Velký obrat ve vztahu k imigraci i Visegradu? Manuál k rakouským volbám od bývalého velvyslance

14.10.2017 10:21

ROZHOVOR „To, co především v kampani spojuje strany budoucí koalice, je razantní rétorika vůči imigraci a vůči dnešnímu Turecku. Tady je zahraničněpolitické pole i pro stanoviska Visegrádu,“ říká ohledně voleb v Rakousku, které se konají už tuto neděli, bývalý velvyslanec České republiky v Rakousku Jan Koukal. Pro ParlamentniListy.cz promluvil nejen o tom, jak podle něj volby dopadnou, ale i o skandálu kolem předvolební kampaně, kterou mnozí označují za špinavou hru.

Velký obrat ve vztahu k imigraci i Visegradu? Manuál k rakouským volbám od bývalého velvyslance
Foto: Hans Štembera
Popisek: Palác, kde sídlí prezident Rakouska

Anketa

Kolik dostane ve volbách TOP 09?

40%
6%
1%
4%
1%
hlasovalo: 9322 lidí

Jak podle vás dopadnou volby, které se o víkendu konají v Rakousku? Kdo zvítězí? A jakou vládu mohou rakouští občané podle vás očekávat?

Podle pátečního stavu je 63 % Rakušanů již rozhodnuto, 10 % téměř rozhodnuto. Znamená to, že by se mohly naplnit předpovědi průzkumů. Poslední dva týdny ale běží skandál kolem negativní špinavé nepravdivé, prostě jak chcete, kampaně, jak zmiňujete ve třetí otázce. SPÖ to poškodilo více a samozřejmě se smál třetí, tj. svobodní (FPÖ). FPÖ, jakkoliv je v této straně mnoho kontroverzních osob, dlouhodobě vedla v průzkumech, a to již od poloviny roku 2014. Její kandidát Hofer málem zvítězil v prezidentských volbách, přestože byl pod enormním mediálním až nenávistným tlakem.

Myslím si, že nová tvář ÖVP pan Kurz, který svým nástupem razantně otočil preference ve svůj prospěch, nakonec zvítězí. Druhá bude FPÖ, a toto bude základ vládní koalice. Myslím, že osobní řekněme nesympatie předsedů SPÖ a ÖVP, tj. stávající koalice, nedovolí jiné řešení a předseda socialistů pan Kern bude po volbách v čele strany vyměněn. Donedávna ostrakizovaný předseda FPÖ pan Strache poprvé vstoupí do vlády a zopakuje se, byť s výrazně silnějším mandátem než v období 2000 až 2006, koalice černých a modrých, tj. ÖVP a FPÖ.

Pokud to takto opravdu dopadne, co to bude pro Rakousko znamenat? A ovlivní to nějak i Českou republiku, jako blízkého souseda Rakouska?

Nástup FPÖ se Strachem bude určitě fenomén rakouské politiky. Vždyť stávající prezident Van der Bellen, který těsně zvítězil, prohlašoval ve své kampani, že pokud se stane prezidentem, Stracheho premiérem jmenovat nebude. Na straně druhé náš pan prezident podpořil prezidentského kandidáta FPÖ Hofera. Myslím, že jedna teze ve vztahu k nám bude zajímavá, a to snaha spolupracovat více se sousedy. To, co ale především v kampani spojuje strany budoucí koalice, je razantní rétorika vůči imigraci a vůči dnešnímu Turecku. Tady je zahraničněpolitické pole i pro stanoviska Visegrádu. Hospodářsky Rakousko přestane být tak sociálně rozhazovačné a bude euro obracet v ruce na obě strany dříve, než jej vydá. Nepochybně bude revize školské strategie, penzijního systému a podpory podnikatelského prostředí.

O letošní předvolební kampani v Rakousku se mluví jako o velmi špinavé hře. Sociální demokraté údajně najali profesionály, kteří měli na sociálních sítích šířit zkreslené výroky šéfa rakouských lidovců Kurze, favorita voleb. Kurz se měl zase údajně pokusit odlákat z týmu sociálních demokratů jednoho z tvůrců předvolební kampaně a to za 100 tisíc eur, což ale lidovci odmítají. Co si o tom celém myslíte? Jedná se opravdu o špinavou hru a, jak se tvrdí, o nejostřejší volební kampaň posledních desetiletí?

