Třikrát s poslancem Koskubou (ČSSD)

07.03.2017 12:00

Parlamentní listy položily otázky všem členům Poslanecké sněmovny. Týkají se jejich končícího mandátu.

Třikrát s poslancem Koskubou (ČSSD)
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Koskuba u řečnického pultu ve sněmovně

Pokud se rozhodnete znovu kandidovat, jsou věci, které byste udělal jinak?

V politické straně o eventuální kandidatuře rozhodují jiní. Já, ve vší skromnosti, však nikdy nepatřil k těm „vyvoleným“ na předních místech kandidátky. Mandát jak kdysi do ZHMP, tak nyní dvakrát do Sněmovny jsem vždy získal jedině díky preferenčním hlasům voličů. Za to jsem a zůstanu lidem velmi vděčný, zavázaný. Snad právě proto jsem se na prvním místě snažil vždy bránit spíše jejich zájmy než ty čistě stranické, koaliční. A na tom bych nic neměnil. Jinak děkuji právě PL, že své názory a postoje jsem mohl na jejich internetových stránkách prezentovat. Skoro nikde jinde ne. Nu a v nich najdete i odpověď na svou otázku. I když se obávám, že tentokrát se na kandidátce neobjevím.

Jaké nejdůležitější body se vám průběhu volebního období podařilo splnit?

Nezměnil jsem se. Nestal se toliko hlasovacím automatem, pouhým podržtaškou. A podle toho i hlasoval. To je, jak alespoň soudím, to hlavní. Tedy mělo by být. Nu, a přestože již dosti otřepaný výrok „všetci kradnú“ zřejmě stále zabírá, mne se opravdu netýká. „Sorry jako...“

S čím negativním jste se během volebního období setkal?

Stále ve mně přetrvává jisté rozčarování z demokracie, se kterou si jako celek nějak stále nevíme rady. A jak vidno, je lhostejné, jste-li poslanec opoziční, či vládní. Je rovněž smutné, že slušnost je stále považována spíše za slabost, nezajímavost. Stejně jako dodržení slova či slibu, odmítání populismu, naopak ochrana vlastního národa, státu. Bohužel, nejen v Parlamentu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Řekněte to lidem ještě před volbami.“ Okamura poslal výzvu Babišovi

13:55 „Řekněte to lidem ještě před volbami.“ Okamura poslal výzvu Babišovi

Předseda SPD Tomio Okamura vyzval Babiše, aby ještě před volbami sdělil voličům, zda chce v případě …