nestane. Samozřejmě budou situaci všichni protahovat za volby. Holedbají se tím, že vznikají průmyslové zóny, já tomu říkám pracovní lágry. Tam už jdou lidé z donucení, protože nemají jinak šanci na trhu práce uspět. Pracují za mzdu blízkou minimální. Stát na podnikání nadnárodním korporacím přispívá, což je hrazeno z kapes malých, drobných, středních podnikatelů, proti kterým je systém zaměřen. A pozor, ještě pak tyto korporace odvádějí daně jinde.   

Je reálné podle vás, že by lidé alespoň nějakou práci na Ostravsku našli?

Není. A to z mnoha důvodů. Hlavně je to o lidech samotných, kteří tady žijí. Drtivá většina volí levici, respektive socialisty, ANO nebo komunisty. ODS nebo TOP 09 už je zbytečná. Lidi je volili z toho důvodu, že jde o pokračování třídního boje. Volají po vládě silné ruky, ale úplně zbytečně. Strany nechtějí dopustit nízké daně a volnost podnikání hlavně z důvodů ideologických a historicky daných. Moravskoslezský kraj po socialistech teď převezmou komunisté. Taková nálada tady je, hlavně v okolí Ostravy.

Mám dojem hraničící s jistotou, že socialisté chtějí fixovat situaci, jaká je, ale to nepůjde. Nějakým způsobem se bude vyvíjet a lidé se přikloní k tomu, kdo bude radikálnější. Rozhodně nebudou sympatizovat s tím, kdo by sliboval podnikatelům větší svobodu. Lidé jsou naštvaní a v jejich očích za to může zlý kapitalismus. Přitom zlý kapitalismus s podmínkami, ve kterých žijeme, už nemá vůbec nic společného. Už je pryč, byl odbourán regulacemi a taky vším, co se na nás hrne z levicové Evropské unie. A tu si také lidi zvolili. Leží mi v žaludku EET a Babiš obecně. Považuji ho za zločince. Zničíme malé a střední podnikatele, vzniknou gigantické problémy s trhem práce, vyřeší se to tím, že stát si bude muset půjčit peníze, protože už nebude mít koho sdírat. Nejde jen o sociální a zdravotní, ale platíme daně s každým rohlíkem a daňové zatížení každého člověka může být klidně 65 procent z toho, co vydělá. Opět lidé skončí v montovnách a pak to zbankrotuje.

Kromě Lenina si všechny totalitáře zvolil lid. Všichni totalitáři byli demokraticky zvoleni tzv. moudrým lidem. Co s tím? Muselo by se změnit myšlení lidí. Museli by si uvědomit, že nemusejí poklonkovat, ohýbat se před každým politikem, že jsou svobodní. Světlé zítřky se nekonají, skončí to u komunistů. U voleb se lidé rozhodují podle emocí a tam je začátek veškerých problémů. Člověku se nedaří a vidí, že jinému se daří, tak si řekne: „Ten musí krást.“ A k tomu jim pumpují politici do hlavy, že za všechno mohou živnostníci. U voleb rozhodují negativní emoce, ne pozitivní. Kdyby byly pozitivní, lidi v životě nemohou volit komunisty. 

Majitel Vítkovických železáren Jan Světlík nemá obavy, že by měly stávající dluhy OKD fatálním způsobem poznamenat Moravskoslezský kraj, o čemž hovořil v Událostech, komentářích ČT. Vy jste na Facebooku k tomu zmínil: „Bankrotář rozhazuje rozumy, nejspíše i on bude chtít vydírat stát propuštěnými a chtít nějakou tu stovečku milionů z kapes daňových poplatníků.“ Do jaké míry hrozí problémy v dalších firmách?

Na jeho firmy je vedená insolvence. Hlásí se věřitelé atd... Situace je velice špatná. Ale pozor, já mám Světlíka docela rád a vůbec mu nic zlého nepřeju.

