Unesený překladatel v Libanonu Homsi: Únosci hrozili, že nás můžou prodat teroristům z Islámského státu, což by bylo strašlivé

20.05.2017 19:23

ROZHOVOR Náklady státu jsou mi jasné. Ať zkusí poslat fakturu únoscům nebo českému soudu, který svým rozhodnutím mohl celou věc na začátku ukončit, případně cizí zemi, kvůli které celá záležitost vznikla. To říká ironicky soudní překladatel z arabského jazyka Adam Homsi. Právě on byl jedním z unesených v Libanonu a nyní se soudí s Českou republikou o deset milionů korun, přičemž soud by měl v dohledné době začít.

Unesený překladatel v Libanonu Homsi: Únosci hrozili, že nás můžou prodat teroristům z Islámského státu, což by bylo strašlivé
Foto: Youtube.com
Popisek: Vlajka Islámského státu

Pro mnoho lidí jste s kolegy ti, co jeli na nebezpečnou cestu do Libanonu neuvědomujíce si rizika, tam jste byli uneseni, stát vás s velkými náklady a výměnou za kriminálníky světového formátu dostal domů a vy se s ním ještě chcete soudit o peníze. Kolikrát jste se s podobným shrnutím vaší anabáze setkal?

Nevím kolikrát jsem se s tímto shrnutím setkal, ani kolikrát nazvali ukrajinského vládního zaměstnance libanonského původu Alího Fajáda obchodníkem se zbraněmi či teroristou. Je to úsměvné, ale není se čemu divit. Každý má právo udělat si názor z toho mála informací, které média pustí ven. Vesměs je třeba vše brát pozitivně a s humorem. Při našem zajetí nám nic jiného nezbývalo, abychom si udrželi zdravý rozum. Libanon je bezpečná země, protože do Libanonu běžně jezdí turisté, obchodníci i jiní čeští občané. Do našeho únosu se tam snad žádnému Čechovi nic nestalo. Asi to zní zvláštně, že to říkám zrovna já, ale je to tak.

Lidé mají všude na světě strach z teroristů. Jenže nás teroristé neunesli, přestože naše životy byly v ohrožení. Zaplať pánbůh se nikomu z nás nic vážného nestalo. Únosci totiž hrozili, že nás můžou prodat teroristům z Islámského státu, což by bylo strašlivé, a před propuštěním nám řekli, ať vzkážeme přes média českým výkonným i soudním složkám, že si můžou opravdové kriminálníky z Libanonu a okolí zatknout, potrestat či vydat zahraničním justicím. Ale prý že příště, až budou chtít trestat dalšího nevinného, že s unesenými evropskými občany budou zacházet mnohem krutěji a rychleji. Občany, kteří mají smysl pro spravedlnost, mezikulturní sounáležitost a rádi cestují, určitě trápí, jak se výkonné a soudní složky České republiky zachovají příště. Jestli si budou dále hrát na svém písečku a otálet s rozhodováním, zatímco životy jejich unesených spoluobčanů budou v podstatě v jejich rukou. Dokud si to člověk sám nezažije na vlastní kůži, nedokáže si představit, jak lehké a kruté je být nespravedlivě vězněn jako jsme byli my.

Náklady státu jsou mi jasné. Ať zkusí poslat fakturu únoscům nebo českému soudu, který by svým rozhodnutím mohl celou věc na začátku ukončit, případně cizí zemi, kvůli které celá záležitost vznikla. Ne, teď vážně. Únosci tvrdili, že Česku jasně sdělili svůj požadavek pár dní poté, co nás unesli. Opravdu nikomu z našich občanů nepřeji něco takového zažít ani na jeden den. Taktéž nikomu ze zaměstnanců státních podniků českého Ministerstva obrany nepřeji nic z toho, co při svých mezinárodních jednáních musel zažít Fajád.

Jak na to reagujete?

Zatím nijak. Mám svých starostí dost. Třeba si založím kanál na YouTube. Naštěstí jsme ve svobodné zemi. Nic není dokonalé, proto chápu, že se neodvysílá vše, co řekneme.

Termín zahájení soudu u Obvodního soudu pro Prahu 1 ještě není znám. Uvažoval jste o tom, jakou máte procentuálně vyjádřeno šanci na úspěch?

Neuvažoval. Uvažuji hlavně o věcech, které ve svém životě mohu ovlivnit.

V žalobě je například uvedeno, že tři čeští vyjednavači si za propuštění Alího Fajáda řekli každý po dvou milionech dolarů a o vás se vůbec nestarali. Jak to ale budete dokazovat?

Na to nemohu nyní odpovídat.

Není spíše namístě zažalovat Libanon, a jde to?

Zní to logicky, ale nezapomeňte na to, že nevíme, kdo únosci byli. Kdo se k tomuto kriminálnímu činu přizná? Nicméně víme to, že únos způsobilo radikální rozhodnutí někoho velmi mocného v Libanonu z pocitu bezmoci a bezpráví, který už byl znechucen přístupem českých orgánů činných v trestním řízení. Ty byly rozhodnuty za každou cenu vydat do USA tři Libanonce s důkazy o své nevinně a na základě obvinění získaného policejní provokací, která je u nás nelegální.

Jsme občané Česka a trestný čin na nás spáchán byl namířen proti našemu státu včetně příslušníka naší armády, tudíž si se vší skromností dovolím říct, že by si to s Libanonem měla vyřídit samotná Česká republika. Je více důvodů, proč tak zatím neučinila. Nejen to, že se viník nepřiznal, ale možná proto, že by nás zažalovali Libanonci právě za držení jejich občanů, nebo si dokonce Libanon může vymyslet, že jsme mezi sebou měli špiona pod krytím. Také Ukrajina by měla právo se do sporu pustit, jelikož jejich státního zaměstnance nařkli z terorismu, tudíž pošpinili jméno jejich ministerstva obrany a vlády na základě tvrzení agenta provokatéra. Není to vůbec lehká situace pro nikoho. A pro zachování dobrých diplomatických vztahů je nejlepší tento problém nerozpitvávat.

Jak daleko jsou jednání o filmu, který by měl být o anabázi natočen?

Zatím se nebudu ani k tomuto vyjadřovat.

Nebudete po tomto „zážitku“ trpět trvalou fobií ze Středního východu?

Netrpím fobiemi. Spíše budu opatrnější a důslednější v prověřování všeho, co budí podezření. Jsem teď ještě větší realista, tudíž veškeré iluze o fungování některých orgánů a složek jsou pryč.

Jak vnímáte to, co se dnes na Středním východě děje?

To je spíše na debatní pořad, pokud si mě někdo pozve do televize. Poskytnu nestranný názor, jako člověk, který dobře zná obě strany a obě kultury.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…