Uprchlík, kterého podrazila maďarská kameramanka, není terorista. Byl to náš soused, prozradil Syřan žijící v ČR. A nejen to

03.10.2015 21:30

ROZHOVOR "Asad je vrah, musí odejít," tvrdí v Liberci žijící Syřan Ibrahim Al Sulaiman v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz. Není divu. Asadovi vojáci zabili devět jeho příbuzných. Pro něj je horší i než Islámský stát. Pod jejich nadvládou se ocitl jeho bratr. "Lidé musí povinně chodit na veřejné popravy na náměstí," objasňuje. Vyvrací i obvinění, že syrský fotbalový trenér, který získal angažmá ve Španělsku, je terorista.

Uprchlík, kterého podrazila maďarská kameramanka, není terorista. Byl to náš soused, prozradil Syřan žijící v ČR. A nejen to
Foto: Archiv I. Al Sulaimana
Popisek: Ibrahim Al Sulaiman

Evropané se začínají teď více zajímat o Sýrii, odkud kvůli válce proudí davy uprchlíků. Za největší zlo je brán Islámský stát. Ale v Událostech, komentářích analytička Irena Kalhousová sdělila, že z 250 tisíc obětí v syrském konfliktu mají 80 procent na svědomí Asadovi vládní vojáci. Jak je to možné? Jak takového děsivého čísla dosáhli?

Když nastaly pokojné demonstrace proti režimu, Asad na ně poslal nikoli policii, ale armádu. Mnoho vojáků tehdy dezertovalo. Proč by měli střílet do svých spoluobčanů, zvláště když vědí, že ten režim není správný. Nutno také říci, že je v Sýrii povinná vojenská služba. Třeba i můj synovec dezertoval. Teprve když začal režim střílet do demonstrantů, začal vojenský konflikt - revoluce, povstání. Kvůli dezerci hodně vojáků, včetně velitelů, musel režim požádat o pomoc v zahraničí, třeba v Libanonu členy organizace Hizbulláh. Takže na jeho straně bojuje hodně cizinců, nikoli Syřanů. A jak dosáhli toho počtu mrtvých? Bombardují města letadly a hází tam výbušniny. I do obytných čtvrtí. Koho nezabije střela, zabijí padající trosky domů.  
 
Není nakonec z pohledu Syřana jako vy největším nepřítelem Asadův režim, když je většina obětí kvůli němu?
 
Ano. Souhlas. Podle západních médií je nejhorší Islámský stát. Není to ale taková hrozba, jak se představuje. To není žádný stát. Ale banda teroristů. Z mého pohledu jde jenom o obchod, výmysly zbrojního průmyslu, černá díra, kam se cpou peníze daňových poplatníků. Asad je pro mě horší. Má letadla, kterými bombarduje ze vzduchu. 
 
Vaše rodné město je teď pod kontrolou koho?
 
Kraj jako celek je pod ISISem. Ale v mém rodném městě - Der el Zor - jsou některé čtvrti pod kontrolou režimu, které jsou obklíčené už několik měsíců ISISem.
 
Dovolím si osobní otázku. V minulém rozhovoru v lednu jste mi prozradil, že v konfliktu zahynulo 9 členů vaší rodiny? Kdo je má na svědomí - ISIS, nebo Asad?
 
Asadovi vojáci. Většinou kvůli bombardování. Třeba bratrova rodina. Bratr sám přežil, byl na zahradě, ale zahynuly jeho manželka a děti. A dva kluci byli zastřeleni odstřelovači, když se zúčastnili protivládních demonstrací ještě před vypuknutím vojenského konfliktu.
 
 
Žije někdo z příbuzných pod vládou takzvaného Islámského státu?
 
Dva bratři. S jedním jsem mluvil, o druhém vůbec nevím.
 
Jak se jim pod ISISem vede?
 
Bratr chce prodat svoji firmu. Rodinu už poslal do Turecka. Míní jít za nimi. Je tam podle něj nebezpečno. Musí se stejně jako všichni chodit povinně dívat na veřejné popravy na náměstí. Ale je nucen i k jiným věcem, třeba nesmí nosit džíny, musí mít vousy.
 
Vím, že jste ateista. Jak byste asi dopadl  pod vládou ISISu?
 
