Učila tančit dceru Billa Clintona, zná krále Kambodže. Zabojuje v dresu TOP 09 o místo po Jaromíru Štětinovi

12.08.2014 9:01

Baletní mistryně, vysokoškolská pedagožka a producentka Renata Sabongui kandiduje za TOP 09 ve volbách do Senátu v obvodu 22, tedy na Praze 10, kde se uvolnilo místo po zvoleném europoslanci Jaromíru Štětinovi. Její pracovní, ale i soukromý život je přepestrý - založila třeba Pilates Academy, učila balet Chelsee Clinton, dceru bývalého amerického prezidenta, zná se osobně s baletním mistrem Michailem Baryšnikovem a dokonce se „kamarádí“ i s kambodžským králem Norodomem Sihamonim. Jak se člověk k takovýmto lidem dostane? I na to Sabongui odpovídala v rozhovoru ParlamentníchListů.cz.

Učila tančit dceru Billa Clintona, zná krále Kambodže. Zabojuje v dresu TOP 09 o místo po Jaromíru Štětinovi
Foto: wikipedia.org
Popisek: Renata Sabongui

Jste tanečnicí, pedagogem, učíte pilates, byla jste dramaturgyní baletu Národního divadla, spolupracovala jste na projektech Praha 2000 a Evropské město kultury... Jak se vůbec odbornice přes tanec a pohyb dostane k tomu, že kandiduje do Senátu?

Balet a divadlo je organizace a řád. Toto musí člověk respektovat, ať je výkonným umělcem nebo manažerem. Jsem zároveň součástí společenského dění, setkávám se a pracuji s mnoha lidmi a situacemi napříč širokým spektrem a ve všech oblastech. Uvědomuji si, ze pokud chci něco změnit, nestačí jen mluvit, ale aktivně se osobně zapojit.

Kandidujete v obvodu 22, který zahrnuje Prahu 10, což je poměrně velký obvod - k 1.1. 2014 měla Praha 10 celkem108 477 obyvatel. Co byste ráda pro Pražany „desítky“ v Senátu dobrého udělala?

Věnovala jsem pozornost potřebám „desítky“, vím, že se nedá udělat vše najednou a že je složité zařizovat konkrétní věci pro konkrétní obvod. Ale chci prosazovat na celostátní úrovni věci, které budou odpovídat potřebám občanů Prahy 10 prioritně. Má témata jsou:

Usnadnění přechodu z rodičovské dovolené do pracovního života - Celá Česká republika trpí nedostatkem školek a zrušením státních jeslí. Pokud rodiče využívají celou rodičovskou dovolenou a vrací se do pracovního života až po třech letech, bojují s naskočením do rozjetého vlaku. To není dobré ani pro ně, ale ani pro jejich rodinu, ba ani pro firmu, kde pracují, ale ani pro společnost jako takovou. Je nutné umožnit rodičům případný dřívější návrat do pracovního procesu. To je možné znovuzavedením jeslí a podporou zkrácených úvazků.

Zkvalitnění výuky tělesné výchovy v českých školách - Proč? České děti začínají mít problém s obezitou a skoliózou. Sedí denně ve škole šest až sedm hodin a většina městských dětí po škole nechodí ven - nemá totiž kam. Mnoho českých základních škol nemá tělocvikáře a proto tělocvik učí učitelé kvalifikovaní na jiné předměty. Jak na našich dětech můžeme vidět, to nestačí. Kvalitní výuka s kvalifikovaným pedagogem musí být samozřejmostí, nejen pro zdraví našich dětí, ale i pro zmenšení výdajů státu pojišťovnám na zdravotní problémy, kterým se dá zdravým pohybem předejít.

Podpora čerstvých absolventů škol v uplatnění se na trhu práce - Absolventi nezískají po škole práci, protože nemají praxi. Praxi ale také nemohou získat, protože většinou nenajdou stáž či práci v oblasti svého studia. Proto je třeba více propojit trh práce a školství. S tím souvisí i podpora studijních výjezdů do zahraničí. Ne nadarmo v českých pohádkách posílala matka Honzu do světa na zkušenou.

Zpřístupnění kroužků pro rodiny s dětmi - Zájmové aktivity pro děti jsou finančně zatěžující a bohužel ve městech není dostatečný počet bezpečných dětských hřišť - dokonce jsou i některá rušena - kam mohou rodiče své děti bez obav poslat. Pokud chceme mít zdravější a všestrannější děti, musíme se postarat o adekvátní volnočasové aktivity.

Zajištění důstojného stáří pro seniory - Nehledě na to, zda jsou vaši rodiče či prarodiče nezávislí, staráte se o ně doma, nebo zda jsou v pečovatelském domě či v domově pro seniory, zaslouží si tu nejlepší péči a to nejlepší možné dosažitelné.

Snížení každodenní kriminality - Bohužel nedá se dost dobře bojovat s velkými kriminálními živly, když každodenní kriminalita není stíhána. Bývalý starosta New York City Rudy Giuliani říká, že pokud chcete bezpečné město, je třeba začít s tím, že nebudeme přecházet na červenou.

Snadnější start podnikání - Mnoho začínajících podnikatelů se potkává na své cestě se zbytečnými administrativními překážkami. Je čas to změnit.

Podpora malých a středních podnikatelů - Jednoduší a příznivější podmínky podnikání pro malé a střední živnostníky.

