Umělec obvinil Šimona Pánka z vážné věci. Poslal vzkaz kritikům Babiše a vypořádal se s poměry po roce 1989

31.07.2017 11:04

ROZHOVOR „I tady na Floridě potkáváme na parkovištích před obchody a v obchodech muslimské ženy a dívky, ale zahalené od hlavy po paty jsme tady nepotkali ani jednu. Šátky na vlasech, to ano, ale víc ne,“ říká režisér Jiří Adamec, který tráví část roku s rodinou v Miami. Řekl svůj názor na koupání v burkinách na českých veřejných koupalištích a promluvil i ohledně dalšího útoku, který se odehrál v pátek v Německu. „Nerozumím tomu, jak je možné, že jsou evropští vůdcové stále stejně slepí i hluší,“ říká známý režisér.

Umělec obvinil Šimona Pánka z vážné věci. Poslal vzkaz kritikům Babiše a vypořádal se s poměry po roce 1989
Foto: Vít Hassan
Popisek: Přistěhovalecká čtvrť Neukölln v Berlíně

Pane režisére, možná jste si všiml, že se na různých sociálních sítích rozproudila obrovská diskuze, zda se na česká veřejná koupaliště smí či nesmí nosit burkini. Ti, kteří se tohoto oděvu a těch, kteří ho chtějí nosit, zastávají, tvrdí, že není v pořádku někomu nařizovat, jak mají jeho plavky vypadat. Upozorňují také, že ještě před sto lety jsme se také koupali zahalení. Odpůrci naopak křičí, že v burkinách není možné dodržet požadovanou hygienu. Navíc poukazují na to, že jde o další krůček invaze islámu do našich životů. Jaký vy máte na burkini na českých koupalištích názor?

Samozřejmě, že každý má právo koupat se, v čem chce, ale pouze do jisté míry. Pokud by chtěl skočit do bazénu traktorista v holínkách, co se právě vrátil z rozbahněného pole, bylo by samozřejmě na místě jeho právo na svobodné rozhodnutí i konání omezit. A nikdo by se tomu nedivil. Prostě vše má své meze, včetně svobody, a všechno má i své souvislosti. Vzpomínám si na dobu, kdy jsem jezdíval na dovolenou do Tuniska a Egypta, například, a přiznám se, že i tam mi koupání tamních muslimek v hotelovém bazénu, ale i v moři, v dlouhých černých hábitech, zahalených od hlavy po paty, přišlo nemístné. Přidáme-li si k tomu bezpečnostní riziko, které MOHOU dlouhé volné oděvy skrývat, není se čemu divit, že se česká společnost vůči tomuto v našich zemích dávno překonaném způsobu oblékání na plovárnách nahlas vymezuje.

Anketa

Vadí vám, že Babiš uspořádal svou svatbu zrovna na Čapím hnízdě?

hlasovalo: 5921 lidí

Trávíte se svou rodinou část roku v Miami na Floridě. Řeší se tam podobné problémy? A jak tam na něco takového lidé reagují? A jaký je právě třeba na Floridě vztah lidí k islámu, k muslimům a naopak jejich vztah a chování k „nevěřícím“?

Ano, i tady na Floridě potkáváme na parkovištích před obchody a v obchodech muslimské ženy a dívky, ale zahalené od hlavy po paty jsme tady nepotkali ani jednu. Šátky na vlasech, to ano, ale víc ne. Tady, zdá se mi, se muslimské něžné pohlaví tolik od místní populace lišit nechce.

Mnozí lidé začínají být nervózní ze všeho, co se jakýmkoliv způsobem týká muslimů, islámu. Situaci opět zhoršil například i nedávný útok v Egyptě, při kterém zemřely dvě ženy z Německa a po kterém teď následkům zranění podlehla i žena z České republiky. Jak to podle vás ovlivní cestování do těchto zemí? Vyrazil vy byste v této době s rodinou třeba právě do Egypta? A jak si vysvětlujete, že i přes různé tyto tragédie lidé na tato místa stále jezdí za odpočinkem a relaxem?

Myslím, že z mých předcházejících odpovědí na vaše minulé otázky jasně vyplývá, že všemu, co se v západním světě u běžné populace děje vůči světu muslimskému, plně rozumím. Chápu odtažitost naší civilizace ke světu islámu, chápu strach, který z něho máme, chápu nesouhlas s migrací tohoto typu. Nevíme, jak se se všemi projevy nepřátelství muslimského světa vůči nám, křesťanům, vypořádat, nevíme, co čekat a jak se k celému konfliktu civilizací postavit. Nechceme být a priori nepřátelští, nechceme pouze odmítat, ale nerozumíme tomu – a hlavně, neumíme problém řešit. Ono totiž hlavním tématem je rozdíl mezi vztahem k pozemskému životu muslimského náboženství a křesťanství. A pokud tohle vidíte, nevíte, co s tím.

