Úpadek a buzerace. Toto z lidí dělá idioty a tohle je pro naši zemi prokletím, které ji ničí. Tady se vyhazují peníze z okna, říká byznysmen

20.07.2014 15:22

ROZHOVOR Podnikatel, bývalý vědec a jeden z největších stavitelů bytů v České republice Evžen Korec říká, že Evropu nyní ničí přemíra centralizace, byrokratizace, dotace a přerozdělování, a to stojí i za fenoménem korupce. Vyjádřil se skepticky k boji proti globálnímu oteplování a podpoře obnovitelných zdrojů energie. A buzerace jdou Bruselu dobře, v tom ostatním, třeba v nastartování opravdového ekonomického růstu, je to mnohem, mnohem horší

Úpadek a buzerace. Toto z lidí dělá idioty a tohle je pro naši zemi prokletím, které ji ničí. Tady se vyhazují peníze z okna, říká byznysmen
Foto: archiv EK
Popisek: Evžen Korec

Anketa

Poraďte premiéru Sobotkovi: Které jméno chcete za českého eurokomisaře?

hlasovalo: 5490 lidí

Napsal jste, že  Evropa povážlivě chudne. Zatímco v roce 2007 její ekonomika vyprodukovala zboží a služby za 23 900 eur na hlavu, loni už to bylo jen 23 300 eur. Zmiňujete „ztracené generace“ mladých Španělů či Řeků, kteří nyní živoří bez práce. A o životě, jaký vedou jejich rodiče, už si navždy budou moci nechat jen zdát. Hovoříte o milionech nalomených osudů a zlomených lidských duší. Není Evropa hospodářsky, civilizačně na šikmé ploše? Není, pokud budou současné trendy narůstajících státních dluhů, neefektivních dotací, přeregulovanosti, neefektivního sociálního státu, demografického propadu a tak dále. BudeEvropa odsouzena k postupnému nevyhnutelnému úpadku a pádu? Často se zmiňuje příklad Římské říše: úpadek hodnot, devalvace měny, sociální stát, demografický propad, imperiální přepětí...

Evropa by se měla především vrátit k ideálům volného trhu. To, co Evropu nyní ničí, je přemíra centralizace, byrokratizace a přerozdělování. Právě tyto faktory stojí i za fenoménem korupce. Když prostě úředník přerozděluje spoustu peněz, které nejsou jeho, ale daňového poplatníka, je zřejmé, že nedbá tolik, zda je vydává hospodárně. Z cizího krev neteče, jak se říká. Mladí Řekové nebo Španělé zase nemohou práci sehnat proto, že trh práce je notně přeregulován. Zaměstnavatelé v Řecku nebo Španělsku, ale i v jiných zemích EU, se v podstatě bojí zaměstnat neozkoušeného absolventa, neboť se jej pak už kvůli velké ochraně zaměstnanců nebudou moci zbavit. To je špatně. Zaměstnavatel musí mít možnost zaměstnance ozkoušet. Věřte mi, že kvalitního a schopného zaměstnance se žádný zaměstnavatel zbavovat nebude. Vždyť by byl sám proti sobě.

A nesměřují podobnou cestou i USA?

Situaci ve Spojených státech tak dobře posoudit neumím. Zdá se mi, že volný trh tam přece jenom má stále silnější slovo, než je tomu v Evropě.

Přirovnal jste eurodotace ke svůdným „mrchám“, které chlapa zničí. Není to také něco jako povzbuzující droga? Chvíli je dobře, vykopne výkon, ale pak přijde absťák a mnohem horší stav než na začátku...

Když dostanete dotaci, dostáváte něco zadarmo, spadne vám to do klína. Když je děvče obdařeno půvabem, také tento půvab dostává zadarmo, aniž muselo cokoli učinit. Taková sexy dívka je pak zvýhodněna před méně obdařenými vrstevnicemi. Těší se z většího zájmu mužů a po jistou dobu je její život snazší. Zároveň ale její půvab v řadě případů snižuje její snahu a zápal na sobě pracovat. Proto je tolik hezkých dívek zároveň hloupých a nevzdělaných. Neříkám, že všechny! Ty dívky, jimž příroda tolik nenadělila, vědí, že v životě zadarmo nic nedostanou a pracují na sobě, vzdělávají se. A později, když už mladistvý půvab odkvétá, jsou najednou ve výhodě, protože „něco umí“, zatímco jejich sexy vrstevnice už svádí konkurenční boj s „dvacítkama“. Boj, který vyhrát nemohou. A nic jiného, než svůj odkvétající půvab nemají.

Říká se tomu prokletí z hojnosti. Z hojnosti půvabu, v tomto případě. A dotace obdobně vytvářejí zdání hojnosti. Hojnosti finančních zdrojů. To pak třeba někdo stluče dřevěnou lavičku za peníze z evropských fondů a poté, co ji zničí vandalové, zjistíme ze zprávy v novinách, že její cena je dvě stě tisíc. Neříkejte mi, že pár latí nejde stlouct mnohem levněji než za cenu automobilu! Jenže, opakuji, jde o prostředky z dotací, takže se tolik nehledí na hospodárnost. Dotace z lidí dělají mnohdy idioty, protože je demotivují od poctivé práce a spíše je jen vedou k různému neproduktivnímu čachrování při žádostech o dotační podporu. Dotace jsou prokletí!

Není podobnou drogou kvantitativní uvolňování a státem způsobená inflace?

Narážíte na politiku centrálních bank. V tomto ohledu musím znova zopakovat, že nesouhlasím s tím, že Česká národní banka loni oslabila korunu, myslím, že to byl krok, který běžným obyvatelům nijak neprospěl. Naopak jim zdražil zboží z dovozu a připravil o část úspor. Intervence pomohla vývozcům, ale exporty tou dobou stejně už tak jako tak rostly. Byl to zbytečný krok.

