USA a Turecko nadále přímo pomáhají islámským teroristům. Džihádisty, kteří bojovali proti Sýrii, máte v Evropě. To si uvědomte, než bude pozdě. Vyslanec Sýrie v ČR naléhavě varuje

12.09.2016 20:07

ROZHOVOR Syrský chargé d'affaires v Praze Bašár Akbik říká, že Spojené státy i Turecko nadále prakticky pomáhají islámským teroristům. „Terorismus je transkontinentální zločin, který nekončí v naší oblasti, a tuto skutečnost ukazují poslední útoky, jež byly v několika evropských zemích spáchány džihádisty, kteří bojovali v Sýrii. Je třeba, aby si to všichni uvědomili ještě předtím, než bude pozdě.”

USA a Turecko nadále přímo pomáhají islámským teroristům. Džihádisty, kteří bojovali proti Sýrii, máte v Evropě. To si uvědomte, než bude pozdě. Vyslanec Sýrie v ČR naléhavě varuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Chargé d'affaires Syrské arabské republiky v Praze Bashar Akbik

Co si myslíte o takzvaném puči v Turecku. Existují názory, že ho turecký prezident Erdogan zinscenoval sám, nebo byl naopak dílem Spojených států...

Nechci komentovat vnitřní dění v této zemi. I přestože se turecké vedení zapojilo do války v Sýrii, podpořilo  teroristy a usnadnilo jejich přechod přes hranice a zdevastování země, podílelo se na krádeži ropy, továren, strategických plodin, kupříkladu pšenice a bavlny. Přesto říkáme, že každý národ má právo si vybrat své vedení formou voleb. To je pro nás základní princip, který by měl být respektován ve všech zemích.

My sami v Sýrii čelíme nelegitimním pokusům o svrhnutí syrského vedení a vměšování se cizích států proti vůli syrského lidu.

V každém případě události v Turecku odrážejí vnitřní neklid ve společnosti, a to v důsledku Erdoganovy politiky, která opustila základní zásady moderního sekulárního státu. Ve skutečnosti Erdogan využil pokus o převrat pro likvidaci všech svých protivníků a oponentů ve společnosti a ve státní sféře.

Jaký vliv na Blízký východ a válku v Sýrii obecně může mít současné určité sblížení Ruska s Tureckem? Má to sblížení strategičtější povahu, nebo jde jen o dílčí věci?

Vždy jsme vyzývali k dialogu, mezinárodní spolupráci, dodržování zásad svrchovanosti a vzájemného respektu sousedních států. Rusko a Turecko jsou sousední státy, které jsou přímo angažovány do syrského konfliktu. Rusko ale pomáhá Sýrii na základě žádosti legitimní vlády v boji proti terorismu s respektem ke svrchovanosti syrského státu a k mezinárodnímu právu. Zatímco Turecko otevřelo své hranice pro teroristy z více než devadesáti států světa. Umožnilo jim volný průchod do Sýrie, kde se podíleli na masakrech syrského národa a zdevastování země. A proto jakýkoliv dialog mezi Ruskem a Tureckem může mít strategickou povahu jen v případě, že by turecké vedení revidovalo své dosavadní politiky a přestalo podporovat teroristické organizace, začalo kontrolovat své hranice a zastavilo agresi na syrském území.

Co říkáte vojenské intervenci Turecka v Sýrii? Jaké to může mít konsekvence?

My jsme odsoudili vojenské intervence v severní Sýrii a bylo vydáno prohlášení ministerstva zahraničních věcí. Dále jsme podali stížnost u Rady bezpečnosti OSN a generálního tajemníka OSN. Tento zásah představuje zjevné porušení zásad mezinárodního práva a je to nebezpečný precedens ve vztazích mezi sousedními státy. Tato intervence si vzala za příklad nezákonné praktiky používané USA a nelegitimní zásah bez mandátu OSN. Spojené státy vytvořily alianci mimo rámec mezinárodní legitimity pod záminkou boje proti terorismu, a to bez souhlasu syrské vlády. Pokračováním těchto politik nastává nová éra, kdy jsou podkopány základy nového světového řádu a dochází ke stupňování konfliktů a válek ve světě.

A nerozzlobí turecká intervence Rusy, kteří podporují Kurdy v boji proti Islámskému státu?

To, co se děje v Sýrii, je velmi komplikovaný mezinárodní zásah. Ruská vojenská pomoc má za cíl zachovat jednotu syrského území a přispívá k obnově autority syrského legitimního státu na celém území Sýrie. Logicky tedy dochází ke konfliktu mezi tímto cílem a tendencí některých kurdských frakcí v jejich boji proti takzvanému Islámskému státu. Snaha o rozdělení nebo návrhy pro vytvoření federace a jakékoliv jiné projekty jsou formátem pro narušení syrského státu vycházející z historické chamtivosti Turecka a jeho touhy po syrském území. Turecko se na hranicích se Sýrií snaží od začátku krize zavést vojenskou přítomnost a zřízení nárazníkové zóny, tento návrh se ale setkal s odmítnutím i ze spojeneckých zemí Turecka.

Bojuje doopravdy Turecko proti islamistům, nebo podporuje své „umírněné“ islamisty? Kooperují Turci nadále nějkým způsobem s Islámským státem?

Jak jsem již zmínil v odpovědi na první otázku o zapojení Turecka do podpory terorismu, všechny ozbrojené skupiny přítomné v Sýrii, a to navzdory různým názvům a jménům, které nesou, jsou teroristické organizace založené na extremistické ideologii. Často se tito teroristé přesouvají z jednoho hnutí do druhého, a to například do takzvaného Islámského státu nebo na frontu an-Nusrá. Všechny tyto organizace jsou pod záštitou tureckých zpravodajských služeb a na tureckém území je stále základna pro nábor a cvičení teroristů. Hranice s Tureckem jsou používány jako přechod do Sýrie a teroristé mají na tureckém území útočiště. Navíc je turecké území používáno jako trh pro obchod s odcizenou naftou, zemědělskými plodinami a archeologickými předměty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…