Vadí mně, že Paroubek neumí dodržet slovo, říká Schwarzenberg

03.05.2010 9:36

TOP 09 nevstoupí do kabinetu, který by byl tvořen zástupci ČSSD. Je to prý hlavně proto, že lídr sociální demokracie neumí držet slovo. Schwarzenberg to řekl v rozhovoru pro deník E15.

Vadí mně, že Paroubek neumí dodržet slovo, říká Schwarzenberg

Ve dvaasedmdesáti letech objíždí kníže Karel Schwarzenberg volební mítinky. Po hospodách přesvědčuje voliče nejen o tom, koho a proč by měli volit, ale hlavně, aby volit vůbec šli. Přitom sám je přesvědčen o tom, že strana TOP 09, kde je předsedou, skončí v opozici.

„Samozřejmě. Když jdete do politiky, tak nemůžete jít pouze za předpokladu, že vyhrajete. Můžu taky být v partě, která neuspěje, a tudíž v opozici," tvrdí Schwarzenberg v rozhovoru pro E15.

I v opozici se to ale podle něj dá vydržet. „Rozumíte, zase v opozici budu mít více možností naše papaláše zlobit. Ono to má také své přednosti," zavtipkoval.

S některými sociálními demokraty se přátelí

Vážně pak podotkl, že se nechce spojovat s ČSSD hlavně proto, že mu vadí především osoba Jiřího Paroubka.

„Já nemám nic proti sociální demokracii, v životě jsem poznal spoustu sociálních demokratů, s některými jsem byl osobně spřátelen, ale nemá pro mě smysl partner, který nedodrží slovo. A poněvadž pan předseda Paroubek toto několikrát udělal, tak nemá smysl tvořit s ním koalici. Koalice, to je takové krátkodobější manželství. Ale když vám partner předem naznačí, že zahne při každé příležitosti, tak je svatba zbytečná," zdůraznil kníže.

Lídr TOP 09 na vrub sociální demokracie také zmínil, že předvolební kampaň této strany se mu vůbec nelíbí. „Je to demagogie, populismus, ale toho jsem v životě zažil dost. A styl Paroubkovy kampaně? Beru to tak, že odpovídá stavu politické kultury v Čechách. To by mně nevadilo. Ne, vadí mně pouze, že neumí dodržet slovo," uvedl dál Schwarzenberg.

Lidi jsou na politiky naštvaní

Také nezakrytě dal najevo, že ví, že lidé jsou naštvaní na politiky a vesměs žádnému politikovi nedůvěřují.  

„Ekonomická situace částečně takový postoj vyostřila. Lidi docela chápou, že teď musí nastat veliké šetření a musí se dělat nepříjemné kroky. Ale viní z toho politiky. Jejich nešťastné vládnutí řekněme za posledních deset let. Lidi si přece jenom uvědomují, že krize nespadla z nebe," dodal.

Čtěte také:
Koalice s ČSSD? Jen bez Paroubka a Ratha, říká Schwarzenberg

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česko jako přívěšek, F-35 jako výplané. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

4:44 Česko jako přívěšek, F-35 jako výplané. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

„Nelze pochybovat o tom, že když se ve Washingtonu rozhodnou rozmístit v Česku či Polsku jaderné nál…