Ubýváte. Přijdu se na vás podívat, vysmál se Miloš Zeman demonstrantům z Václaváku. A trousil perly k vykopnutí Rusů za Skripala, k Nikulinovi a k senátorům, kteří ho zvou „na výslech“

08.04.2018 7:45

ROZHOVOR S PREZIDENTEM Reakce premiéra a ministra zahraničí v podobě vyhození tří ruských diplomatů z Prahy byla podle prezidenta unáhlená. „Opět jsme byli papežštější než papež,“ řekl Miloš Zeman v interview pro ParlamentníListy.cz. Vyjádřil se také k vydání údajného hackera Nikulina do USA, k slovenskému „majdanu“ a k českým demonstracím. V nadsázce Zeman uvedl, že se na zbytky protestujících přijde podívat.

Ubýváte. Přijdu se na vás podívat, vysmál se Miloš Zeman demonstrantům z Václaváku. A trousil perly k vykopnutí Rusů za Skripala, k Nikulinovi a k senátorům, kteří ho zvou „na výslech“
Foto: Hanka Brožková - KPR
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Pane prezidente, začněme Slovenskem, kde jste byl na oficální návštěvě. Během setkání s Andrejem Kiskou jste hovořili také o jejich domácí politické situaci, která je po vraždě novináře a jeho partnerky velmi vyostřená. Jak se na to celé díváte?

Předeslal bych, že nevidím absolutně žádný důvod, proč bych se měl vměšovat do slovenských vnitřních záležitostí. Stejně tak, jako se prezident Kiska nevměšuje do vnitřních záležitostí České republiky. Čili lze říci, že oba prezidenti naprosto věcně informovali svoji protistranu o svém pohledu na vývoj slovenské a české politické scény a tato informace byla vzata na vědomí.

Spouštěcím momentem ke změnám ve vládě, volání po přečasných volbách a realizované výměně premiéra byly masivní demonstrace. Je to správné? Fico vyhrál volby a teď ho de facto pohřbilo pár desítek tisíc demonstrantů…

Anketa

Jednání o koalici ANO a ČSSD zkrachovala. Chcete za současných okolností předčasné volby?

87%
13%
hlasovalo: 6886 lidí

Ale on si může sám za to, že ho pohřbilo několik desítek tisíc demonstrantů. Byl jsem ve velmi podobné situaci například v roce 1999, kdy na Václavském náměstí bylo nejméně 50 tisíc demonstranů a já jsem tuto demonstraci ignoroval. To bylo všechno. Nu a za rok, když se demonstranti chtěli opět sejít, přišlo jich tam dvě stě. Ne dvě stě tisíc. Dvě stě. Tím to skončilo.

Sám jste nedávno v rozhovoru pro MFD citoval výrok Edvarda Beneše „nepřipustím, aby o osudu republiky rozhodovala ulice“. V případě Slovenska nyní o osudu republiky rozhodla ulice. Nicméně vy jste měl v roce 1999 trochu jinou situaci, stabilní vládu pojištěnou opoziční smlouvou, zatímco na Slovensku koaliční partneři Smeru hrozili odvoláváním ministrů.

Za prvé, „Děkujeme, odejděte“ byla demonstrace jak proti mně, tak proti Václavu Klausovi. A za druhé, někdy se říká, že stupňování slova nepřítel je: nepřítel, úhlavní nepřítel a koaliční partner. Na slovenském příkladě se to znovu ukázalo.

Mimochodem Robert Fico ještě v době, kdy premiérem byl, mluvil o tom, že na slovenském scénáři vidí rukopis George Sorose, který po světě financuje revoluce a mění vlády. Je to v případě Slovenska možné?

Je to možné. Upřímně řečeno, jsem přesvědčen o tom, že na Albertově svého času proběhl pokus o barevnou revoluci, respektive o pražský majdan, na který jsem reagoval tím, že rok poté proběhl Albertov ve zcela obrácené režii. Přitom si vůbec nejsem jist, jestli to organizoval George Soros, Anna Šabatová nebo kdokoli jiný.

Objevily se spekulace, že Sorosův rukopis nesly také demonstrace v naší zemi, které byly proti Vám, proti Babišovi atd. Co na to říkáte?

Poslední demonstrace na Václaváku, která bojovala za Českou televizi, měla čtyři tisíce účastníků, takže to postupně klesá. Příští demonstrace bude mít čtyři sta účastníků a já se na ně přijdu podívat (směje se).

Případ otravy dvojitého agenta Skripala a jeho dcery se vyvíjí poněkud překvapivě. Oba se uzdravují, Skripalovu dceru brzy pustí z nemocnice. Do toho Němci žádali důkazy. Není to celé divné?

Nezapomeňte, že se tvrdí, že Británie začala z oficiálních webů stahovat insinuace na téma, že to udělali Rusové.

Nebyla ve světle toho reakce české vlády nebo premiéra a ministra zahraničí ve smyslu vypovězení ruských diplomatů unáhlená?

Samozřejmě, že ano. Opět jsme byli papežštější než papež.

Podívejme se ještě na kauzu Nikulin a jeho vydání do Spojených států. Údajně se pokusil o útěk, což působí zvláštně při vědomí, jak střežený musel být. Jak na tu zprávu nahlížíte?

Představte si, že přijedete do Středoafrické republiky, kde jste v životě nebyl. Zleva džungle, zprava džungle a před vámi krokodýli atd. A pokusíte se o útěk. Máte tři možnosti. Vyrazit do džungle, do džungle nebo ke krokodýlům. Který blázen by tohle proboha udělal?

Senátní výbor pro zahraniční věci a bezpečnost se ozval a zkritizoval vás, že jste jednal nepřiměřeně a začalo se mluvit o možnosti žaloby za velezradu. Vaše reakce?

Senátorům do toho především vůbec nic není, neboť podle zákona má prezident právo úkolovat Bezpečnostní informační službu. Pokud senátoři nejsou znalí zákona, nechť se se zákonem seznámí. To, že nejsou znalí zákona, je naprosto diskvalifikuje.

Závěrečné téma, krach jednání o vládě. Můžete připojit komentář k poměrně nečekanému zvratu?

Považuji za slušné, že své stanovisko k aktuálnímu politickému dění sdělím nejdříve panu premiérovi. Setkáme se velmi brzy, v úterý v šest hodin večer v Lánech.

Rozumím. Zcela obecně, dojde-li nakonec k nějaké dohodě o vytvoření vlády, můžete vyloučit, že se budete ohrazovat vůči některým návrhům na ministry v případě, že by nenaplňovali odborná kritéria?

Nemohu to vyloučit. Mimochodem, odjel jsem ze Slovenska s vědomím, že i Andrej Kiska se v jednom případě ohradil proti Pellegriniho návrhu na ministra vnitra a Pellegrini mu vyhověl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

13:41 „Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

VIDLÁKŮV TÝDEN Že v preferencích stoupají ti, kteří objeli s protivládními akcemi republiku? „Konečn…