Vajíčka by prý měla létat hlavně na Klause. Korupce a klientelismus dnes nikoho nevzrušuje, povzdechl si aktivista a nový náměstek primátora Liberce

23.11.2014 17:36

ROZHOVOR V Liberci v komunálních volbách vyhrála Změna Jana Korytáře. Dlouho to však vypadalo, že vítězové zůstanou mimo hru. V předvečer 17. listopadu však ztroskotala jednání mezi ANO a Starosty. A Změna se nakonec dohodla na koaliční spolupráci s ANO. Jan Korytář, nový náměstek primátora pro ekonomiku, se v rozhovoru pro ParlamentniListy.cz vyjadřuje k činnosti všech tří českých prezidentů, koaličním vyjednávání i úplatkářskému skandálu, který hýbe Libereckým krajem.

Vajíčka by prý měla létat hlavně na Klause. Korupce a klientelismus dnes nikoho nevzrušuje, povzdechl si aktivista a nový náměstek primátora Liberce
Foto: Změna pro Liberec
Popisek: Jan Korytář

 
Lidem se nelíbili prezidentovi vulgární výroky v rozhlase a také to, že je podle nich příliš proruský a servilní vůči Číňanům. Jak ho vidíte vy?
 
Že by se měl prezident vyjadřovat kultivovaně, to je jasné. O tom se nemusíme bavit. Mnohem větší problém, než jeho vulgární vyjadřování vidím v tom, že použil na odlet z Číny soukromé letadlo PPF. Což je mnohem zásadnější přešlap. Osobně si ale myslím, že česká společnost má mnohem větší problémy než vulgární vyjadřování prezidenta. Osobně bych uvítal i demonstrace na jiná témata.
 
Jaká?
 
Žijeme ve společnosti, která je stále prorostlá korupcí a klientelismem. Problém je, že jsme si nato už tak zvykli, že to nikoho k žádným demonstracím nezvedne. Je škoda, že v minulosti se společnost nevzepjala a nedemonstrovala například vůči tomu, co předváděla exekutorská mafie. To mi přišlo strašlivé. I když možná se mnou nebude většina vašich čtenářů souhlasit, tak si myslím, že velkým problémem je i to, kolik romských dětí nemá šanci mít dobré vzdělání. A učí se na dříve zvláštních, dnes praktických školách. To vidím jako výrazný problém nejen vůči těm dětem, ale pro celou společnost do budoucna. Vytváří se tím základ pro budoucí problémy.
 
Václav Klaus také v poslední době perlil silné výroky - zrušil by Evropskou unii, Havel byl podle něj reformní komunista, který neprosazoval politické strany? Co si myslíte o těchto výrocích?
 
Pokud bych měl hodnotit naše polistopadové prezidenty, tak Václav Klaus je pro mě značně hluboko na nejnižší příčce. Považuji ho za architekta korupčně klientelistického systému, který u nás byl vybudován. Za to nese hlavní politickou odpovědnost. A neměl by se pokud možno k ničemu vyjadřovat a raději zpytovat svědomí.
 
Kolem 17. listopadu se hodně mluvilo i o Václavu Havlovi, premiér Sobotka odhalil jeho bustu ve Washingtonu. Jak vy jste viděl prvního českého prezidenta a jeho odkaz?
 
Přes různá negativa a problematické věci, které s ním mohou být spojeny, ten jeho přínos jednoznačně převažuje. V naší společnost je jeden problém. Ještě jsme se po době komunismu ani za 25 let nenaučili spolu kultivovaně a demokraticky diskutovat. Je to vidět i na diskuzi o Václavu Havlovi. Je tu jedna skupina, která ho adoruje. A když se o něm někdo třeba i v náznacích vyjádří kriticky, tak s ním nedokáží normálně diskutovat. Pak je tu druhá skupina lidí, kteří ho zase bezmezně kritizují a nejsou schopní vidět nějaké jeho pozitivní stránky. Česká společnost dospěje až se ta diskuze dostane do role - ten a ten politik měl tyto přínosy a tato negativa. A v součtu to bylo pro společnost příznivé, nebo nepříznivé. A poučme se z toho, aby budoucnost byla lepší.
 
Teď už se dostávám ke koaličním vyjednáváním v Liberci. Připravovali jste se po krachu jednání se Starosty na opozici?
 
ANO s námi nechtělo jednat, ze strany Starostů byly kladeny pro nás nesplnitelné podmínky. Tak jsme si řekli, nedá se nic dělat, musíme se připravit na opoziční práci. Začali jsme vyjednávat, jaké budeme mít jako opozice vytvořené podmínky. Zároveň ve chvíli když jsme zjistili, že v tom čtyřkoaličním projektu jsou určité neshody, začali jsme přemýšlet, že bychom se mohli vrátit do hry. Což se nakonec podařilo.
 
Po tom, co se nepohodlo ANO se Starosty, bylo jasné, že jste zpátky ve hře. Mohli jste si vybrat mezi Starosty a ANO. Dokonce teoreticky byla možná i trojkoalice. Co rozhodlo pro ANO?
 
Vždycky jsme museli s někým jednat jako první. Trojkoalice byla jednou z možností, se kterou jsme s ANO jednali. Za nás ta vyjednávací taktika ve třetím kole byla, že jsme se vrátili k tomu, co jsme říkali původně. S čím jsme šli do voleb. Chtěli jsme primárně vytvořit koalici s ANO, které pro nás není spojeno s tou minulostí Liberce. Takže jsme se naštěstí už v lepší situaci vrátili k našemu původnímu plánu.
 
Nelze se nezeptat na kauzu rekonstrukce kostela sv. Máří Magdalény, kde je obviněn z braní úplatku i hejtman Půta. A v jakési tabulce podle ČT figurujete i vy jako pan Nejčistší, pro něhož bylo připraveno 700 tisíc korun. Co k tomu můžete říci?
 
Pošlu vám svoje prohlášení, kde tohle jednoznačně odmítám a vysvětluji i to v jakých souvislostech jsem se sešel s panem Petráněm z Metrostavu. Jednoznačně odmítám, že bych úplatek vzal, byl mi nabídnut či jsem ho požadoval. A to ať už přímo, či přes nějakého prostředníka. Nic takového neproběhlo. Že něco takového bylo, mě překvapilo. Vysvětlení je jednoduché. Když jsme uspěli v krajských volbách a stal jsem se členem regionální rady, tak druhá strana, která má určité zájmy, si vytvořila položku, kdybych si o ní řekl nebo něco potřebovali, aby ji měli připravenou.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…