Velmi vážný skandál Bruselu. EU potají financuje radikální neziskovky. Tyto jsou nejvíce nebezpečné. A pokud jde o ČR... Izraelský profesor politologie varuje

06.03.2017 8:58

ROZHOVOR Izraelský profesor politologie a zakladatel institutu NGO Monitor Gerald M. Steinberg v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz říká, že Evropská unie a evropské vlády netransparentním způsobem financují radikální nevládní organizace, které podrývají bezpečnost, zneužívají ideje lidských práv a útočí na Izrael. Součástí toho procesu je i Česká republika. Human Rights Watch, Amnesty a Oxfam jsou dle něj nejmocnější a používají svou moc, aby útočily na západní demokracie. 

Velmi vážný skandál Bruselu. EU potají financuje radikální neziskovky. Tyto jsou nejvíce nebezpečné. A pokud jde o ČR... Izraelský profesor politologie varuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Měna Euro

Vystoupíte na pražské konferenci Evropa a Izrael 2017. V České republice i v Evropě je stále více a více lidí kritických k takzvaným nevládním organizacím (NGOs) a k tomu, jak některé z nich netransparentním způsobem podporují islámské radikály. Mešity jsou podporovány ze Saúdské Arábie, aby se v nich kázal nejvíce radikální způsob islámu. Máme mnoho takzvaných „multikulturních“ organizací, které podporují masovou imigraci do Evropy. Jaká je situace v Izraeli?

Založil jsem NGO Monitor v roce 2001, když jsem se jako akademik začal zabývat politickým dopadem nevládních organizací, a to zvláště v Izraeli a na Blízkém východě. Ačkoli NGO (non-governmental organization) znamená „nevládní organizace“, mnoho mocných politických nevládních organizací, které si vzaly jako svůj terč Izrael, získávají hodně svých financí od evropských vlád. Jinými slovy, tyto nevládky jsou využívány vládními představiteli, aby prosazovaly nepřátelské politiky a agendy mimo demokratický proces bez transparentnosti či odpovědnosti.  

A považujete nekontrolované a netransparentní nevládní organizace za hrozbu demokracii v evropských státech?

Je velmi důležité chápat, že v Evropě dostávají ročně nevládní organizace miliardy eur prostřednictvím EU a jednotlivých vlád. Mocný „průmysl nevládek“ („NGO industry“) je neregulovaný a netransparentní – dokumenty a rozhodnutí o financování neziskovek ze strany Evropské unie jsou supertajné, nejsou o tom žádné parlamentní debaty, žádná nezávislá vyšetřování a žádné seriózní články novinářů. Tento stav je naprosto nedemokratický.  

Anketa

Které organizace jsou v Česku nejprospěšnější? (obnovené hlasování od 6.3.2017)

7%
66%
hlasovalo: 6047 lidí

Jak se vypořádat s nevládními organizacemi financovanými ze zahraničí, aby nepodvracely politickou a sociální stabilitu a suverenitu státu?

 Prvním požadavkem musí být naprostá transparentnost ze strany vládních poskytovatelů financí a veřejná debata o rozpočtech nevládních organizací – nevládky nemohou být vyjmuty ze základních požadavků demokracie. Nevládky by také neměly dále jednoduše a tajně reportovat o tom, jak utrácejí peníze, naopak vládní agentury musí pozorně vyšetřovat tyto záležitosti. Kdykoli cizí vláda poskytuje peníze místní nevládní organizaci, představitelé obou zemí musí spolu prodiskutovat detaily, aby se to nedělo za zády parlamentu či se to nezneužívalo k narušení suverenity.

Můžete přímo říci, že Evropská unie přímo či nepřímo podporuje islámské teroristy? A jak? Můžete případně zmínit nějaké příklady?

Tato záležitost je mimo mou odbornou způsobilost, kromě těch případů, kdy evropské vlády států jako Švédsko a Švýcarsko poskytly peníze nevládním organizacím, které jsou přidruženy k palestinským teroristickým skupinám.

Bavili jsme se o demokracii a transparentnosti. Považujete samotnou administrativu v Bruselu za transparentní?

Ne. Pokud jde o miliony eur, které představitelé Evropské unie každý rok dávají radikálním nevládním organizacím, neexistuje transparentnost a žádná svoboda informací. Tohle je závažný skandál.

Nevládky často hovoří o takzvaných „lidských právech“. Není to pro ně jakýsi druh zbraně, aby mohly ty, kteří jim oponují, obvinit z nehumánnosti? A není naším lidským právem žít naším způsobem života v bezpečí bez teroristických útoků?

Radikální politické nevládky jako Amnesty International a Human Rights Watch zneužívají a manipulují lidská práva ve spolupráci s islámským blokem v Organizaci spojených národů a teroristickými státy jako Venezuela. Používají peníze a moc, aby prosazovaly politická řešení, která porušují principy univerzálních lidských práv včetně práva na sebeobranu. Zakladatel Human Rights Watch odsuzuje svou vlastní organizaci za to, že opustila své morální základy a zneužívá hodnot lidských práv, aby útočila na Izrael.

Ve své přednášce v Praze zmíníte českou roli týkající se jak donorů, tak aktivistů. Můžete o tom něco říci již nyní?

Česká republika je členem Evropské unie, a proto se účastní na ústřední roli Evropské unie při využívání nevládních organizací pro útoky na Izrael a pro manipulaci izraelské politiky. Je důležité pro českou vládu a české europoslance, aby vyžadovali naprosto transparentní informovanost o všech rozhodnutích, která se týkají financování nevládních organizací, a aby se zastavily granty pro nevládky, které útočí na Izrael a podrývají evropskou bezpečnost. To samé platí pro všechny členské státy EU.

V České republice je velmi dobře známo jméno George Soros. Co si myslíte o něm a jeho aktivitách?

Nejsem obeznámen s aktivitami Sorose mimo Blízký východ. V Izraeli jeho nadace poskytují peníze mnoha nejradikálnějším protisionistickým nevládkám.

A které nevládní organizace považujete za nejvíce nebezpečné?

Human Rights Watch, Amnesty a Oxfam jsou nejmocnější a používají svou moc, aby útočily na západní demokracie. 

Pokud hovoříme o nevládních organizacích, existuje kritika proti takzvané proizraelské lobby typu AIPAC a že tyto organizace mají velký vliv na politiku USA. Co si o tom myslíte?

Neexistuje žádné spojení mezi americkými nevládními organizacemi typu AIPAC a nevládními organizacemi, která zneužívají lidská práva.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…