Válečný veterán a nový šéf Úsvitu Lidinský: S radikálním islámem jsem se setkal. Byl jsem svědkem...

16.08.2015 0:01

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR Islám je na vzestupu a za několik desetiletí by se mohl stát hegemonem. Evropa se dostala do obrovských těžkostí. Člověk, který jen řekne, že islám v Česku nechce, je hned označen za radikála a extremistu. To ale dělají demagogové. Takto hovoří nový předseda obrozeného Úsvitu - Národní koalice Miroslav Lidinský, který se jako člen Útvaru speciálních operací Vojenské policie (SOG) zúčastnil mise v Afghánistánu a při jednom z bojů byl těžce raněn.

Válečný veterán a nový šéf Úsvitu Lidinský: S radikálním islámem jsem se setkal. Byl jsem svědkem...
Foto: Hns
Popisek: Miroslav Lidinský v půlnočním rozhovoru

Obligátní otázka, co děláte o sobotních půlnocích?

Donedávna jsem ještě spal. Pravda, ne moc klidně. O posledních dvou jsem bohužel pracoval.

Ve filmech o válce se většinou veteráni budí z těžkých snů plných zabíjení a krve. Jsou vystrašeni a koupou se ve studeném potu. Zažíváte občas něco podobného?

Budu upřímný, filmy v tomhle nelžou. Ale nejde jen o veterány a válečné operace. Každý, kdo prožil nějakou stresovou situaci, například automobilovou havárii, úmrtí blízkého a tak dále, tohle zažívá. Je to v mozku dlouhou dobu. Často se to připomíná. Je otázka, jak je člověk psychicky odolný, ale děje se to skoro každému.

Podle pruského vojenského vědce Carla Philippa Gottlieba von Clausewitze je válka pokračováním politiky jinými prostředky. Válku, které předcházely roky příprav, máte za sebou, teď jste se dal na politiku. Jste na ni připraven?

Asi ne tak, jako když jsem vstupoval třeba do SOG. Teď bude protivník daleko rafinovanější. Je to boj s někým, koho nevidíte. Nemyslím politické oponenty, ale to, co se děje po Evropě. Rozpínavost radikálního islámu a jeho posilování skrz některé uprchlíky. Musíme se chovat tak, aby už nedostával prostor k přípravám na vítěznou bitvu.

Četl jste knihu ekonoma Pavla Kohouta Úsvit: kritika politického systému a návrh nové Ústavy pro Českou republiku, podle níž se pojmenovala strana, kterou nyní vedete?

Příznám se, že ne. Doba Tomia Okamury a problémů Úsvitu je pro mě minulost, kterou jsem ani nereflektoval. Tehdy jsem vůbec nebyl přesvědčen, že bych se měl nějak politicky angažovat.

Nicméně o té části, s níž jste se spojil, se často hovořilo jako o zrádcích. Jak jste to vnímal?

Rozhodně nejsem nyní v situaci, abych soudil, kdo udělal jakou chybu a kdo za co může. Jednoznačně jsem se vymezil k tomu, abych kritizoval jednu nebo druhou stranu. To, že se mi v současné době nelíbí populistické výroky a postoje některých politických uskupení, třeba šibenice na Václaváku proti nelegální migraci, je něco jiného. To bylo za hranou politické korektnosti a narušilo to i další konstruktivní politickou debatu. Jsou zde úkoly jako zvýšená ochrana státních hranic, schengenských hranic i za pomoci společných sil rychlé reakce a jednoznačné stabilizační operace, které by vedly ke snížení nelegální migrace.

Strana, v níž jste předsedou, je v situaci, kterou popisoval Alois Jirásek v próze Proti všem. Nemá žádné potenciální spojence. V takové situaci jste se v Afghánistánu neocitl. Co s tím?

Dobrý příměr. V Afghánistánu jsem měl kolem sebe tým spolubojovníků, na které jsem se mohl spolehnout. Dlouhé roky se ale snažím o zlepšení podmínek a podporu ze strany zákonodárců pro sport zdravotně a tělesně postižených. Klepal jsem na všechny možné dveře, mluvil o mnoha příbězích a přesto se moc nesetkal s pochopením. V Úsvitu - Národní koalici jsem se setkal s lidmi, kteří mi chtěli skutečně pomoci. Jako normálnímu člověku. Proto u těch lidí cítím předpoklady pro týmovou práci. Není to žádné klišé, nepotřebuju honit politické body. Díky pomoci v jiné věci jsem se dostal k problému, který nás spojuje. Tím je bezpečnost České republiky. Ohledně ní bych si nedokázal představit spolupráci s velkou stranou, která má své zdlouhavé procesy. Tady to je flexibilní a připadám si jako zpátky ve službě.

Nicméně se spolubojovníky ze SOGu jste se znal mnohem déle, než se spolubojovníky z Úsvitu - Národní koalice...