V pátek se odehrál další útok, tentokrát v německém Hamburku, kde útočník nožem nebo snad dokonce mačetou zaútočil v obchodě, jednoho člověka zabil a další zranil. Útočník opět křičel, že Alláh je velký. Čím si vysvětlujete, že ani přes věci, které se v Německu v poslední době dějí, nemění vedení Německa svou uprchlickou politiku, přístup k migrantům? A co by se podle vás muselo stát, aby Německo řeklo dost a začalo problémy opravdu řešit?

Nerozumím tomu, jak je možné, že jsou evropští vůdcové stále stejně slepí i hluší… jistě nechtějí nechat dojít tuhle historickou konfrontaci k řešení, při němž budou umírat miliony nevinných, ale pokud správně nepojmenují rozměr konfliktu, pokud nepochopí, že se skutečně o konflikt jedná, pak se zásadně nic nezmění. A cesta ke krvavé konfrontaci bude nastoupena.

V rozhovoru pro Deník.cz vyjádřil ředitel neziskové organizace Člověk v tísni Šimon Pánek obavy o osud české demokracie a promluvil také o obohacení uprchlíky. Řekl, že naše demokracie je stále velmi mladá a křehká a, bohužel, bychom o ni mohli rychle přijít. Napětí podle něj vzniká v Evropě proto, že ztrácí vliv. Obratem také dodává, že by naši společnost mohli obohatit uprchlíci, protože mají energii do nového života. Řekl: „Místo toho stále slyšíme, že jde o invazi, a nikdo nenapíše, že jsou to žvásty.“ Co si o jeho názoru myslíte?

Pan Pánek je šéfem společnosti, která se saturováním těchto imigrantských eskapád živí. Pokud existují, mají takové organizace, jedné z nichž je pan Pánek šéfem, smysl. Jakmile se nám podaří problém vyřešit, jakmile najdeme klíč k urovnání vztahu mezi našimi náboženstvími, pak pan Pánek ztratí své zaměstnání. Z povahy věci samé je přece jasné, jaký bude mít pan Pánek na věc názor, na to se ho nemusím ptát. Jiný ani mít nemůže a nesmí. A je přece jasné, že obava o naši mladou demokracii je municí, kterou používá proti všem jen trošku odlišným názorům „pravověrných“ kdekdo.

Když se podíváme na českou politickou scénu, před časem jsme spolu pro ParlamentníListy.cz mluvili o nahrávkách týkajících se Andreje Babiše. Vy jste upozornil na to, že vše je možné sestříhat, doslova písmenko po písmenku. Jak vidíte situaci kolem pana Babiše dnes? Co říkáte na to, že z postu ministra financí nakonec přece jen odešel? A jak si vysvětlujete tak velkou podporu voličů, které ANO podle předvolebních průzkumů má?

Můj názor na pana Babiše a na situaci okolo jeho odchodu z vlády se nemění. Je to stále stejné. Neustále vykřikované polopravdy bez důkazů ale české voliče, bych řekl, nedokážou nasměrovat zpět k tradičním českým politickým stranám. Voliče přivádí na pozici nějaké, kterékoliv, strany jen silný charismatický vůdce. Ani ne tak program, pravý nebo levý, ale silná lidská osobnost, za kterou jsou občané ochotni jít. Už mají dost donekonečna omílaných řečí s nulovým dosahem i vágním cílem. Prostě Andrej Babiš občany oslovil, láká je svojí osobností a fakt, že je bohatý, že je to oligarcha, který principy vůdcovství z řízení firmy přenáší do politiky, je ani trošku neodrazuje. Zcela naopak.

