V Pařížské teď asi klesnou tržby, smál se Radek John. Pak prozradil, co mu potají šeptali o Nagyové

22.02.2014 4:44

ROZHOVOR Je to peklo, když se lidi takhle prodávají, říká někdejší ministr vnitra Radek John v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz, když se zamýšlí nad novými skutečnostmi v kauze femme fatale Jany Nagyové, dnes Nečasové. Kromě komentáře k jejím šperkům, peklu a šlapání po hlavě také čtěte, proč Véčkař zmiňuje podobnost bývalé ředitelky premiérová kabinetu s Grossem a Sobotkou a čemu by už měli úředníci věřit.

V Pařížské teď asi klesnou tržby, smál se Radek John. Pak prozradil, co mu potají šeptali o Nagyové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radek John

Anketa

Co říkáte způsobu, jakým média informují o Janě Nagyové?

hlasovalo: 14232 lidí

V červenci loňského roku jste byl v televizi přesvědčen, že kauza „Nagyová- Nečasová“ nebude nikdy vyšetřena. Vidíte to dnes stejně?

Já jsem se tak vyjadřoval, protože jsem se obával, že policie, které jsme rozvázali ruce, bude zatlačena do kouta. Dokud byla vláda ODS a TOP09, tak jsem přesvědčen, že by byla policie i státní zástupci zatlačeni do kouta a že by se nevyšetřilo. Teď je naděje, že ta věc se vyšetří. Skutečnosti, které se objevují, jsou příšerné. Zejména fakt, že tajná služba pracuje pro kmotry a spojkou je kabinet premiéra. Stejně fungovala policie, kde to, co se bude vyšetřovat, ty informace dostávalo vedení ODS, aby mohlo varovat ty, kteří by případně měli být vyšetřováni. To se teď u policie podařilo odstranit. Tím, že zatím nejsou tlaky na orgány činné v trestním řízení a poté, co padla vlády ODS a TOP 09, tak naděje na vyšetření se zvyšuje.

Média dnes opět propírala luxus paní Nagyové-Nečasové, v jejímž trezoru se našly perly, prsteny, kabelky a další šperky v hodnotě zhruba za deset milionů. Uvádí se, že šlo o dárky, které možná od lobbisty Ivo Rittiga zřejmě dostávala jako protihodnotu za sjednání schůzek s expremiérem Nečasem, svým milencem. Co vás napadá při čtení těchto – pro někoho možná bulvárních - perliček?

Úsměvné mi to nepřipadá… Tomuhle jsme se smávali, když Gogol napsal Revizora a říkali jsme: Ano, v carském Rusku, aby se někdo dostal k revizorovi, musel dávat úplatek. Ale to, že se to děje dodnes, to je naprosto šokující. Ale nejvíc šokující je, že ti lidé ony úplatky dávali! Co je to za lidi, kteří byli ochotní kupovat kabelky a šperky za takové schůzky, a byli vůbec ochotni přistoupit na mechanismus platby za setkání s premiérem? Takže vina je nejen na straně toho, kdo tu platbu zavedl, ale i těch, kteří ji podporovali tím, že nosili drahé dárečky. Tam bude zajímavé vidět, jak obchody v pražské Pařížské budou mít teď zřejmě velký pokles tržeb (směje se), protože velká část zisků zřejmě byla z úplatků, které směřovaly na předsednictvo vlády.

Nová paní Nečasová se jeví i jako zdatná nákupčí nemovitostí: Tři byty v Praze za zhruba podobnou sumu – deset milionů – jako šperky v jejich klenotnicích… Mohla si na to vydělat či podobně?

Na tom je úžasné, že kdo v politice funguje léta a nepodnikal, tak jsou snadno spočitatelné jeho oficiální příjmy. Velmi snadno se dospěje k tomu, že některé příjmy musely být neoficiální, jinak by na to ti lidé neměli. To byla už kauza Stanislava Grosse, případ Sobotkova bytu a bude to i případ paní Nagyové-Nečasové, jelikož její plat je snadno spočitatelný a už teď je vidět, že hodnota věcí, které vlastní, je dramaticky vyšší než veškeré příjmy, které kdy získala.

Účtenky za šperky uschované trezoru v její kanceláři se mimochodem měly najít u tehdejšího šéfa úřadu vlády Lubomíra Poula, který se spojením s aférou Nečasovy milenky cítil dotčen. Jak vnímáte tyto okolnosti dalších vztahů na vládním pracovišti?

Je naprosto šokující, že zaměstnanci úřadu vlády byli ochotní se dostat do tak nedůstojných pozic, které odporují lidské důstojnosti, a byli vůbec ochotni tuhle hru hrát. Na mě se ještě v době, kdy vládl Petr Nečas, obrátil zaměstnanec vlády, že mi řekne důležité skutečnosti, co se tam děje za hrůzy. Ale asi na šestkrát jsme se scházeli a on se vždy bál se i jen sejít. Když padla vláda, tak už prý, že je to jedno, že už pan Poul padl, tak to snad bude lepší. Ale to je zbabělost lidí, kteří si nechají šlapat na hlavu. Je mi jich hluboce líto – že byli ochotní v tak nedůstojném prostředí svou důstojnost obětovat kvůli vidině odměn. Takový je tento systém: je to pro vás nedůstojné, ale dostanete za to velkou odměnu. Je to peklo, když se lidi takhle prodávají. Doufejme, že se to už nebude opakovat.

Právě proto je dobře, že ta policie to vyšetří, aby lidé do budoucna věděli, že si nemají nechat šlapat na hlavu, protože pravda vyjde najevo.

Šlapat po hlavě si v určitém slova smyslu nechal nejvíce samotný premiér Petr Nečas, díky jehož lovestory nakonec i padla vláda. Nemyslíte?

Asi takhle: je správné, že ta vláda padla. Jelikož vláda, jejíž úřad je organizován takto korupčně, nemá právo na existenci ani vteřinu. Měla by to být výstraha pro všechny budoucí vlády. Když se vrátím zpátky k tomu zaměstnanci, který se my ´ony věci´ bál říct, tak on si prostě myslel, že tento boj nikdy nejde vyhrát. A díky tomu, že policie funguje, už snad dneska i ti úředníci, co se nechají zatlačit do nedůstojných poloh, budou věřit, že proti tomu bojovat lze a zlikvidovat to.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…