Vědci by neměli štvát lidi proti imigrantům, říká publicista a bývalý český muslim. A popisuje riziko, které nám hrozí z Bruselu

28.08.2015 8:58

ROZHOVOR „Buď přistoupíte na to, že Evropu zaplaví postupně během deseti dvaceti let desítky milionů lidí, kteří zničí její ekonomiku a sociální systém, nebo se tomu postavíte podobným způsobem jako Austrálie,“ míní publicista a bývalý český muslim Lukáš Lhoťan v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz. A přidává návod na zmírnění imigrační vlny. „Velmi tvrdě zpřísnit podmínky pro nelegální imigranty při žádání o azyl. Zabavovat majetky, potápět lodě a udělat kampaň pomocí různých letáků a propagačních materiálů. Aby uprchlíci jasně věděli, že když do Evropy přijdou ilegálně, nemají žádnou šanci zde získat povolení k pobytu – viz ten australský model.“

Vědci by neměli štvát lidi proti imigrantům, říká publicista a bývalý český muslim. A popisuje riziko, které nám hrozí z Bruselu
Foto: Archiv Lukáše Lhoťana
Popisek: Lukáš Lhoťan

Co si myslíte o výroku Andreje Babiše, že bychom měli okamžitě uzavřít vnější hranice schengenského prostoru?

Je to jenom řešení dočasné, nelze ho považovat za trvalé. Počty imigrantů budou narůstat.

Ale pokud se bude hranice střežit lépe, budou počty imigrantů narůstat méně...

Ano. Jak říkám. Jako dočasné řešení je to přijatelné. Ale je tu problém, že je třeba řešit i další věci, které jsou na to navázané. Představa, že dlouhodobě udržíte nějakou zeď či hranici, aby přes ni nikdo nepřešel, když ten tlak narůstá, je nereálná. Jednoho dne bude ten tlak tak velký, že zeď se provalí. Proto je třeba řešit i jiné věci s tím spojené.

Jak se vám jeví takzvaný australský model podle hesla „pokud jste k nám přijeli lodí bez víz, nesmíte v Austrálii zůstat“? Je něco podobného realizovatelné i v Evropě?

Je to jedno z možných řešení. Ale v případě Evropy by muselo být ještě tvrdší a s více dalšími na to napojenými věcmi. Jiná cesta prostě není. Buď přistoupíte na to, že Evropu zaplaví postupně během deseti dvaceti let desítky milionů lidí, kteří zničí její ekonomiku a sociální systém, nebo se tomu postavíte podobným způsobem jako Austrálie.

V Makedonii je vyhlášen výjimečný stav, nápor uprchlíků nezvládají. Co mají dle vás konkrétně tady dělat?

Makedonie má smůlu, že je na té tranzitní trase. Jediné logické řešení situace pro její vládu je zajistit co nejrychlejší průchod uprchlíků přes své území. Dát jim zadarmo dopravu, hlavně ať přes makedonské území rychle projdou. To je jediné řešení. Je nesmysl si myslet, že Makedonie uzavře hranice, a bude řešit evropské problémy za Evropskou unii.

Neměla by se podobně chovat i Česká republika? Většina běženců se chce přes naše území dostat do Německa. Nebylo by jednodušší je tam pouštět, a ne je pár kilometrů před jejich vysněným cílem zadržet a umístit třeba do Bělé, kde jsou nespokojení...

Samozřejmě, že by to bylo v rozporu s evropskými normami a dohodami, které Česká republika podepsala, ale bylo by to vhodné řešení. Udělat pro uprchlíky koridory, zajistit jim průchod. My je tady zadržíme, vytvoříme jim dluh 15 tisíc korun na osobu a potom je propustíme bez prostředků a necháme na svém území. Zajistit jim volný průchod do Německa by pro nás bylo ekonomicky přijatelnější.

Všechny imigranty Evropa nepojme. Má ale podle vás některé přijmout? Třeba válečné nebo jen křesťany či dle vybraných profesí?

Mělo by se to odstupňovat. Postupovat podle nějaké stupnice. Ekonomické migranty – i když je to obtížně dokazatelné – bychom měli vyhostit. Urychleně. Ne jako teď, že tu jsou několik let, mají se jako králové a pak tu stejně zůstanou. U těch, kteří utíkají před válkou: muslimy se snažit držet na jejich území. A poskytnout jim pomoc, proti tomu nejsem. Ale představa, že je přestěhujeme do Evropy a za dvacet let se budou vracet do Sýrie, je nesmysl. Jakmile se sem jednou přesunou, už tu zůstanou. Potom jsou tu skupiny osob, které jsou relativně nejpřijatelnější pro usídlení u nás. Ať už jsou to křesťané či jiné náboženské menšiny. U těch bychom měli přihlížet k faktu, že i kdyby se podařilo vyřešit některé dílčí důvody – třeba existenci Islámského státu – tak oni jsou stejně v muslimském světě diskriminováni. Například v Saúdské Arábii, ale i Íránu nebo Egyptě křesťané čelí genocidě. Takže i bez Islámského státu je dost důvodů pro to je tady nechat. Je to v současné situaci jediné řešení, protože Evropa nemá zájem poslat armádu do oblasti Iráku či Sýrie, aby se tam zajistilo dodržování lidských práv podle našich standardů. Jediná varianta je tedy nechat je u nás.

