Tričko s Che Guevarou se stává symbolem odporu a vzdoru vůči současné společnosti, říká komunista a přítel Kuby rok po smrti Fidela Castra

03.12.2017 21:33

ROZHOVOR Členská základna klesá, ale neřekl bych, že voliči KSČM vymírají. To říká místopředseda Olomouckého krajského výboru KSČM Ludvík Šulda. ParlamentníListy.cz jej ale oslovily hlavně jako předsedu Společnosti česko-kubánského přátelství. Na to konto jsme s ním mluvili o Fidelu Castrovi, jeho sestře Juanitě Castrové, Donaldu Trumpovi a tak dále.

Tričko s Che Guevarou se stává symbolem odporu a vzdoru vůči současné společnosti, říká komunista a přítel Kuby rok po smrti Fidela Castra
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Před rokem zemřel revolucionář a kubánský prezident Fidel Castro

Nemyslíte si, že mladou generaci žijící naplno ve "světě konzumu" přestávají myšlenky marxismu, leninismu či komunismu zajímat?

Určitou, asi většinovou, skupinu mladých, ženoucích se za nejnovějšími značkami drahých telefonů, značkovým oblečení, soupeřících s vrstevníky, co kdo bude mít dražšího, lepšího, zcela určitě ano. Druhou, menší skupinu, určitě v jistém věku napadne, že tento konzum není vše, z něčeho musí pocházet, na úkor někoho vznikat. Pokud jim však řeknete slovo marxismus, leninismus či komunismus, především pod vlivem výchovy ve školách, ale i doma, se otřesou. Když však s nimi mluvíte a posloucháte jejich názory, hodnoty, zjistíte, že tyto myšlenky v určité míře, větším či menší způsobem sdílejí, jen je těmito -ismy nechtějí pojmenovat.

Jak jste přijal výrazný pokles počtu voličů KSČM?

Zcela jistě nejde o pozitivní trend, výsledek voleb do Poslanecké sněmovny PČR dopadl pro KSČM jako i pro celou levici katastrofálně a je nutné umět pojmenovat důvody neúspěchu a vyvodit konkrétní závěry a zodpovědnosti.

Opravdu to vypadá, že voliči komunistů vymírají...

Členská základna klesá, ale neřekl bych, že voliči KSČM vymírají. Ve výsledku voleb se kromě naší neschopnosti zaujmout voliče a prodat výsledky naší práce a náš program, projevila i krize tradičních politických stran, jak ukazují volby i jinde v Evropě, ale také prezidentské volby v USA. Lidi očekávají od současných politiků něco více, než jim byly a jsou schopny nabídnout takzvané tradiční politické strany.



Když si dnes má mladý člověk vybrat, jestli koupit tričko s portrétem Che Guevary či Marxův Kapitál anebo srozumitelnější Pikettyho Kapitál v 21. století, koupí tričko. Proč to? Nemrzí vás, že se ideje transformovaly do podoby jednoduchých symbolů?

Je to důkaz dlouhodobého fenoménu. Řekněme si upřímně, mladí lidé dnes nečtou, jsou většinou na internetu, sociálních sítích, hrají na počítačích online hry. Často je to dáno výchovou doma, kdy dítě místo četby, hraní si s ním či výletů, rodiče raději posadí k počítači, aby je nerušilo. Na druhou stranu je samozřejmě Marxův Kapitál složitý, není možné ho číst, ale musí se studovat, ke každému jeho dílu je k dispozici vlastně i výklad pojmů pro jeho lepší pochopení, není tedy pro každého. Tričko s Che Guevarou se tak stává jakýmsi viditelným symbolem názoru na současnou společnost, dá se říci odporu či vzdoru vůči ní.

Ostatně, proč revolucionář Che Guevara přebil jako symbol v celosvětovém měřítku revolucionáře Castra?

Symbolem se často stává člověk nežijící a je pravdou, že kolem Che Guevary, jeho bohatého života byl budován určitý „kult“. Stal se symbolem krátce po své smrti, na konci pro západní Evropu bouřlivých šedesátých let dvacátého století, kdy mladí otevřeně revoltovali proti tehdejšímu kapitalistickému systému, myšlenky Che Guevary byly pro ně inspirující a zůstal jím tak i pro další generace. Stejnou osobností byl a je i Fidel Castro. Nedomnívám se, že by ho Che Guevara "přebil", neboť i jméno Fidela Castra je symbolem pro desítky možná stovky milionů lidí po celém světě, stal se pro ně vzorem, ale bez toho, aby byl nošen na tričkách.

