Tyto věci zkorumpovaly Havla. Schwarzenberg a Albrightová. Zpěv z mešity rozléhající se od německých hranic… Poslanec, který se ostře střetl s Kalouskem, hovoří

01.06.2018 4:42

ROZHOVOR „Mediokracie je fenomén dneška, ale už ne zítřka. Lidé se díky této mediální válce, ve které žijeme, probudili ze snu o svobodě slova a pravdivosti informace. Pochopili, jak to vlastně funguje, a stále častěji hledají odpovědi z volných zdrojů internetu. Ten se zatím nikomu nepodařilo regulovat a to je to nejdůležitější poselství dneška. Svoboda je možná, jen pokud se jí sami nezbavíme,“ říká místopředseda KSČM Leo Luzar.

Tyto věci zkorumpovaly Havla. Schwarzenberg a Albrightová. Zpěv z mešity rozléhající se od německých hranic… Poslanec, který se ostře střetl s Kalouskem, hovoří
Foto: Daniela Černá
Popisek: Europoslankyně Kateřina Konečná a poslanec Leo Luzar na pietním aktu při příležitosti 73. výročí osvobození Ostravy

Už jsou to tři roky, co českou politiku ovládlo téma migrace. Někdy slýcháme, že to bylo zbytečné a zástupné téma, protože tu skoro žádní migranti nebyli. Jak to tedy nakonec rozsoudit? Hrozí zničení Evropy, jak někdy slýcháme? Ubráníme se?

To si můžeme říci tak za třicet let při zpěvu muezzina rozléhajícího se od německých hranic... Jak vidíte, černý humor je mi docela blízký.

Zatím jsme vyčerpali z EU zhruba 700 miliard korun na dotacích. Zastánci členství v EU to považují za důkaz své pravdy, kritici členství poukazují na zbytečnost dotovaných projektů, které beztak musíme spolufinancovat. Zastánci EU též tvrdí, že je důležitý filozofický rozměr členství v EU a jeho význam pro demokracii u nás. Odpůrci EU argumentují, že EU nám vnucuje svou politickou agendu a naši svobodu omezuje. Jak na tyto dohady nahlížet?

Budete-li ten, kdo něco z těch prostředků získal, jste spokojen, ostatním je to vcelku jedno, a ti, co na tom prodělali, jsou naštvaní. Nepovažuji toto téma za rozhodující pro hodnocení přínosu EU pro českou společnost.

Bylo by pro nás opuštění EU katastrofou? A pokud nám bude EU vnucovat imigranty a bude pokračovat Schengen s volným pohybem osob včetně migrantů a teroristů, nebude jedinou šancí EU opustit?

Kdyby se proti nám ostatní domluvili, tak určitě. Proto je důležité hledat spojence a vědět, co bude krokem B a C, až uděláme krok A. Kromě toho stále doufám, že obyvatelé Evropy nejsou ovce pasené bruselskými pasáčky a ještě neřekli poslední slovo.

Je možné, že státy středovýchodní Evropy ustaví nějakou svou vlastní konfederaci? Česko, Slovensko, Maďarsko, Rakousko, Chorvatsko, Slovinsko. Případně ještě Polsko či Bavorsko a Sasko…

To nenastane, protože jmenované státy mají vlastní zájmy, historické zkušenosti a životní úroveň občanů; že se náhodou shodujeme v pohledu na migraci, neznamená, že budeme schopni spolupracovat i v jiných problematikách.

Sociolog Daniel Prokop publikoval nedávno studii, dle které dorostla do věku 50 let života generace, která sice uvítala listopad 89, ale nyní volí Babiše a Zemana, protože je systémem zklamaná. Dává dnešní doba, třeba poslední rok, důvod zříkat se listopadových hodnot a přistupovat na politiku Zemana a Babiše?

Mně je 53 a volím KSČM, vím proč a rád všem doporučím volit taky KSČM. (smích)

Liberálně orientovaní pozorovatelé nechápou, proč Češi, kteří se mají tak dobře, podporují „populisty“, jako jsou Zeman či Okamura, a slyší na to, o čem jsme už mluvili, že se o ně Andrej Babiš postará. Čím to je? 

Až se Češi budou mít tak dobře jako liberálně orientovaní pozorovatelé, budou se asi taky divit.

Odumírání tradičních politických stran, na jedné straně ČSSD, na druhé straně liberální, proevropská pravice. Mohou si za to samy? Když například sledujete rétoriku Miroslava Kalouska o demokracii, obraně hodnot listopadu 89, obraně Evropské unie, boji proti Rusku, boji za Tibet... Nedrží se Kalousek a ostatní témat, která jsou vyčichlá?

