Úspěšný myslivec Straka z TOP 09: Karel Schwarzenberg pospává, všichni to ví, ale...

02.06.2014 8:00

ROZHOVOR O výsledcích voleb do Evropského parlamentu, možném nástupci Karla Schwarzenberga v čele TOP 09, Babišově populismu i jeho střetu zájmů ve funkci politika a navrhovaném zpřísnění kontroly zbraní se rozvyprávěl známý sokolník a člen výkonného výboru TOP 09 Bohumil Straka.

Úspěšný myslivec Straka z TOP 09: Karel Schwarzenberg pospává, všichni to ví, ale...
Foto: Filip Ferbie
Popisek: Přestože nebyl Bohumil Straka za TOP 09 zvolen do Evropského parlamentu, je s výsledky voleb nadmíru spokojený

Anketa

Kterého z těchto zvolených europoslanců byste nejraději vyloučili z EP?

hlasovalo: 15011 lidí

Dnes už víme, že jste se do Evropského parlamentu nedostal. Jak byste s odstupem hodnotil výsledky voleb?

Z devátého místa jsem si nikdy nemyslel, že mám nějaké velké šance. Přiznám se, že zpočátku jsem je viděl v řádu několika procent a později v řádu desítek procent. Vnímal jsem totiž hlavně obrovskou podporu od rybářů a myslivců. Hodně mně fandili. To mne samozřejmě moc potěšilo. S číslem devět na kandidátce jsem získal více hlasů než řada výše postavených kandidátů i zvolených europoslanců. Počet preferenčních hlasů byl například i nejvyšší ze všech brněnských kandidátů 38 kandidujících stran a hnutí. Nesmírně si považuji podpory, která přinesla dvakrát větší počty preferenčních hlasů než mediálně známým politickým lídrům. Expremiér Jiří Paroubek z LEV 21 dostal jen 2 768 hlasů, exvicepremiér Radek John z VV 2 580 hlasů a exministr životního prostředí Martin Bursík obdržel jen 377 hlasů. Přestože jsem se z devátého místa kandidátky do Evropského parlamentu nedostal, tak v několika ohledech považuji výsledek TOP 09 za úspěch. V Brně-střed, kde jsem kandidoval, jsme drtivě vyhráli. Měli jsme necelých dvacet procent, přičemž ČSSD měla dvanáct a ODS osm.

Zklamala vás malá účast při volbách?

Nízká účast voličů při volbách mne skutečně zklamala. Osmnáct procent je hodně málo a na venkově byla v průměru ještě menší.

Čím si to vysvětlujete?

Vypadá to, že si lidé na venkově asi neuvědomují, že sedmdesát až osmdesát procent legislativy týkající se venkova dnes vzniká v Bruselu. Nějakých čtyřicet procent se v Unii přitom týká zemědělství a venkovských záležitostí. Asi si to lidé neuvědomili. Je to ale zřejmě chyba i nás politiků, že jsme jim dostatečně nevysvětlili důležitost těchto voleb. Můžeme se vymlouvat na počasí, že bylo pěkně a dali přednost chalupě. To ale dle mého mínění mohlo ovlivnit tak dvě, tři procenta.

Přesto se říká, že skutečným vítězem je TOP 09 + STAN. Souhlasíte s tím?

Naprosto! ANO a TOP 09 dělí desetinky procent, přičemž jsme získali stejně mandátů. Vzhledem k tomu, že je ANO populistické hnutí a očekávalo se od něj mnohem víc, protože pan Babiš ovládá téměř polovinu médií, tak je to prostě náš velký úspěch. Jak dříve politologové hodnotili, že TOP 09 nemá tvrdé jádro, ukázalo se nyní, že ho má.

Myslíte si, že na úspěchu TOP 09 se podepsala i osobnost Karla Schwarzenberga?

Samozřejmě, i když si lidé uvědomovali, že nekandiduje ani Schwarzenberg, ani Kalousek.

Na Karlovi Schwarzenbergovi je ale přesto občas vidět únava. Máte nějaký tip, koho byste si dovedl představit v čele strany jako jeho nástupce?

O tom rozhodne příští sněm, který se uskuteční za rok a půl. Ten poslední se konal vloni v prosinci a na dva roky byl do čela strany zvolený pan Schwarzenberg. Za jeden a půl roku se může stát strašně moc věcí. Přestože všichni ví, že občas Karel pospává, tak je stále hodně vitální. Když jsem ho viděl v průběhu volební kampaně, měl hodně sil. Je možné, že bude pokračovat dál. Rozhodně bych ho nijak nepodceňoval. Můžeme se podívat třeba na Masaryka, jak byl ve vysokém věku ještě v politice. Existují politici, kteří jsou i na prahu osmdesátky velmi aktivní. Jeho nástupcem ale může být kdokoliv. Někdy se o nás říká, že nemáme dost osobností, ale já si to nemyslím. Teď bylo jasně vidět, že TOP 09 hodně uspěla, protože jsme měli na kandidátce právě osobnosti a odborníky.