Renomovaný lékař, vydavatel, dědic a společenský organizátor Martin Jan Stránský na ParlamentníchListech.cz sdělil k Andreji Babišovi následující: „Pro člověka i pro národ vychází chápání současnosti z toho, čím v minulosti prošel a zároveň neprošel. Jako další je tu proces demokratizace, do kterého patří etapa ekonomicko-politické oligarchie. Andrej Babiš sice děsí mnoho lidí, jenže Amerika prošla úplně tím samým – vzpomeňte si na Rockefellera a Kennedyho. Ti systematicky vykoupili, převzali, rozkradli a přivlastnili si veškerý majetek, na který mohli dosáhnout. Poté nastavili sebe či vlastní potomky do politických funkcí, aby ošetřili své impérium. Pak posílili instituce, které by ho chránily. Postupem času se jejich moc rozmělnila. Touto standardní cestou prošla a v mnoha případech stále prochází každá moderní demokracie.“ Co na tento názor říkáte?

To, co je zde řečeno o Americe, je jistě pravda. Tak nějak to tam asi bylo. Ale dnes je o dost jiná doba a i Andrej Babiš je podle mého názoru člověk zcela jiného ražení. Dnes už není doba pistolníků, majetky se nezískávají v boji muže proti muži s krví na rukách. Pokud Andrej Babiš získal větší majetek než my všichni, znamená to než tolik, že kromě toho, že byl extrémně pracovitý a že měl i děsnou kliku, musel se umět i o dost lépe než my ostatní „vyznat v tlačenici“ jistých časů, které v české a slovenské zemi nastaly po roce osmdesát devět. Děravé zákony, často šité na míru kamarádům v byznysu, mechanicky ruce zvedající naivní politici, kteří neuměli vidět dál než na špičku vlastního nosu, šikovní šíbři v politice… to vše vytvářelo podhoubí pro větší ekonomickou akceleraci některých v době, kdy to bylo možné. Myslím, že se může většina z nich směle postavit před jakéhokoliv soudce, a to může určitě i Andrej Babiš, a s úsměvem na tváři říct: vše, co jsem konal, jsem konal v souladu s platnými zákony. A většinou nebudou lhát a nebudou se muset ani moc červenat. Tak to opravdu bylo! Že to svojí nynější neradostnou ekonomickou situací zaplatili ti nejchudší z nás, je na první pohled zcela viditelné!

Když se podíváme na Miloše Zemana, podle některých průzkumů u voličů údajně poněkud ztrácí. Na druhou stranu ale, kam přijede besedovat s lidmi, tam má doslova plná náměstí. Jak vy vidíte současnou pozici Miloše Zemana a jeho šance na to, že bude znovu zvolen prezidentem?

Obehraná písnička, jako causa Babiš. Mnoho informačních zdrojů drží v rukách ti, kteří Miloše Zemana nevolili, a i dnes je pro ně nepřijatelné, aby byl Miloš Zeman zvolen prezidentem podruhé. Proto bude až do vyhlášení výsledků volby prezidenta hrát vše proti Miloši Zemanovi… průzkumy i články, rozbory politické situace atd. atd. Byl jsem tady v USA po celou dobu nenávistné kampaně vůči kandidátovi na prezidenta USA Donaldu Trumpovi. Zděšení po volbách, že ta kampaň na amerického voliče nikterak nezabrala, i když se to už už zdálo tak nadějné… Takže je třeba postavit se společně za kohokoliv, který by co nejméně vyčníval a co nejvíce budil naděje v tom, že bude jiný než Miloš Zeman. Že nebude mít o politice ani páru? Nevadí, naopak. A i když ani já nejsem nadšeným tleskačem některých neprezidentských projevů naší současné hlavy státu na hranici elementární slušnosti, nemohu nepřiznat i prezidentovi právo existovat podle svého… Takže stále lepší prezident Zeman, než nějaký nový, loutkově voděný nešika…

Do hry o prezidentský úřad nakročil senátor a primátor Teplic Jaroslav Kubera. Ten například dlouhodobě tvrdí, že západní svět je tak předlužený, že to vyřeší jen válka. „Tuším to, jak to skončí, jsem rád, že jsem tak starý, že už mi to nebude tak strašně vadit. Světovou válkou to skončí.“ Na adresu kritiků Vladimira Putina uvedl, že kdokoliv, kdo by po něm v Rusku přišel, by byl ještě horší. Platí též za obhájce kouření a kritika EU. Jak se vám líbí názory tohoto kandidáta?

Kdo je senátor Kubera, samozřejmě vím. Znám jeho postoje i názory a taky mě občas baví… Ale on na místě Miloše Zemana?  To mně přijde, mírně řečeno, nešťastné. Byť s ním mohu v některých věcech souhlasit, neumím si představit jeho prezentaci myšlenek v pozici prezidenta České republiky. To by pak i největší zatvrzelí nepřátelé současného prezidenta říkali: „zlatý Zeman“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…