Velká hádka v koalici se prý blíží. Petr Mach čeká, zda vyplave na povrch

31.05.2014 11:15

ROZHOVOR Cílem nového europoslance Petra Macha je změnit politické poměry v České republice. Evropské volby, to byl prý jen startovací můstek. Petr Mach, předseda Strany Svobodných občanů, v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz sdělil i to, že Nigel Farage může být nový britský premiér.

Velká hádka v koalici se prý blíží. Petr Mach čeká, zda vyplave na povrch
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Svobodných Petr Mach

Anketa

Měla by Evropská unie vrátit některé pravomoci národním státům?

hlasovalo: 8217 lidí

Jak moc pomůže „vítězství“ v Evropských volbách Svobodným k úspěchu v národní politice?

To byl hlavní důvod, proč jsme šli do eurovoleb. Považujeme domácí politiku za důležitější, protože se v ní dá změnit k lepšímu více věcí než v Evropském parlamentu. Je to pro nás startovací můstek pro Parlament České republiky. Rozhodně se nehodlám v Bruselu zašít a ztratit se tam. Mým cílem je změnit politické poměry v České republice a tomu bude podřizovaná i má činnost v Evropském parlamentu.

Takže teď chystáte kandidátky pro komunální volby?

Ano, já pochopitelně kandidovat nebudu, ale myslím si, že kampaň, kterou jsme teď měli, tak pomůže i při vnímání naší strany v jednotlivých obcích ke zlepšení úspěchu Svobodných.

Na co přesně se chcete v Evropském parlamentu zaměřit?

Budeme dělat to, co jsme slibovali voličům před volbami. Pokusíme se otevřít smlouvu o fungování Evropské unie a prosadit, aby členství v eurozóně bylo dobrovolnou věcí. Budeme argumentovat proti všem návrhům směrnic, které nám přijdou škodlivé, a budeme se snažit přesvědčit europoslance, aby s námi proti těmto škodlivým směrnicím hlasovali.



Kdo bude Vašim spojencem v hlasování v Evropském parlamentu?

Abychom prosadili své, tak budeme potřebovat většinu. Přidáme se ale do frakce, která je nám myšlenkově nejblíž, abychom vůbec mohli naše návrhy předkládat. Znám se s Richardem Sulíkem ze slovenské Svobody a solidarity, pak bude spojencem Nigel Farage a United Kingdom Independente Party (UKIP). Společnou řeč najdeme s lidmi z AfD (Alternative für Deutschland) a věřím, že se najdou i další podobně smýšlející.

Jak na Vás zapůsobily výsledky eurovoleb v evropském měřítku?

Já jsem především pogratuloval Nigelovi Faragovi, jejichž vítězství je impozantní a myslím si, že bude zanedlouho britským premiérem.

Na debatě ve Zlíně jste před časem řekl, že budete mezi europoslance docházet poctivě, ale že většinou budete hlasovat proti. Není to tak trochu nekonstruktivní přístup?

Když bude Evropská komise navrhovat správné věci, tak budeme hlasovat pro, ale chceme zamezit špatným návrhům. Já se jen obávám, že to, co bude přicházet z Evropské komise, nebudou dobré návrhy. Když přijde Evropská komise s návrhem, že by se měla zrušit směrnice o kvótách na solární elektřinu, tak návrh nadšeně podpoříme.

Řekl jste i to, že budete jezdit jen do Štrasburku, a ne do Bruselu. Co vás k tomu vede?

Tak úplně to není. Už v pondělí jedu na setkání do Bruselu s Nigelem Faragem a dalšími podobně smýšlejícími. Chtěl jsem tím jen říct, že nechci ztrácet čas na nějakých setkáních, kde se nic prosadit nedá a kam mnozí poslanci jezdívali jen proto, aby se zapsali na prezenční listinu a dostali nějaká eura navíc. Tohle já podstupovat nehodlám.

Chcete si nechat pozici předsedy Svobodných i svou práci. Jak to budete zvládat časově?

Mám teď úvazky na dvou školách, takže předpokládám, že je nějak omezím, ale vzdát se této práce nechci, protože mě přednášení studentům baví. Navíc si chci zachovat kontakt s reálným světem. Nechci, aby se ze mě stal „bruseločlověk“, který jen bloumá po chodbách paláců. To je nutnost pro zachování duševního zdraví.

Zajímavá ještě bude debata o eurokomisaři. Sociální demokraté by na tomto postu rádi viděli Pavla Mertlíka, hnutí ANO navrhuje Pavla Teličku, lidovci Zuzanu Roithovou. Kdo by měl podle Vás nejlepší předpoklady?

Já bych si přál, aby tam byl někdo, kdo nemá tak silné regulatorní smýšlení. Nevidím příliš velký rozdíl v těchto kandidátech. Je to ale plně v kompetenci vlády, takže mé rady by byly k ničemu. Na eurokomisaři se bude muset shodnout vládní koalice.

Mohl byste tedy říci, který z navrhovaných lidí by nebyl prospěšný?

Mně připadá, že jsou to typově podobní lidé, zejména pan Telička a Mertlík. Možná koalice přijde s nějakým zajímavějším jménem.

Vy máte nějaký nápad?

Já jsem v televizi říkal, že mně by se líbilo, kdyby byl eurokomisařem Petr Robejšek, ale obávám se, že to není člověk, kterého by si současná vláda vybrala.

Očekáváte spory v této věci mezi ANO a ČSSD?

Myslím si, že se budou hodně hádat. Otázka je, do jaké míry to pronikne na veřejnost.

Za jakých podmínek by mohlo dojít k nastavení obecně pozitivního vnímání Evropské unie?

Hypoteticky, kdyby se změnily poměry, kdyby se Evropská unie uvolnila. Například, kdyby se euro změnilo na dobrovolnou měnu a kdyby EU přestala diktovat podmínky DPH, tak by najednou přestala lidem vadit. Lidem nevadí volné cestování a volný obchod. Lidem vadí byrokracie. Příliš ale nevěřím, že se v tomto Evropská unie zlepší. Proto zůstává alternativou jiná organizace, a sice Evropské sdružení volného obchodu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězení? To bývá odrazový můstek. Upozornění u kauzy Feri

15:55 Vězení? To bývá odrazový můstek. Upozornění u kauzy Feri

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA Kauza Dominika Feriho je komentátorovi nadále podezřelá. „Jakákoli …