Senát je přímo provázaný s Poslaneckou sněmovnou, odkud chodí schválené zákony na posouzení senátorům. Teď je aktuálně právě „ve hře“ služební zákon, o němž se vedou ve sněmovně předlouhé debaty. Sice to vypadá na to, že se koalice s opozicí již dohodnou, ale mne by zajímalo, jak se vy díváte na hádky mezi pravicovou opozicí a koalicí?

Opozice je důležitá, nastavuje zrcadlo vládní politice. Výměny názorů se někdy vymknou z ruky, to je lidské. Měli by ovšem všichni umět napočítat do deseti, vrátit se ke stolu a konstruktivně jednat o tom, co je podstatné. U důležitých zákonů, jako je tento, je dohoda s opozicí velmi významná, neboť potřebujeme, aby zákon o zkvalitnění státní správy přežil střídání politických stran u moci.

Žila jste jeden čas v USA, za manžela jste měla amerického právníka, ale nyní žijete v ČR. Mám kamarádku, která je Češkou, teď má i americké občanství, žije v USA osm let, ale na Česko nedá dopustit. Dá se vůbec v něčem srovnat život ve Spojených státech a život v Česku, nebo jsou to příliš odlišné země?

Jsou to odlišné země, nedají se ani srovnat jednotlivé státy USA, ve své rozmanitosti. Ve finále je vše vždy o lidech a vaši kamarádku zcela chápu. Čím více člověk cestuje, tím více si uvědomuje své kořeny a hrdost k národu, odkud pochází.

Když jste pobývala v USA, tak jste ve Washingtonu učila balet i Chelsea Clinton, dceru bývalého amerického prezidenta. Pořádala jste navíc turné baletního mistra Michaila Baryšnikova a navíc se proslýchá, že znáte osobně i kambodžského krále a kambodžskou princeznu. Jak se člověk k takovýmto lidem dostane?

Přišla jsem se do The Washington School of Ballet podívat z profesního zajmu a slovo dalo slovo. Zaujala jsem tehdejší zakladatelku a ředitelku školy paní Mary Day a ona projevila zájem o to, abych tam učila. Ptala jsem se, zda mam poslat životopis a paní Day mi na to řekla, že ne, že chce druhý den vidět, jak učím. A následně na to jsem byla přijata. Chtěla výuku podle ruské školy i výuku takzvaných charakterních tanců právě kvůli dceři amerického exprezidenta Billa Clintona, která měla od září nastoupit. Vidíte, opět platilo to, co říkám - vždy jsem se prosadila tím, co jsem se u nás naučila a s nadšením šířila.

A Michail Baryšnikov? To byl můj produkční úspěch během mého působení v Národním divadle. Ale opět hrálo roli i to, ze jsem se z osobní iniciativy rozjela vyjednávat přímo za ním do USA. Víte, jsem urputná a zvyklá i díky své profesi začínat znovu a znovu, než dosáhnu kýženého cíle.

Kambodžský král Norodom Sihamoni studoval v Praze stejně jako já konzervatoř a AMU a pojí nás silné osobní přátelství. Tím mám i vazbu na rodinu Jeho Veličenstva.

Když jsme u Kambodži, v čem je život v této zemi jiný?

Kambodža se svou tisíciletou tradicí a kulturou je rozlišná už svojí zeměpisnou polohou, náboženstvím a způsobem života. Mám tuto zemi moc ráda, ráda ji navštěvuji a poznávám. Zároveň vnímám, jak jsou naše kultury odlišné a jak je důležité tuto odlišnost respektovat.

Má Chelsea Clinton větší nadání pro tanec, nebo jste u ní spíše vypozorovala nadání pro politiku, které mohla zdědit po obou svých rodičích?

Chelsea Clinton byla moc milá a vstřícná slečna, bylo na ní vidět, jak je zodpovědná a má snahu uspět - to ji zajisté provází až doteď. Šla do všeho naplno. V té době byla ve Washingtonu D. C. nová stejně jako já, často jsme si spolu povídaly a ona si ráda u toho chovala moji tenkrát roční dceru a říkala, že vždycky chtěla mít malou sestřičku. Dnes je z ní elegantní mladá dáma a přeji jí úspěch.

Vraťme se k české politice - podle nejnovějších preferencí je u voličů nyní nejvíce populární hnutí ANO Andreje Babiše, strana TOP 09 bývá zpravidla až na čtvrtém místě preferencí. Čím podle vás Andrej Babiš u lidí tak boduje"?

Je nový, neokoukaný a navíc má slovník odlišný od ostatních politiků. Umí lidem říct, co chtějí slyšet. Otázkou je, zda bude umět očekávání pozitivních změn naplnit. Zatím předvedl více méně personální změny a současně se ukazuje, že mnozí zástupci jeho hnutí pouze nastoupili do výtahu k moci.

Co se vám líbí na straně TOP 09 a které vrcholné politiky z této strany obdivujete?

Ztotožňuji se s hodnotami, které reprezentuje tato konzervativní strana. Dlouhodobě sympatizuji s racionalitou pana Schwarzenberga. Za výzvu považuji účastnit se voleb, byť jako nezávislá na kandidátce TOP 09, právě proto, že tato strana je v současné době v opozici.

Poslední měsíce svět znepokojuje dění na Ukrajině. Co si myslíte o roli Ruska v ukrajinské krizi? Domníváte se, že celá krize v této oblasti může skončit tragickou válkou?

Hrozba tohoto konfliktu je velká. Takovéto situace se musí řešit velmi trpělivým jednáním, racionálně a se vzájemným respektem. Je těžké dělat smírčího soudce mezi sourozenci, natož mezi národy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…