Varovná slova šéfa bezpečnostních složek o ruské armádě a Putinovi

15.07.2014 21:50

ROZHOVOR Různé zájmové skupiny, politici, ale i prostí občané se zabývají otázkou funkčnosti mírových sil OSN. Jejich akceschopnost se prý může brzy týkat i Evropy. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz o tom hovořil předseda Unie bezpečnostních složek Jiří Vítek. Evropská unie podle něj stále neví, jak reagovat, a NATO prý připravilo zcela mylnou vojenskou doktrínu.

Varovná slova šéfa bezpečnostních složek o ruské armádě a Putinovi
Foto: archiv
Popisek: Jiří Vítek, předseda pražských Patriotů

Anketa

Jste spokojeni se zahraniční politikou České republiky?

hlasovalo: 9022 lidí

Jak vnímáte rozporuplnou debatu kolem slova žoldák, které použil Miroslav Macek v kontextu s nedávnými událostmi v Afghánistánu, kdy tu zemřeli čeští vojáci? Má podle Vás smysl vysílat český kontingent na takováto krizová místa?

O nasazení našich vojáků v zahraničních misích rozhodli politici a ty někdo volil, takže jestliže se to dnes někomu nelíbí, tak právo kritizovat mají snad pouze komunisté a jejich voliči, kteří jsou proti těmto misím dlouhodobě a nyní ještě zjišťuji, že i Svobodní. Jestli někdo nechodí k volbám, ať si remcá, jak chce, svým rozhodnutí nevolit se okrádá o právo něco měnit. Máme závazky, patříme k západnímu světu a je třeba to tak brát a přiznat si, že patříme k jistému politickému bloku, který má své zájmy a potřeby.

Nazývat někoho žoldákem klidně můžeme, ale žoldákem je tedy i policista a hasič. I oni nasazují v určitých případech svůj život pro druhé za peníze. To, že voják nasazuje svůj život i v místech, která jsou na konci světa, je specifikum této práce v dnešní době. O tom, jestli bude zahájena válka v Afghánistánu nebo Iráku, nerozhodl obyčejný voják, stejně jako nerozhodl policista, že dostanete pokutu za nějaký stupidní přestupek. Zemřeli synové této země, jestli nechceme, aby umírali, máme každé čtyři roky prostor si pořádně pročíst program politických stran a rozhodnout se svobodně. Je třeba si také uvědomit, zda naše rozhodnutí jednou nezpůsobí, že už k urnám třeba nepůjdeme. Každá mince má dvě strany.

Anketa

Poraďte premiéru Sobotkovi: Které jméno chcete za českého eurokomisaře?

hlasovalo: 5490 lidí

Naše vojáky máme i na dalších misích. Co si myslíte o působení v Kosovu, na Golanských výšinách nebo v subsaharské Africe? Je to lepší pod modrými přilbami" OSN?

Vojska OSN jsou k ničemu. OSN selhalo ve Rwandě, Somálsku, Jugoslávii, Libyi, Sýrii nebo dnes na Ukrajině. Možná je to účel udělat z těchto „vojsk" pouze humanitární spolek, který nesmí vystřelit pomalu ani do vzduchu a může pouze stavět stany a dopravovat potraviny. Jestli někde mají dnes pomáhat vojáci z Evropské unie, tak je to v Itálii na pobřeží s Afrikou, kam se hrnou tisíce uprchlíků, protože tohle je problém, který už brzo neustojíme. Znovu opakuji, vojáci EU; protože jestli nám něco chybí, tak je to silná armáda EU, která by hájila zájem Evropy a ne zájmy někoho druhého, pro kterého je Evropa spíše konkurencí. Zatím se úspěšně daří udělat z Evropy jen závislou loutku na silnějším partnerovi.

Děláme si to bohužel sami a ustupujeme malým skupinkám s velkými křiklouny. Vlastenectví je dnes pomalu k smíchu, pozitivní diskriminace z nás dělá pomalu cizince ve vlastní zemi a pokrytecký pacifismus má za následek, že polovina mladé generace neuřízne ze stromu ani větev, ale na počítači každý večer vyhrají v barvě wehrmachtu bitvu o Berlín. Bohužel si nikdo neuvědomuje, že zítra se můžeme probudit a na ulicích budou tanky cizí armády a demokratická diskuse a plakátky v arabštině, perštině, čínštině nebo ruštině s hesly „odejděte" budou opravdu na prd. Počet sedadel v letadlech směřujících dál od našich hranic je, přátelé, omezen, a že by bylo v naší malé zemi narváno, tomu věřte.

