Uprchlíci? Poučme se z přístupu Spojených arabských emirátů, navrhuje Urbánek

02.09.2016 8:46

V 89 sociálně vyloučených lokalitách v Ústeckém kraji žije téměř 40 tisíc lidí, což je třetina z celé ČR. Z kraje odteklo 10 % zahraničního kapitálu, zatímco za celou ČR se o 8 % zvýšil. A v počtu nezaměstnaných je kraj dlouhodobě na první příčce. To jsou jen některé problémy, s nimiž se bude muset nové vedení vypořádat. S jakým řešením přichází hnutí ANO, pro které jde o první krajské volby? Nejen o tom jsme si povídali s jedničkou na kandidátce Petrem Urbánkem. Mezi navrhovanými řešení si neodpustil ani bonmot a obul se do premiéra. Proč?

Uprchlíci? Poučme se z přístupu Spojených arabských emirátů, navrhuje Urbánek
Foto: archiv kandidáta
Popisek: Lídr Ano v Ústeckém kraji Petr Urbánek (ANO)

Přestože se krajských voleb účastní celá řada stran, průzkumy ukazují, že hlavní souboj proběhne mezi ČSSD a ANO. Čím budete chtít přesvědčit voliče? Proč by vám měli dát přednost?

Hnutí ANO přivádí do krajského zastupitelstva zkušené odborníky, kteří ve svém oboru již něco dokázali, namísto kariérních politiků. Například já jsem dlouhé roky řídil pobočky velké mezinárodní společnosti v různých zemích v Evropě, Africe a Asii a byl jsem při tom odpovědný za tisíce zaměstnanců a rozpočet v řádu desítek miliard korun. Tyto mezinárodní manažerské zkušenosti mohu nyní využít při řešení problémů, které náš kraj a jeho občany trápí. Mým cílem je nastartovat rozvoj našeho regionu a společnými silami zlepšit jeho vnímání v očích široké veřejnosti tak, aby na něj mohli být všichni jeho občané hrdí.

Za klíčové považujete nastavit jasná pravidla, zprůhlednit a zefektivnit nakládání s veřejnými prostředky, zatočit s korupcí a využít takto ušetřené peníze na zlepšení životních podmínek občanů kraje. Domníváte se, že nyní na magistrátě vládne korupce? A jaké budou v tomto směru vaše první kroky?

Nejde o moje domněnky, policie již obvinila bývalého hejtmana, soud již odsoudil bývalého náměstka hejtmanky a bývalý šéf ROP Severozápad, který vykonával pokyny politiků, si svůj první trest již stihl odsedět. Vedení kraje prošustrovalo miliardy korun, které mohly být využity na opravy silnic, nemocnic nebo škol, stavby obchvatů měst či ústavů sociální péče a mnoho dalšího.

Je tedy nezbytné zpřetrhat existující klientelistické vazby a ucpat díry, kterými různí kmotři vysávají peníze z veřejných rozpočtů. Podařilo se to na ministerstvech řízených ministry za hnutí ANO, podařilo se to v Děčíně, Chomutově, Litvínově, Lovosicích a dalších městech, kde máme primátory, starosty či radní a pokud získáme dostatečně silný mandát od voličů, tak toto prosadíme i na krajské úrovni.

Transparentní otevřená výběrová řízení snižující ceny dodávek o desítky procent, zveřejňování smluv za účelem veřejné kontroly a utrácení peněz pouze za smysluplné činnosti s adekvátním přínosem pro občany jsou pro nás samozřejmostí.

Kraj má nejvíce vyloučených lokalit a velké množství sociálních ubytoven, do nichž se stahují lidé z celé republiky. Je to podle vás důsledek toho, že kraj těmto lidem vyhovuje? A co s tím?

V 89 sociálně vyloučených lokalitách v našem kraji žije téměř 40 tisíc lidí, což je třetina z celé ČR, dvojnásobek Moravskoslezského kraje a desetinásobek většiny ostatních krajů. Za posledních deset let se tento počet zdvojnásobil, hlavně v důsledku obchodu s chudobou a sestěhovávání lidí závislých na sociálních dávkách do levných volných bytů či ubytoven, v nichž za ně platí předražené nájemné stát. Osobně jsem různé lokality navštívil a vnímám výhrady starousedlíků i volání dotčených obcí o pomoc.      

Například Litvínovu, kde má hnutí ANO starostku, se v Janově podařilo zmírnit sociální napětí díky využívání příkladů dobré praxe, tzn. nulové toleranci, přítomnosti policie a asistentů prevence kriminality v ulicích či preventivním programům pro děti. Obce již dnes mohou využívat dotací Ministerstva pro místní rozvoj na revitalizaci sídlišť nebo bourání vybydlených panelových domů v jejich vlastnictví. Vláda postupně rozevírá nůžky mezi minimální mzdou a sociálními dávkami, aby se stále více vyplatilo pracovat.