Ale ještě upozorním na další věc, v oblasti Dolní Vítkovice se ukončila hutní činnost, říká se tomu „Ostravské Hradčany“ a začalo se tam podnikat. Jsou tam technické památky, které je potřeba zachovat, na druhou stranu fungují zcela zbytečné projekty a použily se na to evropské peníze. Je to Potěmkinova vesnice. Jak se vše bude udržovat a financovat? Například hala Gong, která je z plynojemu, což je úžasné a fantastické, ale abyste ji vytopila, potřebujete malý atomový reaktor. Shodou okolností se vytápí od Světlíka. A když skončí Světlík, zůstane jim opět plynojem, jen se sedadly. Nebo objekt budou vytápět za nekřesťanské peníze. Je to prvoplánový způsob, jak vydělat peníze.

Ještě, co se týká Světlíka, šlo o článek, kde filozofoval nad OKD. Myslím si, že si spíš umetá cestičku k tomu, aby on od státu mohl dostat pár set milionů korun, protože když bude mít problémy, také způsobí sociální otřes.

Kolik Světlík zaměstnává ve firmách asi lidí?

Má několik firem. Myslím, že směle můžeme hovořit o tisících. Světlíkovi je úzko, ale ještě není tam, kde OKD. Ostrava má našlápnuto velmi nehezkým směrem. Začalo to stavbou dálnice, která byla hrbolatá, pak se postavilo letiště Mošnov, které už nemohlo mít úspěch jen s ohledem na to, že bylo daleko od Ostravy. Chyby minulosti se posčítají... Nedej bože, aby se začala vozit ocel z Číny.

Vládní zmocněnec pro Moravskoslezský a Ústecký kraj Jiří Cienciala říká, že české ocelářství má stabilnější pozici. „A přestože také musí bojovat se spoustou problémů, krachy ocelářských firem nehrozí, pokud si dokážeme ochránit trh před dovozem levné čínské oceli.“ Jak situaci vnímáte vy?

ArcelorMittal, to je třetí zaměstnavatel a bývalá huť Klementa Gottwada. Firmu projektovali svého času Němci, kteří ji měli ke zbrojní výrobě, pak přišli komunisti. ArcelorMittal teď nějakým způsobem funguje. Jediným zdravým hutním podnikem v České republice jsou ale Třinecké železárny. Bylo by naprosto zničující, kdyby naši soudruzi nebo soudruzi v Bruselu dopustili, že by přišli Číňani. To by kraj zničili se vším, co k němu patří. To by byl absolutní konec. Třinecké železárny fungovaly zdravě vždy. I když stáli v čele komunisti, tak šlo o lidi, kteří neměli v hlavě řezanku. Třinec měl značný technologický náskok před ostravskými fabrikami. Když došlo k privatizaci, nikdo firmu nerozkradl. Jenže tento podnik může dojet na to, pokud sem pustí Čínu. To by byla naprostá katastrofa.

Neprosperující podniky se měly nechat krachnout a zaměřit vše plně jinam. Dnes jen sklízíme to, co jsme zaseli v předcházejících letech a snažili udržet neudržitelné. Takhle to dopadlo, a když se k tomu přidá nějaký Bakala… Nárůst vyplacených sociálních dávek je snad za tři a půl roku nebo čtyři roky třicet procent. Úřad práce funguje jako průtokáč. Když se lidi neuplatní, úřad si udělá čárku a dotyčný člověk začne pobírat sociální dávky. Skutečná nezaměstnanost je tak dvakrát větší, než se udává. Odhadoval bych tak na 20 procent.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Řekněte to lidem ještě před volbami.“ Okamura poslal výzvu Babišovi

13:55 „Řekněte to lidem ještě před volbami.“ Okamura poslal výzvu Babišovi

Předseda SPD Tomio Okamura vyzval Babiše, aby ještě před volbami sdělil voličům, zda chce v případě …