To ano. Nicméně teď je pro mě klíčovým problémem zhoršující se bezpečnostní situace České republiky. Služba v policii, v SOG, boj proti terorismu vycházely z mého vlastního přesvědčení, že mohu pomoci. Nyní jsem otec a cítím to ještě mnohem více. Islám je na vzestupu a za několik desetiletí by se mohl stát hegemonem. Neházím všechny muslimy do jednoho pytle. Ale s radikálním islámem jsem se setkal a byl svědkem věcí, které lze vidět ve zprávách z Islámského státu. Jak se tam zachází se zajatci, s obyvatelstvem a tak dále. Válku vyhlásili a my se tváříme, že ne. Dál už to tak nejde.

Jak dlouho jste se rozmýšlel, že vstoupíte do této strany?

Krátce. Námluvy probíhaly týdny a hodně mě ovlivnila cesta do Calais, kde jsem mohl všechno vidět na vlastní oči.

Dokáže pod vaším vedením získat dvě či tři křesla v Poslanecké sněmovně?

O tom rozhodnou voliči. Teď je doba věnovat se prioritám, právě té bezpečnosti. Navíc na to není moc času. Výstup pak bude, jak to vezmou občané. Moc nepřemýšlím nad strategickým plánem k volbám, ale nad předsevzetími, která jsou nyní před námi. Z toho vzejde naše vizitka, podle níž se budou lidé rozhodovat.

Strana Úsvit s sebou nese nálepky jako radikální, nacionalistický, xenofóbní. Nevadí vám to? 

Evropa se dostala do obrovských těžkostí. Člověk, který jen řekne, že islám v Česku nechce, je hned označen za radikála a extremistu. Běžte se zeptat běžných občanů, jestli chtějí mít vedle kostela mešitu. Jestli chtějí mít vedle obce tábory uprchlíků. Ptejte se babiček, lidí v produktivním věku, mládeže. Osmdesát procent jich řekne, že ne. A je to osmdesát procent radikálů a extremistů? Nemyslím si. Proto si je třeba položit otázku, jestli těch zbývajících dvacet procent nerozšiřuje demagogii. Podle mě ano.

Nebojíte se, že byste mohl mít v budoucnosti skrze toto nálepkování problémy s emocemi?

Trochu ano, ale budu je muset krotit. Nemyslím, že bych byl nějaký extrémní cholerik, ale asi přijdou lidé, co mi budou do očí lhát, co budou věci překrucovat, a přesto s nimi budu muset jednat klidně a nevzrušeně.

Může se stát, že vám někdo řekne, že jste v Afghánistánu bral těžký prachy a byl jste jen obyčejný žoldák. Jak vezmete tohle?

Ve chvíli, kdy někdo napíše, že našich pět padlých vojáků v Afghánistánu si to zasloužilo, protože to byli jen obyčejní žoldáci, tak ho budu chtít vidět. Chtěl bych se ho zeptat na to, jestli si dokáže představit, že mu někdo vyvraždí rodinu a on s tím bude muset žít. Bez té prevence v Afghánistánu by se to ale klidně mohlo stát. Příslušník ozbrojených sil, voják, není žádný žoldák. V první i druhé světové válce dostávali vojáci plat.

Ostatně v poslední době, co vím, jste dostal celkem drsný mediální výcvik za pochodu. Nechystáte se na nějaký mediální trénink, hodiny verbálního vystupování či etikety?

Budu muset něco takového absolvovat. Buď to člověk dostane od Pána Boha anebo se to musí naučit. Když s pistolí nastřílíte devítky, pořád ještě máte prostor ke zlepšení. Trochu jsem si u některých diskusí připadal jako uličník. To bych chtěl do budoucna odbourat.

Čeká vás dost zklamání, nejistot a rozčarování. Můžete se chovat mnoha různými způsoby, ale některé už mají své harcovníky. Můžete začít jako prezident Miloš Zeman o novinářích mluvit jako o hnoji a žumpě...

To dělat nebudu. Jsem optimista. Možná budu zapšklý, ale vždy si budu opakovat, že i novináři procházejí vývojem k lepšímu.

Můžete to řešit jako Miroslav Kalousek. Frťan do jedné, do druhé nohy....

Nevím, jestli bych tohle zvládl. Abstinent nejsem, ale tak dobrý trénink také nemám.

Nebo to můžete vyřešit jako ministr obrany Jaroslav Tvrdík. Rezignovat, pak rezignaci stáhnout a následně opravdu rezignovat...

Nikdy neříkej nikdy, ale to se nestane. V kompaktních týmech platí pravidlo, že tým je tak silný, jak je silný jeho nejslabší článek. Prostě všichni musí makat na sebezlepšení. Když jsem se stal součástí týmu, tak s tím týmem půjdu jako silný, ale i jako nejslabší článek.

reklama

autor: Jan Rychetský

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

 Přijedou a diví se: ,,Co máte ze života? Pořád pracujete.” Řeší migraci už od 2015. Byla u všeho

4:44 Přijedou a diví se: ,,Co máte ze života? Pořád pracujete.” Řeší migraci už od 2015. Byla u všeho

Přesně před týdnem oficiálně odstartovala koalice Přísaha a Motoristé sobě svou kampaň do eurovoleb.…