Třetí světová válka za dveřmi? Uznávaný diplomat rozebírá, kde všude by se mohlo bojovat

21.12.2014 16:09

PŘELOM ROKU - CIVILIZACE A MY Euroatlantické demokracie představují poprvé v moderní době méně než polovinu světového bohatství. Zhruba za deset let bude Čína největší ekonomikou a budeme žít ve světě se třemi světovými měnami, tedy dolarem, eurem a jüanem. Takto hovoří bezpečnostní expert a bývalý český velvyslanec v Indiii a Japonsku Jaromír Novotný. Budoucí změny v geopolitickém uspořádání světa rozpitvává pro ParlamentníListy.cz velmi detailně.

Třetí světová válka za dveřmi? Uznávaný diplomat rozebírá, kde všude by se mohlo bojovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaromír Novotný

Anketa

Který člen vlády se v roce 2014 nejvíce osvědčil?

5%
29%
11%
3%
0%
0%
hlasovalo: 18579 lidí

Jak vnímáte konflikt na Ukrajině? Jde o pokračování studené války?

Nedomnívám se, že jsme již v nové studené válce, zatím jsme v období studeného míru. Tento stav však může, pokud současní hráči v tomto sporu, tedy USA, EU, Ukrajina a Rusko, včas nezastaví spirálu stupňování napětí, plynule přejít v novou studenou válku.

EU domlouvá smlouvu TTIP, tedy těsnější spojení s USA, ale některé politické elity zase sní o těsnějším propojení se zeměmi BRICS. Co je z vašeho pohledu pro Česko zajímavější, výhodnější?

Jsme členskou zemí EU, tak bychom měli mít zájem na co nejvýhodnějším vyjednání podmínek smlouvy TTIP pro EU. Zatím je kolem vyjednávání o této smlouvě mnoho tajností. Nakonec ale musí být smlouva předložena k ratifikaci jak Evropskému parlamentu, tak národním parlamentům členských zemí. Velmi bude záležet na poslancích výše zmíněných parlamentů, jak podrobně tuto smlouvu projednají, jak pečlivě si ji prostudují a jakými stanovisky, změnami, případně doplňky, schválení této smlouvy podmíní. Jsme jak členskou zemí EU, tak NATO a tím jsme nedílnou součástí euroatlantického civilizačního okruhu.

Snění o propojení se zeměmi BRICS je poněkud neuvážené. Něco jiného je diversifikace našeho zahraničního obchodu. Je poněkud lehkovážné náš export z pětaosmdesáti procent orientovat jen na trh EU, jsme potom příliš závislí na ekonomickém vývoji v této oblasti. Pokud trhy EU dostanou rýmu, potom naše ekonomika dostane zápal plic. Měli bychom si vzít příklad z našeho souseda, Německa. To má asi čtyřicet procent svého zahraničního obchodu orientováno mimo EU a zatím stále vykazuje růst ekonomiky.

Je nutné brát Rusko opravdu za takového nepřítele EU, jak se k němu vzhledem k Ukrajině a s ohledem na sankce chováme?

Rusko samo definovalo jako svůj strategický problém NATO, nikoliv EU. Podle mne na Ukrajině nejde o spor mezi EU a Ruskem, ale o spor mezi USA a Ruskem. Jsme uprostřed procesu definování nových geopolitických sfér vlivu mezi USA a Ruskem a EU se přidala na stranu USA, a protože má s Ruskem podstatně rozsáhlejší ekonomické vazby, tak sankce proti Rusku mají větší negativní dopad na ekonomiku zemí EU nežli na USA. Jen například z Německa působí v Rusku více než šest tisíc firem.

Nezdá se vám, že vzhledem k islámským zemím uplatňuje USA, NATO či EU již po léta chybnou politiku, která posiluje radikály? Islámský stát vznikl právě z podobných výroků, jakých jsme byli svědky u prezidenta Miloše Zemana. Na druhou stranu znamená radikální islám opravdové nebezpečí. Jak z této pasti ven?

Tzv. „arabské jaro“ v zimě 2010 bylo ze strany „Západu“ velice chybně vyhodnoceno jako demokratický proces, který povede k ustavení demokratických režimů v zemích Maghrebu a na Blízkém východě. Výsledkem naší podpory „demokratických sil“ je v současnosti pás nestabilních zemí, které balancují na pokraji občanských válek, pokud v nich již nezačaly. Tento nestabilní oblouk začíná v Sahelu (Mali, Niger, Středoafrická republika, sever Nigérie s hnutím Boko Haram), přes Maghreb (Libye - na pokraji občanské války, Tunis - křehká rovnováha, Egypt – vojáci se naštěstí opět chopili moci po experimentu s „demokratickou“ vládou Muslimského bratrstva).