Jak jsem poznamenal, poškodilo to obě strany i když více SPÖ. Určitě to ale nebyla nejostřejší kampaň posledních desetiletí. Těch faulů si Rakousko užilo v každých volbách, a řekl bych poslední prezidentské volby byly ve velice nevyváženém až nekorektním prostředí. Navíc, viděno vývojem trendů preferencí, to nemělo zásadní vliv.

Jak hodnotíte Sebastiana Kurze a co říkáte na to, že tak mladý politik takovým způsobem ovlivňuje politiku v Rakousku?

Znám jej od začátku viditelného vstupu do politiky. Je to nesmírně pracovitý a odpovídajícím způsobem ambiciózní politik. Dokázal si vždy vybrat pole působnosti, kde je principiálně menší riziko a dobrá mediální viditelnost. Posledně mladík v úloze ministra zahraničí samozřejmě nic zásadního ve světové politice nemohl dosáhnout. Nicméně nic nezkazil, byl přijat i mezinárodně tam, kde to bylo viditelné, a ostřejší rétorikou dokázal převzít témata svobodných především v otázce migrace.

Navíc Rakousko je unaveno velkou koalicí, která de facto vládla 60 let a volby byly jenom o poměru vládních křesel. Teď by měl mít poprvé skutečně odpovědnou funkci a proti sobě harcovníky ze SPÖ. Myslím, že jeho vláda bude mít slušné odborné zázemí a velkou ambici ukázat, že tato koalice je konečně ta správná.

Dá se říci, že sociální demokraté zažívají co se týče podpory voličů, oblíbenosti, předvolebních preferencí... doslova kolaps. Jak si to vysvětlujete, že tato, do této doby tady tak silná strana, takovým způsobem ztrácí?

Jistě jsou v problémech a nemohou najít vůdčí osobnost. Vídeňský starosta Häupl, asi nejprozíravější a velice vlivný člen SPÖ, už ambici být lídrem nemá a je v čele opravdu dlouho. Jinak proti vítězným volbám socialistů v roce 2013, kdy měli 26,8 %, to zase tak veliký propad není. Podle průzkumů více ztratí zelení. Přesto SPÖ bude hledat lídra, ale popravdě i silné téma, které jim téměř multikulturní rétorika nepřinesla.

Jak tyto předčasné volby a vůbec politickou situaci ovlivňuje, podle vás, svým chováním a postoji rakouský prezident?

Jedno vyjádření jsem řekl, jinak proti prezidentu Fischerovi je Van der Bellen málo viditelný a v osobnostních průzkumech se pohybuje kolem čtvrtého pátého místa. Ostatně nebyl výrazný předseda zelených a proto byl před léty před volbami vystřídán.

Jak moc ovlivňuje volby migrace a postoje politiků vůči ní a islámu? Jaká je podle vašich informací v současné době nálada rakouských občanů vůči migrantům?

O tom by se dalo a mělo napsat daleko víc, ale podstatné je, že to bylo zřejmě nejpodstatnější téma rakouských voleb. Právě Kurz převzetím ne probruselské, ale razantně kritické rétoriky obral FPÖ o silné téma a v poslední době se kriticky vyjádřil i k islamizaci. Že to v Rakousku rezonuje, to je vidět z preferencí a po víkendu z výsledků voleb. Socialisté toto téma prohráli a prohrají i volby.

Protože rozmlouváme 15 hodin před volbami, myslím, že bude důležité naší debatu rychle publikovat a můžeme pokračovat v pondělí nebo úterý, pokud samozřejmě nebude v Rakousku zase problém s lepidlem na obálky. To byl prosím vtip, omlouvám se Rakušanům a přeji jim, aby rozhodli dobře pro sebe a doufám, že když jsme sousedé, tak to bude i trochu dobré pro nás.

reklama

autor: David Hora

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…