Velkohubý Bango! Tomáš Ortel reaguje na kritiku a vzkazuje: Má tvorba bude pochopena později

28.11.2016 13:21

„Nebylo by od věci si vážně pročíst texty naší tvorby. Snad si velkohubý Banga někdy texty kapely ORTEL přečte,“ říká po poměrně bouřlivých reakcích, které následovaly po ocenění na letošních Slavících, zpěvák Tomáš Ortel. Zpěvák se pro ParlamentníListy.cz vyjádřil i k tomu, co říká na tvrzení svých kritiků, že jsou texty jejich písní xenofobní. A co si myslí o přílivu uprchlíků do Evropy? „To přeci nikdo nemůže hodnotit kladně, proboha. Tedy pokud z toho nemá jiné výhody vedoucí k naplnění jeho měšce...,“ míní hudebník.

Velkohubý Bango! Tomáš Ortel reaguje na kritiku a vzkazuje: Má tvorba bude pochopena později
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Tomáš Ortel, frontman kapely Ortel.

Co říkáte na váš úspěch ve Slavíkovi? Čím jste si posluchače podle vašeho názoru získal?

Není to v první řadě úspěch náš, ale fanoušků... všech těch, co měli potřebu nás do této soutěže svými hlasy poslat. Samozřejmě nás to potěšilo a bereme to velmi zodpovědně... byl to jejich protest proti umlčování naší tvorby.

Vaši kritici mluví o tom, že některé texty vaší kapely jsou xenofobní. Co na to říkáte?

Jak už jsem mnohokrát sděloval, xenofobie je zjednodušeně řečeno strach z neznámého. Vzhledem k informacím ze sousedních států nelze tedy říci, že máme v textu znaky xenofobie, jen popisujeme skutečnost.

Někteří poukazují i na to, že texty písní, které zpíváte, jsou údajně protiislámské. Je to tak?

Někteří mluví, někteří poukazují... mně to stále přijde, jako by snad ani texty kapely nikdo nečetl. A to je máme velmi transparentně napsané ke každé skladbě na webu kapely ORTEL. Prosím, lidé, čtěte!!!

Anketa

Vadí vám Babišovo EET?

31%
69%
hlasovalo: 12494 lidí

Co si vůbec myslíte o islámu?

Nic pěkného, ale to o žádném ortodoxním náboženství.

A jak hodnotíte příliv uprchlíků do Evropy?

Tohle lze nějak hodnotit? Jak mohu hodnotit obsazování Evropy jinou kulturou? To přeci nikdo nemůže hodnotit kladně, proboha. Tedy pokud z toho nemá jiné výhody vedoucí k naplnění jeho měšce.

Když se vrátíme ke Slavíkům, před tímto večerem se objevily informace, že někteří umělci právě kvůli tomu nechtějí sedět ve vaší blízkosti. Co si o tom myslíte?

Psal to Blesk, tak bych tu informaci nebral až tak vážně... :)

Po vašem ocenění se ozval pískot, někteří lidé netleskali – jako podle některých informací paní Gottová. Co byste manželce několikanásobného slavíka vzkázal?

Nikomu nic nevzkazuji, nemám tu potřebu. Má tvorba a poslání kapely ORTEL bude pochopeno zřejmě později.

Asi nejsilnější reakci měl hudebník Banga, který po ocenění vaší kapely odešel. Co na jeho reakci říkáte?

Tento zpěvák nebo, lépe řečeno, rapper si nás bral do úst už loňské vyhlašování, kdy na otázku novinářů, kdo se podle něj umístí v první trojce, mile odpověděl, že snad ne ORTEL. No, bohužel pro tohoto umělce, stalo se nejen v loňském, ale i letošním udílení to, co zřejmě nechtěl. Je nám to líto.

Hudebník mimo jiné řekl: „Víte, podle této skupiny by naše zem byla lepší bez všech těch Vietnamců, černochů, Romů, Židů, ale hlavně muslimských uprchlíků. Problémem všech lidí, kteří hlásají nenávist, je ale nenávist sama.“ Co si o těchto jeho slovech myslíte?

Mnoho těch, co mají potřebu si brát do úst kapelu ORTEL, se otírá o slůvko nenávist. Opět se budu opakovat, nebylo by od věci si vážně pročíst texty naší tvorby. Snad si velkohubý Banga někdy texty kapely ORTEL přečte.

Poukazovalo se i na lebky, které jste měli na košili. Podle některých se jedná o symbol SS. Vy ale máte jiné vysvětlení, jaké?

Lebka s českým lvem na čele znázorňuje odkaz předků bojujících za naši zem, v tom je naše poselství, o tom jsou naše texty. Je to použito zároveň jako naše logo. Pokud pan Banga v každé lebce s hnáty vidí symboly SS, pak kapitán Jack Sparrow má co vysvětovat...

V diskuzích pod články ohledně vašeho umístění vás sice někteří lidé právě nechválí, objevují se ale i pozitivní reakce. Například, že každému, komu není jedno, co s naší zemí bude, vás musí podpořit. Co na to říkáte?

Jak už jsem se zde zmínil, kapela ORTEL ještě pár let bude zatracována, ještě je nám všem dobře, každý víkend obsadíme hypermarkety a hodnoty hledáme jen v konzumním životě... tohle se nám stane osudným... Hledání vlastní identity a kořenů přijde až se ztrátou svobody.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

18:10 Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

Vláda z obav o stabilitu vlády toleruje lži ministra Rakušana o migračním paktu. ParlamentnímListům.…