Dále pokračujeme do velmi nestabilního Pásma Gazy, kde radikální organizace Hamás hrozí dalšími útoky na Izrael, přes Sýrii, kde podpora „Západu“ demokratické opozice vyústila v její marginalizaci a ustavení „Islámské internacionály sunnitských džihádistů“ bojujících proti poslednímu sekulárnímu režimu na Blízkém východě, na jehož stranu se postavily všechny zbývající náboženské komunity (alawité, křesťané, šíité) včetně Kurdů. A dostáváme se do Iráku, který je již fakticky rozdělen na tři oblasti – sunnitskou ovládanou takzvaným Islámským státem, Kurdistán a šíitský jih ovládaný vládou v Bagdádu. Navíc v případě takzvaného Islámského státu jsme svědky něčeho nového, jsme svědky rozkladu celých států a překreslování hranic vzniklých po I. světové válce.

Takzvaný Islámský stát vymazal hranice mezi Sýrií a Irákem a snaží se o totéž na hranici mezi Irákem a Jordánskem. K tomu si přidejme novou regionální mocnost Írán, který prakticky kontroluje vládu v Bagdádu, má velký vliv v Libanonu, v Jemenu a v Damašku. K těmto zemím přiřadíme rozvrácené Somálsko, neklidný Pákistán a Afghánistán a výčet můžeme ukončit. Ve všech případech se jedná o islámské země. Frustrace obyvatelstva v těchto zemích je veliká a myšlenky radikálního islámu všude tam nacházejí úrodnou půdu.

Z tohoto pásu neklidných zemí se redukuje většina migrujících, kteří směřují hlavně do EU. Imigrační vlna vytváří tlak na země EU a obyvatelstvo již začíná reagovat. Všimněte si, jak se zvětšuje počet účastníků pravidelných pondělních demonstrací v Drážďanech vedených pod hesly jako „Zastavme islamizaci Evropy“ nebo „Nechceme právo šaría v Evropě“ a podobně. V mnoha tradičně liberálních zemích získávají ve volbách hlasy strany, které vystupují proti imigraci z muslimských zemí.

Může dojít k tomu, že by se tyto místní konflikty rozšířily v globální?

Domnívám se, že konflikt radikálního islámu proti všem ostatním již probíhá několik let. Ostatně papež František letos v různých rozhovorech třikrát zmínil, že  III. světová válka již probíhá, a to na všech kontinentech. Novináři to nijak nekomentovali. Dalším je bývalý šéf Mosadu, který v jednom rozhovoru na dotaz: „Co si myslí o možnosti vzniku III. světové války?“ suše konstatoval: „Ale vždyť už jsme ve III. světové válce."

Jak už jste zmínil, do Evropy se z východu i z jihu snaží dostat obrovská množství imigrantů. Jak by na to EU měla reagovat?

Je jenom otázkou času, kdy si politici v Evropě budou muset chtě nechtě připustit, že nemáme kapacitu přijmout všechny, kteří se snaží v Evropě usadit. Politika multikulturního soužití a postupné asimilace imigrantů v západní Evropě selhaly. Připustil to jak bývalý francouzský prezident Nicolas Sarkozy, tak německá kancléřka Angela Merkelová.

Myslíte si, že se někdy zahraniční politika EU sjednotí, a nyní nemyslím jen na válečnou hrozbu…

Společná zahraniční politika EU je zatím neustále opakovaný mýtus. Jinak se na dění na východní hranici EU dívají například Polsko, Litva, Lotyško, Estonsko a jinak Portugalsko, Španělsko, Itálie nebo Kypr. Jiný názor na dění v oblasti Sahelu nebo Maghrebu mají například Francie, Velká Británie nebo Španělsko a odlišný například Finsko, Švédsko nebo Řecko. V hospodářské politice při prosazování svých ekonomických zájmů mezi sebou země EU doslova soupeří o trhy v Číně, Indii nebo v Rusku. Je velice těžké najít společného jmenovatele. Jeden příklad bych mohl uvést. Země EU jednotně protestují třeba proti uplatňování trestu smrti v mnoha zemích, kde tento trest nebyl zrušen.

