Veleba znovu udeřil na ČT: Dělají chybu, mezi svátky si sestřih znovu přehraji a budu konat. Je to šílené!

13.12.2014 19:47

ROZHOVOR Způsob, jakým ČT informuje o vyjádřeních prezidenta Miloše Zemana, podle senátora a předsedy SPO Jana Veleby vyhovuje premiérovi Bohuslavu Sobotkovi. Zmínil to v rozhovoru pro ParlamentniListy.cz. Zároveň Veleba zkritizoval reakci veřejnoprávní televize a trest pro zaměstnance, který cenzuroval projev hlavy státu. Přidává i další příklad podle něj účelové manipulace s videozáznamem a upozornil na výsadek čínských investorů v Praze.

Veleba znovu udeřil na ČT: Dělají chybu, mezi svátky si sestřih znovu přehraji a budu konat. Je to šílené!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda SPO Jan Veleba

ČT upravila projev prezidenta k pětadvaceti letům svobodného podnikání v Česku. Z původní věty: „Jdeme (Česká republika) po stoupající cestě, na které jsou některé zbytečné kameny. Tu Viktor Kožený, tu Zdeněk Bakala, tu mnozí další,“ se ve vysílání objevila věta „Jdeme po stoupající cestě, na které jsou některé zbytečné kameny. Tu Viktor Kožený, tu mnozí další.“ Výsledkem je, že televize dočasně převede na jinou pozici editora, který byl za reportáž odpovědný a sníží mu plat. Co říkáte na toto opatření?

Jde o cenzurní zásah do proslovu prezidenta republiky a mělo by dojít ke zrušení pracovního poměru u editora, který byl za záznam zodpovědný. Samozřejmě je otázkou, zda vůbec bude potrestán, jestli skutečně dostane nižší plat a pokud ano, zda mu peníze nedorovnají odměnami, aby se „vlk nažral a koza zůstala celá.“

Přesto, ředitel Petr Dvořák se divákům omluvil…

Reakce pana ředitele je vynucená. Není to spontánní reakce, kterou by s chutí udělal. Pokud by to byla jeho přirozená odpověď, měla přijít okamžitě. Asi před třemi týdny jsem byl v Hyde Parku a snažili se mně ovlivňovat přes sluchátka v režii. Od té doby mám obrovské množství reakcí, ze kterých jasně vyplývá, že je významná část veřejnosti popuzena ze způsobu, jakým vysílá veřejnoprávní televize. Kritika sílí a panu řediteli nezbylo nic jiného než editora potrestat. Sečteno a podtrženo: trest není adekvátní, přišel pozdě a je vynucený veřejným míněním.

Možná se teď budou snažit o větší objektivitu v souvislosti s kauzou, o které jsme mluvili…

Situace se neuklidní. Je to dané personálně. Odešli kvalitní redaktoři, kteří byli neovlivnitelní, například Drtinová. Pracují tam lidé, kteří nejsou schopní podat profesionální a objektivní výkon. Nezmizí ze zákulisí ti, kteří ČT ovlivňují. Nastanou nějaké kosmetické záležitosti, podstata ale zůstane stejná.

Vy jste vyzval i premiéra Bohuslava Sobotku, aby „zakročil.“ Ten se ale situací zřejmě zabývat nebude. Pro iDNES.cz jeho mluvčí uvedl: „Pan senátor Veleba by se měl se svojí stížností vůči zpravodajství veřejnoprávní České televize obrátit na kompetentní orgány či organizace, které se právě takovými stížnostmi zabývají a je v jejich kompetenci je řešit, tedy například na Radu České televize.“ Co si o tom myslíte?

Teď zasáhnou do vyjádření pana prezidenta, zítra to může být pan premiér, pozítří někdo jiný. Panu premiérovi do hlavy nevidím, ale podle mého názoru mu útoky na pana prezidenta vyhovují, protože zeslabují pozici hlavy státu. Pokud by to tak nebylo, jeho reakce 17. listopadu by vypadaly jinak. Na ostudnou záležitost, kdy lidé házeli na prezidenta republiky vajíčka, mělo jeho vyjádření několik fází.

