Úspory za amnestii se nemají projíst. Muž, který zažil hned tři šéfy rezortu spravedlnosti, se rozvyprávěl

02.02.2014 16:00

NA HRANĚ S XAVEREM Daniel Volák zažil na Ministerstvu spravedlnosti ve funkci náměstka hned tři šéfy rezortu. Nyní s příchodem nové vlády odchází do soukromé praxe a v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz rekapituluje, co se za dobu jeho působení na ministerstvu v české justici podařilo změnit k lepšímu, či naopak nestihlo dotáhnout do úspěšného konce.

Úspory za amnestii se nemají projíst. Muž, který zažil hned tři šéfy rezortu spravedlnosti, se rozvyprávěl
Foto: Archiv DV
Popisek: Daniel Volák, první náměstek ministra spravedlnosti

S jakým pocitem opouštíte pozici náměstka ministra spravedlnosti?
Má práce na ministerstvu je hotová a odcházím s čistým svědomím. Za ty tři roky se podařilo přijmout stěžejní vězeňské předpisy – novela trestního zákoníku ohledně podmíněného propuštění a většího užívání alternativních trestů, dále novela, díky níž se přidaly pravomoci vězeňské službě. Novela zákona o výkonu vazby zhumanizovala vazbu, aby nebyla tolik ponižující. A nakonec novela zákona o výkonu trestu přinesla zřízení zvláštních oddělení pro příslušníky ozbrojených sborů a vojáky. Redukce typů věznic ze čtyř na dva byla dvakrát schválena vládou, jak Nečasovou, tak i Rusnokovou, nyní čeká na schválení ve sněmovně

Co z toho je pro vás vaše vlajková loď?
Jde o celou filozofii, od pouhé alternace k cílenějšímu zacházení a lepší výchově. Nejedná se o pionýrské tábory, ale o diferenciaci odsouzených. Slušným více práv, méně slušným více povinností.

Co se naopak nepodařilo dotáhnout?
Nedodělaný zůstal elektronický monitoring odsouzených. Věnovali jsme se mu velmi důkladně. Úspěšně se nám podařilo dokončit a v praxi pozitivně vyhodnotit a vyzkoušet experiment s náramky. Byli jsme připraveni náramky začít používat a ulevit věznicím, ale přišla amnestie a ta nám rozhodila zcela čísla. Teď teprve přichází doba zhodnotit rok 2013 a rozhodnout, jak postupovat dál.

Jena tom naše vězeňství srovnatelně s vězeňstvím v zemích EU?
Poslední dobou se prestiž vězeňské služby začala zvedat. Nastartovali jsme humanizaci vazebních oddělení, otevřeli nová ve věznici Pankrác a na Ruzyni. Úspory za amnestii jsme se rozhodli neprojíst, ale využít je jako prostředek pro humanizaci vazebních věznic, kde se na to 20 let nesáhlo.

Dá se říct, že na tom má trochu podíl i David Rath?
Není tomu tak. Tyto novely byly připraveny před dvěma lety. Když pan doktor Rath začal své návrhy teprve předkládat, byla původní novela už dávno v připomínkovém řízení. Sice to trochu zastínil, ale práce na tom probíhala už mnohem dřív.

Co našemu vězeňství ještě chybí?
Chybí dotáhnout onu redukci typů věznic, abychom se zařadili do evropských moderních systémů, kdy má vězeňská služba větší pravomoc a o vnitřní diferenciaci rozhoduje soud. Zatím jsme bohužel pořád v postsovětském systému. Toto je poslední cesta, abychom se dali cestou Francie, Německa, Anglie, atd.

Jste stále členem ODS. Jak z pohledu ministerského náměstka hodnotíte to, co se kolem vaší strany odehrává?
Předem podotýkám, že na Ministerstvu spravedlnosti se žádná politika nedělala. Je to vyloučeno a jen připomínám, že soudci, státní zástupci a příslušníci nesmějí být součástí žádných politických stran a žádné strany tam ani nevyvíjí svou činnost. Od toho se pak také práce na Ministerstvu spravedlnosti odvíjí. Akceptuji zejména stabilizaci justice. Justiční část předávám s klidným svědomím.

Zažil jste tři ministry – Jiřího Pospíšila, Pavla Blažka a Marii Benešovou. Kdo z nich vám byl nejblíž?
Pavel Blažek je vzdělaný, vtipný muž s rozhledem a  Marii Benešovou považuji za úžasnou a statečnou ženskou – oba dva mi lidsky byli velmi blízko.

Když teď čtete titulky o Jiřím Pospíšilovi jako hrobařovi ODS, je na tom podle vás něco pravdy?

Ve veřejných funkcích odvedl kus práce a je mediálně velmi dobře vnímán, takže tento termín bych já určitě neužil.

Proč potom dostal na kongresu takový výprask?
Nebral bych to jako výprask. Šlo o vůli delegátů a zvítězila podle mě správná filozofie, že žádný z dosavadních místopředsedů by neměl být opět místopředsedou. Na opakování není žádný právní nárok a nedá se nijak dovolávat. To, jak delegáti rozhodli, považuji za jediné logické, moudré a spravedlivé.

Jak pohlížíte na novou vládu a co od ní můžeme čekat?
Pro mě, jako člena politické strany a zastánce systému politických stran, je z koaličních stran nejbližší ČSSD se svým stabilním programem a tradicí. Něco podobného platí i pro KDU-ČSL. Hnutí ANO je veliká neznámá, ale je tam i mnoho nadějných tendencí. Asi se necháme překvapit.

Co po odchodu z ministerstva budete dělat?
Mám dlouhodobě vlastní advokátní kancelář, takže se tam vrátím a budu se věnovat trestnímu, finančnímu a správnímu právu jako doposud.

Znamená to, že svoji misi ve státní správě považujete za ukončenou?
Nikdy neříkej nikdy. Pokud bude o můj manažerský výkon zájem, ničeho se nezříkám. Advokacie je krásné povolání, a jelikož jsem se tím dlouhodobě zabýval, budu se tím zabývat dál.

Nemáte strach o ODS?
Určité obavy mám, ale nový předseda Fiala je velikou nadějí. Jako ministra školství jsem ho zažil na vládě a pokaždé, když se k něčemu přihlásil, bylo jeho vyjádření přesné, trefné a přiléhavé. Je to vzdělaný muž s velkým přehledem a pravicovým smýšlením. Vidím v něm naději pro ODS, že by nemusela spadnout pod hranici volitelnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Luboš Xaver Veselý

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

18:10 Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

Vláda z obav o stabilitu vlády toleruje lži ministra Rakušana o migračním paktu. ParlamentnímListům.…