Ostatně, jak by se odvíjel dnešní globální konflikt? Nebylo by to jako při bitvě u Zborova, kdy Češi bojující za Rakousko-Uhersko bojovali proti Čechům bojujícím za spojence? Na straně separatistů v Luhansku jsem viděl i několik Francouzů, na straně Islámského státu bojují desítky občanů EU...

Sám jste si odpověděl již v položené otázce. Ve II. světové i v I. světové válce na obou stranách fronty byli příslušníci bojujících národů. V současné době se odhaduje, že na straně takzvaného Islámského státu bojuje až 3 500 občanů zemí EU plus další tisíce například z oblasti Kavkazu, Střední Asie, Číny, dokonce i z Japonska, Indie nebo Austrálie a USA.  

Nemyslíte si, že by všechny tyto problémy mohly vést k určitým změnám ve světové geopolitice? K přesunutí velmocenských center do zemí BRICS, k „dedolarizaci“ světové ekonomiky či nějakým jiným změnám?

Euroatlantické demokracie, včetně Japonska, v průběhu dvacátého století a na samém počátku 21. století kontrolovaly pětasedmdesát procent světového bohatství. Nyní, poprvé v moderní době, tyto demokracie představují již méně než polovinu světového bohatství, asi osmačtyřicet procent, a tento podíl se neustále snižuje. Ani ne proto, že by se náš růst snižoval, i když EU vyvolává zvláštní obavy a Japonsko ještě více. V USA se ekonomika poměrně stabilizovala na úrovni 20 až 23 % světového HDP. Společně s ostatními se ovšem jedná o sestupný trend.

Podle MMF, SB a Goldman Sachs dojde k zásadním změnám v nejbližší době. Čína bude největší ekonomikou světa do roku 2027, ne-li dříve. Dnešní „rozvíjející se“ země BRICS dosáhnou ekonomické úrovně G7 do roku 2032. Tyto projekce naznačují, že v průběhu desetiletí budeme žít ve světě se třemi světovými měnami – USD, euro a jüan. Kyvadlo světového vývoje je v pohybu na opačnou stranu a rozdílné projekce se shodují v tom, že tento vývoj je nevyhnutelný a nezvratitelný. Takže budeme muset co nejdříve zahájit dialog s nově vznikajícími mocnostmi o pravidlech, kterými se budeme řídit v 21. století, zejména v oblasti demokracie a legitimity, lidských práv, intervencí, státní suverenity, mezinárodního pořádku. Je nejvyšší čas tento dialog zahájit, za deset až patnáct let může už být pozdě. Čína, Indie, Brazílie, Indonésie i Turecko se stanou mocnostmi a budou chtít upravit pravidla systému tak, aby jim vyhovoval, odpovídal jejich zájmům, kulturním, ideologickým a politickým preferencím. Západní svět se bude muset naučit vycházet s rozdílnými systémy, s rozdílnými názory na systém vlády a mezinárodní uspořádání.

Víte, že na konci 17. století byla nejrozvinutější zemí světa Čína a druhá byla Indie? Tyto země zaspaly průmyslovou revoluci a nejrozvinutější zemí světa se stala Británie a země západní a střední Evropy. Po II. světové válce se centrum ekonomické moci přesunulo na východní pobřeží USA a poté v šedesátých letech na západní pobřeží USA, nu a v dnešní době se centrum hospodářské moci posouvá dále na západ, a to do Číny a Indie. Tyto země se vracejí po 300 letech zpět na svoji pozici. Měli bychom vzít na vědomí, že jsme v procesu změn geopolitického uspořádání světa, a to i v Evropě.

Pro Evropu ve 20. století byla stanovena pravidla po I. světové válce na mírové konferenci ve Versailles v roce 1919, po II. světové válce se pravidla v Evropě dodržovala na základě konference v Jaltě v roce 1944, pravidla byla lehce upravena na konferenci v Helsinkách v roce 1978. Sjednocením Německa a rozpadem SSSR přestala platit Jalta, rozpadem Jugoslávie a Československa přestaly platit zbytky Versailles, vyhlášením nezávislosti Kosova přestala platit i pravidla z Helsinek (neměnnost hranic v Evropě silou), následovala krátká válka Gruzie s Ruskem o Jižní Osetii a nakonec anexe Krymu Ruskem. V současné době to vypadá, že platí právo silnějšího. Proto se mi jeví jako velice zajímavý nedávný návrh Michaila Gorbačova, aby se u kulatého stolu sešly USA, Rusko a EU a projednaly, co dál. Nějaká pravidla by měla býti stanovena. Eskalace napětí totiž může vést i k náhodnému vyvolání velkého konfliktu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…