Velké strany se už před volbami porazily samy, padlo od Babiše

29.08.2013 10:52

ROZHOVOR Velké politické strany udělaly do voleb velký kus práce za nás. Jejich politici si neuvědomují, že dělají službu lidem a jestli to věděli na začátku, tak to hodně rychle zapomněli. My chceme skládat účty. Tvrdí to v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz Jaroslava Jermanová, předsedkyně Babišova hnutí ANO 2011 ve Středočeském kraji, dříve členka ODS.

Velké strany se už před volbami porazily samy, padlo od Babiše
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Andrej Babiš na mítinku v Chomutově

Podle ní je jedním z největších problémů České republiky, že mizí střední třída a s ní i malí zaměstnavatelé, které ničí vysoké daně. Tenhle národ si však šanci zaslouží.

Jak vidíte vaše šance do voleb teď po posledních krizích ve vrcholové politice? Pomohly vám do dalších voleb?

Krize trvá už několik měsíců, to víme všichni a pro nás, pro hnutí by bylo výhodnější, kdyby byly volby v řádném termínu, abychom měli dost času zmobilizovat naše sympatizanty. Ale díky naší struktuře lidí to dáme i tak.

Na co se hodláte zaměřit v předvolební kampani?

Určitě se zaměříme na kontaktní kampaň v ulicích, to lidé potřebují, my také, a je to jediná správná cesta. Až se dostaneme do Parlamentu, abychom mohli na ulici zpětně říci, zvolili jste nás a my jsme to udělali. S činy jsme ale nečekali na předčasné volby, děláme tyto aktivy od vzniku hnutí, akorát teď zařadíme vyšší rychlostní stupeň.

Nevykládejte si to špatně, ale s cílem plnit sliby jde do politiky spousta lidí, málokomu se to však podaří. Ať už kvůli stranickým vyjednáváním, koalicím nebo korupci. Jak to chcete dokázat vy?

Já musím říci, že my všichni z hnutí nejsme profesionální politici. A pokud někdo z nás byl, tak na komunální úrovni, kde se nepolitikaří, ale mnohem více pracuje. Druhá věc je, že něco dokázali, mají něco za sebou a společně nechceme pokračovat v současné politické kultuře, tedy spíše nekultuře, a musíme vrátit politiku zpátky lidem. Předpokládáme, že se nám podaří získat takový počet hlasů, abychom dokázali vnést světlo do nekultury a změnit její nastavení. Šance tady jsou a tenhle národ si je zaslouží.

Jak se chcete postavit velkým politickým stranám a porazit je ve volbách?

Tady jde o to, my je nechceme porazit, ony se porazily samy. Ony za nás velký kus práce už udělaly samy, vždyť je to selský rozum, který používá každý z nás, my nejdeme proti nikomu, my chceme prosadit program pro lidi. Je na voličích, aby zvážili a uvěřili, nebo neuvěřili, budou za nás mluvit kandidáti, životopisy a jejich zkušenosti. Nenazývala bych to jako otevřený boj někoho proti někomu.

Co vás nejvíce štve na současné vrcholové politice v České republice?

Neuvědomují si, že dělají veřejnou službu občanům a nejsem si jistá, že to věděli na začátku a pokud to věděli, tak to velmi rychle zapomněli. Žijí ve svém světě, mimo realitu a myslí si, že mají vše dovoleno. My chceme skládat účty.

Jaký je váš názor na prezidenta?

Je to můj osobní názor, pan prezident Miloš Zeman není mým prezidentem a to je všechno, co chci říci.

Byl Václav Klaus lepší?

To je těžká otázka. Co se týče reprezentace České republiky, tak musím říci, že Klaus byl více reprezentativním prezidentem, než je Zeman.

Co je vaší osobní prioritou v politice?

Mojí osobní prioritou, i když vnímám jako velký problém korupci, je mizení středního stavu. Ta vrstva lidí, kteří republiku posouvají dál, ekonomicky ji zvedali, jsou to menší podnikatelé, živnostníci, manažeři, intelektuálové, tahle vrstva mizí. Je to velká škoda, mělo by se s tím něco dělat.

Co se týče konkrétních věcí, je to sociální oblast, rovné příležitosti, zabývám se genderovou otázkou a nemluvím o kvótách. Ale o celkovém systému, aby ženy dostaly rovné příležitosti stejně jako opačné pohlaví. Do rovných příležitosti patří také zaměstnávání lidí ve věku padesát a více. Mezi nimi je spousta odborníků a mají chuť pracovat.

V ekonomice vidím problém, že tradiční výrobci, dřevopracující a textilky končí, krachují a my se tak zbavujeme národního dědictví. Zanikají lokální zaměstnavatelé, kteří mají osmdesát až sto zaměstnanců a ti končí. Náš stát, který byl tradičně průmyslový, se vlastně zbavuje toho, na čem vyrostl.

Nemyslíte si, že to částečně způsobují příliš vysoké daně, které zvyšují náklady na zaměstnance?

Souhlasím s tím, protože se pohybuju v soukromém podnikání, ale nezpůsobují to ani tak daně z příjmu a podobně, ale daňové zatížení pracovní síly a nepříliš pružný zákoník práce. Napůl postavené do ilegality je zaměstnávání na IČO. Teď mluvím za sebe, tak si myslím, jestli se někdo zaměstná na IČO a odvede vše, co má, nepovažuji to za nic ilegálního. Nedivím se, že se takový způsob zaměstnavateli poměrně využívá, protože když něco nefunguje, nemusíte dávat zaměstnanci odstupné a řešit další potíže.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…