Zmiňoval jste, že máte zájem sdružit nespokojené koncesionáře, „zapojit kvalitní právníky a řešit věc právní cestou se silným mandátem v ruce.“ Co to bude znamenat?

Zahájil jsem analýzu tohoto kroku. Nešlo by o neplacení koncesionářských poplatků. Cílem je zesílit pozici koncesionářů. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání naprosto selhává, takže proto chci vytvořit protiváhu, kterou by Česká televize musela respektovat. V současné době dávám dohromady iniciativní skupinu senátorů. Podobnou cestou šli v Německu, ale podrobnosti neznám.

Znamenalo by to i zákonné úpravy?

To musí říci právníci. Existuje také slovenská cesta, kde zákonem zrušili koncesionářské poplatky. Ale uvedu Vám i další příklad práce ČT. V pořadu 168 hodin odvysílali záběry z demonstrace na Klárově, kterou jsme iniciovali ve prospěch prezidenta 17. listopadu. Mimochodem podotýkám, že tvrdili, že tam byly desítky lidí a ve skutečnosti tam byly stovky. Měl jsem tam vystoupení, ve kterém jsem mimo jiné citoval a jasně jsem řekl, že věci dospěly tak daleko, že místopředseda sněmovny Petr Gazdík, a teď jsem řekl cituji a zmínil jsem jeho větu, kterou uvedl na ČT 24, kde jsme spolu byli: „Prezidenta Zemana volila ta méně kulturní část národa.“ Pak jsem pokračoval ve smyslu, že je potřeba „tuto méně kulturní část národa mobilizovat.“ ČT úvod neodvysílala a nebylo patrné, že hovořím v souvislosti s rétorikou pana Gazdíka. Tím to ale nekončí. Psycholožka, která větu rozebírala, dospěla v podstatě k závěru, že mám normalizační slovník z dob hluboké totality. Toho je schopná veřejnoprávní televize. Dělají chybu, protože já budu mít mezi vánočními svátky čas, znovu si sestřih přehraji a budu konat. To je šílené.

Už to bude měsíc po událostech na Albertově, jak hodnotíte situaci po čase?

Protesty byly organizované a podporované ze zahraničí. Dokladem jsou pro mě dvojjazyčné transparenty, které se na Albertově objevily. Já už něco pamatuji a dvojjazyčné transparenty jsem viděl poprvé 21. srpna 1968, kdy k nám vtrhla vojska Varšavské smlouvy. Transparenty byly české a v azbuce, aby si ruští vojáci přečetli, že u nás nejsou vítaní. Letos 17. listopadu to bylo podruhé. Důvodem nebylo, aby si text přečetlo pár turistů, ale aby tomu rozuměli čtenáři v zahraničí. Kým jsou protesty podporované přesně nevím, ale důvodů k nim je více. Pravdoláskaři a „pražská kavárna“ ztratili vliv na Hrad a 25. výročí od listopadu 89 byl den, který budí pozornost, takže protest nasměrovali na toto datum. Další důvod je, že prezident Miloš Zeman promyšleně definuje a hájí české zájmy. Pravidelně cestuje do zahraničí na významné návštěvy, kam bere podnikatele, což nikdo jiný dříve nedělal. Praktickou činností podporuje český průmysl a zaměstnanost. Toto podle mého názoru kříží plány různým kapitálovým uskupením, které se domnívají, že prostor by měl být jejich a Češi by se do něj neměli plést. V Praze by měl vzniknout například výsadek investorů, odkud by nastupovali do prostoru Evropské unie. Praha by měla být uzlem a pokud by vše takto proběhlo, bude to mít příznivý vliv na investice v České republice. Opatření tohoto typu se stoprocentně někomu nehodí. A je tu ještě důvod politický. Miloš Zeman dovede bez klišé a autocenzury pojmenovat zahraničně–politické problémy a zpravidla vybočuje z poslušné rétoriky poslušných představitelů Evropské unie, kteří jsou podřízení směru Washington.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…