Jak vzpomínáte na Fidela Castra, jenž zemřel před rokem?

Pro mne osobně byl Fidel Castro skutečná osobnost a vzor. Byl člověkem, kterého si nejvíce vážím. Jím vedená kubánská revoluce dokázala porazit loutkový režim diktátora Fulgencia Batisty podporovaného USA. Dokázala se jako první země na západní polokouli vzepřít diktátu USA a odolávat mu až do současných dnů. Na Kubě byla vymýcena obrovská negramotnost, zlikvidována nezaměstnanost, začala bytová a cenově dostupná bytová výstavba, byla zavedena povinná školní docházka a dostupná zdravotní péče pro všechny.



K tomu je třeba podotknout, že kubánský vzdělávací a zdravotnický systém je považovaný předními organizacemi, které se zabývají těmito oblastmi, za hodný následovaní. Rovněž je potřeba říci, že Kuba má jednu z nejnižších dětských úmrtností na světě, je dokonce i před Spojenými státy a to i navzdory pětapadesát let trvající blokádě ze strany USA, která velmi drastickým způsobem poškozuje kubánskou ekonomiku. Ale abych se vrátil k otázce, vzpomínám na Fidela Castra v dobrém, s vědomím toho, že jeho myšlenky a ideály žijí dál.

Co si myslíte o kritice Fidelovy a Raulovy sestry Juanity, že vraždili své odpůrce?

Je škoda každého lidského života, který vyhasne, a je jedno, na které straně „barikády“ a ve jménu jakých ideálů. Lidský život vždy zaslouží úctu. Samozřejmě je však třeba se podívat i na ten fakt, že Juanita byla spolu se svou sestrou jedinou ze sedmi sourozenců Castrových, která se postavila proti kubánské revoluci a opustila Kubu. Ještě před tím se však stala spolupracovnicí CIA.

Společnost česko-kubánského přátelství se velmi věnovala takzvané Kubánské pětici. Proč jste vnímali jejich odsouzení jako justiční omyl, když na území USA opravdu prováděli antiamerickou a špionážní činnost?

Ano, významnou součástí naší činnosti byl případ takzvané Kubánské pětice, tedy kubánských bojovníků proti terorismu, kteří byli odsouzeni na konci devadesátých let dvacátého století k dlouholetým, i doživotním, trestům vězení. Jediným důvodem pro jejich odsouzení bylo, že na území Spojených států odhalovali kubánské exilové teroristické skupiny, které podnikaly záškodnické útoky z území USA na Kubu. Shromážděné informace o těchto aktivitách odporujících i zákonům USA následně předaly kubánské úřady FBI, ta však místo toho, aby proti těmto teroristickým exilovým skupinám konala, zatkla zmíněné bojovníky proti terorismu.

Bezprecedentní uvěznění a odsouzení Kubánské pětice k drakonickým trestům vyvolalo velkou vlnu nevole nejen na Kubě, ale i v dalších zemích, včetně Spojených států amerických. V rámci mohutného mezinárodního hnutí solidarity s pěticí kubánských hrdinů se na jejich stranu postavila řada politických stran, studentských a mládežnických hnutí, odborů, církevních organizací a vědeckých asociací. K výzvě za okamžité propuštění Kubánské pětice se připojilo také deset nositelů Nobelovy ceny, mnoho členů parlamentů a řada dalších významných osobností akademického či umělecké života. V prospěch pěti kubánských hrdinů se vyslovila i Pracovní skupina ke svévolným zadržením Organizace spojených národů, která došla k závěru, že jejich uvěznění bylo svévolné, a vyzvala vládu Spojených států amerických, aby přijala opatření k nápravě situace.

Nakonec je třeba podotknout, že v tuto chvíli jsou již všichni členové Kubánské pětice na Kubě, někteří byli propuštěni po odpykání trestu, ale museli ještě několik let zůstat na území USA bez možnosti vycestování. Zbyli odsouzení na několikanásobná doživotí, ale ti byli propuštěni v rámci oteplování vztahů mezi Kubou a USA v prosinci 2014.

Kolikrát jste byl na Kubě?

Přál bych si vícekrát, ale vzhledem ke svým finančním a časovým možnostem dvakrát. Snažím se však být v kontaktu s lidmi, kteří na Kubu cestují pravidelně, i několikrát do roka.



