Třikrát s poslancem Birkem (ČSSD)

21.03.2017 16:00

ParlamentníListy.cz položily otázky všem členům Poslanecké sněmovny. Týkají se jejich končícího mandátu. Dnes odpovídá poslanec Jan Birke (ČSSD).

Třikrát s poslancem Birkem (ČSSD)
Foto: archiv starosty
Popisek: poslanec a starosta Náchoda Jan Birke (ČSSD)

Pokud se rozhodnete znovu kandidovat, jsou věci, které byste udělal jinak?
 
Samozřejmě vždy je důležité mít určitou dávku sebereflexe a objektivně hodnotit práci, která je za vámi. Nikdo nemůže s klidným svědomím tvrdit, že vše, na co sáhne, se mu daří. A pokud to někdo říká, tak není upřímný ani k sobě, ani k voličům. Takže určitě jsou věci, které bych díky načerpaným zkušenostem udělal jinak. Ale v obecné rovině jsem se svým působením v Poslanecké sněmovně spokojen a myslím, že za těch necelých tři a půl roku jsou vidět konkrétní výsledky. Ať už je to schválení zákonů, u nichž jsem byl předkladatelem, nebo práce v rámci výborů a podvýboru, kde se nám podařilo prosadit důležité body a témata. 
 
Jaké nejdůležitější body se vám průběhu volebního období podařilo splnit?
 
Dlouhodobě se netajím tím, že jsem velmi kritický a skeptický k práci ministra dopravy Ťoka, který již mnohokrát svojí prací, nebo spíše ne-prací, prokázal svoji neschopnost kvalitně řídit tento resort. Jako odborný mluvčí ČSSD pro dopravu a člen podvýboru pro dopravu se proto snažím na toto intenzivně upozorňovat. Ale není to jen o mojí práci, jako jednotlivce, ale o práci všech členů ČSSD, celé vlády. A zde si myslím, že se nám daří velmi dobře naplňovat náš program a závazky, které jsme voličům před volbami dali. Od zvyšování platů státních zaměstnanců, zvýšení minimální mzdy, prosazení zákona o prokazování původu majetku, který přispívá k větší transparentnosti a boji proti daňovým únikům, až po zlepšování podmínek pro seniory i rodiny s dětmi. Vláda má za sebou nepopiratelné úspěchy a po nestabilních a nefunkčních pravicových vládách tu máme kabinet, který pracuje a má výsledky.
 
 
S čím negativním jste se během volebního období setkal?
 
Jmenoval bych asi v prvé řadě to, že v Poslanecké sněmovně sedí určitá část lidí, kteří tam nejsou proto, aby hájili zájmy lidí, ale zájmy svoje. A to je špatně. Být politikem, ať už na komunální, regionální nebo celostátní úrovni znamená vykonávat veřejnou službu, dělat taková rozhodnutí, která jsou ve prospěch široké veřejnosti, ne v zájmu pár vyvolených, miliardářů nebo nadnárodních firem. Vidíme to před každými volbami, když se vynoří spasitelské hnutí, které voličům naslibuje hory doly, ale plnění těchto slibů potom značně vázne a strany končí v propadlišti dějin. Je to především nekonzistence těchto politických stran a nezkušenost lidí, kteří za ně kandidují. A ani vlastní média nemohou zabránit tomu, aby je nakonec voliči neprokoukli. Já jsem pevně přesvědčen o tom, že tomu tak bude i tentokrát. 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…