Tunely, kmotrovství, dealeři na dětském hřišti. Babišova vdova po architektu Kaplickém chce, aby se Praha po děsivé vládě ODS zase nadechla

05.10.2014 0:01

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR Eliška Kaplický Fuchsová, kandidátka na pražský magistrát za hnutí ANO, pro ParlamentníListy.cz řekla, kam až dovedla Prahu ODS a co si myslí o současném vedení, ale také například to, že Praze chybí moderní architektura.

Tunely, kmotrovství, dealeři na dětském hřišti. Babišova vdova po architektu Kaplickém chce, aby se Praha po děsivé vládě ODS zase nadechla
Foto: red
Popisek: Eliška Kaplicky Fuchsová (ANO)

Kandidujete za ANO na pátém místě na pražský magistrát, jaké si dáváte šance?

Jsme noví, a to je myslím naše velká devíza oproti etablovaným stranám, které již měly šanci magistrát v historii vést a v mnoha oblastech buď selhaly, nebo se dokonce obohacovaly na svůj účet. Ambice stát se primátorkou nemám, ale ráda bych se věnovala oblasti kultury.

Kdy vás poprvé napadlo jít do politiky a proč jste si vybrala právě ANO?

Hnutí ANO mě oslovilo v dubnu tohoto roku s tím, že bych měla kandidovat na pozici starostky pro Prahu 6, kde jsem se narodila a nyní tu také žiji. Pak jsem se potkala i s panem Babišem, který mě přesvědčil, že tak můžu být Praze prospěšná. Je to jedinečná výzva, kdy mohu vstoupit do politiky rovnýma nohama a věnovat se tomu, čemu rozumím.

Chtěla byste v zastupitelstvu prosadit stavbu nové Národní knihovny podle respektovaného návrhu vašeho manžela?

Nevstupuji do politiky, abych prosadila dílo mého bývalého muže. V tomto smyslu budu určitě usilovat o odpolitizování kultury, aby se již neopakovala nedávná historie, ale s knihovnou to nijak nesouvisí. Mým zásadním cílem je, aby se Praha znovu nadechla a začaly v ní vznikat projekty na základě ucelené dlouhodobé strategie, které jen podtrhnou její výjimečnost. Navíc tu musí lidi bavit žít.

Co Praze podle vás chybí?

Praze jednoznačně chybí moderní architektura, ale ta dle mého názoru nemůže vzniknout bez nového schváleného územního plánu, který nevznikne bez dané vize vedení města. Za každou velkou veřejnou stavbou musíte mít osobnost. Naposledy to byl Václav Havel, který prosadil Tančící dům.

Vnímáte Prahu, z pohledu matky, jako bezpečné město?

Ano, ale mám to štěstí, že žiji na Praze 6, která je klidnou čtvrtí. Např. na Karlově náměstí, a to je to největší v Praze, bezpečno není, i když je tam dětské hřiště, tak vidíte dealery drog a narkomany, kteří si mnohdy aplikují drogy přímo před vámi. Proto bych usilovala o možnost umístit na tyto místa v parku a zahradách vrátné nebo hlídače, kteří by mohli v akutních případech zavolat posily z řad policie.

Jaký je váš názor na současné vedení města?

Současné město, myslím, postrádá vedení. Pan Hudeček je ještě moc mladý, aby dokázal manažersky uřídit takový kolos. Osobně jsem byla velmi zklamaná, že pražský lídr Zdeněk Tůma se nestal primátorem Prahy v roce 2010.

A jaký byl podle vás Bohuslav Svoboda, který se znovu uchází o post primátora?

Pan doktor Svoboda kandiduje za stranu, která nese vinu na tom, kam Praha po revoluci došla. Rozkrádání, tunely, předražené projekty, kmotrovství. Tím to pro mě končí.

Jaký je váš názor na nově vzniklé subjekty (například DOMOV, RESTART, Patrioti), které v Praze kandidují?

Myslím, že to v té velké konkurenci budou mít náročné. Mnozí z nich jsou podle toho, co jsme slyšela, takovým béčkem ODS, takže by si voliči určitě měli všechny před volbami prověřit.

Jaké konkrétní opatření by podle vás vedlo ke snížení míry korupce v komunální politice?

Ideální by bylo majetkové přiznání úředníků a politiků, kteří rozhodují o veřejných financích, a transparentní veřejné zakázky na internetu. Naše lídryně dokonce navrhla, aby všichni členové rady prošli prověrkou v režimu důvěrné. Aby nikdo nemohl tajit, na koho je z minulosti napojený. Moc se mi to líbí.

Kdy podle vás bude dokončen tunel Blanka?

Nevím, čtu jen zprávy v médiích, a tam primátor Hudeček slibuje duben 2015.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Markéta Grušáková

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…