Zastavit obchod s chudobou, zneužívání sociálních dávek a sestěhovávání dalších lidí do sociálně vyloučených lokalit v našem regionu však obce samy nezvládnou bez změny některých zákonů a získání většího vlivu na místní dění. Kraj proto musí začít podporovat obce při jednání s vládou a pomoci jim tyto legislativní změny prosadit.

Jako závěrečný bonmot bych si s nadsázkou dovolil dodat, že nejjednodušším řešením by bylo zavedení kvót na jejich přerozdělování do Německa. Nejsem si však jistý, zda by je paní Merkelová akceptovala.  

Jak naopak zabránit dalšímu snížení počtu obyvatel, zejména kvalifikované a vzdělané pracovní síly, v důsledku odstěhování mimo území kraje?

V současnosti využívaná stipendia pro studenty a náborové příspěvky jsou pouze krátkodobým řešením pro hašení vzniklého požáru. Dlouhodobě udržitelným řešením je zajistit dostatek zajímavé a dobře placené práce a udělat z našeho kraje mnohem atraktivnější místo pro život. Mým cílem je tedy nastartovat rozvoj našeho regionu a zlepšit jeho vnímání v očích široké veřejnosti. Aby se namísto o chudém a divokém severu s doly, elektrárnami a poškozeným životním prostředím, mluvilo o našem kraji spíše jako o místu vzdělanosti, kultury, historických památek a přírodních krás.

V delším časovém horizontu bych si přál, aby se do našeho kraje začali stěhovat lidé z ostatních regionů proto, že u nás najdou velkou nabídku dobře placené práce, že zde budou působit kvalitní školy nabízející vzdělání na světové úrovni, že budeme poskytovat to nejlepší zdravotnictví a dostupnou sociální péči pro všechny skutečně potřebné, že zde bude bezpečno a zdravé životní prostředí či proto, že tu bude k dispozici rychlé a dostupné cestování za prací i zábavou. Zkrátka proto, že životní podmínky v Ústeckém kraji budou lepší než jinde. Pokud víme, kam chceme směřovat a najdeme způsob k dosažení stanovených cílů, tak se i sen může stát skutečností. Mým snem je, aby se z malé pohasínající hvězdičky stala zářící kometa, která se pro všechny ostatní stane dobrým příkladem k následování.

Kraj se potýká také s jednou z největších ekologických zátěží z minulosti. Kde budete chtít sehnat potřebné finance na jejich odstranění?

Náš region je zatížen těžbou surovin a výrobou elektrické energie pro celou ČR, měli bychom proto usilovat o co největší podíl na výnosech z této činnosti. Politická reprezentace Ústeckého kraje tedy musí jednat mnohem intenzivněji a sebevědoměji s vládou a dalšími institucemi státní správy a samosprávy, aby od nich získala minimálně stejnou podporu, jaké se dostává např. severní Moravě.

V nedávném porovnání kvality života ve všech regionech České republiky se Ústecký kraj umístil jako předposlední. Hlavní příčinou je podle tohoto průzkumu slabá ekonomika kraje. Jaké jsou v tomto směru vaše plány, ale i možnosti?

HDP na obyvatele klesl za posledních 5 let z 82 % na 76 % průměru celé ČR, region tedy oproti ostatním stále více chudne. Naším cílem je přivést do našeho regionu investory s vyšší přidanu hodnotou, kteří si mohou dovolit nabízet lepší platy než různé montovny. Tomu však budeme muset přizpůsobit i úroveň vzdělanosti a podpořit více technické vzdělávání včetně větší provázanosti škol přímo s firmami, jako je to běžné v zahraničí.   

Z kraje odteklo 10 % zahraničního kapitálu, zatímco za celou ČR se o 8 % zvýšil. Investoři zjevně preferují jiné regiony, kraj tedy musí výrazně zlepšit podporu zaměstnavatelů a nepovažovat je pouze za vykořisťovatele. 

Smutné prvenství zastává kraj také v nezaměstnanosti, která je zde nejvyšší z celého Česka. Jak budete chtít docílit jejího snížení?

Vysoká nezaměstnanost má dva aspekty. O zvyšování nabídky zajímavé a lépe placené práce jsem hovořil již v předchozí odpovědi. Druhou stránkou je nechuť některých lidí pracovat či za prací dojíždět a jejich preference dlouhodobého života na sociálních dávkách. S ekonomickým růstem totiž začínají podnikatelé paradoxně narážet na nedostatek pracovníků, a to i nekvalifikovaných. Proto jsme pro zásadní změnu struktury sociálních dávek, kterou může kraj navrhovat v rámci své zákonodárné iniciativy a prosazovat ji u odpovědného Ministerstva práce a sociálních věcí.       

