Uznávaný ekonom Kohout odkrývá karty: Realisté jsou vítězem příštích voleb, protože...

27.11.2016 10:17

ROZHOVOR Uznávaný ekonom Pavel Kohout, který se podílel na ekonomickém programu vznikající politické strany Realisté, je rád, že má konečně koho volit. Je přesvědčen, že pokud nedojde k nějakému podrazu, budou Realisté vítězem příštích sněmovních voleb. „V nelevicovém prostoru není koho volit. ODS má sílu vybité tužkové baterie, Svobodní jsou akademický klub, který o voliče příliš nestojí. TOP 09 je vlastně levicová strana a Okamura je svým srdcem také spíše levičák,“ prohlásil Pavel Kohout.

Uznávaný ekonom Kohout odkrývá karty: Realisté jsou vítězem příštích voleb, protože...
Foto: hns
Popisek: Pavel Kohout, ekonom

Politolog Petr Robejšek chce uzdravit „nemocnou politiku“ v Česku a založil novou politickou stranu Realisté, která má být pravostředovou stranou. Podle exministra financí Vlastimila Tlustého je zárukou pravicovosti nové partaje skutečnost, že jste se na přípravě ekonomického programu podílel. Co vás na tom lákalo?

Neměl jsem koho volit. Teď už mám.

Budete se v politice víc angažovat, nebo zůstanete jen u ekonomických rad?

Nejsem politický typ. Kdybych byl, už bych dávno měl nějaký mandát nebo funkci. Realisty podporuji proto, že je to strana, kterou mohu volit. Doposud jsem volil většinou Svobodné, ale ti zůstávají spíše debatním klubem a do skutečné činnosti se nehrnou. Realisté se dívají na věc, řekněme, více realisticky.

Mám svůj hlavní byznys, což je investiční společnost Robot Asset Management, kterou jsem založil letos společně se dvěma partnery. Pak jsem vydal počítačovou hru The President a připravuji první investiční kalkulačku, která bude uživatelům říkat pravdu. Politika mě zajímá do té míry, do jaké ovlivňuje můj život a mé podnikání, ale kariéru zde nehledám.

Není to poprvé, co jste se podílel na sestavování programu politické strany, naposledy to bylo u hnutí Úsvit. Ale strana se nakonec rozpadla a ve sněmovně nemá žádný vliv, takže není schopna nic z toho prosadit. Nebyla to tedy zbytečná práce?

Musím vás poopravit, na programu hnutí Úsvit jsem se nepodílel. Pouze si pan Okamura vypůjčil název mé knihy, ale četl ji jen povrchně. Nicméně jednou, třeba za deset nebo dvacet let, se k ní možná někdo vrátí, protože nebude jiná cesta řešení politické krize. Kniha Úsvit nebyla na jedno použití.

Něco podobného se stalo ve Švýcarsku v první polovině 19. století. Můj švýcarský předchůdce Ignaz Troxler napsal v roce 1833 knihu, podle které byla schválena v roce 1848 švýcarská federální ústava. Od té doby je Švýcarsko klidnou a prosperující zemí – nebylo tomu tak odjakživa!

Anketa

Uvažujete, že budete volit stranu Realisté, kterou založil Petr Robejšek?

41%
28%
hlasovalo: 10466 lidí

Budou ekonomické programy obou stran podobné, nebo se v něčem liší? Na čem je ekonomická část programu nové strany Realisté postavena?

Po ekonomické stránce by Realisté měli být klasičtí liberálové. Omezená úloha státu, důraz na dobré podnikatelské prostředí, žádné ambice řídit stát jako firmu a podobné nesmysly. Stát by měl dělat málo věcí, ale měl by je dělat dobře: vnější bezpečnost, vnitřní bezpečnost, vláda zákona, ochrana práv jednotlivce. To jsou priority. Vše ostatní je druhotné.

Pan Robejšek prohlásil, že by chtěl zdanit vysoké majetky, které se neužívají produktivně pro společnost. Prý jsou nejhorší ti superbohatí, nefunčně bohatí, nestoudně bohatí. Jen podle něj nestoudně shromažďují majetky a zúročují je přes akcie, což není výroba, nevracejí to do reálného hospodářství, tyto peníze leží ladem. Je prý to třeba změnit, je třeba masivních zásahů do daňové struktury. S tím souhlasíte?

