Věřím, že české firmy vždy měly svoji kvalitu a tradici, říká Ing. Václav Valter

01.07.2016 10:50

ROZHOVOR Řada osobností přiznává, že umístění v soutěži MANAŽER ROKU vnese do profesního pohledu jiný úhel, širší souvislosti, inspiraci ze zkušeností a názorů ostatních. Jak zhodnotil ocenění v prestižním žebříčku Ing. Václav Valter, předseda představenstva KOVODRUŽSTVO, v.d. Strážov, poduďte sami.

Věřím, že české firmy vždy měly svoji kvalitu a tradici, říká  Ing. Václav Valter
Foto: Archiv
Popisek: Ing. Václav Valter, předseda představenstva KOVODRUŽSTVO, v.d. Strážov

Soutěž MANAŽER ROKU je jedním z měřítek úspěšnosti šéfů a firem na trhu. Vy jste letos získal dva stupínky k další slávě: Stal jste se Manažerem odvětví a uspěl jste v TOP 10. Jaké myšlenky vám běžely hlavou, když jste ocenění přebíral?

Na začátku finále jsem pozorně sledoval prezentace všech 70 finalistů a říkal jsem si, že s Českou republikou to není tak špatné, když má tolik kvalitních a zkušených manažerů z různých oborů podnikání. Sám pro sebe jsem si tipoval, kdo získá hlavní ocenění a kdo se umístí v TOP 10. O to více jsem byl překvapen, když jsem při vyhlášení slyšel své jméno. Především mne velice příjemně zaskočilo umístění v TOP 10. V první chvíli mi blesklo hlavou, že toto ocenění je odměna za moji dlouholetou každodenní práci, ale hned na to mi bylo jasné, že je to zároveň i velký závazek tento úspěch zopakovat.

Jste český kapitál a loni Kovodružstvo oslavilo 70. narozeniny.  Myslíte si, že naše firmy mají šanci na přežití, že nemusí časem hledat zahraničního investora?

Věřím, že české firmy vždy měly svoji kvalitu a tradici, a když ne všem, tak většině se určitě podaří přežít bez zahraničního kapitálu. Naše firma měla v minulosti již dvě nabídky na vstup zahraničního vlastníka. Vždy jsme odmítli a šli vlastní cestou. A vidíte, bylo to dobré rozhodnutí. 

V čele Kovodružstva stojíte už hezkou řádku let – jak se za tu dobu proměnilo družstevní podnikání? A v čem jsou jeho výhody?

V čele Kovodružstva jsem již od roku 1993 a musím přiznat, že jsem z počátku nevěřil, že družstevní podnikání, které je založené na společném vlastnictví a společném rozhodování, může dobře fungovat v rozvinuté tržní ekonomice. Postupem času jsem zjistil, že to je stejné jako v jiných obchodních společnostech. Konečně všechna výrobní družstva v ČR jsou toho důkazem. Myslím, že družstevní podnikání se za ta léta téměř nezměnilo, funguje stále na stejných principech a doufám, že fungovat bude i dále.

Jakou výhodu mají dnes menší firmy?

Malé a střední podniky mají obrovskou výhodu, a tou je flexibilita. Dokážou se okamžitě přizpůsobit požadavkům trhu ať už s vlastním know-how, nebo spoluprácí se silnějším partnerem. A to je asi jediná logická cesta, jak uspět.  

Výrobní program sestává například z radiálních ventilátorů, vzduchotechniky, průmyslových filtrů, dodáváte sušárny obilí, průmyslové chladiče pro elektrárny, umíte se přizpůsobit zakázkové výrobě z oceli. Kde hledáte příležitosti k uplatnění?

V součastné době stavíme naše úspěchy především na spolupráci s dlouholetými a trvalými zákazníky. Samozřejmě pro své aktivity využíváme reklamu a prezentaci na veletrzích, ale vždy platí, že osobní kontakt je osobní kontakt.

Družstvo je známé také sortimentem zahradního nářadí, jako jsou motyky, hrábě, a spousty jiných pomocníků pro zahrádkáře. Je taková výroba rentabilní? Nebo slouží spíše pro radost a image?

Po roce 1989 jsme byli největšími výrobci zahradního nářadí v ČR, tato výroba tvořila více než 50 % našeho obratu. Po roce 2003 začalo evropský trh zaplavovat levné zahradní nářadí z Asie a my jsme byli nuceni zredukovat tento program  a zaměřit se na specializovanou výrobu s větší přidanou hodnotou, která se jen tak snadno z Asie nedoveze.

Uspěli jste v Operačním programu podnikání a inovace, pořídili moderní technologii CNC řezací zařízení pro dělení plechů. Bylo to složité?

Obdrželi jsme evropskou dotaci z projektu „Technologie„ a se zpracováním žádosti nám velmi pomohl Svaz českých a moravských výrobních družstev. Byla to pro nás jediná možnost, jak získat dotaci na pořízení nového stroje, neboť tento program je určen pouze pro regiony s vysokou mírou nezaměstnanosti. Ale na konci dotačního období zbyly v tomto programu peníze, proto byla účinnost tohoto projektu rozšířena na další regiony, tedy i na náš. Složitější to tedy bylo, tak trochu adrenalin, ale povedlo se a nám to dalo další příležitosti.

(rix)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: red

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

4:44 Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

„Nelze pochybovat o tom, že když se ve Washingtonu rozhodnou rozmístit v Česku či Polsku jaderné nál…