V Babišovi aby se kůň vyznal, lamentuje inženýr Dolejš. Nejdřív se lepil na nás, teď je pravičák

25.10.2013 18:03

ROZHOVOR Zdivočelé platformy a populistická uskupení možná při volbách zabrzdí gravitační efekt. Za plentou totiž někteří nerozhodnutí voliči vsadí přeci jen na jistotu. Nevyrovnané ANO Andreje Babiše se do Poslanecké sněmovny ale nejspíš dostane. To a více sdělil v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz ekonom a dvojka na pražské kandidátce KSČM Jiří Dolejš.

V Babišovi aby se kůň vyznal, lamentuje inženýr Dolejš. Nejdřív se lepil na nás, teď je pravičák
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ten kdo nastoupí, může si promluvit s kandidáty

Anketa

Jaká z nových stran je Vám nejblíže?

19%
9%
hlasovalo: 11344 lidí

Co si myslíte o fungl nových stranách, které se ucházejí ve volbách o vstup do Poslanecké sněmovny?

Už v minulých volbách se objevily strany s novou registrací. Vždyť TOP 09 je částečně recyklovaná strana. Myslím si, že voliče nepotěšily. Věci veřejné určitě ne a TOP 09, nebýt krize ODS, tak také nebude tak silná. Podle mě nové strany nejsou zárukou ničeho. Jde o program a způsob, jak kontrolovat politiky, kteří by měli program zajišťovat. To, že se někdo nově usmívá a nalakuje si vývěsní štít nanovo, není zárukou ničeho.

Nicméně třeba ANO rostou preference. Znamená to, že se voliči moc nepoučili?

Částečně to, pravda, pořád zabírá. Když ale spočítáme hlasy ODS a TOP 09 a vyjdeme z toho, že Věci veřejné byly z části pravicí, protože vznikaly v Praze jako odnož ODS, pak dáme dohromady Babišovo ANO a jmenované pravicové strany, půjde pořád o skoro stejnou množinu voličů. U pravice je část protestních voličů, kteří se dají přesvědčit novými tvářemi. Ti chtějí vidět rozhodný postoj, hodně vykřičníků za hesly a tak dále. Úsvit podle mě moc nadějí na úspěch nemá.

Z nových stran postoupí Andrej Babiš, který je programově ještě méně zřetelný. V něm aby se kůň vyznal. V jednu chvíli se lepí na KSČM a říká, že má pochopení pro komunisty, aby vzápětí prosazoval tvrdě pravicové věci. Spíše jde tedy o jeho styl, který kopíruje Holešovskou výzvu a další trochu zdivočelé platformy. Uvidíme výsledek. Ti slabí ve finále někdy odpadají, protože nastává takzvaný gravitační efekt. Volič může před volbami různě rozmísťovat své preference, ale když jde za plentu, sází trochu víc na jistotu, takže hlasuje pro ty v postupu jistější.

Není ústup pravice do pozadí skoro celoevropským jevem?

Kromě snad Angely Merkelové, která suverénně s CDU/CSU převálcovala Německo, tak hospodářská krize měla dopad na všechny etablované vládnoucí strany. Kritický potenciál se přelil doleva, ale ne zcela. Část toho kritického potenciálu bohužel slízávají populisté. Z toho logicky vyplývá, že každý politický subjekt, co chce nabrat hodně voličů, musí i tou populistickou kartou hrát. Je podstatné, aby nebyl programově populistický. Když totiž přeložím populismus jako jednoduché oslovení a trefím se do nálady lidí, tak to je správné. Nicméně ustupovat náladám v programu, to už by bylo špatné.

Tuzemská pravice měla po dvacet let jedno z hlavních témat, že komunisté by neměli být v Parlamentu. Přitom v každé straně je několik bývalých členů KSČ. Jak na tuto skutečnost nahlížíte?

Strašení minulostí asi není myšlené jako tah programový, ale jde o tah psychologický. A vytahuje se vždy před volbami. Není ale cílený na voliče rozhodnuté volit doprava či doleva, je cílený na nerozhodnuté voliče. V nich má vyvolat emoci nejistoty a obav. Jde o hru na morální paniku. Podle mě už ta hra tolik nezabírá. Prostě koncerty Davida Kollera a oběšenci na Klárově už se míjí s významnější cílovou skupinou.

Roztříštěnost Poslanecké sněmovny bude po volbách nejspíš veliká. Jaké bude mít vítěz vyhlídky na kvalitnější koalice?

Víte, bohumínské usnesení sice existuje, ale třeba v krajích se nedodržuje. Tyto historické věci se používají v době, kdy jsou zapotřebí. Pokud nejsou, tak jde o ryze praktické záležitosti. Je to o vzájemné důvěře, vyjednávání, programovém průniku a tlaku voličů. Přestože mohou špičky ČSSD šilhat po Babišovi, KDU-ČSL nebo jinde, tak si musí uvědomit, že voličskou základnu mají hodně vlevo. Chodím mezi lidmi a vím, že si přejí, aby levice spolupracovala na jednotlivých programových bodech. Jestliže my máme něco zvláštního a ČSSD má také něco zvláštního, tak průnikem je většinou rozum. Kdyby tedy sociální demokracie zakormidlovala úplně jinam, tak to levicový volič bude vnímat trochu jako podraz.

Třetí trochu viditelnější levicovou stranou je Strana práv občanů – zemanovci (SPOZ). Nicméně nedostala se tato strana právě před volbami vlastní vinou na kolena?

V každé straně, kde se hádají, ztrácí důvěru voličů. Jak chtějí řídit stát, když neumí řídit vlastní stranu? Nicméně SPOZ to má hodně postavené na prezidentovi. Kdyby nebyl Miloš Zeman prezidentem, tak nebude ani SPOZ. A jejich potenciál se i tím dost vyčerpává, protože lidé vědí, že volí do Parlamentu a ne na Hradčany. Uvidíme. Budou hodně nervózní, protože jsou na hraně.

Upřímně řečeno je ani nepovažuji za levicovou stranu. Jde o pragmatické lidi, kteří pamatují opoziční smlouvu a jsou z vysokých manažerských pater. Nejde o typické levicové politiky. I v prezidentské vládě jsou lidé zprava doleva. Oni berou hlasy spíše ČSSD, nám ne. Nejpodstatnější bude, které se z těch malých stran do Poslanecké sněmovny dostanou. Jakmile se nedostanou lidovci a Okamura, bude šance, aby součty KSČM a ČSSD stačily.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…