Ptám se proto, že mi Havana připadala kromě centra a výstavní čtvrti, kde jsou velvyslanectví, jako jedno velké chudinské ghetto. Jak vy to berete?

Pojem chudinské ghetto bych rozhodně a zásadně odmítl. Je pravdou, že domy mimo centrum, které je v seznamu UNESCO, nejsou vždy v dobré kondici, ale chudinská ghetta si představuji skutečně jinak. Zajeďte se podívat jen o kousek dál na Haiti, a teprve pak se můžeme bavit o tom, co je chudinské ghetto. Částečná zanedbalost bytového fondu na Kubě je způsobena několika faktory, jedním z nich je opět blokáda, neboť ta platí i na dovoz stavebního materiálu.

Šéf Hospodářské komory Vladimír Dlouhý, bývalý komunista, žil v dětství několik let na Kubě. Prohlásil, že nepodporuje myšlenku sankcí, protože právě na Kubě americké sankce podržely režim bratrů Castrových. Přímo řekl, že kdyby sankcí nebylo, Castrové už na Kubě nevládnou. Co si o tom myslíte?

Toto je zbožné přání mnoha antikomunistů a samozřejmě názor například bývalého prezidenta USA Baracka Obamy, představitelů kubánského disentu a dalších. Sám Obama při ohlašování oteplování kubánsko-amerických vztahů prohlásil, že se blokáda ukázala jako neúčinná. Nastal tedy skutečně čas změnit metody, kterými bude vláda Spojených států usilovat o svržení socialistického zřízení na Kubě. Pravdou je, že americká blokáda upevnila a stmelila kubánský lid a jeho víru v socialistické zřízení.

Myslíte si, že by se vztahy USA a Kuby mohly s Donaldem Trumpem v Bílém domě podstatně změnit?

Jestliže byl Obama ve svém druhém funkčním období nositelem myšlenky velmi pomalého oteplování vztahů mezi těmito dvěma zeměmi, Donald Trump je jeho pravým opakem. Opět dochází k zpřísňování blokády a různých pravidel regulujících vzájemné vztahy. Jestliže se v minulém roce USA jako jedna ze dvou zemí, žádná nebyla proti, zdržely ve Valném shromáždění OSN při hlasování o rezoluci odsuzující blokádu Kuby ze strany USA, v tom letošním již společně s Izraelem, opět jako jediné, žádná země se hlasování nezdržela, hlasovaly proti.

Právě francouzský ekonom Thomas Piketty v jedné ze svých studií zveřejnil, že je dnešní Rusko ukázkou nejdivočejšího kapitalismu. Čína do svého ekonomického systému také implementovala volný trh a hospodářskou soutěž. Nedá se to v podstatě vnímat jako důkaz smrti socialismu-komunismu v praxi?

Rusko cestu socialismu opustilo již na konci devadesátých let dvacátého století s rozpadem Sovětského svazu. U Číny jde pak o velice specifický model čínského socialismu s výraznými prvky kapitalismu, to je však způsobeno čínskými specifiky, především jejím velkým počtem obyvatel, ale i historií. O tom, že není myšlenka socialismu mrtvá, můžou svědčit příklady dalších zemí jihovýchodní Asie jako je Vietnam či Laos, příkladem mohou být i země Latinské Ameriky jako je Kuba, Nikaragua, Ekvádor či Bolívie. Komunistická strana se podílí na vládě i například v Nepálu, Jihoafrické republice a v řadě dalších zemí světa. Domnívám se, že porážka socialismu je jen dočasná a čas ukáže, že kapitalismus není řešením problémů dnešního světa.

Myslíte si, že se někdy obrovská sociální nerovnost ve světě a systém, kdy pár procent lidí vládne téměř celým bohatstvím Zeměkoule, může změnit a jak?

Musí se změnit, jinak lidstvo zahyne. Naše planeta není uzpůsobena na takové drancování přírodního bohatství a je jen otázkou času, kdy se ta drtivá většina obyvatel planety, kterým jsou odpírány výhody a privilegia obyvatel takzvaného severu, především Evropy a Severní Ameriky, vzbouří. Protože, vysvětlete například takovým obyvatelům Číny, jejíž ekonomika roste nejrychleji na světě, proč nemohou mít všichni stejně jako například u nás. Tedy dvě auta, plýtvat potravinami, vodou, energiemi, mít veškeré ekonomické výhody jako my - důchody, sociální dávky a tak dále. Argument, že na to naše planeta prostě nemá kapacity, je nemusí přeci zajímat, vždyť jen chtějí žít jako my.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…