Objevily se hlasy, že by se evropským komisařem mohl stát lídr za TOP 09 Luděk Niedermayer. Jak vidíte jeho šance?

Myslím si, že určitá pravděpodobnost tam je. Někdy, když se dva partneři nemohou dohodnout, zvolí se jako kompromis třetí varianta. V tomto směru má pan Niedermayer šanci. Výhodou je, že není spjatý s žádným lobbismem jako dlouholetý lobbista Telička. Nedivím se, že se sociální demokracii nezamlouvá. ANO by zase nechtělo, aby měla komisaře sociální demokracie, když byla ve volbách až třetí, takže se uvidí.

Už jste zmínil, a je to o vás také obecně známé, že jste velký sokolník a myslivec. Co říkáte na návrh komisařky Cecilie Malmström o celoevropské kontrole zbraní?

Jako jeden z prvních jsem podepsal petici proti zpřísňování držení zbraní. Dnes už je na ní hodně přes deset tisíc podpisů. Myslím si, že u nás už je držení zbraní poměrně dost přísné, musí se dělat zkoušky, každých pět let se to obnovuje. Není to dobrý návrh. Jde o čirý populismus. I paní eurokomisařka ví, že dosluhuje, bude nová Evropská komise, tak se chtěla na poslední chvíli ještě zviditelnit. To je můj názor. Evropská komise obyčejně dělá on-line průzkum prostřednictvím dotazníků a poskytne ho pak odborné i široké veřejnosti. Pokud vím, tak se tohoto průzkumu zúčastnilo na jaře okolo 80 000 lidí. Výsledky ukazovaly, že si lidé nepřejí jednotné předpisy a zpřísňování na evropské úrovni. Myslí si, že to má zůstat v kompetenci národních států. Eurokomisařka ale výsledky tohoto on-line průzkumu stornovala a řekla, že není dostatečně reprezentativní. Je tam plno pochybností. Hodně účelově vykládá různé statistiky a čaruje s nimi, aby udělala co nejhorší obraz střelců u veřejnosti a v médiích.

A váš pohled na statistiky ohledně této problematiky?

Statistiky policistů a kriminalistů ukazují, že většinou k vraždám dochází v afektu s běžnými kuchyňskými noži a sekáčky, které jsou doma po ruce. Nikoliv tedy se střelnými zbraněmi. Nehledě k tomu, že když už je kriminální případ se střelnými zbraněmi, tak se většinou jedná o nelegálně držené zbraně. To, že se zpřísní ta legální držení, opravdu nic moc neřeší. Co se týká dlouhých loveckých zbraní, tak samozřejmě, že s dlouhou loveckou zbraní nikdo nejde přepadnout banku. Je pravda, že se občas stane nějaká nehoda při lovu, ale to je neúmyslné zabití. Jde o naprosté výjimky několikrát ročně. Zbraň je jako auto. Také se používá denně a nebudeme ho zakazovat kvůli tomu, že se stávají tragické nehody.

Mohlo by mít naopak zpřísnění držení zbraní nějaké negativní dopady?

Určitě! Jsou statistiky, že v Itálii, kde to velmi zpřísnili, tak najednou velmi narostly střety se zvěří. Pokud vám před auto skočí zvěř, tak prostě střetu nezabráníte, i když pojedete čtyřicítkou. Další problém u myslivců vidím, že kvůli obrovským lánům monokultur se některé druhy zvěře, konkrétně jde o divočáky, v některých lokalitách velmi přemnožily a myslivci je už teď nemají šanci zvládat. Natož, když jim zakážete zbraně, tak střetů přibude.V policejních statistikách je přitom nehod se zvěří i nyní poměrně dost. Potom by jich mohlo být ještě o hodně víc. Můj odhad je takový, že úmrtí po zranění, která vzniknou zvýšeným počtem střetů se zvěří při autonehodách, bude víc než těch několik tragických úmrtí ročně, kdy někdo někoho postřelí.

Zpět ale na českou politickou scénu. Zaregistroval jste návrh Andreje Babiše, že pokud by veřejný dluh překročil hranici 55 % HDP, chtěl by prosadit ve vládní koalici úsporná opatření? Nerostly by důchody, své výdaje by musela omezit ministerstva, kraje, obce, veřejné justice, vysoké školy i státní fondy. Také politikům by klesly platy o 20 %. Jak vnímáte tyto jeho návrhy?

Jak už jsem řekl, Andrej Babiš je velký populista. Koneckonců i celé jeho hnutí. To jsou všechno jen jeho řeči, že bude šetřit. Nevím, jak chtějí sociální demokraté ve vládě něco škrtit. Zatím nic neušetřil. Naopak je jasné, že je trend, že se vše uvolňuje a bude ztrácet. A bude větší deficit navzdory tomu, že ekonomika roste. Když byla TOP 09 ve vládě, tak navzdory tomu, že ekonomika klesala, tak se přesto dařilo trend krotit.

