Trump zklamal. Je zcela možné, že se stane novým Georgem W. Bushem. A Sýrie a šance Le Penové ve francouzských prezidentských volbách... Politolog z Paříže předkládá fakta

21.04.2017 11:18

ROZHOVOR Britský historik a známý konzervativní euroskeptický politický analytik a myslitel John Laughland, který je ředitelem studií na Institutu pro demokracii a spolupráci v Paříži, říká, že je možné, že v případě prezidenství Trumpa se může vše vrátit do starých zajetých kolejí. Napovídá tomu to, že Trump opustil již řadu věcí, které sliboval v prezidentské kampani. Šance Marine Le Penové uspět v prezidentských volbách jsou dle něj relativně malé. Šanci má dle něj i Fillon.

Trump zklamal. Je zcela možné, že se stane novým Georgem W. Bushem. A Sýrie a šance Le Penové ve francouzských prezidentských volbách... Politolog z Paříže předkládá fakta
Foto: archiv
Popisek: Michal Semín (vlevo) a John Laughland

Co si myslíte o útoku Trumpa na syrskou armádu prezidenta Bašára Asada?

Samozřejmě jsem k této věci velmi kritický, protože to je naprostý opak toho, co Trump říkal, že bude dělat, když byl kandidátem na prezidenta. Jak víme, tak sliboval více izolacionistickou zahraniční politiku, toto mimochodem sliboval i George W. Bush, když kandidoval na prezidenta. A stejně tak Trump sliboval, že zlepší vztahy s Ruskem. A ve dvou bodech tedy udělal naprostý opak toho, než jak slíbil. A nevím, jak takový útok je v souladu s tím, co také silně sliboval v prezidentské kampani, tedy, že porazí Islámský stát – zvláště ve chvíli, kdy rebélie islamistů se blížila ke konci a kdy i islámští rebelové si začali myslet, že je konec. Tento útok dal naopak islamistickým rebelům novou naději. Z těchto tří důvodů jsem z Trumpova chování velmi zklamán.

Trumpovo zdůvodnění útoku bylo, že Asad použil chemické zbraně. Myslíte si, že by Asad použil chemické zbraně v tomto stádiu konfliktu?

To se mi zdá velmi nepravděpodobné. Nebyly zveřejněny žádné důkazy. Proč by to Asad použil ve chvíli, kdy vyhrával válku?

Anketa

Myslíte, že Donald J. Trump vojensky udeří proti Severní Koreji?

hlasovalo: 4469 lidí

Mohla to být operace pod falešnou vlajkou? Hovoří se o tom, že to mohla provést an Nusrá a že byly zahrnuty její Bílé přilby…

To je naprosto možné. Islamisté v Iráku a Sýrii mají chemické zbraně a deník New York Times v listopadu informoval, že zhruba 52 útoků chemickými zbraněmi ze strany rebelů bylo zaznamenáno v Iráku a Sýrii. Takže mají chemické zabraně, a proto, když rebelové vlastní chemické zbraně, nevidím důvod, proč si máme být tak jistí, že chemický útok – pokud k němu vůbec došlo – byl způsobem syrskou armádou.

Řekl jste, že Trump porušil své sliby z prezidentské kampaně. Tak co tedy stálo za Trumpovým rozhodnutím? Chtěl ukázat veřejnosti a neokonům, že není agentem Putina a byl to taktický ústupek neokonům? Nebo je Trump nyní kontrolován takzvaným hlubokým státem (deep state)? Nebo byl podveden tajnými službami? Co za tím tedy je?

Řekl bych, že za tím mohou být všechny věci, které jste zmínil. (smích) Zdá se, že ten útok neutralizoval obvinění, že Trump byl zvolen prezidentem díky ruskému zasahování. O těchto obviněních jsme mnoho neslyšeli v posledních týdnech. Ale existuje podezření, že se nejedná jenom o krátkodobý taktický tah, ale může to znamenat dlouhodobou politiku. Že bude následovat politiku svých předchůdců.

Nakonec útok na Sýrii není jedinou izolovanou událostí. Přichází ve chvíli, kdy Trump opouští své další prohlášení, které učinil během kampaně – konkrétně zmínku o zastaralosti NATO. Nyní, když se stal prezidentem, řekl, že NATO není překonané. Čili Trump nezměnil svůj názor pouze na Sýrii a na Rusko, ale i na NATO. Takže útok na Sýrii není izolovanou událostí, ale zdá se, že je součástí obecnějšího posunu směrem k opuštění toho, co sliboval v prezidentské kampani.

Myslíte si, že hluboký stát (deep state) nyní získal nad Trumpem kontrolu, nebo všechny věci, které sliboval v kampani, pouze předstíral a byl to podvod na voliče, podvod na lidi?

Nemyslím si, že by šlo o záměrný podvod. Mám podezření, že když hovořil jako kandidát na prezidenta, tak o těchto věcech příliš nepřemýšlel do hloubky a příliš se o ně nestaral. I když na druhou stranu to může být překvapivé, protože se zdálo, že se velice silně zajímá o problém islámského terorismu. Možná tyto věci nepřijal za vlastní příliš do hloubky stejně jako například on si nikdy příliš nevzal za svůj deklarovaný postoj k potratům. Takže zastával a proklamoval řadu postojů, které pravděpodobně nepřijal za vlastní.

