Třikrát s poslancem Ondráčkem (KSČM)

01.03.2017 16:00

Parlamentní listy položily otázky všem členům Poslanecké sněmovny. Týkají se jejich končícího mandátu.

Třikrát s poslancem Ondráčkem (KSČM)
Foto: ksm.cz
Popisek: Poslanec za KSČM Zdeněk Ondráček

Pokud se rozhodnete znovu kandidovat, jsou věci, které byste udělal jinak?
 
Nezáleží, zda se rozhodnu já, ale zda budu navržen. A pokud ano, zda mi volič odevzdá svůj hlas a budu zvolen. Zatím to vypadá, že navržen budu. Následně bude na lidech, zda je oslovíme volebním programem a zda já konkrétně dostanu dostatek hlasů, abych byl zvolen. To budeme vědět až ve večerních hodinách druhého dne voleb. A zda jsou věci, které bych dělal jinak? Víte, ať jsem dělal jakoukoli práci, dělal jsem ji vždy na plno. Formy práce je potřeba čas od času měnit podle toho, čeho chcete dosáhnout. Politika je umění možného, tedy i kompromisů. Nemyslím si však, že bych svůj styl práce nějak zásadně měnil, snad jen, že chci být více viděn i slyšen. Kdyby tu fungovalo objektivní a vyvážené zpravodajství nebyl by to problém, ale... No, ono to nějak dopadne.  
 
Jaké nejdůležitější body se vám v průběhu volebního období podařilo splnit?
 
Tak ještě není všem dnům konec a snad se ještě něco podaří. Do voleb jsem šel s tím, že se chci věnovat problematice vnitřní bezpečnosti. Při mnoha jednáních s příslušníky bezpečnostních sborů jsem slíbil pomoci jim řešit jejich problémy. Pomocí interpelací, ale i jednání v podvýboru pro Policii ČR, obecní policie a SBS jsme řešili např. nedostatečné mzdové ohodnocení práce příslušníků včetně dalších problémů výkonu služby vycházejících ze zákona o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů, nedostatečnou balistickou ochranu policistů, nedostatek, popř. nekvalitu výstrojních součástí a další. Více jak 2,5 roku jsem společně s dalšími lidmi věnoval novele zákona o daních, kterou došlo ke zrušení zdanění výsluhových nároků u příslušníků i vojáků. To je jen výčet některých více diskutovaných záležitostí, ale mohl bych hovořit i o jiných věcech, které byly hodně diskutovány, ale na jejich projednání se nedostalo.  
 
S čím negativním jste se během volebního období setkal?
 
Když jsem šel do politiky měl jsem představu o určité úrovni lidí, kteří ji dělají. Tato představa vzala za své poměrně brzy. Co bylo nebo je čistě osobní, s tím se dokáži vypořádat sám. Pro mě je největším zklamáním to, že jsou věci, které se neposuzují věcně, ale ryze politicky, a také to, že existuje mnoho poslanců, kteří nemají vlastní názor; nebo jej možná mají, ale hlasují podle příkazů stranických sekretariátů, což odporuje slibu, který dali. Z tohoto pohledu jsem přesvědčen, že by pro tak malou zemi, jakou je Česká republika, stačila polovina placených politiků. Na druhé straně musím ocenit, že je ve Sněmovně mnoho lidí, úředníků, kteří vytváří dobré odborné zázemí a usnadňují práci nám politikům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…