Vážený politolog, který uprchl z Ukrajiny: Pokud země upadne do anarchie, k milionům dnešních uprchlíků se přidají ukrajinští nacisté. A ti budou ozbrojeni!

12.03.2016 10:41

ROZHOVOR Jestli Ukrajina upadne do anarchie, tak se k milionům uprchlíků ze Středního východu a Afriky přidají stovky tisíc z ní. Jen s tím rozdílem, že mnozí z nich budou ozbrojeni a hranice budou přecházet v celých částech. Ukrajinský politolog Rostislav Iščenko, který v roce 2014 emigroval do Ruska, uvádí hororové scénáře vývoje Evropské unie.

Vážený politolog, který uprchl z Ukrajiny: Pokud země upadne do anarchie, k milionům dnešních uprchlíků se přidají ukrajinští nacisté. A ti budou ozbrojeni!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace na podporu Ruska a proti válce na Ukrajině

Na Ukrajině se rozpadá vláda. Odejde premiér Arsenij Jaceňuk anebo jak to dopadne?

Myslím si, že je úplně jedno, jestli Jaceňuk odejde nebo zůstane. Tím více, že s demisí vlády nejsou nové parlamentní volby vůbec svázány. Jaceňuk může odejít, přijde druhý premiér, ale voleb se stejně nedočkáme. Problém navíc nespočívá v Jaceňukovi nebo volbách, ale v tom, že ukrajinská moc, tedy vláda, prezident a parlament, vyčerpala zásoby dovolující jí držet minimální nutnou úroveň vedení. Ukrajina sklouzává do anarchie a rozdrobenosti nezávisle na tom, jaké řešení přijmou politici v Kyjevě. Oprávněně se bojí, že na konci nebude muset ze země utéci pouze Jaceňuk, ale i oni všichni. I když sotva bude poté lépe.

V jedné analýze jste napsal, že válka se bude šířit na západ, tedy do Evropské unie. Jak to bude vypadat?

Jestli Ukrajina upadne do anarchie, tak se k milionům uprchlíků ze Středního východu a Afriky přidají stovky tisíc z ní. Jen s tím rozdílem, že mnozí z nich budou ozbrojeni a hranice budou přecházet v celých částech. Se současnou krizí Evropské unie, která je plně zaujata problémy s běženci, by příchod ozbrojených a vzteklých ukrajinských nacistů – kteří si myslí, že je Evropa prodala a zanechala jednoho na jednoho s Ruskem – mohl spolehlivě vést k situaci, jež se vymkne kontrole vlád. Tím více, že zformulovat jednotný postoj k danému problému Evropa nedokáže stejně, jako dnes není schopna vyjádřit jednotnou pozici k otázce migrantů.

Jak vnímáte události ohledně Islámského státu? Nerodí se právě v Sýrii možný konflikt mezi NATO ve spojenectví se zeměmi jako Saúdská Arábie a Ruskem podporujícím režim prezidenta Bašára Asada, Írán a další státy?

Ne. Válečné nebezpečí pochází z Turecka, které zahnalo samo sebe do pasti v Sýrii. Nyní si Recep Erdogan bude muset vybrat mezi invazí do Sýrie, což by přivodilo válku s Ruskem, a ztrátu autority Turecka, potažmo i jeho odstoupení z postu prezidenta, odchod z politiky vůbec a možnost uvěznění. Myslím si, že Erdogan zvolí válku, ale nepůjde o válku NATO s Ruskem. Je totiž velmi pravděpodobné, že například Řecko se v tomto konfliktu postaví na stranu Ruska.



Evropa je po uši v problémech. Migrantská krize ji rozdělila na země s multikulturním přístupem versus státy, které se k migrantům staví zády. Jak to skončí?

Rozpadem Evropské unie. Možná formálním, kdy bude unie rozpuštěna a „stará“ Evropa vytvoří nový spolek bez „nové“ Evropy. Možná neformálním, kdy EU bude na oko existovat dál, ale nebudou se dodržovat pravidla a dohody. V každém případě bude „stará“ Evropa řešit své problémy na účet „nové“.

Podle některých teorií chtějí evropské elity skrz multikulturalismus vytvořit masu lidí bez národního či vlasteneckého smýšlení, kteří vždy při volbách jen poslušně odhlasují a nebudou dělat žádné problémy. Co vy na to?

Věřím, že evropské elity dávno vidí, že se události nevyvíjejí tak, jak předpokládaly. Nicméně nemohou překonat politickou setrvačnost a také moc nevědí, co dělat dál. Staré koncepce nefungují a nové nejsou.

Jak vnímáte slovo propaganda?

Propaganda je pokusem někoho přesvědčit o správnosti svého postupu. Na propagandě není nic tak špatného, pokud operuje skutečnými symboly a významy. Když začíná propaganda bazírovat na lži, stává se nebezpečnou a vede lidstvo do slepé uličky, do krizových zón.



V Česku některé think-tanky píší a dělají konference o ruské propagandě. Dostávají obrovský prostor v mainstreamových médiích. Nicméně americká propaganda či propaganda neziskového sektoru jako by neexistovala...

Jde o tu samou setrvačnost, o které jsem mluvil výše. Evropa je dávno objektivně zainteresována v samospásném svazku s Ruskem. Nicméně zvyky elit a jejich sluhové pokračují v postrkávání Evropy pryč od Ruska. Existující evropské elity postavily na odmítání Ruska svou kariéru. Bude pro ně proto velmi složité otočist se k Moskvě čelem.

Můžete jmenovat několik aktuálních věcí, které se váží k americké propagandě?

Co vím, tak je nejvíce aktuální, že se americká propaganda snaží podrývat státnost. Nicméně nejen u svých oponentů, ale i u spojenců. Spojené státy americké se prostě snaží o anarchizaci politiky. To v konečném důsledku ovlivňuje bezpečnost celého světa, protože USA jsou pro něj nebezpečné.

Čeho se dočkáme v budoucnosti?

Utopie nikdy. Prohloubí se globální krize. V perspektivě deseti let se přejde na nový model mezinárodních vztahů, které budou založeny na nových vzájemných ekonomických vztazích. Válce se musíme snažit uniknout. Myslím velké válce, protože některé menší války jsou rozpoutané a ještě dlouho rozpoutané budou.
 

Kdo je Rostislav Iščenko?

Narodil se v roce 1965. Absolvoval historickou fakultu Kyjevské státní univerzity Tarase Ševčenka. V letech 1992 až 1994 působil na ministerstvu zahraničních věcí Ukrajiny. Pak do roku 1998 pracoval v prezidentské administrativě. Následně zastával různé důležité funkce, až se stal v letech 2006 až 2007 poradcem místopředsedy premiéra Ukrajiny Dmytro Tabachnyka. Po změně režimu na Ukrajině emigroval v roce 2014 do Ruska. V současné době je místopředsedou Centra pro výzkum firemních vztahů a prezidentem Centra systémové analýzy a prognózy. Je autorem četných analýz a účastníkem televizních debat.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jan Rychetský

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…