Vláda v červenci na svém zasedání odložila schválení příspěvku horníkům ke zmírnění sociálních dopadů souvisejících s útlumem těžby hnědého uhlí na Mostecku, což se nelíbí nejen hejtmanovi, ale zejména řadě horníků, kteří si stěžují, že stát vždy upřednostňoval horníky z Ostravska. Souhlasíte?

Obecně nejsem zastáncem zvýhodňování jakékoli skupiny obyvatel oproti ostatním. Proč by měli získat propuštění horníci od státu lepší podmínky než ostatní lidé, kteří přišli o práci? A může si náš stát dovolit vyplácet po dlouhé roky stejně štědrou podporu všem propuštěným?

Příběh OKD je obrovským průšvihem premiéra, který je osobně odpovědný za zpackanou privatizaci a tím i neslavný konec této firmy. Aby se vyhnul důsledkům této svojí odpovědnosti, jeho strana prosadila zcela nestandardní řešení. Stížnostem mosteckých horníků na upřednostňování jejich kolegů z Ostravska tedy musím dát zcela zapravdu.

Firmy Czech Coal a Severní energetická jsou vysoce ziskové, a měly by tedy již nyní vytvářet dostatečné rezervy na obdobně štědré odstupné a příspěvky pro své zaměstnance, které budou muset v budoucnu, po útlumu těžby, propustit. Odpovědností státu je, aby využil všech svých dostupných možností a dohlédl na to, aby tyto firmy a jejich zaměstnanci neskončili ve stejných problémech jako OKD.           

Věříte, že se v prosinci skutečně otevře poslední úsek dálnice D8? A především, jaké další investice do dopravní obslužnosti a infrastruktury v kraji považujete za stěžejní?

Jsem skutečně rád, že se ministru dopravy Ťokovi podařilo dotáhnout tuto stavbu po dlouhých 31 letech do zdárného konce, a to za významné podpory Ministerstva životního prostředí. Dopady patnáctiletého zpoždění na okolní obce jsou totiž zničující. Je škoda, že náš současný hejtman odmítl vyhlásit po sesuvu půdy před třemi roky stav nebezpečí, čímž mohl pomoci výraznému urychlení dokončení a otevření této dálnice. 

Mezi naše další priority patří urychlení dostavby budoucí dálnice D7, modernizace silnice I/13 včetně přípravy obchvatů Teplic a Bíliny a dálničního přivaděče do Děčína, zkapacitnění silnice I/27 mezi Mostem a Litvínovem, obchvaty měst, např. Roudnice nad Labem či Litoměřic. K tomu se přidává podpora ekologické dopravy, jak po železnici, tak projektu splavnění Labe a dobudování páteřní sítě cyklostezek.          

Více než 10 let jste řídil pobočky velké mezinárodní společnosti v Evropě, Africe a Asii, kde jste se mimo jiné naučil řešit i výzvy spojené se soužitím lidí z různých kulturních prostředí. Kde je tak podle vás příčina toho, že se nepodařilo do Evropy integrovat muslimy? A co hůře, často dochází k jejich radikalizaci?

Mimo jiné jsem 3 roky žil v Dubaji a z přístupu Spojených arabských emirátů bychom se mohli docela dobře poučit. Oběti válečných konfliktů na Blízkém východě podporují hlavně finančně, a to v uprchlických táborech v nejbližším okolí konfliktu. V žádném případě neakceptují nelegální vstup kohokoli do svojí země, a jelikož toto cizinci dobře vědí, žádní migranti se o něj ani nepokoušejí. Podmínkou získání povolení k trvalému pobytu je předložení pracovní smlouvy s místním zaměstnavatelem, přičemž platnost tohoto povolení končí nejpozději 30 dnů po ukončení zaměstnání. Při splnění daných podmínek mohou žít cizinci v zemi po libovolně dlouhou dobu, ale ani po desítkách let nemají šanci získat místní státní občanství či jakoukoli sociální podporu.

Všichni cizinci jsou v zemi vítáni, pokud striktně respektují místní zákony i kulturní a náboženské tradice. V případě jejich porušování či jakýchkoli projevů netolerance však platnost povolení k trvalému pobytu okamžitě končí a cizinec musí zemí opustit. V zemi žije pouze 15 % místních obyvatel a zbytek jsou cizinci. Díky těmto pravidlům tam však nedochází k žádným viditelným problémům a nikdo si žádnou radikalizaci nedovolí.

Neustále si kladu otázku – proč by měly evropské země přistupovat k obětem válek na Blízkém východě jinak, než bohaté sousední arabské státy?  

Muslimy i jakékoli další cizince nemáme integrovat do naší společnosti my, integrovat se musejí chtít oni sami. Ti, kteří jsou ochotni bezvýhradně respektovat naše zákony i naše kulturní zvyklosti a přicházejí sem pracovat, by měli dostat šanci. Pokud však někdo odmítá toto plně respektovat či k nám přichází s cílem zneužívat náš sociální systém, měli bychom ho neprodleně poslat zpátky tam, odkud přišel.     

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…