Udavači pracují už nyní intenzivně. Tisíce podnětů od práskačů! Senátor Kubera popisuje, co se děje kolem rozbíhajících se kampaní

01.09.2017 8:40

ROZHOVOR „Udavači pracují už nyní intenzivně, a to jak ze strany konkurence, tak veřejnosti,“ tvrdí o dohledu nad financováním kampaní politických stran senátor za ODS Jaroslav Kubera. Už nyní se prý objevily stovky žalujících. K případnému soudu s Andrejem Babišem kvůli Čapímu hnízdu řekl, že se bude táhnout roky, protože lídr hnutí ANO má peníze na nejlepší právníky. Podle slov Kubery má však policie případ dobře připravený, jinak by žádost v čase voleb nenapsala.

Udavači pracují už nyní intenzivně. Tisíce podnětů od práskačů! Senátor Kubera popisuje, co se děje kolem rozbíhajících se kampaní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor za ODS Jaroslav Kubera(uprostřed)

Sněmovní výbor doporučil vydat Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání. Čekal jste to? 

Čekal, jen zůstává otázka, jak budou hlasovat někteří poslanci hnutí ANO, kteří mají pochybnosti, ale už dlouhá léta se ke stíhání vydává jako na běžícím pásu, proto budou hlasovat pro.

Souhlasíte s jejich doporučením? Měla by se celá záležitost kolem Čapího hnízda prošetřit?

Nedej Bože, aby skončila jako aféra á la Nečas a Nagyová, kdy nakonec odborníci řekli, že to sice bylo morálně odsouzeníhodné, ale trestněprávně jde o fintu. Například někdo násilně převezme společnost. Kdyby však policie neměla případ dobře zpracovaný, jako má teď, neriskovala by.

Porušil podle vás Andrej Babiš zákon? A může být žádost o vydání Babiše načasovaná kvůli volbám?

Těžko se případ posuzuje zvnějšku. Vždy mě dojímá, když odborníci komentují něco, o čem je beznadějné se dozvědět dostatek informací, aby to komentovat mohli. A i kdyby měli k dispozici spis, pokud nejsou státním zástupcem, policistou nebo soudcem a nejsou v právních záležitostech zběhlí... vůbec bych si nedovolil věc komentovat. Ale policie to má dobře zpracované a už s ohledem na volby by si to nedovolila. Určitě nepůjde o jednokolové soudní řízení a může se táhnout roky. Babiš samozřejmě má peníze, aby najal nejlepší advokáty, třeba i zahraniční, takže to určitě bude velký právní boj.

Domníváte se, že kauza bude mít vliv na výsledek voleb? Změní někteří voliči svůj názor? Nebo uvěří Babišovi roli oběti?

Vzhledem k elektorátu, který má Babiš k dispozici a který ho volí, bude mít Čapí hnízdo sice vliv, ale ne zásadní. I bez ohledu na to, a je docela hloupé, že to lze jen obtížně vyhodnotit, počet hlasů pro ANO bude možná menší, než je podle průzkumů, což mohou dávat do souvislosti s tímto případem, ale souviset to přitom nemusí. Někteří voliči ho opustí, protože si myslí, že je to správné, jiní mohou přibýt, protože si myslí, že mu křivdí. Těžko odhadnout.

Anketa

Chcete, aby plénum Poslanecké sněmovny vydalo Babiše k trestnímu stíhání?

37%
63%
hlasovalo: 19741 lidí

Andreje Babiše vždy provázely stíny a pochybnosti, ale stejně se těší velké popularitě, protože dosavadním politikům už lidé nevěří. Čí je to chyba? Zavedených politiků, hloupých českých občanů, nebo je to Babišovým marketingem?

Babišův marketing je samozřejmě naprosto geniální, proti heslu „Chceme lepší Česko“ se nedá říci nic. Problém je, že jim to nevydrží. Ivan Pilný řekl, že co sociální demokracie naslibovala, bude problém splnit.

Premiér Bohuslav Sobotka chce ještě v závěru své funkce přiblížit Českou republiku k Evropské unii, tedy zajistit volné přičlenění k eurozóně. Co si o tom myslíte?

Jeho nápad s pozorovatelstvím (země bez eura by mohly být přítomny při jednáních ministrů financí eurozóny, pozn. red.) nemá šanci, aby prošel, protože by další a další země chtěly být pozorovateli. To neprojde. Pokud se Evropská unie nebude reformovat, což zatím vůbec nevypadá, takové návrhy neprojdou.

Jak pravděpodobné je znovuzvolení prezidenta Miloše Zemana do funkce? Může mu Drahoš konkurovat?

Já bohužel, protože jsem stále ve stadiu rozhodování o kandidatuře, nemohu vůbec komentovat, a také to nikdy nedělám, protivníky. Není mým zvykem kritizovat potencionální kandidáty a vést negativní kampaň, to ze mne nikdy nevypadne.

Byl jsem na semináři Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran. Ty zákony jsou napsané tak špatně, že Úřad neví, co si počít. Co má dělat s babičkou, která si do okna vyvěsí leták větší než A4? Byli tam zástupci Úřadu, politici, senátoři i poslanci a Úřad byl velmi v rozpacích a neví, co má dělat. Zákon má mnoho nedostatků, například jestli i sbírání podpisů je kampaň, nebo zda se kandidát stává kandidátem až od chvíle, kdy je oficiálně zaregistrovaný, nebo dříve.

Je správné, že takový úřad vznikl? A je potřeba?

Samozřejmě není potřeba, protože se dá snadno obejít, ale těžko se s tím dá něco dělat. Jeden poslanec říkal, že by se zákony měly novelizovat, protože by někdo mohl navrhnout zrušení úřadu. Na to jsem odpověděl, že se předseda nemusí o svůj flek bát, protože pokud by se mělo něco změnit, raději vytvoří další dohledový úřad, který bude dohlížet na tento úřad. Zrušení se nemůže stát.

Nicméně udavači pracují už nyní intenzivně, a to jak ze strany konkurence, tak veřejnosti. Už nyní jsou stovky žalujících, a to kampaň ještě pořádně nezačala, pak to budou možná tisíce podnětů. Kontrolovat nebudou nic, budou jen prověřovat podněty práskačů.

Jak vnímáte vstup dalších a dalších miliardářů do politiky? Jejich snahu se uchytit?

Jsou dva možné důvody. První je, že máte-li jmění ve výši třeba čtyři miliardy, v podstatě nejste schopni peníze utratit, takže si vymyslíte nějakou novou aktivitu. Druhá možnost je ta, kterou využil Babiš. Řekl si: Proč bych lobboval poslance, když si zákony mohu dělat sám? Následně se ukáže jako v případě Dědka, jak je to slabé. Sám vydržel na kandidátce týden a přivedl další lidi, kteří na ní také vydrželi týden. Volby ještě ukáží, že se to nedá koupit.

Takže úspěch ve volbách není podle vás zaručen množstvím peněz?

Absolutně není. Kdyby tomu tak bylo, tak jsem nikdy nebyl zvolen ničím. Neodvážím se ani kolegům říkat, kolik jsem investoval do kampaní, nevěřili by mi. Kampaň není zadarmo, ale dá se zařídit levněji. Navrhoval jsem na začátku, aby limit byl šedesát milionů, nakonec skončil na devadesáti, což mi připadá šílené.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…