To mi také bratr říkal. Možná, že by mi jako reportérovi nabídli povinnou spolupráci. A kdybych ji přijal, tak by mi dobře zaplatili. Ale spíše by mi usekli hlavu jako špionovi. 

Nyní se do konfliktu vložili Rusové, kteří se snaží udržet u moci Asada. Překladatel Rachid Khalid z Iniciativy pro svobodnou Sýrii v ČT tvrdil, že jde o přilévání benzinu do ohně, a že to válku může prodloužit. Máte podobný názor?
 
Protiasadovští bojovníci jsou Syřani, bojují za vlast. Na straně Asada je hodně žoldnéřů. Bojují za peníze. Nejsou místní a neznají tu zemi. I proto jich hodně zemřelo. Boje se tlačily už hodně i do centra Damašku. Proto Rusové zasáhli. Chtějí chránit svoje zájmy.
 
Koho ale Rusové bombadrují? Tvrdí, že ISIS, neboli takzvaný Islámský stát. Ale je to pravda?
 
Islamský stát je na severu a východě Sýrie. Není v okolí Homsu, není ani u Damašku. Bombardují civilní objekty v protiasadovských oblastech, i pozici Syrské svobodné armády. Lavrov sice sdělil, že Syrská svobodná armáda není teroristická organizace, ale jsou to jenom řeči.
 
Vy jste příznivcem umírněné opozice Syrské osvobozenecké armády, která však v konfliktu tahá za kratší konec, možná ten úplně nejkratší. Překladatel Khalid říkal, že to bylo i tím, že neměli a nemají dost zbraní, narozdíl od svých konkurentů. Co si o tom myslíte?
 
Dobře to řekl. Souhlasím s ním. Syrská svobodná armáda je totiž sekulární. Byla a je ignorována. Protože je umírněná.
 
 
Podle Khalida už konflikt není v rukou Syřanů, ale jde o hru velmocí USA a Ruska stejně jako na Ukrajině. Je nějaká naděje, že zmíněné velmoci by začaly spolupracovat a připravily nějaké jednání znesvářených stran, které by vedlo k mírové dohodě?
 
Jsou tam tři důležité země. Írán, Rusko, USA. Ani jedna z nich není přítelem Syřanů. Osobně nevěřím nikomu z nich. Vždyť odkud má Islámský stát zbraně, když je obklíčen. Podle mě je stvořen právě kvůli velmocem.
 
Takže nevěříte v brzký konec syrské války?
 
Skončí, až dají velmoci ruce pryč od Asada a budou skutečně bojovat jen proti ISISu.
 
Pro Rusy je ale Asad důležitý spojenec. Proč by ho měli opouštět?
 
Rusům jsme ale už na začátku revoluce říkali, že všechno zůstane, tak jak to je. Naše dobré vztahy s Ruskem začaly dávno před Asadem.
 
Není možné, že by Asad byl součástí nějaké širší koalice?
 
To není možné. Protože je to vrah. Proč nejednali s Hitlerem za druhé světové války?
 
Ještě k uprchlické otázce. V lednu jste zastával názor, že je lepší podporovat finančně uprchlické tábory v Turecku, Jordánsku či Libanonu, než přijímat imigranty v Evropě, neboť jedno euro vydané tam má mnohem větší hodnotu, než v Evropě. Od té doby se situace změnila a lidé z uprchlických táborů se dali do pohybu, neboť ztratili naději, že válka brzy skončí. Co teď? Co má Evropa dělat?
 
Líbil se mi názor třináctiletého Syřana, kterého se v Maďarsku ptal reportér - Kam míříte? A on odpověděl - Do Sýrie. Ale jak to, vždyť jste v Maďarsku, namítal reportér. Ale vy jste se mě ptal, kam chci. Já chci do Sýrie. A pokud chcete zastavit ty davy mířící do Evropy, zastavte válku v Sýrii. Uvidíte, že se tam pak vrátíme...Protože teď lidé nevědí, jestli můžou spát doma, nebo venku na zahradě. Protože bombardování probíhá i v noci. A teď začali bombardovat ještě Rusové. Syřani ale hlavně nadávají na muslimy, na Araby. Saúdská Arábie, Katar, Emiráty kritizují Asadův režím, že je zločinecký. Ani jedna z těchto zemí ale neotevřela hranice pro utečence. Syřani nejsou žádní příživníci. I univerzitní profesor půjde zametat. Nechtějí žít na sociálních dávkách. Jde jim hlavně o to, aby byli v bezpečí. Proto jdou do Evropy, která je humanitní. Zvláště některé země. V Jordánsku žijí ve stanech, je to chudá země. V Libanonu se necítí v bezpečí, protože Hizbullah je tam stát ve státě a Syřani jsou pro něj nepřátelé. Libanonská vláda nemá tu sílu, aby je ochránila. Jiné je to v Turecku. To jim pomůže. Tam se mají lépe. Ale všem také nemůžou pomoci. 
 