Anketa

Stydíte se za prezidenta Miloše Zemana?

11%
89%
hlasovalo: 18812 lidí
Nepolitická politika to je ten hlavní důvod, proč tradiční strany neuspěly. Ale paradoxně u těch stran a hnutí, které se prohlašovaly za netradiční, pozorujeme klasické stranické chování jejich členů se všemi těmi tolik kritizovanými nešvary. Drží je vlastně pohromadě jen diktátor, mesiáš nebo prorok v čele, a jak ten odejde, končí i taková hnutí a strany.

Václav Havel je terčem řady vtipů, posměšků a přezdívek. Zároveň se snižuje jeho význam jako našeho osvoboditele od komunismu s tím, že šlo o předem vyjednané předání moci. Přestali Češi chápat Havla? Chápali ho vůbec někdy? Neuškodil si sám Havel tím, že na sklonku života prezentoval vyhraněně liberálně neomarxistické názory? Neškodí Havlovi jeho dnešní zastánci, kteří se ho snaží srdnatě hájit?

Odpověděl jste si vlastně sám, a pokud si chce někdo udělat vlastní obrázek, přečte si Václava Havla z let před rokem 1989, potom z let 1989–1990 a pak Václava Havla pod vlivem Madeleine Albrightové a Karla Schwarzenberga z let pozdějších; poté pochopí tu lidovou pravdu, že moc korumpuje! 

Mládež bývá vždy jiná než střední a starší generace. V českých volbách hlasuje dramaticky jinak. Liberálněji, pravicověji, vyhraněně proti Miloši Zemanovi. Zazněly již hlasy, že bude-li mládež neustále přehlasovávaná, raději odejde ze země. Je to možné? A co myšlenka Jiřího Peheho, že u nás bude dobře, až odejde starší voličská generace a nastoupí ta mladší?

I ti dnešní mladí jednou zestárnou a pochopí. Tak to v dějinách i životě chodí. Proto je třeba trpělivě a stále dokola vysvětlovat a také na příkladech ukazovat reálie dneška, ale i historie. I my jsme byli mladí a vzpomeňme na naše naivní představy a sny.

Prezident tvrdí, že většinu médií ovládá „kavárna“. Jiní mají strach z toho, že média vlastněná Babišem slouží Babišovi. Na ČT jistá část veřejnosti nadává. Jak to s těmi českými médii tedy vlastně je? Je lepší Václav Moravec, nebo Jaromír Soukup?

Mediokracie je fenomén dneška, ale už ne zítřka. Lidé se díky této mediální válce, ve které žijeme, probudili ze snu o svobodě slova a pravdivosti informace. Pochopili, jak to vlastně funguje, a stále častěji hledají odpovědi z volných zdrojů internetu. Ten se zatím nikomu nepodařilo regulovat a to je to nejdůležitější poselství dneška. Svoboda je možná, jen pokud se jí sami nezbavíme.

Nebezpečné Rusko, téma české diskuse od roku 2013. Jak se do řetězce dějů stran Ruska promítla kauza pokusu o zabití agenta Skripala? Novičok prý byl syntetizován i v Česku, byť to prý znamenalo nepatrné množství. Vzorky dle německých médií získala i Spolková republika. Theresa Mayová je přesvědčena, že se o Skripalův život pokoušelo Rusko, český generál Andor Šándor to popírá. Zkrátka, nikdo nic neví. Odborníci na Rusko tvrdí, že Rusko samo rádo „rozsévá“ různé narativy, aby znejistilo evropskou veřejnost. Jakou stopu každopádně „Novičok“ nechal na důvěryhodnosti i ruské, i západní strany? A kdo vede „na body“ tu píárovou bitvu, která se vede od roku 2013?

Tyto otázky jsou i díky Parlamentním listům natolik veřejnosti známy, že by nyní můj komentář jen opakoval již zveřejněné udaje, takže jen poděkuji Parlamentním listům za dobrou novinářskou práci.

Vy jste se ohledně Novičoku střetl s Miroslavem Kalouskem. Prý nechtěl prezidenta dehonestovat, ten se prý zesměšnil sám... Co byste mu vzkázal?

Byla doba, kdy lidé panu Kalouskovi věřili. Zklamal je a stal se  synonymem doby minulé, a tak brzo zůstane pouze politickým důchodcem, jehož jméno si lide budou spojovat jen s negativy, a to bych nikomu nepřál. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…