Velká předvolební hra Bohuslava Sobotky. Renomovaný Bohumil Pečinka vám teď vysvětlí, jak se v ní orientovat

02.05.2017 20:51

ROZHOVOR „Premiér to svoje gesto odporu vůči praktikám ministra Babiše vyhlášením demise výrazně posílil a myslím si, že u veřejnosti si tím vůbec neuškodil,“ analyzuje současnou situaci politický komentátor a známý publicista Bohumil Pečinka. Podle něj lidé ocení, že byl Bohuslav Sobotka schopen vzdát se pro své přesvědčení i tak vysoké funkce, jakou nyní zastává. Navíc orgánům činným v trestním řízení, zvláště státnímu zastupitelství, se prý do obvinění místopředsedy vlády Babiše moc nechtělo, stejně tak jako finančnímu úřadu.

Velká předvolební hra Bohuslava Sobotky. Renomovaný Bohumil Pečinka vám teď vysvětlí, jak se v ní orientovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohumil Pečinka

Premiér Sobotka překvapivě ohlásil svoji demisi, a tím i celé vlády. O tomto jeho zásadním rozhodnutí nevěděli prý ani jeho sociálnědemokratičtí ministři. Jak si myslíte, že celá záležitost dopadne? Dohodnou se nakonec koaliční partneři mezi sebou (i když v tomto případě by musel pryč z vlády Babiš) a současná vláda bude pokračovat? Nebo je to už zcela v rukou prezidenta Zemana? Dá se vůbec předpokládat nějaký scénář?

Ta situace má asi deset různých vyústění. Nicméně ze strany premiéra Sobotky je to mimořádně překvapivý, ale v jeho postavení správný tah. On se totiž tím vyhrožováním Andreji Babišovi, že ho odvolá z vlády, dostal do dost prekérní situace. Babiš sám odejít nechtěl a Sobotkovi by pak stejně zůstali ve vládě ministři za hnutí ANO, což by bylo pro něj velmi nepříjemné. Premiér to svoje gesto odporu vyhlášením demise výrazně posílil a myslím si, že u veřejnosti si tím vůbec neuškodil. Jelikož lidé ocení, že byl schopen se vzdát pro své přesvědčení i tak vysoké funkce. Navíc zamotal hlavu jak Miloši Zemanovi, tak Andreji Babišovi. Musíme si uvědomit, že máme několik měsíců před volbami a ta nynější pozice ČSSD není vůbec špatná. Stali se zásadním odpůrcem hnutí ANO a s tímto aranžmá půjdou i k volbám.  

V případě nedohody koaličních partnerů je na tahu Miloš Zeman. Co by tak mohl udělat? Nepřijme demisi, což nemusí podle platných legislativních norem... Jmenuje premiérem Babiše, se kterým má velmi přátelské vztahy, a ten se pak bude snažit za jiné konstelace dovládnout? Anebo tu budeme mít zase nějakou další úřednickou vládu?

Anketa

Sobotka shodil vlastní vládu a...

hlasovalo: 4957 lidí

Podle ducha a litery ústavy by měl Miloš Zeman pověřit vítěze předchozích voleb sestavením vlády, a tím je ČSSD. Tedy složení kabinetu by mělo být znovu záležitostí Bohuslava Sobotky, který má na to právo. Je ale pravda, že to měl Miloš Zeman už udělat při pádu Nečasovy vlády, kdy původně měla pak skládat vládu Miroslava Němcová, ale on to neučinil a jmenoval sám vládu úřednickou. Takže to může udělat i teď, i když ústava říká něco jiného. Andreje Babiše by ale mohl, podle výsledku voleb, vyzvat až ve druhém kole.   

Miroslav Kalousek obvinil Bohuslava Sobotku z toho, že se opět zbavil odpovědnosti a přenechal ji prezidentovi. Nařkl ho tedy ze slabosti, stejně jako například vedení nové strany Realistů Petra Robejška. Kritici premiéra poukazují na fakt, že to má být právě on, kdo „vyžene“ Babiše z vlády, když ho předtím tak tvrdě napadal. Souhlasíte s tímto názorem?

Naprosto ne. Já jsem na to prakticky už jednou odpověděl. Kdyby Sobotka vyhodil z vlády Babiše, tak by mu kromě jiného tam zbyli jeho ministři z hnutí ANO, a to by byla pro předsedu vlády hodně nevýhodná pozice. Takže opakuji, já si myslím, že premiér učinil správné rozhodnutí. 

Bylo opravdu nutné, aby premiér podával hned demisi? Je podle vás situace opravdu tak vážná? I když kauza s nákupem dluhopisů vlastní firmy vrhá na Andreje Babiše špatné světlo stejně jako případ údajného dotačního podvodu při rekonstrukci Čapího hnízda, neměly by nejprve konat policie a orgány činné v trestním řízení? A neměly by se až potom vyvozovat důsledky? Ať je to jakkoliv, Česko má nyní celkem úspěšnou vládu, ekonomice se daří a máme především pět měsíců do voleb...