V českém internetovém prostoru se objevuje spousta zaručených zpráv, mnohdy na první pohled zavánějících manipulací. Hodně lidí jim však podléhá a propadají hysterii. Jak to vlastně bylo se syrským fotbalovým trenérem, kterému maďarská kameramanka podrazila nohy a on pak získal angažmá ve Španělsku? Proběhla zpráva, že je vlastně terorista. Jak to s ním je?
 
Je to naprostý výmysl. Znám tu rodinu velice dobře. Jsou to sousedi z mého rodného města. Jestli považuji sebe za slušného, tak oni jsou ještě slušnější. Jako fotbalový trenér byl úspěšný. Důvod této pomluvy asi nastal v roce 2004. Rok předtím Američani obsadili Irák. A Kurdové na severu Iráku získali něco jako autonomii a byli spojenci Američanů. Klub z mého města odjel hrát zápas syrské ligy do města, kde je kurdská menšina. A lidé tam začali skandovat Děkujeme Bushi. Jako takovou provokaci. Fotbalový tým z mého města má velký fanklub, a ten byl i tady. A u nás se brala americká invaze do Iráku jako okupace. Takže začala potyčka. Trenér s tím ale neměl nic společného. Tuhle falešnou zprávu vypustili do světa Kurdové z organizace PYD, což je odnož turecké PKK. Podle nich jsou všichni Syřani bojující proti Asadovi buď ISIS, nebo Al Nusra. Dotyčný trenér není žádný terorista. Měl dobré postavení. Připojil se k revoluci, tehdy ho vyhodili i z fotbalového svazu. Vše se ale vysvětlilo a tento týden podepsal trenérský kontrakt se španělským klubem v Getafe.
 
 
Ještě se vrátím k imigrantům přicházejícím do Evropy. Spousta Čechů se bojí jejich kulturních odlišností, kvůli nimž se podle nich nedokáží zařadit do místní společnosti. Jak se k nim máme zachovat?
 
Přistěhovalci jsou de fakto nezvaní hosté. Pravidla musí platit pro všechny. Když nebudou respektovat místní zákony a hodnoty, jsem proto, aby byli takoví lidé vyhoštěni. A to není žádný rasismus.
 
Jak se díváte na praxi, že když se u nás objeví imigrant, Česká republika ho umístí do uprchlických táborů. Je to správné?
 
Ano. Musí zjistit, kdo to je, odkud je. Dnes je takový nešvar, že všichni tvrdí, že jsou ze Sýrie, což samozřejmě není pravda. Tlumočníci ze Sýrie to při pohovoru poznají. Hlavně podle dialektu. Nebo podle otázek na místa, odkud údajně pocházejí. A oni pak nevědí základní informace. Jako kdyby někdo tvrdil, že je z České republiky, z Liberce. A nevěděl, že je tam radnice a hlavní dominanta Ještěd.   
 
Vy tu žijete už řadu let. Naše zákony a zvyklosti dodržujete. Zeptám se na závěr, jestli znáte i českou historii či čtete české autory?
 
Snažím se dozvědět co nejvíce o historii i místních zvycích. Člověk by měl znát vývoj v té zemi, kde žije. Četl jsem Staré pověsti české i Osudy dobrého vojáka Švejka, Jana Nerudu, Karla Čapka, Boženu Němcovou, Karla Jaromíra Erbena či Aloise Jiráska. Zajímal jsem se o Jana Husa i Jana Amose Komenského. Až si ze mě kamarádi dělali srandu a ptali se, k čemu ti to bude? Říkal jsem jim - Když tu žiji a vyjdu na ulici, musím vědět, o čem je řeč. Posléze mi dali za pravdu.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…