Velmoci nás jen využijí a zase odkopnou. Spisovatelka z ČSSD se upřímně rozpovídala o Sobotkovi, islámu i lidojedech

07.09.2014 5:23

ROZHOVOR Chápe konvertující křesťany, upozorňuje na nerovné postavení žen ve světě. Není to tak dávno, co si literátka a politická aktivistka Alena Ženíšková z Jablonce nad Nisou prožila dehonestující pocity vězněné ženy, která se komusi znelíbila pro jednu básničku na Facebooku a nejspíše i levicové smýšlení. Řadová sociální demokratka, která si mimo jiné měsíce psala s Davidem Rathem, pečlivě sleduje dění nejen v republice, ale i zahraničně-společenské souvislosti. Své postoje vysvětluje v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz, ať už dodávku válečných zbraní nebo národní identitu.

Velmoci nás jen využijí a zase odkopnou. Spisovatelka z ČSSD se upřímně rozpovídala o Sobotkovi, islámu i lidojedech
Foto: Archiv A. Ženíškové
Popisek: Alena Ženíšková

Poslední dobou dle vašich internetových příspěvků sledujete zejména dění v afrických zemích, kolem muslimů, uprchlíků a podobně. Je podle vás správné, že křesťané či jezídi na územích pod vlivem Islámského státu pod pohrůžkou smrti raději konvertují? Nebo nejste příznivkyní ustupovat „monopolu" jednoho náboženství ve světě na úkor jiného?

Mám pochopení pro kohokoliv, kdo pod pohrůžkou smrti udělá cokoliv. Ale obdivuji ty, kdo ani pod pohrůžkou smrti cokoliv neudělají. Každý má právo věřit podle svého svědomí, tvořit si vlastní názor a mít svobodné přesvědčení. Pokud někdo tuto svobodu ostatním upírá, neměl by se pak ohánět svobodou vyznání, jak nyní u nás v Evropě muslimové činí…

V Teplicích se mluví o možné kolonii pro muslimy. Jsou obavy tamních obyvatelů přehnané nebo pochopitelné? Byla byste pro, aby tam vznikla vyhláška o zákazu zahalování tváří na veřejnosti, nebo je správné tento zvyk tolerovat?

Pokud jsou jakékoliv ženy jakéhokoliv národa nuceny dělat něco, co jejich muži dělat nemusí, jedná se o jasnou diskriminaci žen. Ženy mají mít stejná lidská práva jako muži a my Evropané se v muslimských zemích musíme podřizovat jejich zákonům, proto nevidím důvod, proč by se oni u nás neměli podřizovat našim. To si potom jakýkoliv občan z libovolné země, například lidojed z ostrovů bůhvíodkud může u nás pořádat lidojedí hostinu, a pokud mu to naše zákony nepovolí, může tvrdit, že mu upíráme jeho lidské právo pojídat naše občany k večeři jako hlavní chod. Žádné kolonie ani ghetta nikdy k ničemu dobrému nevedly.

Nemyslíte si, že některé protiislámské komunity v Čechách jsou na druhou stranu také dost agresivní na to, že se profilují jako bojující proti agresivitě a netoleranci?

Neznám činnost protiislámských komunit v Česku, ale myslím si, že na hrubý pytel patří hrubá záplata. Pokud korán přikazuje zabíjet nemuslimy, nemůžeme se s těmito lidmi mazlit, pokud víme, co se nyní děje ve Francii a jinde v Evropě, kde také přišli jako hodní a začali se tam dopouštět zvěrstev a násilí ve jménu Alláha.

Co říkáte na ty zprávy, jako například, že má Česko dodat miliony nábojů do kalašnikovů a granáty Kurdům v Iráku?

Nemám dojem, že dodávky zbraní kdy pomohou ukončit válečný konflikt. Od toho vznikla OSN, aby ve světě hájila mír a pomáhala zabránit vzniku válek, včetně těch občanských. Mám z toho smutný pocit, že OSN v tomto smyslu své existence již řadu let selhává. Dodávání zbraní nic neřeší, jen to prodlužuje utrpení lidí. Zbraně se vyrábí proto, aby se s nimi zabíjeli lidé, ať už je použijí Kurdové, nebo je Kurdům někdo zabaví a použije je proti Kurdům, proti nám nebo proti někomu jinému. Výrobcům zbraní to ale vůbec nevadí, hlavně aby vyzkoušeli a prodali své zbraně a aby na tom co nejvíc vydělali.

