V ghettech ve Francii a Belgii používají migranti proti policii i zápalné lahve. Nechceme tak dopadnout! Šéf karvinských strážníků zuří

27.05.2016 8:45

Pokud vláda nepodnikne na Karvinsku něco mimořádného, může se z něho stát za pár let místo, kde budou žít především důchodci a lidé závislí na sociálních dávkách, myslí si Petr Bičej (ČSSD), někdejší náměstek karvinského primátora a současný velitel městské policie.

V ghettech ve Francii a Belgii používají migranti proti policii i zápalné lahve. Nechceme tak dopadnout! Šéf karvinských strážníků zuří
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Šéf strážníků v Karviné Petr Bičej

Region zatím neodlučně spjatý s těžbou uhlí se totiž neustále vylidňuje. Z dřívějších 80 tisíc obyvatel jich dnes už 25 tisíc ubylo. Odcházejí především mladí, kteří zde často nevidí žádnou větší perspektivu. Okres s druhou nejvyšší nezaměstnaností v republice, jež se běžně pohybuje okolo 13 až 14 procent, totiž žádné skvělé vyhlídky nenabízí. „Místo agentury pro sociální začleňování, která v mnoha případech naše problémy nevyřeší, bych raději uvítal, kdyby se vládě u nás podařilo vybudovat průmyslovou zónu, kde by fungovaly firmy s nějakou speciální výrobou, při níž by si mohli místní více vydělat, a jež by navazovala na další podnikání, to se ale zatím moc nedaří,“ konstatoval pro ParlamentníListy.cz karvinský politik, kterému nynější situace v OKD i ve Vítkovicích moc dalšího optimismu nepřidává.

Petr Bičej se ani v minulosti, kdy působil na karvinské radnici, netajil se svými vyhraněnými názory vůči nepřizpůsobivým lidem, kteří podle něj odčerpávají potřebné finance z rozpočtu, jež by se prý mohly efektivněji investovat jinam. „Stát by měl poskytovat sociální dávky jen do tří dětí a potom by si měl výchovu každý financovat sám, pokud je tedy chce mít. Je to tvrdší opatření, ale nepřizpůsobiví toho hojně zneužívají, a my je vlastně nemotivujeme k tomu, aby si práci našli. Ministr Dienstbier sice říká, že nikomu se nelíbí být na dávkách, ale tomu se nechce moc věřit. I u nás ve městě by se našla práce v pomocných profesích pro méně kvalifikované. Jejich děti si pak berou vzor z rodičů a vzniká kolotoč s generacemi, které si nevytvoří základní pracovní návyky. Přitom tito příjemci dávek nejsou v mnoha případech schopni svým ratolestem za ty peníze, jež dostávají, vytvořit slušné životní podmínky. Utrácejí je často jiným způsobem,“ prohlásil karvinský policejní velitel s tím, že na tuto situaci pak doplácí v Česku střední třída i obyčejní zaměstnanci neúměrnou výší svých daní.

Terorista si nepůjde koupit zbraň do prodejny na rohu

Nicméně situace na Karvinsku se změnila k lepšímu, alespoň co se týká méně závažné kriminality, tedy krádeží, a to zvláště po zavedení zákona o novém fungování sběren surovin.

Přesto vymoci pokutu po některých asociálech je podle karvinského šéfa strážníků dost velký problém. Navrhuje proto, aby si je tito delikventi bez majetku „odkroutili“ alespoň na veřejných pracech ve svých městech, kde žijí.

Bohužel neradostná statistika násilných deliktů v Karviné se stále zvyšuje. I proto Petra Bičeje „zvedl ze židle“ nedávný návrh Evropské komise o držení běžných zbraní, který je vlastně zcela zakazoval. „Já nejsem příznivec nějakých spikleneckých teorií, ale to musel být záměr. V době, kdy se Evropa potýká s teroristickými útoky, chce někdo zakázat způsob, jak se můžete bránit. Snad si ti politici nemyslí, že radikální islamista si půjde koupit zbraň do regulérní prodejny někde na rohu. Oni jsou přece velmi dobře zásobováni z Islámského státu i dalších zemí, kde vyznávají radikální islám. Asi to napadlo někoho proto, abychom je při konfliktech s uprchlíky, když na vás zaútočí, nemohli používat. Vůbec přístup Evropské unie vůči nelegální migraci je naprosto nepochopitelný pro každého normálního člověka. Co to je za demokracii, když vám nutí uprchlické kvóty a jinak vyhrožují velkou pokutou nebo krácením dotací? To jsme si už přece jednou zažili,“ řekl ParlamentnímListům.cz politik z Ostravska.

„Nechápu, jak může někdo schvalovat nelegální pohyb běženců po Evropě a jejich bezhlavé přijímání. Přece nechceme dopadnout jako ve Francii a Belgii, kde při běžném policejním zásahu používají migranti ve svých ghettech proti strážníkům i zápalné láhve. Nejlépe to vyřešili v Austrálii, kde lodě s běženci posílají pryč nebo je odtahují na lanech od svých břehů,“ dodal Bičej.

Islámský stát vytvořili vlastně Američané

Petr Bičej také nesouhlasí s názory hlavy Spojených států Baracka Obamy či jiných amerických politiků, když kritizují některé evropské státy za jejich opatrný postoj k uprchlíkům anebo konkrétně Česko za jeho přístup k Romům. „Sami mají na mexické hranici plot s ostnatým drátem a jejich pohraničníci se s utečenci nemazlí, a nám vytýkají naprosto nepravdivé nebo banální věci.

Nelíbí se mi také americký postoj vůči ukrajinské krizi, kdyby se Rusové začali angažovat v Mexiku nebo jiné hraniční zemi s USA, tak je z toho asi světová válka. Když ale Američané chtějí stavět základny NATO na Ukrajině, tak je to prý už úplně něco jiného.

Evropská unie by se také neměla nechat vydírat od Turecka. Vždyť to má jednu z největších armád ze států Severoatlantické aliance. Takže, pokud by chtělo, hravě by zametlo s Islámským státem. A ten vlastně vytvořili Američané svými nepovedenými zásahy v Iráku i Libyi,“ dále uvedl.

Velitel karvinských strážníků také oceňuje realistickou politiku prezidenta Miloše Zemana. V té, jak tvrdí, převládá „selský rozum“ a je ve prospěch většiny lidí v republice. „Pravdoláskaři vyčítají prezidentovi jeho orientaci na Východ směrem k totalitním režimům, přitom oni sami vystupují proti Zemanovi i jeho příznivcům s velmi nedemokratickou a agresivní kritikou,“ dodal závěrem Petr Bičej.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Štěpán

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…