V nejhorším případě budeme třetí, domnívá se kandidát na hejtmana Jančík (STAN)

12.08.2016 10:22

Ekonomika našeho kraje byla posledních 200 let založena na výrobě železa. To s sebou přineslo i environmentální problémy včetně znečištěného ovzduší. Tato epizoda dějin nyní končí. Beru si za úkol pomoci připravit kraj na tuto změnu, říká v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz Petr Jančík (STAN) a dodává: Díky své poloze a infrastruktuře je náš kraj předurčen k regionální spolupráci s Polskem a Slovenskem. Zamýšlí se také nad tím, jak vrátit důvěru v české politiky a zlepšit politickou kulturu.

V nejhorším případě budeme třetí, domnívá se kandidát na hejtmana Jančík (STAN)
Foto: archiv kandidáta
Popisek: Lídr STAN v Moravskoslezském kraji Petr Jančík (STAN)

Jste přesvědčen o tom, že jste za posledních pět let politice porozuměl. Jak byste v krátkosti přiblížil náplň vaší práce občanům? Je práce v politice skutečně tak špinavá, jak se o ní říká?

Začnu od konce: Práce v politice není špinavá. Pokud se dělá dobře, je to práce prospěšná lidem, spoluobčanům. Je podobná jakékoli jiné manažerské práci. Zaujalo mě na ní to, že je tvůrčí a může člověka bavit. Můžete uvést do života nápady a ideje a pak kolem sebe vidíte jejich výsledky. Pokud jste opoziční politik, můžete být hrdi třeba na to, že se podařilo zabránit některým nevratným špatným rozhodnutím. Že třeba zůstala stát krásná alej v parku, že zůstal ve městě kousek zeleně, že se postavila parkoviště a přitom zůstaly stát stromy...

Ani politici se u nás netěší přílišné důvěře. Jak se to snažíte změnit?

Na to je jednoduchý recept. Být rovný, nekrást a nepodvádět. Když hovoříte veřejně, říkejte, co si opravdu myslíte. Lidé to poznají.

Mezi vaše programové priority patří zlepšení kvality ovzduší, restrukturalizace průmyslu, otevření se zahraniční spolupráci, a to i na východ, a přilákání mladých a aktivních lidí do Moravskoslezského kraje. Proč je podle vás pro nás výhodné obchodovat i s východem a jak v tomto směru hodnotíte počínání prezidenta, který je za svou východní politiku často kritizován?

Ekonomika našeho kraje byla posledních 200 let založena na výrobě železa. Nejdříve zde byla ruda a dostatek lesů a později černé uhlí. To s sebou přineslo i environmentální problémy včetně znečištěného ovzduší. Tato epizoda dějin nyní končí. Velmi pomalu si to díky krachu OKD uvědomují i stávající vládnoucí politici na krajské i centrální úrovni. Beru si za úkol pomoci připravit kraj na tuto změnu. Díky své poloze a infrastruktuře je náš kraj předurčen k regionální spolupráci s Polskem a Slovenskem. (V našem společném regionu žije 7 mil. lidí – kdo z vás to má Praho, Varšavo, Bratislavo?) Tento prostor s velmi dobrou infrastrukturou a přírodním bohatstvím nás předurčuje ke vzájemné spolupráci. Co se týče zahraniční spolupráce, nevyhýbám se vůbec žádné. Zahraniční politika velmocí se týká velmocí. Mne zajímá regionální politika. Uvítám vynikající studenty na našich vysokých školách i investice do kvalitních technologií s nízkými dopady na životní prostředí, ať jsou odkudkoli.

Aktuálním tématem je udělení statusu tržní ekonomiky Číně. Jaký k tomu zaujímáte postoj?

V Číně není tržní, ale státem regulovaná ekonomika. Pokud jí západní velmoci přiznají status tržní ekonomiky, bude to jen politické rozhodnutí.

Zpět ale k vašim prioritám. Jak konkrétně budete chtít zlepšit ovzduší v kraji, případně zabránit dalšímu znečištění?

Jako první budu požadovat po státu mnohem větší dotace na výměnu lokálních topenišť jako kompenzaci za průmyslové znečišťování, které musíme snášet. Je s podivem, že nejvíce dotací v posledním období dostal na tento účet Jihočeský a Středočeský kraj.

Co konkrétně si představit pod restrukturací průmyslu?

Podpora malých a středních hi-tech firem, příprava dalších průmyslových zón zejména na Karvinsku a Třinecku. Přísné dodržování limitů a hodnocení nejlepších dostupných technik v rámci integrovaných povolení pro stávající firmy. Jak je možné, že uprostřed města stojí koksovna, která zpracovává téměř výhradně zahraniční uhlí a vyváží koks téměř výhradně do zahraničí?

Jak hodnotíte postoj vlády a vedení kraje při řešení situace s uzavřením Dolu Paskov?

Pět minut po 12.

Pro přilákání či udržení mladých lidí v kraji je zásadním předpokladem dostatek pracovních příležitostí. Jaká opatření pro jejich navýšení navrhujete?

Podpora průmyslových zón a podpora pro malé a střední firmy, sdílené prostory pro malé firmy, podpora vědy a techniky, ale zejména takových projektů, kde budou konkrétní moderní technologické výstupy.

Lidé nechtějí žít tam, kde se necítí bezpečně. Jaké jsou vaše plány v této oblasti?

Posílit spolupráci bezpečnostních a záchranných složek, zvýšit počet služeben policie do měst a obcí nad pět tisíc obyvatel a zvýšit počet policistů na ulicích, podporovat kvalitní kamerové systémy v městech i menších obcích jako opatření proti vandalismu, krádežím a dalším negativním jevům. Musí se vyřešit problém s byty RPG.

Prozradíte nám na závěr váš tip na výsledek? A z kolika mandátů byste měl radost?

Jedna z prvních tří stran nebo uskupení. Z více než malého množství. Upřímně by mne zarmoutilo, kdybychom dostali méně mandátů, než fašizující nebo jiné extrémní strany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…