Víte, pan Robejšek, stejně jako většina humanitních vzdělanců, nemá mnoho sympatií k bankám a velkým financím obecně. Pokud bych se měl vyjádřit k tématu já, zdůraznil bych, že existují dva typy boháčů: konstruktivní elity a extraktivní elity. První jsou jako Baťa, Křižík, Škoda nebo další podnikatelé, kteří něco postavili vlastním úsilím. Extraktivní elity naopak získaly majetek tím, že něco "šikovně" zprivatizovaly, vyhrály nějakou "dobře zorganizovanou" veřejnou soutěž, anebo si nechaly napsat nějaký "užitečný" zákon, který jim byl šit na míru. Nebudu jmenovat, čtenář si sám dosadí některé vhodné jméno, je jich dostatek.

Myslíte si, že nová pravicová strana, která podle Petra Robejška hodlá prosazovat hodnoty jako rodina, bezpečnost, spravedlnost dostupná pro každého, odpovědnost, ochrana národního bohatství, národní zájmy, ochrana českých lidí, má ve volbách šanci?

Realisté jsou příští vítěz voleb. V nelevicovém prostoru není koho volit. ODS má sílu vybité tužkové baterie, Svobodní jsou akademický klub, který o voliče příliš nestojí. TOP 09 je vlastně levicová strana a Okamura je svým srdcem také spíše levičák, sám mi to kdysi řekl. A to je na pravici všechno! Pardon, není. Je tu ještě Úsvit bez Okamury. Milí lidé, několik členů jejich poslaneckého klubu znám osobně. Ale chybí jim strategie, pořádné vedení a organizace. Co můžete čekat od strany, která si neumí najít ani profesionálního grafika, který by jí vyrobil použitelné logo?

Takže Realisté jsou jediná racionální volba a v příštích volbách mají šanci na vítězství, pokud se nestane něco nečekaného – třeba nějaký podraz nebo intrika nebo něco podobného.

Politolog Robejšek prohlásil, že na politickou scénu vstoupily populistické strany s řešením na všechno. „ANO však není program, je pouhý prostředek, jak se udržet u moci. ANO není hodnota, ale souhlas se vším.“ Bude tedy strana Realisté jiná?

Realisté mají intelektuální zázemí. Týmy expertů, které pracovaly na různých tématech již dlouho před založením strany v rámci Institutu 2080. Mohu-li to srovnat s ANO 2011, program ANO byl ušitý horkou jehlou, kdežto Realisté jsou profesionálové.

Strana Realisté bude fungovat s podporou investiční skupiny Penta. Nepůjde jen o další zájmovou skupinu podnikatelů, která bude bojovat o vliv a moc v politice i ekonomice s Agrofertem?

Aby bylo jasno, následující názor je čistě můj osobní a neoficiální, stejně jako celý tento rozhovor: myslím, že politické strany by si měly přestat hrát na veřejné neziskové organizace, které patří všemu lidu a zároveň nikomu. Uvítal bych, kdyby každá politická strana měla statut akciové společnosti, kde by bylo veřejně známo, kdo vlastní jaký počet akcií. Velmi by to prospělo čistotě politického prostředí, odpadlo by všelijaké předstírání a pokrytectví.

Když už mluvíme o hnutí ANO Andreje Babiše, jak hodnotíte zmatky kolem elektronické evidence tržeb, které způsobily jeho návrhy na změny zákona těsně před zavedením EET a které vedou ke sporům v koalici i ještě větším snahám opozice na zrušení celého zákona o EET?

Neprofesionalita. Ale i kdyby EET bylo po technické a organizační stránce připraveno brilantně, stejně by to neměnilo nic na tom, že jde o myšlenku chybnou ve své podstatě. Stát by neměl mít moc všudypřítomného policajta. Pokud chce vyšší příjmy pro státní rozpočet, ať se postará o zlepšení prostředí pro podnikání. Na jedné straně jsou ambice elektronicky hlídat všechny tržby, na straně druhé člověk musí každou chvíli s lejstrem na ouřad jako v roce 1850. Lidé slouží státu, přičemž správně by to mělo být naopak.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…