Třikrát s poslankyní Pastuchovou (ANO)

01.03.2017 12:00

Parlamentní listy položily otázky všem členům Poslanecké sněmovny. Týkají se jejich končícího mandátu.

Třikrát s poslankyní Pastuchovou (ANO)
Foto: archiv poslankyně
Popisek: poslankyně Mgr. Jana Pastuchová (ANO)

Pokud se rozhodnete znovu kandidovat, jsou věci, které byste udělala jinak?
 
Asi ne jinak, ale rozhodně rychleji. Je naivní si myslet, že se nově zvolený poslanec může na práci a celý ten sněmovní kolotoč připravit předem, tak to opravdu nefunguje. Pokud bych byla znovu zvolena, nepotřebovala bych už čas na rozkoukání a mohla bych se vrhnout do práce na změnách zákonů hned od prvního dne. Už znám všechny procesy ve Sněmovně, mám řadu užitečných kontaktů a pozitivních i negativních zkušeností, které mě významně posunuly kupředu. A musím říct, že mě tato práce, ač zahrnuje řadu úskalí a stresových situací, baví a naplňuje. Chtěla bych pokračovat, dotáhnout vše do konce a pustit se do nových výzev.
 
Jaké nejdůležitější body se vám v průběhu volebního období podařilo splnit? 
 
Celkem jsem podala 26 pozměňovacích návrhů k předkládaným novelám zákonů, což neznamená pouze pár vět na papíru. Všechny tyto návrhy jsem musela připravit, konzultovat s různými odborníky, obhájit ve výborech i na plénu. Někdy jsem navrhovala pouze formální změny, jindy zcela zásadní. Nejvíce změn jsem navrhla v rámci zákona o hmotné nouzi, kdy Sněmovnou prošlo hned několik novel tohoto zákona. Šlo mi hlavně o zpřísnění výplaty dávek v hmotné nouzi a návrat veřejné služby jako motivačního prvku pro dlouhodobě nezaměstnané. Trvám na tom, že lidem, kteří pracují, se v ČR musí žít lépe než těm, kteří jsou závislí na sociálních dávkách. Snažila jsem se také rozšířit povědomí o problémech dětí s autismem a jejich rodin. Mimo jiné jsem se stala členkou odborné skupiny při Úřadu vlády ČR, která tuto problematiku řeší. Uspořádala jsem několik seminářů a kulatých stolů, které se mj. týkaly dětských skupin, paliativní péče, inkluze a asistentů pedagogů či drogové problematiky. Aktuálně ale řeším především nelékařský zdravotnický personál, což je pro mě osobně jako zdravotní sestru a záchranářku zcela zásadní věc. V minulosti došlo v rámci novely zákona o nelékařských zdravotnických povoláních k několika významným chybám, které potřebujeme rychle napravit, především v systému vzdělávání. V Libereckém kraji jsem například poskytovala občanům bezplatné právní poradenství. Problémy všech zájemců, a že jich bylo několik desítek, jsme neuměli vyřešit, ale snažili jsme se je alespoň nasměrovat, jak v dané tíživé situaci postupovat.
 
S čím negativním jste se během volebního období setkala?
 
Řada lidí se vstupem do vysoké politiky ztratila pokoru. A pak jsem narazila na lidskou závist, se kterou jsem víceméně počítala, ale opravdu ne v takové míře. 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…