Dovedete si představit, že byste po příštích volbách do českého Parlamentu šli do koalice s Babišovým hnutím ANO?

V tomto směru mohu říct jen svůj osobní názor. Za sebe si myslím, že se ANO rozštěpí stejně jako VV. Babiš si dal na svou kandidátku velké osobnosti. Jsou mezi nimi zastoupeni profesoři, lékaři, levicové i pravicové spektrum známých tváří. To má svá pozitiva i negativa. Bárta mohl své poslance za VV penězi držet, protože to nebyly takové osobnosti. Babišovi lidé ale mohou mít své různé názory, za nimiž si budou stát, proto si myslím, že se ANO rozštěpí, nebo rozpadne. Je fakt, že my jsme byly také s VV dvě nové strany a politologové nám předpovídali stejný osud.

Ukázalo se ale, že je TOP 09  opravdu pravicová konzervativní strana a spojuje nás společná idea konzervativní strany. Nejsme žádná všehochuť. U nás ultralevičáky nenajdete. Takoví lidé by tu nezapadli a neměli by v naší straně živnou půdu. V ANO je to možné, protože je tam celé spektrum a to jim bude dělat, myslím, problémy. Pokud to ale ustojí, tak pro TOP 09 bude přijatelný jakýkoliv partner, který bude demokratickou stranou a bude umožňovat realizovat program TOP 09. Z případné koalice se tedy kromě komunistů a extremistů typu pana Okamury nedá v podstatě vyloučit vůbec nikdo, protože o tom rozhodují voliči. Povolební matematika je neúprosná. Je to ale až za tři a půl roku, což je velmi dlouhá doba. Osobně si myslím, že vláda tak dlouho nevydrží.

Proč?

U členů TOP 09 hodně převažuje názor, že se vládní koalice štípne na rozpočtu. Osobně si myslím, že se po komunálních volbách vládní koalice rozklíží. Koneckonců to tak vnímají i někteří politologové. Babiš bude chtít šetřit a nebude chtít zvyšovat daně, protože kdyby zvýšil daně, tak je zvýší i sobě. Agrofert má obrovské obraty, kde každé procentíčko znamená miliardy. Na podzim proto zažijeme hodně horké chvilky.

A mohl by být Andrej Babiš jednou premiérem?

Já osobně si pana Babiše jako premiéra nedovedu přestavit. Tam by byl obrovský střet zájmů. To už by byl úplně Berlusconi. To je naprosto stejný model a víme, jak to dopadlo. Berlusconi byl premiér, měl média a podnikal. Tady je to o to horší, že Berlusconi měl zejména média, ale nevím o tom, že by měl nějaké obrovské zemědělské konglomeráty. To neměl. Kdežto pan Babiš tady vlastní téměř polovinu zemědělské výroby v naší zemi a v podstatě jí dominuje. Už teď je velký střet zájmů, že se stal ministrem financí. Ať rozhodne, jak rozhodne, tak je pořád ve střetu zájmů. I kdyby to náhodou myslel dobře, tak mu to mohou oprávněně lidé zazlívat. Cokoliv udělá, jakékoliv rozhodnutí, tak má vliv na banky, které mu poskytují úvěry…

Třiačtyřicetiletý Ing. Bc. Bohumil Straka, Ph.D., analytik elektronických obvodů, je inženýrem a doktorem v oboru elektroniky, bakalářem práv, studoval na VUT, Bournemouth University a Masarykově univerzitě. V profesním životě se zabýval návrhy elektronických obvodů, vědecké činnosti a byl živnostníkem.  Od roku 2009 je členem TOP 09. V současnosti je druhým volebním obdobím členem výkonného výboru TOP 09. Po komunálních volbách v říjnu 2010 se stal zastupitelem městské části Brno-střed. Je předsedou výboru Mezinárodní asociace pro sokolnictví a ochranu dravých ptáků (IAF), sdružující 30 000 členů 87 organizací z 60 zemí celého světa. Už jako člen TOP 09 se zásadním způsobem podílel na největší mezinárodní nominaci v historii UNESCO, kterou se v r. 2010 sokolnictví zapsalo na seznam světového kulturního dědictví UNESCO a stalo se tak naší 14. kulturní památkou na seznamu. Získané know-how mu pak znovu posloužilo při zpracování dalších podkladů, takže se nakonec ČR stala první zemí na světě, ve které se dostalo stotisícové komunitě českých a moravských myslivců uznání za nositelství kultury na venkově a tisíciletá tradice myslivosti byla vyhlášena v roce 2011 národní nemateriální kulturní památkou ČR.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Filip Ferbie

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

13:41 „Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

VIDLÁKŮV TÝDEN Že v preferencích stoupají ti, kteří objeli s protivládními akcemi republiku? „Konečn…