Měla by podle vás být Česká republika více proruská, nebo prozápadní? Více proizraelská, nebo multikulturně proislámsky tolerantní?

Myslím si, že naše malá země by měla být neutrální a chránit především zájmy našich vlastních občanů a nikoliv zájmy velmocí, které nás využijí a odkopnou, jak a kdy se jim zlíbí. Měli bychom být více sví! Takzvaně nepodkuřovat ani Rusku a ani USA, protože jim jsme ve skutečnosti lhostejní, nezáleží jim na nás, na nějaké malé zemičce uprostřed Evropy. Ale nám by na nás mělo záležet. Ale i Izrael je velice malá země, menší než naše, a přesto je jejich ekonomika mnohem vyspělejší a jejich národní cítění hrdější. Možná z toho bychom si mohli vzít trošku příklad, když si uvědomíme, že můžeme jako národ hodně dokázat. Otázky kolem Izraele jsou však hodně palčivé a někdy nepřehledné a ne všechno kolem dění tam je úplně v pořádku. My bychom ale měli hájit především naše vlastní národní zájmy, oni to dělají také tak.

Jedno z posledních prohlášení Bohuslava Sobotky k situaci na Ukrajině se setkalo u některých s reakcemi, že se chová tak diplomaticky, že v podstatě udělá to, co „mu velcí kluci řeknou“. Jak hodnotíte české politiky a jejich postoje k zahraničním konfliktům?

Naši politici dostali určitou část naší důvěry ve volbách. Navíc jsem nyní členkou ČSSD (i když jen řadovou), a tak je mojí lidskou povinností zůstat loajální k postojům našeho předsedy a současného premiéra a věřit, že do situace coby vzdělaný a právoplatně zvolený představitel republiky vidí lépe než já.

Uvítala byste základnu NATO na našem území, případně u hranic Ukrajiny?

Ne, žádné vojenské základny na našem území být nesmí, ať už ruské či americké. Je v sázce bezpečí našich občanů, a tímto by se z nás v budoucnu stal nejjistější terč případného útoku.

O čem se vám teď nejvíc chce psát? Co jinak aktuálně děláte, čím se zabýváte?

V poslední době se nejvíce věnuji hlavně svému soukromému životu, mamince, svému dospívajícímu synovi, svému partnerovi a jeho čtyřletému synovi, kterého bych si jednou chtěla adoptovat, aby mě měl na rodném listě jako matku, pokud k němu jeho vlastní matka opět nenalezne cestu. Pro mě je ale jako můj vlastní a chtěla bych mu přispět do života tím nejlepším, co mohu, až se s přítelem vezmeme.

Pětatřicetiletá Alena Ženíšková pochází z Prahy, nyní žije v Jablonci nad Nisou, kde se mimo jiné stará o maminku. Je členkou ČSSD. Věnuje se literární činnosti, v jejích textech se objevují politická témata. Absolvovala Střední průmyslovou školu textilní v Liberci. Označuje se za politickou aktivistku, neplacenou spisovatelku, bojovnici za práva žen a ctitelku M. L. Kinga i Mahatma Ghandiho. Je členkou NIŽ o.p.s., pracovala v sociálních službách, ošetřovala v několika nemocnicích, přednášela sexuální výchovu na základních a středních školách. Vydala básnickou sbírku Šošana (v překladu z hebrejštiny znamená Růže), Evita – soubor prokletých básní o nenažranosti a špatné morálce TOP-lůzy. Je dále autorkou politické nadsázky dle skutečných zážitků „V botičkách z plastu aneb Moje vzpomínky na Kolín“ či autobiografického fragmentu Bídníci v Čechách, který psala v době korespondence s vězněným exhejtmanem a lékařem Davidem Rathem.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Řekněte to lidem ještě před volbami.“ Okamura poslal výzvu Babišovi

13:55 „Řekněte to lidem ještě před volbami.“ Okamura poslal výzvu Babišovi

Předseda SPD Tomio Okamura vyzval Babiše, aby ještě před volbami sdělil voličům, zda chce v případě …