No, to není tak zcela jednoznačné. Podle mých informací orgánům činným v trestním řízení, zvláště státnímu zastupitelství, se do obviňování místopředsedy vlády Babiše moc nechtělo. Nevím, jestli měli strach nebo hráli s předsedou ANO nějaké politické hry, aby podpořil jimi navržený zákon o státním zastupitelství, který zvyšuje jejich pravomoci.

To opravdu nedokážu zcela jednoznačně posoudit. Já v tom jen vidím jakési taktizování ze strany státních zástupců. A proto někdy nelze vyčkávat, až to všechno doběhne do konce, včetně soudů. Je třeba konat dříve. Premiér měl na to nárok, neporušil žádný zákon a prostě to udělal. A celá záležitost je demisí, tím silným gestem, znovu ve hře.    

S tím laxním přístupem orgánů činných v trestním řízení máte zřejmě pravdu. Premiér Sobotka ve svém projevu také připomněl, že finanční správa nemá zrovna moc chuti prověřovat svého šéfa – ministra financí. OLAF, kontrolní orgán EU pro dotační záležitosti, vyšetřuje kauzu Čapí hnízdo už déle než rok bez jakéhokoliv vyjádření, stejně jako česká policie. Je tomu skutečně tak, že u nás máme stále dvojí metr na lidi? Jeden na ty obyčejné a druhý, který měří naprosto jinak, na velké, vlivné podnikatele a špičkové politiky?         

Tak pokud vím, zástupci OLAF měli právě o tomto čase přijet do České republiky svědčit. Ale s tou poznámkou o dvojím metru souhlasím. Zvláště státní zástupci se teď chovají jako agenti s teplou vodou a vnucují ten svůj nový zákon, kterým si posilují svoje pravomoci, většině politických stran. Oni sami se tím dostávají do obrovského střetu zájmů a je to šíleně skandální. Jak tedy mají vyšetřovat Babiše, který se dostává také do střetu zájmů? Pro mne jsou nedůvěryhodní a nevěřím jim ani nos mezi očima. Ano, u nás často platí dvojí metr při uplatňování práva.

Vůbec kolem Andreje Babiše existuje řada temných podezření. Ať už se týkají jeho podnikatelských začátků a finančních operací, díky kterým se stal majitelem Agrofertu, či zmíněných kauz typu „dluhopisy“ nebo Čapí hnízdo. Spekuluje se, že ještě do voleb by Babiš mohl být obviněn, nicméně ve všech průzkumech jsou on i hnutí ANO na špičce. Proč to jeho voličům nevadí? Je to tak, že lidé v ČR automaticky počítají s tím, že „všeci kradnú“, ale Babiš na rozdíl od ostatních „chytráků“ je nyní úspěšným podnikatelem a také ministrem financí? Vydrží mu jeho vysoké preference do parlamentních voleb i po Sobotkově demisi?

Každá doba má nějakou svoji specifickou atmosféru. U nás panovalo a stále panuje velké zklamání z počínání a také z různých korupčních afér tradičních stran i dalších reprezentací. Takže těm jiným spolkům a hnutím se pak leccos odpustí...

Co soudíte o Babišových zahraničněpolitických názorech? Velice tvrdě se staví proti imigraci, kritizuje EU a několikrát, když mluvil sám za sebe „z voleje“, zpochybnil smysl sankcí proti Rusku... Co by z hlediska geopolitiky premiér Babiš asi provedl s naší zemí?

V této souvislosti bych chtěl především vědět, kdo reprezentuje zahraničněpolitické směřování naší republiky v hnutí ANO, zda Andrej Babiš, nebo europoslanec a místopředseda Evropského parlamentu Pavel Telička. Jejich názory nejsou totiž jen diametrálně odlišné, ale dá se říct, že dokonce výrazně protikladné. A to na zásadní otázky, jako jsou evropská integrace, migrace, sankce proti Rusku, přijetí eura atd. Já opravdu nevím, kdo má v tom navrch. A vedení hnutí ANO je známé tím, že dovede během krátké doby hlásat na různé zahraniční události úplně opačná stanoviska, než prezentovala dříve.     

Umí Andrej Babiš dělat politiku? Koho si bude po volbách chtít „ochočit“ jako koaličního partnera? Lidovce se Starosty, KSČM, Tomia Okamuru, či ODS? Nebo se vyplní předpokládaný scénář některých politiků a budou „všichni proti Babišovi“?

Ono bude strašně záležet na tom, jak se vyřeší ta nynější politická hra okolo demise a s jakým aranžmá se pak půjde k volbám. Jestli lidé pochopí, že to Sobotkovo gesto bylo správné, anebo ho nechají plavat. Já se domnívám, že ČSSD na tom může dost vydělat. Otázkou je také, jakým způsobem se vyřeší ty Babišovy kauzy. On se také může dostat do izolace. Jasné je, že vyřešení současné situace s rezignací vlády nastávající parlamentní volby dost ovlivní.

reklama

autor: Jan Štěpán

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

4:44 Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

„To mne vede k domněnce, že ten Andrej Babiš, podepsaný vlastnoručně pod dopisem plédujícím za podpo…