A pokud jde o takzvaný hluboký stát (deep state), tak si nemyslím, že není vůbec potřeba používat termín „hluboký stát“. Je to prostě stát. Je to prostě americký stát. Ministerstvo zahraničí, Pentagon, všechny zpravodajské služby... Toto jsou všechno součásti státu. A mají velice pevně ukotvené své pozice vůči Rusku či Sýrii. Takže ty události nemusí nezbytně poukazovat na cynismus člověka, jako je Trump. Spíš na nemožnost člověka změnit politiku státu a prosadit ji demokratickým procesem. Protože on je jedním mužem a ostatní lidé v těhto rozličných úřadech – jde o tisíce či desítky tisíc lidí – mají jiný postoj. Existuje systém brzd a rovnováh. Nyní už se nemůže odvolat na nějaké všenárodní referendum a jeho moc je nyní omezena.

Takže ty změny a porušení slibů jsou typické pro všechny politiky. I pro ty, kteří neslibovali tak radikální věci jako Trump. Viděli jsme to před pěti lety ve Francii, kdy Hollande slíbil, že odmítne Bruselem nařízená úsporná opatření, a posléze je přijal, když se stal prezidentem. Nicolas Sarkozy slíbil snížení imigrace a zavedení práva a pořádku a tyto sliby opustil, poté, co byl zvolen prezidentem v roce 2007. Takže tyto věci vidíme opakovat se znovu, znovu a znovu. U Trumpa je to pouze o něco víc překvapivé, protože měl mnohem radikálnější kampaň. Ale obecně nám to ilustruje tentýž problém.

A co si myslíte o tom, že došlo v Trumpově administrativě či jeho okolí k jakémusi státnímu převratu a že moc převzali neokoni a sionisté, lidé jako Kuschner, a že Steve Banon ztratil vliv?

Ano. To jsou velmi dobře známá fakta o vnitřních bojích o moc uvnitř Bílého domu. Domnívám se, že záležitost s Kuschnerem a Bannonem je pouze jedním aspektem. Ale když půjdeme o pár týdnů zpět, musíme připomenout vyhození generála Flynna a jeho nahrazení mnohem větším zastáncem tvrdé linie na postu poradce pro národní bezpečnost. Všechny tyto signály nasvědčují dlouhodobým změnám. Pokud to chcete nazvat pučem, tak to si nejsem jist. Myslím, že jde jen o boje o moc uvnitř administrativy. Jejichž výsledek je ale velmi nešťastný a nepříznivý.   

A nevidíme změnu i ve vztahu k Číně? Na začátku Trump říkal, že chce mít lepší vztahy s Ruskem a být konfrontační k Číně, nyní se ale setkal s čínským prezidentem a zdá se, že to je přesně naopak...

Ano, je tomu přesně tak. Tyto věci indikují návrat ke staré politice. Protože stará politika za Obamy i jeho předchůdců byla velmi vstřícná k Číně. Takže to znovu potvrzuje, že ve všech těch oblastech, o kterých jsme se bavili, se Trump-prezident nechová jako Trump-kandidát.

Takže, co očekáváte? Myslíte si, že z Trumpa se nakonec stane politik jako George W. Bush a stane se určitým typem neokona a bude dělat neokonzervativní politiku, nebo splní aspoň některé ze svých slibů?

Nyní Trump hovoří o tom, jak je svět v nepořádku a jak bude řešit problémy světa, což je také velmi odlišné od toho, co říkal dříve – dokonce ve své řeči v Kongresu. Řekl, že není prezidentem světa, ale prezidentem Spojených států. Takže všechny tyto věci, které říkal dříve, již opustil. Takže je naprosto možné, že budeme mít prezidenta stejného jako v minulosti a vše pojede dál dle starých zavedených kolejí.

Jaký výsledek očekáváte ve francouzských prezidentských volbách? Jaké jsou šance Marine Le Penové?

Jak víte, všechny výzkumy veřejného mínění dávají Marine Le Penové jednohlasně první místo v prvním kole a druhé místo v druhém kole. Jinými slovy široce je sdílen názor, že Marine Le Penová zvítězí v prvním kole, a bude poražena v kole druhém. Jedinou a klíčovou otázkou je, kdo bude jejím protivníkem v druhém kole, protože tento člověk bude prezidentem Francie. V tuto chvíli je nemožné říci, zda to bude Macron, nebo Fillon. Já se domnívám, že Fillon může mít stále šanci.

Hovořil jsem o tom s českým občanem, který má francouzskou manželku, a on řekl, že pokud v druhém kole budou Fillon a Le Penová, mohlo by to být lepší pro Le Penovou, protože socialisté nikdy nebudou hlasovat pro Fillona a nikdy nebudou ani hlasovat pro Le Penovou, čili zůstanou doma. A Le Penová má silnější voličské jádro, čili by jí tato situace mohla pomoci...

Ano, vskutku se může stát, že události roku 2002 se nebudou opakovat, kdy byl Jean-Marie Le Pen také ve druhém kole a tam byl poražen gigantickou majoritou. Ale stále si myslím, že šance Marine Le Penové zvítězit v druhém kole jsou realativně mizivé. Není to úplně nemožné, ale její šance jsou vskutku poměrně mizivé. A myslím si, že to, co řekl váš přítel, je dobrý postřeh. Nicméně ve Francii je stále velmi mnoho lidí, kteří nechtějí Marine Le Penovou, aby stala prezidentkou a myslím si, že mnoho z nich bude mobilizováno, aby hlasovalo pro jiného kandidáta.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…