Když jsem se ptal na začátku na případné uzavření vnější hranice Schengenu, říkal jste, že je to jen dočasné řešení. Jaká opatření tedy mají ještě přijít, aby se ta imigrační vlna alespoň zmírnila?

Velmi tvrdě zpřísnit podmínky pro nelegální imigranty při žádání o azyl. U občanů Kosova je nereálné, že u nás dostanou azyl. Není tedy důvod je tu mít rok či ještě déle na takové sociální podpoře, že je to pro ně způsob výdělku. Přijdou, požádají o azyl, dostanou v Německu sociální podporu, což jsou peníze, které by v Kosovu nikdy nevydělali. Potom jim po dvou letech zamítnou azyl a oni se s ušetřenými penězi vrátí domů. Tohle se musí zastavit. Také se musí velmi tvrdě zakročit proti všem strukturám, které vydělávají na této masové migraci. Od různých neziskovek, které se vysloveně živí tím, že podporují příliv imigrantů a poskytují ilegálům různé právní rady, jak co nejvíce vytěžit z našeho systému, po různé mafiánské struktury, převaděče. Zabavovat majetky, potápět lodě a udělat kampaň pomocí různých letáků a propagačních materiálů. Aby uprchlíci jasně věděli, že i když budou riskovat a přejdou různými cestami do Evropy, tak už to, že přišli ilegálně, je pro ně veliké minus a nemají žádnou šanci zde získat povolení k pobytu – viz ten australský model.

Česká republika není cílovou zemí imigrantů. Mohli bychom se jí stát? Češi se údajně imigrantů bojí nejvíce z celé EU. Jsme příliš vystrašení, nebo je náš strach oprávněný?

Je to oprávněné. Podívejte, co vyhlašují Němci, Francouzi, Rakušané, že je nutné imigranty přerozdělovat. Že je třeba být v rámci Evropské unie solidární. To znamená, že my si sem nastěhujeme imigranty. Ale také chtějí, abychom jim dali stejné sociální podmínky, jaké jim dává Německo. Tím pádem by se migranti dostali na mnohokrát lepší životní úroveň než spousta chudých Čechů. Náš sociální systém by to zatížilo. V určitých ohledech je panika u lidí až přehnaná. Problémy, o kterých se bavíme, tedy usidlování velkého množství uprchlíků na území České republiky, hrozí ve výhledu několika let. Není to otázka dejme tomu do prosince. Podstatné ale je to, že oni tady nemají zatím vytvořené stejné podmínky jako v Rakousku a Německu. Kde mají i svoje ghetta a struktury. To je pro ně velké minus. Maximálně tu mají někteří kamarády či příbuzné. Ale jsou tu vystaveni tvrdé realitě v tvrdé zemi. Za těch skromných podmínek, co tu jsou, se jim zůstávat zde nechce.

Tady opravdu zůstávají spíše ti, kteří buď tu mají příbuzné, nebo jsou opravdu pronásledováni a jsou rádi, že jsou v bezpečí. Mnohem podstatnější věc je ale ta, že v tom množství, co se jich valí do Evropy, postupně vytvářejí přistěhovalecké skupiny nátlakové lobby, pronikají do politických stran. A podporují co nejvíce oslabení obranyschopnosti Evropy před tímto přílivem. Je třeba si uvědomit, že pokud bude Česká republika víc a víc svazována Evropskou unií a bude ztrácet svoji právní nezávislost a politici nebudou moci rozhodovat, jak chtějí občané, ale podle toho, co schválí nějaká skupina celoevropských politiků v Bruselu, pak se Česká republika může velice snadno dostat do podobné role jako obec Vyšní Lhoty, kde se s občany nikdo nebavil. A řekli jim – budete tady mít tábor s uprchlíky. Jednoho dne může říci Brusel České republice – u vás je to příliš jednolitá společnost, máte tam málo imigrantů, pošleme vám jich tam každý rok deset tisíc a budete je živit. A to je největší riziko, které nás v budoucnu čeká.

Minulý týden vydali čeští vědci výzvu proti rasismu a xenofobii. Jak se na ni díváte?

Když zapomenete na emoce, humanismus, křesťanskou výchovu, tak vědci by měli uvažovat jako vědci. Když se nám přemnoží nějaký živočišný druh, většinou to vede ke zničení ekosystému. Co se stane, když někde zavřete potkany a nedáte jim najíst? Začnou se pojídat mezi sebou. Dostáváme se do podobné situace. Přelidnění je tak veliké a touha těch lidí mít se tak dobře jako Evropani je tak veliká, že to, co si dnes berou imigrací, zítra mohou být ochotni si vzít i násilím. Takže podle mě ti vědci úplně zapomněli na vědecké myšlení. Místo toho, aby se snažili říci spoluobčanům a našim představitelům, že je třeba řešit příčiny přelidnění a příčiny konfliktů v těch oblastech, tak jenom chtějí, aby se naši občané vzdali svého sociálního a ekonomického postavení ve prospěch nekonečné řady imigrantů, kteří k nám přicházejí. Vědci podle mě naopak ještě více poštvou občany proti imigrantům. Místo, aby se snažili tyto nálady utlumit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česko jako přívěšek, F-35 jako výplané. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

4:44 Česko jako přívěšek, F-35 jako výplané. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

„Nelze pochybovat o tom, že když se ve Washingtonu rozhodnou rozmístit v Česku či Polsku jaderné nál…