Jaký je váš názor obnovitelné zdroje energie? Neničí ekonomiku, a nakonec i přírodu?

Tyto zdroje jsou zatím nerentabilní. Bez dotací by v takové míře nemohly být zřizovány. Jsme opět u těch dotací! Třeba Němcům zdražila v posledních letech elektřina o 80 procent! Kvůli podpoře obnovitelných zdrojů. Pak se nedivme, že Evropa ztrácí konkurenceschopnost ve světovém měřítku. Drahá elektřina ničí nejen domácnosti, ale i podniky. Přírodu mám rád, vybudoval jsem svoji malou soukromou zoo, ale nemám pocit, že podpora obnovitelných zdrojů je tím nejlepším, co pro ni můžeme udělat. Třeba v Aténách nedávno lidé vykáceli v parcích stromy, protože neměli na drahou elektřinu. Takže se vrátili k topení dřívím. Hádejte, proč byla elektřina dražší… Kvůli vyšším daním, které pak jdou na dotace na obnovitelné zdroje. Ale výsledkem jsou reálně vykácené stromy a větší znečištění ovzduší, které již vykácená zeleň nemůže pročišťovat.

A co boj proti globálnímu oteplování? Má to vůbec smysl, když na to Čína a další státy kašlou a Evropa je jen kapkou v moři? Není to likvidace konkurenceschopnosti evropských firem?

To s tím souvisí. Evropa ztrácí konkurenceschopnost, protože uvěřila mýtům. Mýtům o obnovitelných zdrojích, mýtům o globálním oteplování a dalším. Dokud nevystřízliví, bude hospodářsky upadat. Bohužel.

A nejde mimochodem jen o přirozenou změnu klimatu? V pravěku po době ledové asi také nikdo nebojoval s globálním oteplováním a za Karla IV. se v Čechách pěstovalo víno...

Nejsem klimatolog. Můj názor je zprostředkovaný. Sleduji pozorně debatu vědců, kteří se tímto tématem zabývají, a nemám vůbec pocit, že by závěr o globálním oteplování byl jednoznačný. Ale i pokud se otepluje, je skutečně nejlepším způsobem vydávat stamiliardy na pochybný boj s tímto fenoménem? Jestli vydáme stamiliardy na to, abychom snížili průměrnou teplotu na zemi třeba o desetinku stupně, pak to jsou peníze vyhozené z okna. Pokud by se ty samé peníze investovaly třeba do technologického rozvoje, můžeme mít rychleji k dispozici technologie, které jsou k přírodě mnohem šetrnější.

A není dotování fotovoltaiky dobrou investiční pobídkou pro mafii? U nás i třeba v italské Kalábrii?

Jakékoli dotování je živnou půdou pro různé organizované spolky, které nevytvářejí žádnou hodnotu, ale jen tyjí z peněz jiných. To souvisí s prokletím hojnosti, o němž už jsem mluvil. Bez dotací je holt třeba tvrdě pracovat. To každému není po chuti.

Mimochodem, co německé větrníky, neudělají nám tu hezký blackout?

Opět, nejsem expert na stabilitu přenosových sítí. Každému je ale jasné, že větrná energie nebo solární energie jsou méně stabilní než uhelná nebo jaderná energie. Prostě proto, že vítr nefouká nonstop – a už vůbec ne v Německu – a ani sluníčko nepřetržitě nesvítí. To jsou ale poznatky, jež jsou známé už dítěti v mateřské školce.

Co říkáte na novou vládu a její plány? Může nějak pomoci české ekonomice?

Vláda jeho bohužel dost ve vleku Bruselu. I u nás pochopitelně pozoruji ty neblahé jevy spočívající v přeregulovanosti, byrokratizaci či centralizaci. Zase už se mluví o vyšších daních, o větším přerozdělování. To je špatně. Dlouhodobě s tím nemůžeme uspět, globální konkurence je tvrdá.

Vy jste developer. Takže mě zajímá Váš názor na projekty typu Zelená úsporám. Není to právě něco jako droga, která přinese impuls, trh se zahltí a pak dlouho absťák a půst? Nehledě na to, že uměle vyvolaná poptávka zvyšuje cenu, deformuje tržní informace a signály a vede k neefektivní alokaci vzácných zdrojů... Přece, když někdo myslí ekonomicky a uvidí, že se mu to vyplatí, zateplí si sám. Bez Zelené úsporám...

Řekl jste to úplně za mě. Podepisuji.

A co směrnice typu EPBD? Co je Bruselu do toho, jestli mi uniká teplo?  

Jde jen od další buzeraci ze strany Bruselu. Buzerace by Bruselu šly dobře, v tom ostatním, třeba v nastartování opravdového ekonomického růstu, je to mnohem, mnohem horší. Je to jako v životě, ti co pořád buzerují, příliš hodnoty nevytvoří. Hodnoty a bohatství vytvářejí ti, co usilovně pracují, ne ti, co jen buzerují.

 

RNDr. Evžen Korec, CSc. (* 1956) Vystudovaný biolog, spoluautor 11 patentů v oblasti molekulární biologie a genetiky. Z původní slibně rozjeté kariéry vědce zběhl k podnikání. Dnes je generálním ředitelem a majitelem developerské společnosti EKOSPOL, jednoho z největších stavitelů bytů v České republice. Obdivovatel Henryho Forda a jeho přístupu k hodnotám v podnikání. Má manželku, syna a soukromou zoo. Velký milovník zvířat, přírody, inteligentního humoru a smaženice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…