Vměšuje se podle Vás Západ to těchto lokalit?

My jsme Západ! A naše plná bříška a nádrže aut musíme něčím plnit. Jestliže se dobrovolně nechceme vzdát tohoto komfortu a potřebné zdroje neumíme nahradit jinou alternativou, tak musíme bohužel pokračovat v koloniální válce. Můžeme to vzdát, ale pak nekoukejme závistivě přes plot, třeba do Ruska, kde si budou užívat všeho, čeho se v rámci pravdy, lásky a tolerance vzdáme my. To, že USA ve svých akcích postupují tak, jak postupují, je především chybou slabé Evropy. A slabá je, protože Brusel se stal politickým second-handem. Jestliže k volbám do Evropské unie příjde 18 procent voličů, je to zase chyba nás voličů, že je tam takový Ein Kassel Buntes, plný pudlíků druhé jakosti. I když poslední výsledky ve Francii nebo Rakousku naznačují, že už některé problémy nutí voliče hledat naději v netradičním politickém spektru.

A jaká je podle Vás pozice Ruska v těchto konfliktech ?

Dvacet let si dělal svět srandu z Ruska, dnes si dělá Rusko srandu ze světa. První varování přišlo v Gruzii, kdy NATO svoji doktrínu stavělo na malých skvěle vycvičených mobilních jednotkách, připravených zlikvidovat malá ohniska teroristů, a stajně tak se stavěla samozřejmě i gruzínská armáda. Vše bylo samozřejmě ovlivněno 11. zářím. Pak Rusko vzalo tisíc tanků, stíhačky a vyrazilo jednoduše vpřed a nikdo je prostě nedokázal zastavit. To bylo první varování, že se tady něco dělá špatně. A Krym nyní ukázal, že ruská armáda už není ta banda kouřících vojáků v pruhovaných tričkách, ale skvěle disciplinovaná a moderně vybavená armáda, která se poučila ze svých chyb a hlavně z chyb spojenců ve válečných konfliktech.

Putin skoro zadarmo přebral vliv v Perském zálivu a nepotřeboval zatím ani vystřelit. Kdo by včera řekl, že ruští vojáci budou dnes bránit Bagdád pod velením íránského generála Sulejmáního. A to po deseti drahých letech přítomnosti aliančních vojsk a to proti muslimským vojákům, které NATO vyzbrojilo a vycvičilo na základnách v Jordánsku proti Asadovi. Ta parta nemilosrdných kluků se tak už po několikáté vymkla z rukou. Kdo by před měsícem věřil, že Obama bude škemrat v Teheránu o pomoc, když před rokem měl ruku na tlačítku a chtěl Teherán zlikvidovat do posledního kamene jako největšího nepřítele západní civilizace. Já v Íránu byl a poznal, jak se tady v médiích permanentně lže a fabuluje. Nikde jsem se tu například nedočetl, jak Írán tvrdě bojuje s mudžahedíny a jak zavírá příslušníky Al-Kajdy. Nedělám si iluze o tamním režimu, ale když jsem si tu přečetl nějaký „seriózní" plátek, tak jsem měl pocit, že Teherán je jen bašta teroristů Al-Kajdy a každý Peršan má na sobě pás s bombou.

Obama se ukázal jako absolutní slaboch v Sýrii, hodil zbaběle Izrael přes palubu a skočil na špek Číňanům. Bohužel znovu se opakuji, Evropa jako celek nevyužívá slabosti a neznalosti evropského prostředí prezidenta Obamy, protože by dnes klidně mohla držet pevně Putina pod krkem a ne jen mu demonstrativně zavřít jednu trubku s plynem v Bulharsku. 

Jiří Vítek (41 let), předseda Unie bezpečnostních složek, bývalý hasič a publicista. Předseda lokální politické strany Patrioti - Volba pro Prahu. Dvakrát mimořádně povýšen za záchranu lidského života. Držitel Zlatého záchranářského kříže za mimořádný hrdinský čin. 

reklama

autor: Václav Fiala

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

4:44 Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

„To mne vede k domněnce, že ten Andrej Babiš, podepsaný vlastnoručně pod dopisem plédujícím za podpo…